Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-02-13, 07:02 PM   #926
Lure
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2007
PSN  IDHunter_Lure
引用:
作者: enishi 查看文章
Jaguar (X1 同 PS4 APU 架構) 係 AMD 第一個 28nm 嘅出品, 下次會直接跳到 20nm, 最快應該都要 2016 以後...

http://www.anandtech.com/show/6976/a...-kabini-temash
最快應該都要 2016 !?
錦隔多一年又話次世代 lu.

此篇文章於 06-02-13 07:20 PM 被 Lure 編輯。
Lure 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 07:52 PM   #927
D-Joe
Game Master

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDN2O1990
XBox Live GamertagN2O1990HK
2016先三年啫,其實出slim機既時間點岩岩好

舊 06-02-13, 08:15 PM   #928
Lure

引用:
作者: D-Joe 查看文章
2016先三年啫,其實出slim機既時間點岩岩好
錦隔多一年咪五年 law
slim 機就出硬嫁啦!
不過每代機既壽命都一路減少嫁啦~
除非科技停滯不前又或者遊戲界再無肉吃ge姐!
舊 06-02-13, 08:33 PM   #929
D-Joe
Game Master

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDN2O1990
XBox Live GamertagN2O1990HK
引用:
作者: Lure 查看文章
錦隔多一年咪五年 law
slim 機就出硬嫁啦!
不過每代機既壽命都一路減少嫁啦~
除非科技停滯不前又或者遊戲界再無肉吃ge姐!
下,PS360呢代係最長wo

舊 06-02-13, 08:37 PM   #930
王小虎
God of Gamer

註冊日期: Apr 2002
好似係越來越長,xbox 4年,xbox 360 8年,ps1 6年,ps2 6年半,ps3 7年,n64/gc都係5年,wii就6年。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 09:19 PM   #931
Alpha
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2012
引用:
作者: 王小虎 查看文章
好似係越來越長,xbox 4年,xbox 360 8年,ps1 6年,ps2 6年半,ps3 7年,n64/gc都係5年,wii就6年。
任天堂主機似係更新得最快,嚟緊wiiu 都似.........
唔知話佢係成功定失敗好
Alpha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-13, 12:52 AM   #932
Lure

引用:
作者: 王小虎 查看文章
多謝你的資料搜集
睇黎我既想法同現實剛剛相反!
真係想知次世代壽命同咩野有關!
舊 06-03-13, 01:10 AM   #933
ai.
RELEASED

註冊日期: Jan 2002
其實以現在公布的spec,ps4係唔係已經勁過one?
如果係,感覺沒有了以前ms弱了~可能就係因為個kinect基礎配備搞到xbox one spec要下降....

ai. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-13, 07:39 AM   #934
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: Lure 查看文章
我諗外置火牛除左另部機細部啲之外,
散熱都係一個重要因數…
佢而家部機真係擺到散熱 louver 都擺,
啲louver仲鬼死咁闊就知部機有幾
亦都可以話佢好盡力去防止3紅再發生…
引用:
作者: enishi 查看文章
Jaguar (X1 同 PS4 APU 架構) 係 AMD 第一個 28nm 嘅出品, 下次會直接跳到 20nm, 最快應該都要 2016 以後...

http://www.anandtech.com/show/6976/a...-kabini-temash
個人感覺, 可能係M$ 係硬體設計時仲係採用生産PC 果種拼裝機方式有關

直接牫現有資源作修改放在線路上, 所以底板設計不能全面化

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-13, 08:49 AM   #935
一一
sureone

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsureone
XBox Live Gamertagsureone
引用:
作者: ai. 查看文章
其實以現在公布的spec,ps4係唔係已經勁過one?
如果係,感覺沒有了以前ms弱了~可能就係因為個kinect基礎配備搞到xbox one spec要下降....
而家話ps4勁過xb1, 都係某d開發人員講~
CPU ram o個D我唔識比較

不過sony過往d紀錄唔係太良好, 一日未出, 一日我都唔會信晒
一一 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-13, 10:03 AM   #936
ahleung
The One
Bannnned

仲有個考慮因素係M$用server幫手運算.
話每部X1有3部server幫手.

