Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 24 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40  ... 最後
日本動漫畫討論版>劇場版 機動戦士ガンダム00 -A wakening of the Trailblazer- BD/DVD 12月25日発売丨 Vol.19
沙翁 10:35 AM 11-15-10
其實我有d後悔睇咗season2就真
同season1比完全係兩回事
HakiK 01:06 PM 11-15-10
感想

老實講我諗入場睇完,
全部人都會知水島想表達乜野
個故事同個concept,
其實同eureka 7 / macross f / 翼神世音幾套大作差唔多
有好多異曲同工之處
亦都無乜深奧既地方
剎那唱埋歌既話其實就真係macross黎添

老實我入場睇左110分鐘我都仲覺得套野非常好
雖然故事係變到勇者王 / 打外星人, or話佢唔再係gundam又好
故事上叫完整,亦都叫呼應返TV版「未來通話做準備」,
veda + gundam + 變革者所建立既關係

但係最後10分鐘就真係認真麻麻
剎那走入去說得外星人之後播果條天文片同ELS既background真係好行
之後OOQ開空間轉移, 母體變朵花之後直接完場真係令人覺得為趕戲咁趕
又或者可以話劇本想將最中心最抽象表達出黎果陣用錯左最吸引唔到人既方法

當期待佢播完ending仲會有後續既時候
果段後續就更加…某程度真係幾令觀眾驚嚇…
同得淡笑,相擁果度有好多野其實無必要去咁設定
例如剎那iron man化…設定上真係為搞笑,無咩特別必要
同埋相擁果度, 如果一擁之下瑪莉娜有返老還童果種畫面至少令畫面多一份溫馨
以家望住剎那抱住瑪莉娜婆婆講相互理解果幕…畫面上真係幾令人違和
最後10分鐘真係可以有好多改善既地方

前面110分鐘真係好緊湊,畫面 / 劇情完全帶動到觀眾,
但係最後10分鐘係直接催毀左前面110分鐘既感動
我諗叫回水果班都應該係相同感受

另外聯邦個純種變革者
佢既戲份掌握真係唔太好
如果係襯托用,佢既戲份係過高,
但係佢最後既結局係普通到同戲份唔相符
如果你話佢係一個同主角 - 剎那去做對比既角色
佢明顯戲份係不足
所以呢個角色先會令人有種違和感

stonekeung 04:43 PM 11-15-10
作者: HakiK:
感想

老實講我諗入場睇完,
全部人都會知水島想表達乜野
個故事同個concept,
其實同eureka 7 / macross f / 翼神世音幾套大作差唔多
有好多異曲同工之處
亦都無乜深奧既地方
剎那唱埋歌既話其實就真係macross黎添

老實我入場睇左110分鐘我都仲覺得套野非常好
雖然故事係變到勇者王 / 打外星人, or話佢唔再係gundam又好
故事上叫完整,亦都叫呼應返TV版「未來通話做準備」,
veda + gundam + 變革者所建立既關係

但係最後10分鐘就真係認真麻麻
剎那走入去說得外星人之後播果條天文片同ELS既background真係好行
之後OOQ開空間轉移, 母體變朵花之後直接完場真係令人覺得為趕戲咁趕
又或者可以話劇本想將最中心最抽象表達出黎果陣用錯左最吸引唔到人既方法

當期待佢播完ending仲會有後續既時候
果段後續就更加…某程度真係幾令觀眾驚嚇…
同得淡笑,相擁果度有好多野其實無必要去咁設定
同埋相擁果度, 如果一擁之下瑪莉娜有返老還童果種畫面至少令畫面多一份溫馨
以家望住剎那抱住瑪莉娜婆婆講相互理解果幕…畫面上真係幾令人違和

另外聯邦個純種變革者
佢既戲份掌握真係唔太好
佢明顯戲份係不足
我都覺得講ELS抽象o既背景係交代得冇咁清晰,但最後10分鐘我覺得都ok,冇趕收工o既感覺
鳳熾魂 06:20 PM 11-15-10
作者: HakiK:
感想

