Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-01-16, 05:00 PM   #2576
HM
God of Gamer

註冊日期: May 2007
引用:
作者: YHW 查看文章
其實件事如果官方一開始冷處理, 例牌菜過幾日就已經冇人理. 無啦啦老任(定還是相關人士/蠶蟲軍師)又放風要脅取消比賽, 加上有FAN屎襯家推波助瀾, 先炒起左件事.
YS
佢咩都唔做都好睇過而家
香港人本身記性差,過一排就唔記得架啦
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-16, 05:01 PM   #2577
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
的確老任HK出招…
https://www.facebook.com/Nintendo.hk/?fref=nf

不過話同老媽子一樣,罵完咪又係TBB…

此篇文章於 06-01-16 05:06 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-16, 05:19 PM   #2578
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: Penny仔 查看文章
其實....一向都有做類似既野架啦
之前佐敦變喬丹一樣有人嘈

熱狗咁做, 我"覺得"佢地要帶出個訊識話比人知香港同大陸唔同,
有自己一套語言,文字, 譯名...同中國完全唔同, 然後香港人必然會捍衛呢樣野
呢樣錯晒重點......皮卡丘台灣名嚟......
同埋後期其實香港已經無譯,offical媒體用英文,中文就用晒台灣名,影響最大實際得1-151咁上下

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-16, 05:29 PM   #2579
Penny仔

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDair_penny2002
引用:
作者: sugihara 查看文章
呢樣錯晒重點......皮卡丘台灣名嚟......
同埋後期其實香港已經無譯,offical媒體用英文,中文就用晒台灣名,影響最大實際得1-151咁上下
就算係台灣都冇分別架, 香港就係香港, 台灣就係台灣
Penny仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-16, 05:55 PM   #2580
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
就算係台灣都冇分別架, 香港就係香港, 台灣就係台灣
問題係熱狗知唔知吖嘛
如果知道成件事,對比卡超有感情,都仲情有可原
但如果唔知頭唔知路走去反,就係乘機抽水變揚威國際.....
日本仔有comment就係:「明明pkm係日本文化嚟,關香港中國叉事」...

講真要反大陸名,飛機總動員嗰陣應該出咗嚟反轉pixar啦

舊 06-01-16, 06:39 PM   #2581
BRA武藏
Game Master

註冊日期: Oct 2005
其實任何遊戲的中文化
長遠都係瞄住強國市場
兩地人口加埋都唔及強國十分一的香港台灣,不過係餅碎
PS系遊戲唔係有台灣搞繁中化,全簡體都有得你受

俾少少觸覺,睇野宏觀啲
咩政治化?生活有咩唔係政治啊?

如果而家係90年代初
香港台灣經濟仍遠勝強國,啲譯名就九成跟港、台啦,駛理強國、同佢代理傾?

乜都唔出聲,逆來順受,爭在幾時統一埋全球球員譯名,要你跟強國叫梅西唷
BRA武藏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-16, 07:00 PM   #2582
1q1q1q
Game Master

註冊日期: Apr 2003
引用:
其實....一向都有做類似既野架啦
之前佐敦變喬丹一樣有人嘈

熱狗咁做, 我"覺得"佢地要帶出個訊識話比人知香港同大陸唔同,
有自己一套語言,文字, 譯名...同中國完全唔同, 然後香港人必然會捍衛呢樣野

好多人質疑點解要去大使館
但就結果而言, 就的確有外媒肯去報導...
亦意外地叫做有D壓力左出黎
同埋交下信姐...又唔係拆左個大使館, 唔需要太緊張啦
咁使唔使每個外國人黎, 都要改番個香港名?
命名權, 都唔俾人自由選擇, 好難講過去. 咁樣仲獨裁過北韓....

全香港有中/英 名既係咪要全部都要批鬥佢先.
(個D, 法文, 拉丁文, 日文併音扮做英文名個D, 哩度都唔少)

仲有香港點睇都唔算有自己一套文字.
語言都唔係剩係香港人用.
(你話獨特文化, 口音, 用字, 都仲OK).