實際成效都係要出左先知. 始終連線速度好大影響.
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-13, 10:55 AM   #937
billlam
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
個人感覺, 可能係M$ 係硬體設計時仲係採用生産PC 果種拼裝機方式有關

直接牫現有資源作修改放在線路上, 所以底板設計不能全面化
當然唔係咁啦~ 話就話源用PC架構, 但就唔等如直接用現有元件呢~
最大原因我諗都係設計理念的問題, M$想把XB1打做為一個多媒體平台, 諗到要同時行三個VM, 結果就要做大CPU的部分, 而SOC上加埋SRAM, 相對GPU就不能做得太大太複雜, 因晶片面積不可能無限加大的. 成本, 良率, 發熱量等都要考慮到~
billlam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-13, 11:05 AM   #938
now_loading
VanHelsing

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
其實會唔會:
一部server 幫手認語音
一部server 幫手多媒體
一部server 幫手online 打機
剛好3部

我覺得機能差距唔係勝負關鍵, 開發廠更重要, 不過Sony邊馬房d馬平均好似好d, MS邊僱傭兵多

現在個餅越來越細, 今代目標大家搵到食算了

此篇文章於 06-03-13 11:10 AM 被 now_loading 編輯。
now_loading 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-13, 10:24 PM   #939
HAKAIDER
neet 人生~~~

XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: billlam 查看文章
當然唔係咁啦~ 話就話源用PC架構, 但就唔等如直接用現有元件呢~
最大原因我諗都係設計理念的問題, M$想把XB1打做為一個多媒體平台, 諗到要同時行三個VM, 結果就要做大CPU的部分, 而SOC上加埋SRAM, 相對GPU就不能做得太大太複雜, 因晶片面積不可能無限加大的. 成本, 良率, 發熱量等都要考慮到~
但為了CPU/ GPU/ SRAM 的發熱量而將火牛外置就己經係低裝手法

如果真係有一個好既硬體設計, 根本不需如此

正如音響設計師係設計擴音機底板時一早己考慮到散熱的問題一樣

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-13, 10:32 PM   #940
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
屈機到甘????甘機能咪無限大???

舊 06-03-13, 10:37 PM   #941
月牙火介
《kofire》

註冊日期: Oct 2002
3DS Friend Code3093 7346 4244
XBox Live Gamertagkofire
其實外置火牛有幾個好處,
第一當然可以令部機睇落細d,
其次好似香港普遍地方細,你唔夠位放咁大部機,
外置火牛起碼可以拉條線擺開~

而且一旦不幸壞火牛,咁都只需攞隻牛去整,
唔使成部機托去.
而且散熱比起內置應該會好d.

舊 06-03-13, 10:44 PM   #942
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
我真的情願不要這些好處了
看見地上的360wii的火牛我就頭痛了

舊 06-03-13, 10:50 PM   #943
kashiko
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2008
[雲端運算提升機能]即係點?
太多人同時打機會lag?
網速太慢會lag?
上唔到網就玩唔到遊戲?
10年後熄server就以後唔駛打機?
kashiko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-13, 11:13 PM   #944
ahleung
The One
Bannnned

引用:
作者: kashiko 查看文章
網速太慢會lag?
上唔到網就玩唔到遊戲?
M$話雲端唔會用黎計D即時反應既野.
亦唔會係必需.

總之有就幫助運算,
無就....... 唔知, 可能畫面差D?

至於乜野自機計, 乜野掟去雲端計, 就由遊戲開發人員決定.
開發人員要自己處理, 如果雲端計唔切, 或者根本係offline時, 點樣靠自機計住先/計晒佢.