另外聯邦個純種變革者
佢既戲份掌握真係唔太好
佢明顯戲份係不足
Re
我覺得剎那變成Iron man係想代表終於同ELS互相理解,可以融為一體而存在,其他人都係被ELS所吸收,唔算係融為一體
勝地涼出現都係對剎那做一個對比, 以時間計其實我覺得戲份夠
因為佢出場時間已經令觀眾知道佢係睇唔起普通人類同唔明白互相理解Ge重要

chunmanx 12:12 AM 11-16-10
作者: stonekeung:
超空間飛行其實好多SF片都提過,離開地球越遠再返黎,你過左一年,地球可能已過左幾十年
我自己估超光速飛行應該唔受相對論影響掛?
如果唔係冇左空間跳躍的意義
飛去一個鐘,溝通一個鐘,飛返黎一個鐘應該乜都搞掂啦
真!DC 02:16 AM 11-16-10
作者: 沙翁:
其實我有d後悔睇咗season2就真
同season1比完全係兩回事
season2去到熊叔死為止我覺得都好睇, 之後就開始亂尼
GN80667 01:34 PM 11-16-10
作者: 鳳熾魂:
Re
我覺得剎那變成Iron man係想代表終於同ELS互相理解,可以融為一體而存在,其他人都係被ELS所吸收,唔算係融為一體
勝地涼出現都係對剎那做一個對比, 以時間計其實我覺得戲份夠
因為佢出場時間已經令觀眾知道佢係睇唔起普通人類同唔明白互相理解Ge重要
據聞製作方面好似係唔想五十年後出現剎那老左既模樣,所以搵個原因令佢不老
不過某位老婆婆就...
ゆり 01:36 PM 11-16-10
作者: GN80667:
據聞製作方面好似係唔想五十年後出現剎那老左既模樣,所以搵個原因令佢不老
不過某位老婆婆就...
因為不人姬真的很不人氣

而剎那仲有一班客
stonekeung 02:24 PM 11-16-10
不過某位老婆婆就...
但劇中對白交代過話變革者衰老速度慢過人類好多個wor
GN80667 02:39 PM 11-16-10
作者: stonekeung:
但劇中對白交代過話變革者衰老速度慢過人類好多個wor
剎那係劇場版24歲,老化速度除二(變革者長普通人一倍命)=49歲既外表
五十年後就係中年大叔,金屬化會老遲好多,睇下某女學生
只係變半舊金屬,仲係人類既部份五十年後同五十年前都冇變過
GN00508771 02:48 PM 11-16-10
剎那係劇場版24歲,老化速度除二(變革者長普通人一倍命)=49歲既外表
五十年後就係中年大叔,金屬化會老遲好多,睇下某女學生
只係變半舊金屬,仲係人類既部份五十年後同五十年前都冇變過
其實最尾剎那已經係電鍍版-.- 仲會唔會有壽命呢回事都成問題....
knight-philip 04:06 PM 11-16-10
作者: GN00508771:
其實最尾剎那已經係電鍍版-.- 仲會唔會有壽命呢回事都成問題....
學日本的人用的名字-フルメタルセイエイ

其實50年這個是為了點題才設定得這麼長吧
憑剎那那一句"こんなに時間をかかってしまった(花了這麼長的時間)"(依稀記得)
其實就是想表達就算有"N種語言全自動翻譯超大型聊天室"這種究極工具也好
也要花上一段長時間才可以完全互相理解

