Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 02-26-17, 10:02 AM   #11776
ps4boy
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2016
都見二手網出售被封Psn主機!

舊 02-26-17, 10:36 AM   #11777
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: ps4boy 查看文章
意思係部機BAN咗用唔到ONLINE功能?
淨係玩到碟版GAME定係乜都做唔到?
咁佢標明係被封都有人咩?

同埋之前我睇某店FB賣日版原祖PS4(應該係同類型最後出果款)都係$16XX左右,
好似無需要買二手機了吧?

舊 02-27-17, 10:05 AM   #11778
Hello MiMi
Game Master

註冊日期: Nov 2011
引用:
作者: taikin0901 查看文章
我意思係有幾多部機set左你ac做常用 ? 同埋不嬲唔係唔可以兩部機同時login一個ac架咩
psv 起已經唔得
我有psv tv 同psv ,都唔可以同時online

不過我始終攪唔明一acc 兩機應該點做
有人話而家玩 share game (1 game 2 機) 要同account
呢個我無問題。問題係一個acc 只能認證一機,咁第二部機無得認證即是點?

如果呢個問題解決左,我應該會買多部slim 版係房
swap 住黎玩。
Hello MiMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-17, 01:31 PM   #11779
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: Hello MiMi 查看文章
psv 起已經唔得

有人話而家玩 share game (1 game 2 機) 要同account
呢個我無問題。問題係一個acc 只能認證一機,咁第二部機無得認證即是點?

如果呢個問題解決左,我應該會買多部slim 版係房
swap 住黎玩。
有認證的
有2個好處

1.唔上網都玩到所有購買項目(免費/特典都計購買,只是當0元)
2.同一主機的帳號 可以暫時借到他的安裝型的所有野

沒有認證的
所有購買項目 都有能在PSN上線時有效

另外因為不能同時上線
所以利用有認證的條例2
就可以做到1game 2人玩

另外日服玩中文版(港服玩日文版) 的DLC 也是要利用認證條件2

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊,3月仇瑪麗
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-17, 01:32 PM   #11780
dark_ming_
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2011
引用:
psv 起已經唔得

印象中

一個 acc 可以同時在多部機上認證(兩部家用機,兩部手提機)。
而同一類的機上,只能有一個是登入狀態。

例如:
一個 acc 能在兩部 PSV 認證,但是不能同時登入。
要是在第一部機上 PSStore 時,另一部機也上 PSStore,
第一部機就會出現登出的訊息。

而要認證的遊戲,因為已認證,所以應能玩到。
只是,一段時間沒有登入過的話,認證就會無效。
dark_ming_ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-17, 01:41 PM   #11781
pet3
The One

引用:
作者: dark_ming_ 查看文章
印象中

一個 acc 可以同時在多部機上認證(兩部家用機,兩部手提機)。
而同一類的機上,只能有一個是登入狀態。

例如:
一個 acc 能在兩部 PSV 認證,但是不能同時登入。
要是在第一部機上 PSStore 時,另一部機也上 PSStore,
第一部機就會出現登出的訊息。

而要認證的遊戲,因為已認證,所以應能玩到。
只是,一段時間沒有登入過的話,認證就會無效。
一個帳號
可以同時認證數
5 psp(已停服)
3 Psv(含psv tv)
2 Ps3(含ps3,ps3s
1 Ps4(含ps4,ps4s ,ps4p)

但全部都只能同時同一機種只能有一部上線登入psn

紅字不會的
你無效是因為你是PSN+ 免費遊戲
正式購買的遊戲不會失去認證

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊,3月仇瑪麗
舊 02-27-17, 01:58 PM   #11782
taikin0901
Crazy Gamer

Wii U IDtaikin0901
PSN  IDTAIKIN_CHAN
XBox Live GamertagTAIKIN
引用:
作者: DC 97 查看文章
得我ACC系常用
我意思有幾多部機set左你ac做常用
taikin0901 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-17, 02:14 PM   #11783
dark_ming_
Crazy Gamer

引用:
作者: pet3 查看文章
你無效是因為你是PSN+ 免費遊戲
正式購買的遊戲不會失去認證
想知道:
不是 PSN+ 免費遊戲,而是正式購買的遊戲。
A 機認證完,把遊戲下載了,然後一直都不登入、不連線。
在網頁把認證解除。
這個情況下,A 機依然能一直玩下載了的遊戲?
舊 02-27-17, 02:19 PM   #11784
pet3
The One

引用:
作者: dark_ming_ 查看文章
想知道:
不是 PSN+ 免費遊戲,而是正式購買的遊戲。
A 機認證完,把遊戲下載了,然後一直都不登入、不連線。
在網頁把認證解除。
這個情況下,A 機依然能一直玩下載了的遊戲?