太多人會唔會lag 唔敢講.
但既然M$預得每部Xbone用3部server, 無理由唔預番相對足夠既bandwidth
舊 06-03-13, 11:31 PM   #945
破戒僧

註冊日期: Nov 2003
3DS Friend Code3523 2002 7295
PSN  IDLeifeiPatrick
XBox Live Gamertagfpatrick
引用:
網速太慢會lag?
上唔到網就玩唔到遊戲?
- Cloud係幫你事前處理定一啲唔受lag影響既野
- 無駁上網都玩到隻game, 只係畫面可能無咁好
引用:
作者: 破戒僧 查看文章
http://www.engadget.com/2013/05/24/x...puting-gaming/
引用:
Microsoft details how Xbox One cloud servers will tackle processor-intensive gaming chores

One of the Xbox launch's big reveals was that Microsoft added 300,000 servers to Xbox Live, and now GM Matt Booty has detailed to Ars Technica how that'll improve game play. He said the improved cloud architecture will speed up GPU- or CPU-heavy chores that aren't dependent on latency -- like lighting or cloth dynamics -- by pre-calculating them before applying them to a scene. To make that happen, the Xbox One server cloud will provide three virtual devices for "every Xbox one available in your living room." It'll be up to game developers to manage transitions between console-only and cloud assisted graphics, though, since the first few seconds of lighting in a new scene will need to be handled by the console before servers can take over. Of course, that means many titles may look better when you're online, but he added that you'll still be able to play if the internet is cut and "the game is going to have to intelligently handle that."

無論你多接近神, 都依然係一個凡人, 別以為自己很了不起
破戒僧 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-13, 11:43 PM   #946
kashiko
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2008
引用:
作者: ahleung 查看文章
M$話雲端唔會用黎計D即時反應既野.
亦唔會係必需.

總之有就幫助運算,
無就....... 唔知, 可能畫面差D?

至於乜野自機計, 乜野掟去雲端計, 就由遊戲開發人員決定.
開發人員要自己處理, 如果雲端計唔切, 或者根本係offline時, 點樣靠自機計住先/計晒佢.

太多人會唔會lag 唔敢講.
但既然M$預得每部Xbone用3部server, 無理由唔預番相對足夠既bandwidth
幾年後X1賣咗幾千萬部, 一有大作出(etc. HALO)隨時過千萬玩家一齊上網玩
MS個bandwidth點頂
kashiko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-13, 09:50 AM   #947
ahleung
The One
Bannnned

引用:
幾年後X1賣咗幾千萬部, 一有大作出(etc. HALO)隨時過千萬玩家一齊上網玩
MS個bandwidth點頂
銷量係慢慢上. M$隨住銷量慢慢加server加bandwidth唔難既.

睇下M$會唔會孤寒唔肯加囉
舊 06-04-13, 09:58 AM   #948
now_loading
VanHelsing

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
收左金會員會費, 點會唔做野...

不過千萬玩家一齊上網, 都很難... 是COD 都未到HALO..
now_loading 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-13, 10:19 AM   #949
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
引用:
作者: 一一 查看文章
而家話ps4勁過xb1, 都係某d開發人員講~
CPU ram o個D我唔識比較

不過sony過往d紀錄唔係太良好, 一日未出, 一日我都唔會信晒
用同一粒u!果度好野!

真係可以聯合主機!!

不過,今次最大敗筆係玩唔番xb 同 360既遊戲,果度差好遠,同埋二手果度一定搞唔成!!!因為都講唔通,大佬,我買左隻遊戲,我比邊個關你乜事姐?

同埋,真係美國人真係好唔識搞遊戲機,從來都係越搞越死!!!360好地地,而家推倒晒,而家果推野唔知乜來既…

舊 06-04-13, 11:04 AM   #950
ahleung
The One
Bannnned

引用:
作者: 大情大性武大帝 查看文章
同埋二手果度一定搞唔成!!!因為都講唔通,大佬,我買左隻遊戲,我比邊個關你乜事姐?
其實steam呢D download game平台已經等於禁左2手 & 借game, 但好受歡迎, 因為一個字: 平.

如果xbox 2手抽水令1手game價都拉低, 我無乜所謂.

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[XB1] Xbox One 情報區 ahleung 電視遊戲討論版 6506 04-30-24 10:23 PM
( 原創)水色之都VOL.2 (感謝圖,vol.3的情報) 五木★ Cosplay同人MIX討論區 7 02-15-08 01:39 AM
AC Milan 球迷會Vol.4 ﹝~ 請到 Vol.5 繼續討論!~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1000 12-22-06 04:23 PM
香港會唔會有PS2/Xbox Capcom Classic Collection Vol.2行版? tigerj 電視遊戲討論版 2 11-19-06 08:30 AM

現在的時間是 02:07 PM

手機版 | APP版