而用50年後這設定一來又可以表達過了這麼長時間世界還是很和平
證明溝通是真正能夠帶來長久和平的方法

另一個方便就是,可以讓OO的MSV繼續寫下去(看最後出現的ELS搭載型三色MS)

ps.女高中生好像有官方名稱的,叫アーミア
sunhikari 10:45 PM 11-17-10
請問香港除左MCL之外仲有邊到上畫呀?
同朋友想去MCL睇,但好難夾時間
(=v=)b 07:15 AM 11-18-10
作者: sunhikari:
請問香港除左MCL之外仲有邊到上畫呀?
同朋友想去MCL睇,但好難夾時間
好似係得MCL有上~
Gurren 07:53 PM 11-18-10
買左20號飛
朔望~ 10:53 PM 11-18-10
睇完今日5點場
好多學生哥睇

坐我左前有2條友..好嘈 係又笑唔係又笑 仲發出D怪聲...

睇完覺得ok丫算係咁啦 收貨啦
knight 11:34 PM 11-18-10
作者: 朔望~:
睇完今日5點場
好多學生哥睇

坐我左前有2條友..好嘈 係又笑唔係又笑 仲發出D怪聲...

睇完覺得ok丫算係咁啦 收貨啦
我睇四點場坐兩隔離o個兩條友, 都唔知係咪當笑片睇,
仲要成場大半時間係度吹水

反而後一行o既小朋友仲靜過佢地
knife-edge 12:03 AM 11-19-10
去左將軍澳睇3點7場...
雖然想講對套野既評價係..."千萬唔好入戲劇睇"
不過又怕個個都係咁講影響第日冇gundam片係hk上..
所以修正為"唔係死忠都唔好入戲院睇"

頹到要了解外星人...
真係頂佢唔順....
借喻都可以搵其他呀...冇野呀嘛
sowhat32132 01:03 AM 11-19-10
唔該想問問最後路易絲有無出場
睇劇透好似有,但我見唔到
另外最後講幾年後既事時,有條友漂過左,然後d觀眾笑左
我想問果位係乜水

或者係我睇左d人的感想而對電影不抱太大期望
今次電影比我想像中好,除左結尾
大場面都做得唔錯

話時話 lockon 講gnt-0000時勁多人笑
明明00raiser已經係gn-0000....
Sei 01:12 AM 11-19-10
作者: :
由於預售戲票反應熱烈,所有《機動戰士高達00-先驅者的醒覺 》的Q版人形掛飾已派發完畢,多謝支持。
係MCL網頁見到
想請問一下有無人知係咩黎?
メソウサ 01:14 AM 11-19-10
FB上面有班friend睇完
個個粗口ing
hanshimsv006 01:28 AM 11-19-10
人們對今次套戲既評價真係好兩極....
suger_ohkawa 01:38 AM 11-19-10
作者: knife-edge:
去左將軍澳睇3點7場...
雖然想講對套野既評價係..."千萬唔好入戲劇睇"
不過又怕個個都係咁講影響第日冇gundam片係hk上..
所以修正為"唔係死忠都唔好入戲院睇"

頹到要了解外星人...
真係頂佢唔順....
借喻都可以搵其他呀...冇野呀嘛
因為水島本來想拍「高達VS外星人」嘛
GN00508771 01:40 AM 11-19-10
作者: knight:
我睇四點場坐兩隔離o個兩條友, 都唔知係咪當笑片睇,
仲要成場大半時間係度吹水

反而後一行o既小朋友仲靜過佢地
閣下係咪德福MCL 5點鐘
GN00508771 01:41 AM 11-19-10
作者: sowhat32132:
唔該想問問最後路易絲有無出場
睇劇透好似有,但我見唔到
另外最後講幾年後既事時,有條友漂過左,然後d觀眾笑左
我想問果位係乜水

或者係我睇左d人的感想而對電影不抱太大期望
今次電影比我想像中好,除左結尾
大場面都做得唔錯

話時話 lockon 講gnt-0000時勁多人笑
明明00raiser已經係gn-0000....
話624最尾有出場戈篇劇透 有8成內容係錯既~唔使理佢
迪尼亞型既變革體
第一 ... 24 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40  ... 最後

返回主題版面