永遠的

把這台PS4設做要插線上網
就唔怕佢認wifi 偷上

FGO 目標預算
舊 02-27-17, 02:30 PM   #11785
dark_ming_
Crazy Gamer

引用:
作者: pet3 查看文章

永遠的

把這台PS4設做要插線上網
就唔怕佢認wifi 偷上
原來這樣。
不過應該沒有實行的需要。
舊 02-27-17, 04:17 PM   #11786
HIM
God of Gamer

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhim927
一部機set主ACC做常用, download game然後logout, 用另一個acc去玩
另一部機就用主acc去玩, 但係唔set做常用(其實係set唔到, 因為一個ACC只可登錄一部PS4)

http://manuals.playstation.net/docum...ctivation.html

使用Sony Entertainment Network的帳戶驗證PS4™,即可將主機登錄為常用PS4™。登錄完成後,可進行以下動作。

同一台PS4™的所有使用者皆可使用您在PlayStation®Store購買的應用程式。
若您加入PlayStation®Plus,同一台PS4™的所有使用者皆可使用各種優惠。

同一台PS4™的所有使用者皆可使用您在PlayStation®Store購買的主題。

一個帳戶僅能登錄一台PS4™。
帳戶進行登錄後,即使該帳戶的使用者未登入,其他使用者亦能使用應用程式或優惠。

HIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-17, 08:20 PM   #11787
Hello MiMi
Game Master

引用:
作者: HIM 查看文章
一部機set主ACC做常用, download game然後logout, 用另一個acc去玩
另一部機就用主acc去玩, 但係唔set做常用(其實係set唔到, 因為一個ACC只可登錄一部PS4)

http://manuals.playstation.net/docum...ctivation.html

使用Sony Entertainment Network的帳戶驗證PS4™,即可將主機登錄為常用PS4™。登錄完成後,可進行以下動作。

同一台PS4™的所有使用者皆可使用您在PlayStation®Store購買的應用程式。
若您加入PlayStation®Plus,同一台PS4™的所有使用者皆可使用各種優惠。

同一台PS4™的所有使用者皆可使用您在PlayStation®Store購買的主題。

一個帳戶僅能登錄一台PS4™。
帳戶進行登錄後,即使該帳戶的使用者未登入,其他使用者亦能使用應用程式或優惠。
Thats why 我想唔明點兩機一賬
B 機跟本set 唔到常賬

而家sony 玩法係
可以一機多賬玩遊戲(eg 我最近在美服買左sniper elite 4,用港服玩)

但係我a 機港服仁王
用b 機同一的psn acc 在不設定常用ps4 情況下
玩到嗎?
還是只是b 機其他psn 賬户玩唔到?
即是我美服sniper elite 4 因爲不能在b 機設為常用ps4
所以用港服玩就會有lock 開唔到?

如果係咁我就明了

此篇文章於 02-27-17 08:24 PM 被 Hello MiMi 編輯。
舊 02-28-17, 12:30 AM   #11788
HIM

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhim927
引用:

而家sony 玩法係
可以一機多賬玩遊戲(eg 我最近在美服買左sniper elite 4,用港服玩)

但係我a 機港服仁王
玩到嗎?
即是我美服sniper elite 4 因爲不能在b 機設為常用ps4

如果係咁我就明了
同一港服PSN玩到, 其他玩唔到
無錯

設定左常用既acc, 買既game可以俾其他acc玩
冇設定常用, 買既game只可以買game既acc玩

HIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-17, 05:46 AM   #11789
taikin0901
Crazy Gamer

Wii U IDtaikin0901
PSN  IDTAIKIN_CHAN
XBox Live GamertagTAIKIN
引用:

而家sony 玩法係

但係我a 機港服仁王
玩到嗎?

