Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-15-10, 10:35 AM   #826
沙翁
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2008
PSN  IDSayonForPS
其實我有d後悔睇咗season2就真
同season1比完全係兩回事
沙翁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-10, 01:06 PM   #827
HakiK
Crazy Gamer
秋月

註冊日期: Jan 2010
感想

老實講我諗入場睇完,
全部人都會知水島想表達乜野
個故事同個concept,
其實同eureka 7 / macross f / 翼神世音幾套大作差唔多
有好多異曲同工之處
亦都無乜深奧既地方
剎那唱埋歌既話其實就真係macross黎添

老實我入場睇左110分鐘我都仲覺得套野非常好
雖然故事係變到勇者王 / 打外星人, or話佢唔再係gundam又好
故事上叫完整,亦都叫呼應返TV版「未來通話做準備」,
veda + gundam + 變革者所建立既關係

但係最後10分鐘就真係認真麻麻
剎那走入去說得外星人之後播果條天文片同ELS既background真係好行
之後OOQ開空間轉移, 母體變朵花之後直接完場真係令人覺得為趕戲咁趕
又或者可以話劇本想將最中心最抽象表達出黎果陣用錯左最吸引唔到人既方法

當期待佢播完ending仲會有後續既時候
果段後續就更加…某程度真係幾令觀眾驚嚇…
同得淡笑,相擁果度有好多野其實無必要去咁設定
例如剎那iron man化…設定上真係為搞笑,無咩特別必要
同埋相擁果度, 如果一擁之下瑪莉娜有返老還童果種畫面至少令畫面多一份溫馨
以家望住剎那抱住瑪莉娜婆婆講相互理解果幕…畫面上真係幾令人違和
最後10分鐘真係可以有好多改善既地方

前面110分鐘真係好緊湊,畫面 / 劇情完全帶動到觀眾,
但係最後10分鐘係直接催毀左前面110分鐘既感動
我諗叫回水果班都應該係相同感受

另外聯邦個純種變革者
佢既戲份掌握真係唔太好
如果係襯托用,佢既戲份係過高,
但係佢最後既結局係普通到同戲份唔相符
如果你話佢係一個同主角 - 剎那去做對比既角色
佢明顯戲份係不足
所以呢個角色先會令人有種違和感

此篇文章於 11-15-10 01:17 PM 被 HakiK 編輯。
HakiK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-10, 04:43 PM   #828
stonekeung
Senior Gamer

引用:
作者: HakiK 查看文章
感想

老實講我諗入場睇完,
全部人都會知水島想表達乜野
個故事同個concept,
其實同eureka 7 / macross f / 翼神世音幾套大作差唔多
有好多異曲同工之處
亦都無乜深奧既地方
剎那唱埋歌既話其實就真係macross黎添

老實我入場睇左110分鐘我都仲覺得套野非常好
雖然故事係變到勇者王 / 打外星人, or話佢唔再係gundam又好
故事上叫完整,亦都叫呼應返TV版「未來通話做準備」,
veda + gundam + 變革者所建立既關係

但係最後10分鐘就真係認真麻麻
剎那走入去說得外星人之後播果條天文片同ELS既background真係好行
之後OOQ開空間轉移, 母體變朵花之後直接完場真係令人覺得為趕戲咁趕
又或者可以話劇本想將最中心最抽象表達出黎果陣用錯左最吸引唔到人既方法

當期待佢播完ending仲會有後續既時候
果段後續就更加…某程度真係幾令觀眾驚嚇…
同得淡笑,相擁果度有好多野其實無必要去咁設定
同埋相擁果度, 如果一擁之下瑪莉娜有返老還童果種畫面至少令畫面多一份溫馨
以家望住剎那抱住瑪莉娜婆婆講相互理解果幕…畫面上真係幾令人違和

另外聯邦個純種變革者
佢既戲份掌握真係唔太好
佢明顯戲份係不足
我都覺得講ELS抽象o既背景係交代得冇咁清晰,但最後10分鐘我覺得都ok,冇趕收工o既感覺
stonekeung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-10, 06:20 PM   #829
鳳熾魂
God of Gamer
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
作者: HakiK 查看文章
感想

另外聯邦個純種變革者
佢既戲份掌握真係唔太好
佢明顯戲份係不足
Re
我覺得剎那變成Iron man係想代表終於同ELS互相理解,可以融為一體而存在,其他人都係被ELS所吸收,唔算係融為一體
勝地涼出現都係對剎那做一個對比, 以時間計其實我覺得戲份夠
因為佢出場時間已經令觀眾知道佢係睇唔起普通人類同唔明白互相理解Ge重要

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-10, 12:12 AM   #830
chunmanx
我ge代號係風

