Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 
手機資訊/電腦軟硬討論>松下將推出PC用BD燒錄機產品支援雙層BD光碟讀寫功能
kevinhty 07:53 PM 04-21-06
松下將推出 PC 用 BD 燒錄機產品 支援雙層 BD 光碟讀寫功能
http://gnn.gamer.com.tw/6/23316.html

http://panasonic.co.jp/corp/news/off...n060421-1.html
http://panasonic.co.jp/corp/news/off...n060421-2.html
http://panasonic.co.jp/corp/news/off...n060421-3.html

作者: :
日本松下電器企業股份公司今日發表,預定於 6 月 10 日推出 PC 用內接式 Blu-ray Disc(BD)藍光光碟燒錄機產品「LF-MB121JD」,採開放價格,預估零售價約 10 萬日圓(折合台幣約 27460 元)。

「LF-MB121JD」是款採用標準 ATAPI 介面的 PC 用內接式 BD 燒錄機產品,支援單層 / 雙層 BD-ROM、BD-R 與 BD-RE 格式碟片的讀取,以及單層 / 雙層 BD-R 與 BD-RE 的 2 倍速(72Mbps)寫入,僅支援新的裸片式規格碟片,不支援先前所推出的片匣式規格碟片。

除了 BD 光碟的讀寫功能之外,LF-MB121JD 同時也廣泛支援 CD 與各種 DVD 碟片格式的讀寫功能,提供包括 DVD±R 8 倍速、DVD±R DL 4 倍速、DVD+RW 8 倍速(不支援片匣式)、DVD-RW 6 倍速、DVD-RAM 5 倍速、CD-R 24 倍速、CD-RW 16 倍速的寫入功能等。

松下並預定於 4 月 28 日推出單層 / 雙層 之 BD-R / BD-RE可寫入碟片產品,皆採開放價格,預估零售價為單層 BD-R 約 1800 日圓(約台幣 490 元)、雙層 BD-R 約 4300 日圓(約台幣 1180 元)、單層 BD-RE 約 2500 日圓(約台幣 690 元)、雙層 BD-R 約 6000 日圓(約台幣 490 元)。

除了自行販售的 LF-MB121JD 之外,松下並於即日起針對各 PC 製造商展開 3 種款式的 PC 用內接式 BD 燒錄機產品的出貨,包括 1 款與 LF-MB121JD 相同設計的半高型 BD 燒錄機「SW-5582」,以及 2 款 12.7mm 高的薄型(Slim Type)燒錄機,分別為吸入式的「UJ-215」與拖盤式的「UJ-210」
估唔到咁快就有得燒BD
Marco 07:58 PM 04-21-06
好貴...
都係等佢普及左先算啦
赤武神 08:06 PM 04-21-06
BD一隻有幾多GB?
Marco 08:11 PM 04-21-06
作者: 赤武神:
BD一隻有幾多GB?
單層好似係 23GB
POISON 08:53 PM 04-21-06
我想問對番港幣幾多
riceball 09:03 PM 04-21-06
作者: Marco:
單層好似係 23GB
23GB咁大
兩三隻已經可以backup成個harddisk...

不過我諗就算技術普及, BD碟同機都唔會平得去邊..

作者: POISON:
我想問對番港幣幾多
以依家匯率計,大約$6700左右
Marco 09:13 PM 04-21-06
作者: riceball:
23GB咁大

聽聞Blu-ray 好似仲做到單面八層的技術(唔知有冇記錯)......容量之大可想而知
不過容量大未必嬴......個人認為 HD-DVD 普及度大點的說
riceball 09:33 PM 04-21-06
聽聞Blu-ray 好似仲做到單面八層的技術(唔知有冇記錯)......容量之大可想而知
不過容量大未必嬴......個人認為 HD-DVD 普及度大點的說
廠商支持方面好似兩邊差唔多?定HD-DVD較多?

其實最好就係統一所有格式...不過都冇咩可能的了...
Marco 09:43 PM 04-21-06

我記得2邊都好似差唔多.....

Toshiba 同 Sony 談判決裂,冇咩可能統一架啦
Lycnnee 10:20 PM 04-21-06
23GB咁大

以依家匯率計,大約$6700左右

仲貴過部電腦
Kaga 10:26 PM 04-21-06

其實 bluray 多 d, 舉例: blu-ray 6 大電影公司有 5 間, hddvd 得 3 間
不過初期o既支持率都唔代表 blu-ray win 硬, 市場反應亦未知

http://www.blu-raydisc.com/general_i...009/Index.html

http://www.hddvdprg.com/about/member.html
Kaede楓 12:40 AM 04-22-06
連m$都企埋hddvd個邊.......
square-enix 01:27 AM 04-22-06
http://www.watch.impress.co.jp/av/do...60421/pana.htm
http://pc.watch.impress.co.jp/docs/2006/0421/pana.htm

大情大性武大帝 02:00 AM 04-22-06
hd-dvd果度三洋都無埋…定話專登唔寫呀!!
LG好似兩邊都食晒個喎…

SONY仲白痴…佢自己都二個名,之後VAIO同PS3仲有SONY-BMG咪又係新力集團,整多幾個LOGO落去麻Sony Ericsson呢?…遊戲果度又好笑,EA又算,佢支持又點先?微微埋HD-DVD喎!!EA咁多PC遊戲,洗唔洗睇下微微臉色先呢?
square-enix 02:24 AM 04-22-06
作者: A HoManTin Work:
hd-dvd果度三洋都無埋…定話專登唔寫呀!!
LG好似兩邊都食晒個喎…