講到改個名, 就會失去粵語咁嚴重, 就應該直接鎖國, 唔比外國文化入.
搞本土搞到不知所謂.

1q1q1q 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-16, 07:07 PM   #2583
newb
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2006
引用:
問題係熱狗知唔知吖嘛
如果知道成件事,對比卡超有感情,都仲情有可原
但如果唔知頭唔知路走去反,就係乘機抽水變揚威國際.....
日本仔有comment就係:「明明pkm係日本文化嚟,關香港中國叉事」...

講真要反大陸名,飛機總動員嗰陣應該出咗嚟反轉pixar啦
見到網上唔少鬼佬Game/Pokemon fans都係度討論呢野事之後再引伸到討論中港政治問題,其實熱狗搞去領事遊行某程度上係成功左既

不過香港老任兇取消VGC呢個舉動又真係賤,班Hardcore死忠死r爛r先r到今年係第一年VGC有香港分站打…(亦因為咁搞到d 比賽玩家鬧番轉頭)

此篇文章於 06-01-16 07:11 PM 被 newb 編輯。
newb 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-16, 07:08 PM   #2584
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
無嘅本身好多人對呢單嘢無乜感覺,或者唔好煩到我咁
但關係到政治團體佢哋就覺得變咗被抽水唔係fans事情

雖然話對政治唔熱衷,但係關乎政治人物或者團體做衰嘢,日本仔會開得幾盡架...
然而香港人見最多都是這種流程
“我不喜歡他代表我”
“那你企出來反對啊?”
“我只係想食花生笑下咋~出嚟做咩”

咁咪繼續被人代表囉

舊 06-01-16, 07:12 PM   #2585
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
作者: knight-philip 查看文章
然而香港人見最多都是這種流程
“我不喜歡他代表我”
“那你企出來反對啊?”
“我只係想食花生笑下咋~出嚟做咩”

咁咪繼續被人代表囉
講緊日本仔喎,呢次又真係關佢地叉事丫嘛

舊 06-01-16, 07:13 PM   #2586
カガミ

引用:
作者: BRA武藏 查看文章
其實任何遊戲的中文化
長遠都係瞄住強國市場
兩地人口加埋都唔及強國十分一的香港台灣,不過係餅碎
PS系遊戲唔係有台灣搞繁中化,全簡體都有得你受

俾少少觸覺,睇野宏觀啲
咩政治化?生活有咩唔係政治啊?

如果而家係90年代初
香港台灣經濟仍遠勝強國,啲譯名就九成跟港、台啦,駛理強國、同佢代理傾?

乜都唔出聲,逆來順受,爭在幾時統一埋全球球員譯名,要你跟強國叫梅西唷
咁不如中文日文都唔好出啦
成個地球人口比較一定英語人口最多架
又要出日文,你日本鬼子人口幾多啊?
#曲

舊 06-01-16, 07:14 PM   #2587
カガミ

引用:
講緊日本仔喎,呢次又真係關佢地叉事丫嘛
我其實回你第一段啦~
因為香港就是有那種人
引用:
作者: 1q1q1q 查看文章
命名權, 都唔俾人自由選擇, 好難講過去. 咁樣仲獨裁過北韓....

(個D, 法文, 拉丁文, 日文併音扮做英文名個D, 哩度都唔少)

仲有香港點睇都唔算有自一套文字.