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDndswii
引用:
作者: stonekeung 查看文章
超空間飛行其實好多SF片都提過,離開地球越遠再返黎,你過左一年,地球可能已過左幾十年
我自己估超光速飛行應該唔受相對論影響掛?
如果唔係冇左空間跳躍的意義
飛去一個鐘,溝通一個鐘,飛返黎一個鐘應該乜都搞掂啦

JUS/chunmanx/0902 8082 1037
大亂鬥/STAN/4983-4349-6279
chunmanx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-10, 02:16 AM   #831
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 沙翁 查看文章
其實我有d後悔睇咗season2就真
同season1比完全係兩回事
season2去到熊叔死為止我覺得都好睇, 之後就開始亂尼

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-10, 01:34 PM   #832
GN80667
Banned

註冊日期: Sep 2010
引用:
作者: 鳳熾魂 查看文章
Re
我覺得剎那變成Iron man係想代表終於同ELS互相理解,可以融為一體而存在,其他人都係被ELS所吸收,唔算係融為一體
勝地涼出現都係對剎那做一個對比, 以時間計其實我覺得戲份夠
因為佢出場時間已經令觀眾知道佢係睇唔起普通人類同唔明白互相理解Ge重要
據聞製作方面好似係唔想五十年後出現剎那老左既模樣,所以搵個原因令佢不老
不過某位老婆婆就...
GN80667 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-10, 01:36 PM   #833
ゆり

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: GN80667 查看文章
據聞製作方面好似係唔想五十年後出現剎那老左既模樣,所以搵個原因令佢不老
不過某位老婆婆就...
因為不人姬真的很不人氣

而剎那仲有一班客

舊 11-16-10, 02:24 PM   #834
stonekeung

引用:
不過某位老婆婆就...
但劇中對白交代過話變革者衰老速度慢過人類好多個wor
stonekeung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-10, 02:39 PM   #835
GN80667
Banned

註冊日期: Sep 2010
引用:
作者: stonekeung 查看文章
但劇中對白交代過話變革者衰老速度慢過人類好多個wor
剎那係劇場版24歲,老化速度除二(變革者長普通人一倍命)=49歲既外表
五十年後就係中年大叔,金屬化會老遲好多,睇下某女學生
只係變半舊金屬,仲係人類既部份五十年後同五十年前都冇變過
GN80667 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-10, 02:48 PM   #836
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
引用:
剎那係劇場版24歲,老化速度除二(變革者長普通人一倍命)=49歲既外表
五十年後就係中年大叔,金屬化會老遲好多,睇下某女學生
只係變半舊金屬,仲係人類既部份五十年後同五十年前都冇變過
其實最尾剎那已經係電鍍版-.- 仲會唔會有壽命呢回事都成問題....

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-10, 04:06 PM   #837
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: GN00508771 查看文章
其實最尾剎那已經係電鍍版-.- 仲會唔會有壽命呢回事都成問題....
學日本的人用的名字-フルメタルセイエイ

其實50年這個是為了點題才設定得這麼長吧
憑剎那那一句"こんなに時間をかかってしまった(花了這麼長的時間)"(依稀記得)
其實就是想表達就算有"N種語言全自動翻譯超大型聊天室"這種究極工具也好
也要花上一段長時間才可以完全互相理解

而用50年後這設定一來又可以表達過了這麼長時間世界還是很和平
證明溝通是真正能夠帶來長久和平的方法

另一個方便就是,可以讓OO的MSV繼續寫下去(看最後出現的ELS搭載型三色MS)

ps.女高中生好像有官方名稱的,叫アーミア

舊 11-17-10, 10:45 PM   #838
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari
請問香港除左MCL之外仲有邊到上畫呀?
同朋友想去MCL睇,但好難夾時間
sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-10, 07:15 AM   #839
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

註冊日期: Nov 2005
XBox Live Gamertagnoel lai
Smile

引用:
作者: sunhikari 查看文章
請問香港除左MCL之外仲有邊到上畫呀?
同朋友想去MCL睇,但好難夾時間
好似係得MCL有上~

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-10, 07:53 PM   #840
Gurren

註冊日期: Jun 2008
買左20號飛
Gurren 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-10, 10:53 PM   #841
朔望~
Game Master
妹控

註冊日期: Oct 2007
睇完今日5點場
好多學生哥睇

坐我左前有2條友..好嘈 係又笑唔係又笑 仲發出D怪聲...

睇完覺得ok丫算係咁啦 收貨啦
朔望~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-10, 11:34 PM   #842
knight

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: 朔望~ 查看文章
睇完今日5點場
好多學生哥睇

坐我左前有2條友..好嘈 係又笑唔係又笑 仲發出D怪聲...