如果係咁我就明了
簡單講要同人share game , 就將你買game ac係人地部機度set 常用 , 咁你fd部機就可以用佢自己ac玩 , 而你就係你部機用返自己買game嘅ac玩 , 咁就完成
taikin0901 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-17, 02:17 PM   #11790
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen

2017年SONY自家PS label既耳機個USB居然會頂住PS pro個USB位,需要延長線先插得入

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-17, 03:28 PM   #11791
tylau

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDkeithlau81
引用:
作者: 強化人間ですの~★ 查看文章

2017年SONY自家PS label既耳機個USB居然會頂住PS pro個USB位,需要延長線先插得入
插後面USB仲會過熱斷綫.

所以我已賣了
tylau 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-17, 03:54 PM   #11792
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: ps4boy 查看文章
甚麼原因會導致被封?
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-17, 03:54 PM   #11793
Hello MiMi
Game Master

引用:
作者: tylau 查看文章
插後面USB仲會過熱斷綫.

所以我已賣了
唔係掛
咁遲下4.5 桔個usb hdd 咪好大穫。
舊 03-01-17, 10:02 AM   #11794
tylau

引用:
唔係掛
咁遲下4.5 桔個usb hdd 咪好大穫。
因為佢個散風位對正後面個USB出口. 勁熱

HDD唔係直插在USB位, 放返過D已經無問題.
舊 03-01-17, 10:48 AM   #11795
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: tylau 查看文章
因為佢個散風位對正後面個USB出口. 勁熱

HDD唔係直插在USB位, 放返過D已經無問題.
咁USB HDD都係要經USB線過DATA吧?
如果玩玩下USB線過熱斷線咪…

其實佢地D 工程師做咩野架呢

此篇文章於 03-01-17 10:50 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-01-17, 11:58 AM   #11796
tylau

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
咁USB HDD都係要經USB線過DATA吧?

如果玩玩下USB線過熱斷線咪…

其實佢地D 工程師做咩野架呢

未至於熱到斷USB線既

Sent from my iPhone using Gaforum
舊 03-02-17, 07:15 AM   #11797
IDGAF
The One

有嘢想問下,
如果要係行版PS4去下載一隻美國PS STORE提供的免費遊戲,
係咪同以前PS3年代一樣,開一個美國A/C已經可以?
(或者用返以前PS3開落果個US A/C)
駛唔駛入付款資料(如信用卡)或美國地址之類先下載到?

想下載呢隻免費的美文版A KING'S TALE: FINAL FANTASY XV,
本身都有呢隻GAME,係買行版FF XV SLIM機其中一個跟機下載CODE送的日文版。

更新:

搞掂…

香港A/C買FF XV主機送的日文版
及美國A/C下載的A KING'S TALE: FINAL FANTASY XV,係設定咗做常用之後都玩到了。

不過,兩個唔地區版本的GAME,除咗文字上及確認果個制不同之外(日:圓圈、美:X做確認)
其他嘢應該無分別…連個獎盃表都係同一個,唔明點解要分開做兩個2GB的檔案,
唔可以一個版本雙語文咁推出,有點浪費空間…

不過,算啦免費的…

引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
試咗,
我最後都係要改XBOX ONE系統語言同地區去美國先可以免費下載到呢隻A KING'S TALE: FINAL FANTASY XV,英文版嚟的。
唔知我行版PS4已下載日文版A KING'S TALE: FINAL FANTASY XV,
係咪一樣要開多過PS4 美國 A/C先拎到英文版的A KING'S TALE: FINAL FANTASY XV

XBOX ONE版的link:
https://www.microsoft.com/en-US/stor...V/BW0D9LH9GG6D

PS版的link:
https://store.playstation.com/#!/en-...INGSTALEFFXV00

引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
根據報導講原本隻A King’s Tale: Final Fantasy XV,
原本係外國GameStop預購FF XV時用嚟送比玩家的,
宜家3月1日起會免費比大家下載,唔知香港地區個Store有無呢?
無可能要去其他地區Store下載。

我自己果隻A King’s Tale: Final Fantasy XV下載game就係買FF XV PS4主機時跟機其中一個下載code送的。

A King’s Tale: Final Fantasy XV to be released for free on March 1

http://gematsu.com/2017/02/kings-tal...d-free-march-1

Square Enix will release A King’s Tale: Final Fantasy XV, a side-scroller previously exclusive to consumers who pre-ordered Final Fantasy XV at GameStop, as a free download for PlayStation 4 and Xbox One on March 1 in Europe, the company announced.