SONY仲白痴…佢自己都二個名,之後VAIO同PS3仲有SONY-BMG咪又係新力集團,整多幾個LOGO落去麻Sony Ericsson呢?…遊戲果度又好笑,EA又算,佢支持又點先?微微埋HD-DVD喎!!EA咁多PC遊戲,洗唔洗睇下微微臉色先呢?
你明唔明咩係BD聯盟, 個D係 director黎, HD-DVD果面有幾多個係?? 佢用director作為統計.
Electronic Arts Inc.關係比較特殊, 我都唔係好清楚, 應該唔係遊戲咁簡單.
http://www.blu-raydisc.com/general_i...009/Index.html
Sony Ericsson關BD咩事, 自己研究下.
Kaga 06:18 AM 04-22-06
作者: square-enix:
你明唔明咩係BD聯盟, 個D係 director黎, HD-DVD果面有幾多個係?? 佢用director作為統計.
Electronic Arts Inc.關係比較特殊, 我都唔係好清楚, 應該唔係遊戲咁簡單.
Sony Ericsson關BD咩事, 自己研究下.
算 la....大帝又唔係第一次....又唔見佢投訴 mgm 寫多左...

所以我上面已經 post 左兩大陣營o既 supporting companies 官方列表
邊面多 d 支持, 大家可以自己衡量

另外, 第一部 hddvd player 已經出左
blu-ray 今個月仲未有
不過頭半年都未正式開戰, dvd installed base 咁強

> 連m$都企埋hddvd個邊.......
上年同 intel 一齊企....企左好耐架 la
monster8 11:10 PM 04-22-06
作者: Kaga:
算 la....大帝又唔係第一次....又唔見佢投訴 mgm 寫多左...

所以我上面已經 post 左兩大陣營o既 supporting companies 官方列表
邊面多 d 支持, 大家可以自己衡量

另外, 第一部 hddvd player 已經出左
blu-ray 今個月仲未有
不過頭半年都未正式開戰, dvd installed base 咁強

> 連m$都企埋hddvd個邊.......
上年同 intel 一齊企....企左好耐架 la
如果o係consumer level, intel 同 microsoft support幫助不大, 始終無content咩都死, 再者hd-dvd個spec仲要比bd差
Kaga 01:22 AM 04-23-06
作者: monster8:
如果o係consumer level, intel 同 microsoft support幫助不大, 始終無content咩都死, 再者hd-dvd個spec仲要比bd差
intel viiv 同 xb360 hd-dvd 都可能有些少影響
content 就唔知 lu
N3- 01:41 AM 04-23-06
Blu-ray最大極限係250G
Marco 01:48 AM 04-23-06
作者: N3-:
Blu-ray最大極限係250G
真的無話可說......

250GB.....我部電腦 Total 都冇咁大

咁HD-DVD呢 ?
N3- 02:09 AM 04-23-06
雙層HD DVD最大係50G
HD DVD好處係平,生產開DVD既唔洗另外投資便可以生產HD DVD
唔好處當然係容量細BR好多
所以前排唔知20世紀Fox定邊間美國大片商話HD DVD連一套高淸電影都放吾落(HD DVD要轉碟)而叛變到BR陣營...........所以
monster8 02:20 AM 04-23-06
作者: Kaga:
intel viiv 同 xb360 hd-dvd 都可能有些少影響
content 就唔知 lu

xb360 hd-dvd 我覺得唔成大器, 因為game console出呢d週邊都唔會有好收場....除非佢出一部係hd-dvd version..
viiv重點係成為media center, media為首, 當然開始時bd ge高價會有影響, 但係intel or microsoft唔可以阻止人用hd定bd用medium, 當然佢可以o係viiv ge standard上列明要hd-dvd, 但係唔代表用bd ge唔可以做media center, 另外viiv成唔成功都係一個問號?
Kaga 02:21 AM 04-23-06
作者: N3-:
雙層HD DVD最大係50G
HD DVD好處係平,生產開DVD既唔洗另外投資便可以生產HD DVD
唔好處當然係容量細BR好多
所以前排唔知20世紀Fox定邊間美國大片商話HD DVD連一套高淸電影都放吾落(HD DVD要轉碟)而叛變到BR陣營...........所以
隻層 hddvd 得 30GB 咋.....
blu-ray 先係 50GB

可能 hddvd 主打三層
Kaga 02:22 AM 04-23-06
xb360 hd-dvd 我覺得唔成大器, 因為game console出呢d週邊都唔會有好收場....除非佢出一部係hd-dvd version..
viiv重點係成為media center, media為首, 當然開始時bd ge高價會有影響, 但係intel or microsoft唔可以阻止人用hd定bd用medium, 當然佢可以o係viiv ge standard上列明要hd-dvd, 但係唔代表用bd ge唔可以做media center, 另外viiv成唔成功都係一個問號?
閣下言之有理
intel 同 microsoft 唔係冇影響, 相對黎講比較少
Marco 02:25 AM 04-23-06

viiv 其實係咩黎 ? a
1 2 3 

返回主題版面