講到改個名, 就會失去粵語咁嚴重, 就應該直接鎖國, 唔比外國文化入.
搞本土搞到不知所謂.
簡單
回想一下香港的客氣話上海話人口

舊 06-01-16, 08:07 PM   #2588
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: newb 查看文章
見到網上唔少鬼佬Game/Pokemon fans都係度討論呢野事之後再引伸到討論中港政治問題,其實熱狗搞去領事遊行某程度上係成功左既

不過香港老任兇取消VGC呢個舉動又真係賤,班Hardcore死忠死r爛r先r到今年係第一年VGC有香港分站打…(亦因為咁搞到d 比賽玩家鬧番轉頭)
站喺任記HK黎講的確係多一事不如少一事既,唔搞銷售都唔會有大影響。
萬一搞咗真係行動升級衝擊比賽會場點算

舊 06-01-16, 08:25 PM   #2589
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
https://mynintendonews.com/2016/05/3...s-name-change/

Hong Kong Pokemon Fans Protest Over Pikachu’s Name Change

Pokemon fans in Hong Kong are disgruntled by the recent news of Pikachu’s name change in the upcoming Pokemon titles Sun and Moon. The two titles will be released in traditional and simplified Chinese in mainland China, Hong Kong, and Taiwan.
In previously released titles, different regions in China had their own translations to reflect their region’s local language, which is not going to be the case in the new series. These changes will mean that Pikachu’s name will be changed from 比卡超 (Bei-kaa-chyu) in Hong Kong to 皮卡丘 (Pikaqiu). Quartz’s Zheping Huang explains the situation:
“Pikachu was originally translated as 比卡超 (Bei-kaa-chyu) in Hong Kong. Now it is named 皮卡丘 (Pikaqiu). While the name 皮卡丘 in Mandarin sounds similar to the global name Pikachu (as it was always called in China and Taiwan), it reads as Pei-kaa-jau in Cantonese, which doesn’t sound the same at all.”
Quartz explains that the biggest impact with the name change is in Hong Kong, this is because Cantonese has traditionally been the common language. The issue relates to some people in Hong Kong believing that the Cantonese language is being threatened by the Chinese government.
This change has left Hong Kong based Pokemon fans taking to Nintendo’s Facebook page to express their dissatisfaction. Along with this, a small group of protesters have gathered in front of the Japanese Consulate in Central, singing the Cantonese theme song and demanding that they change the name back. There is also a Facebook community and an online petition gathering 6000 signatures so far.

Source / Via
Thanks, MasterPikachu6

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-16, 08:28 PM   #2590
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
其實老任反應咁大確係有啲怪, 總覺得係香港呢邊有啲蠶蟲軍師出埋啲屎橋(由其係最早放風嗰個咩POKEMON香港群組最可疑).

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-16, 08:35 PM   #2591
qwe
Game Master

PSN  IDTCShing
其實唔覺得件事關大陸問題,純粹老任/代理低能問題,特別整Game印刷,其實整個list,將某d字取代返對應譯名,ms word都做到吧
又唔見高達有呢個問題...youtube有3字幕,3地宣傳用唔同名,實體產品日文,game都有3語
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-16, 08:53 PM   #2592
newb
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2006
引用:
其實老任反應咁大確係有啲怪, 總覺得係香港呢邊有啲蠶蟲軍師出埋啲屎橋(由其係最早放風嗰個咩POKEMON香港群組最可疑).
人地就係香港區爭取同老任爭左好多年爭到比賽有得係香港搞+負責執行既團體,應該唔會要求cancel比賽
以佢地角度黎睇取消的話真係會有種苦辛R左咁耐既成果一下無左既感覺(所以會鬧番示威者轉頭

講到底其實都算係一種>其實我支持爭取,但阻到我就唔得 既心態
(當然都有d人已經睇慣全日/英文所以對中文名wfc)
同埋由政治團體搞(仲要係熱血)變左有原罪

仲有上年波士頓o個場有參賽者出殺人預告(拉左後架車發現真係帶晒真槍),所以老任今次可能真係有淆底

此篇文章於 06-01-16 09:02 PM 被 newb 編輯。
newb 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-16, 08:54 PM   #2593
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: qwe 查看文章
其實唔覺得件事關大陸問題,純粹老任/代理低能問題,特別整Game印刷,其實整個list,將某d字取代返對應譯名,ms word都做到吧
又唔見高達有呢個問題...youtube有3字幕,3地宣傳用唔同名,實體產品日文,game都有3語
係有無心機本土化既問題
香港市場再細,Bandai有心做香港生意,就會去咁做
老任同老任個廢到爆開既代理無心做,就會hea到連本土化都懶

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-16, 08:57 PM   #2594
Penny仔

引用:
作者: 1q1q1q 查看文章

仲有香港點睇都唔算有自己一套文字.