睇完覺得ok丫算係咁啦 收貨啦
我睇四點場坐兩隔離o個兩條友, 都唔知係咪當笑片睇,
仲要成場大半時間係度吹水

反而後一行o既小朋友仲靜過佢地
knight 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-10, 12:03 AM   #843
knife-edge
Ultimate Gamer
向後發展委員會成員

註冊日期: Feb 2004
去左將軍澳睇3點7場...
雖然想講對套野既評價係..."千萬唔好入戲劇睇"
不過又怕個個都係咁講影響第日冇gundam片係hk上..
所以修正為"唔係死忠都唔好入戲院睇"

頹到要了解外星人...
真係頂佢唔順....
借喻都可以搵其他呀...冇野呀嘛

當對手因為你勁飛火滾果陣依然保持長期要係天板度飛
當對手忍唔住講粗口 你時依舊繼續保持長期要係天板度飛
當對手出手打你果陣你終於可以落地攻擊對手啦
u win

此篇文章於 11-19-10 12:21 AM 被 knife-edge 編輯。
knife-edge 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-10, 01:03 AM   #844
sowhat32132
Junior Member

註冊日期: Feb 2009
唔該想問問最後路易絲有無出場
睇劇透好似有,但我見唔到
另外最後講幾年後既事時,有條友漂過左,然後d觀眾笑左
我想問果位係乜水

或者係我睇左d人的感想而對電影不抱太大期望
今次電影比我想像中好,除左結尾
大場面都做得唔錯

話時話 lockon 講gnt-0000時勁多人笑
明明00raiser已經係gn-0000....

此篇文章於 11-19-10 01:20 AM 被 sowhat32132 編輯。
sowhat32132 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-10, 01:12 AM   #845
Sei
眼鏡少年同人眾

註冊日期: Jul 2006
引用:
由於預售戲票反應熱烈,所有《機動戰士高達00-先驅者的醒覺 》的Q版人形掛飾已派發完畢,多謝支持。
係MCL網頁見到
想請問一下有無人知係咩黎?
Sei 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-10, 01:14 AM   #846
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
FB上面有班friend睇完
個個粗口ing

舊 11-19-10, 01:28 AM   #847
hanshimsv006

註冊日期: Feb 2008
3DS Friend Code4313 0406 7096
人們對今次套戲既評價真係好兩極....
hanshimsv006 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-10, 01:38 AM   #848
suger_ohkawa
Crazy Gamer
閱讀愛好者

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: knife-edge 查看文章
去左將軍澳睇3點7場...
雖然想講對套野既評價係..."千萬唔好入戲劇睇"
不過又怕個個都係咁講影響第日冇gundam片係hk上..
所以修正為"唔係死忠都唔好入戲院睇"

頹到要了解外星人...
真係頂佢唔順....
借喻都可以搵其他呀...冇野呀嘛
因為水島本來想拍「高達VS外星人」嘛

舊 11-19-10, 01:40 AM   #849
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

引用:
作者: knight 查看文章
我睇四點場坐兩隔離o個兩條友, 都唔知係咪當笑片睇,
仲要成場大半時間係度吹水

反而後一行o既小朋友仲靜過佢地
閣下係咪德福MCL 5點鐘

舊 11-19-10, 01:41 AM   #850
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

引用:
作者: sowhat32132 查看文章
唔該想問問最後路易絲有無出場
睇劇透好似有,但我見唔到
另外最後講幾年後既事時,有條友漂過左,然後d觀眾笑左
我想問果位係乜水

或者係我睇左d人的感想而對電影不抱太大期望
今次電影比我想像中好,除左結尾
大場面都做得唔錯

話時話 lockon 講gnt-0000時勁多人笑
明明00raiser已經係gn-0000....
話624最尾有出場戈篇劇透 有8成內容係錯既~唔使理佢
迪尼亞型既變革體

此篇文章於 11-19-10 01:45 AM 被 GN00508771 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
11/7 11/8 Kalafina Special LIVE in Hong Kong 2015開催決定!丨梶浦由記総合THREAD Vol.2 神秘過客 日本動漫畫討論版 790 05-31-23 06:40 PM
[動畫] 「魔法少女リリカルなのはThe Movie 2nd A's」好評公開中!丨名古屋上映一週間の全席完売の記録樹立 Vol.4 money 日本動漫畫討論版 1000 07-25-12 10:56 AM
[動畫] hack//G.U. TRILOGY BD/DVD版発売中 money 日本動漫畫討論版 77 08-04-08 03:18 PM
[PS2]GUNSLINGER GIRL Vol.3圖片,8/19發售(動畫DVD同梱 ) 神祕人1號 電視遊戲討論版 0 06-10-04 10:18 AM

現在的時間是 05:24 PM

手機版 | APP版