A U.S. release date has yet to be announced, likely because today is a national holiday, but will probably launch a day prior on February 28, as it is the standard release day in the country.

===================================

A King's Tale: Final Fantasy XV Goes Free For Everyone In March
http://www.xboxachievements.com/news...-In-March.html

A King's Tale: Final Fantasy XV will be available as a free download for everyone starting March 1st, Square Enix announced today.

The retro-inspired side-on brawler was previously a pre-order bonus for anyone who secured a day one copy of the game from certain retailers. The game is a sort-of prelude to the main Final Fantasy XV story and takes place a good 30 years before the start of Square Enix's most recent numbered series.

In the game, you play as Noctis' father King Regis and his entourage of cronies: Weskham, Cid and Clarus. The four characters must defend the capital city of Insomnia from invading monsters and other threats.

Here's a handy reminder of what you can expect from the game in case it totally bypassed you at launch:

Deep Combat System – Combos, counters, and Regis’ signature “Warp Strike” combine for lightning fast real-time combat that rewards fast reflexes and smart tactics.
Companions – Three distinct companions offer unique and new ways to attack as well as tailored super moves that deal massive damage.
Magic – Ignite the battlefield, freeze your enemies, or electrify your foes with Fire, Ice, and Lightning magic.
Summons – Call upon epic Astral entities to decimate your foes in jaw-dropping ways

https://www.youtube.com/watch?v=tKJ_Ni4d5EE

此篇文章於 03-02-17 11:44 AM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-02-17, 11:57 AM   #11798
IDGAF
The One

Resident Evil Umbrella Corps好似係一隻評價極差的GAME嚟…
不過PS+送我會玩下的…

Tearaway Unfolded聽聞幾善用到PS4個手制功能(原本係PSV GAME)而且評價唔錯,
幾期待玩呢隻~!

PS Plus 2017年 3月份免費遊戲
3月份免費遊戲,包括:《 Resident Evil Umbrella Corps》, 《Tearaway™ Unfolded 》, 《Severed 》,《Starwhal》,及《Anna-Extended Edition》!

https://www.youtube.com/watch?v=aQgoJexcKYg

此篇文章於 03-02-17 12:00 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-02-17, 12:03 PM   #11799
Hello MiMi
Game Master

續PSN 有優惠
免費送BB
OR 加少少送TF2 同FF15

FF15 PSN+BUNDLE 係$399
幾抵。
舊 03-02-17, 12:10 PM   #11800
enishi

註冊日期: Apr 2005
Wii U IDtsuiwil
3DS Friend Code1461 6149 1247
PSN  IDtsuiwil_jp
引用:
續PSN 有優惠
免費送BB
OR 加少少送TF2 同FF15

FF15 PSN+BUNDLE 係$399
幾抵。
日版 ps plus 做緊 12+2
由手機版發出
enishi 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
PlayStation 4, 綜合情報

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PS4] PlayStation 4 情報總合 01 | 2013年年末商戦に発売 neo 電視遊戲討論版 1009 06-29-13 11:55 PM
[XBLA,PSN]The Simpsons Arcade Game(XBLA版Feb 03,2012)(美PS+會員07/02-29/02免費) IDGAF 電視遊戲討論版 18 09-05-12 04:32 AM
[演唱會] "左麟右李演唱會2009" 01/02/09~14/02/09 香港體育館 Busconcamp Neo Music UNIVERSE 42 04-14-09 01:48 AM
[TVB] "耳分高下" 主持:哈林,Honey鄧 & 眾閒角Sing之天使 02/02/09~13/03/09 星期一至五 22:35~23:05播映 Busconcamp Neo Entertainment TREND 157 03-30-09 12:24 PM
拳皇02 單眼皮男孩 街機遊戲討論版 1 03-30-05 05:39 AM

現在的時間是 02:47 AM

手機版 | APP版