搞本土搞到不知所謂.
你搞清楚先啦,
如果由day 1 開始就叫皮卡丘邊有人嘈姐?
如果佐敦由day 1 就係叫喬丹, 都唔會有人嘈架
outlet 咪outlet囉, 叫乜鬼奧特萊斯...
而家問題係好多名用用下轉左嘛(仲要轉得衰)

況且而家都係請願, 搞簽名希望譯名唔好轉
好啦, 頂多網上罵幾句....咁都叫批鬥?
你試下比錢睇開nba, 然後講波佬突然將球員名改晒大陸譯名, 即刻嘈到拆天都似
但嘈完對家唔改咪最多唔睇...仲可以點?
有時我都唔知你地呢類人有心上綱上線, 定神經太緊張....成件事根本好溫和

點解呢幾年大家執呢d譯名咁緊張, 就因為d名改下一個, 改下又一個...改改下就冇架啦
你睇下tvb 報新聞, 地方名好多已經跟大陸, 有時我都唔知佢up 緊地球邊個地方
舊 06-01-16, 09:02 PM   #2595
Penny仔

引用:
熱狗喎, 你唔驚到瀨屎呀?
根本好多人神經過敏....
舊 06-01-16, 09:09 PM   #2596
BRA武藏
Game Master

註冊日期: Oct 2005
引用:
你搞清楚先啦,
如果由day 1 開始就叫皮卡丘邊有人嘈姐?
如果佐敦由day 1 就係叫喬丹, 都唔會有人嘈架
outlet 咪outlet囉, 叫乜鬼奧特萊斯...
而家問題係好多名用用下轉左嘛(仲要轉得衰)

你試下比錢睇開nba, 然後講波佬突然將球員名改晒大陸譯名, 即刻嘈到拆天都似

點解呢幾年大家執呢d譯名咁緊張, 就因為d名改下一個, 改下又一個...改改下就冇架啦
你睇下tvb 報新聞, 地方名好多已經跟大陸, 有時我都唔知佢up 緊地球邊個地方
冇錯,改下一樣,改下又一樣
好快就渣都冇剩
BRA武藏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-16, 09:12 PM   #2597
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
(前略)
有時我都唔知你地呢類人有心上綱上線, 定神經太緊張....成件事根本好溫和
(後略)
+1
蕉都冇掟一隻仲得果廿幾人激個屁

真係好鬼似果D唔好刺激中共冇運行邏輯

GAME我就冇玩不過唔想遲D電視播動畫對白聽到皮卡丘

此篇文章於 06-01-16 10:23 PM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-16, 09:17 PM   #2598
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

其實真係要搞清楚呢單同無記啲大陸名係兩樣嘢嚟先…

舊 06-01-16, 09:46 PM   #2599
luciferdark

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: BRA武藏 查看文章
冇錯,改下一樣,改下又一樣
好快就渣都冇剩
信我, 知道呢一點嘅人, 少過10%
有時企硬小小都俾人話敏感玻璃心,
以前都仲會去鬧, 依家由佢, 顧掂自己就算了。

舊 06-01-16, 10:55 PM   #2600
Rv250

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: 真!DC 查看文章
+1
蕉都冇掟一隻仲得果廿幾人激個屁

真係好鬼似果D唔好刺激中共冇運行邏輯

GAME我就冇玩不過唔想遲D電視播動畫對白聽到皮卡丘
已經有人定性為暴亂...
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章