Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 09-12-08, 11:47 AM   #1
cathy420
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2005
拍拖的壓力

不是另一半給的壓力..而是父母給的壓力...
剛拍了拖個幾月..
我媽已經不停"哦"我叫我唔好比人呃..唔好訓晒身..etc..
又話我經常出街又夜返..(我唔會夜過12點返同一定會返屋企訓)..
開頭都知道佢係關心我..但係漸漸覺得好煩..
每次講親有關"男朋友"呢個topic..都會搞到氣氛勁薑..
開始唔想同佢講..覺得好大壓力..
黎緊仲要帶男朋友見家長..因為我媽request要見佢..
呢個都唔係重點..重點係一見就要見晒所有親戚..(中秋做節食飯)
見完之後我堆親戚一定好多野講..
究竟拍拖可唔可以只係2個人既事呀..?(其實係明知故問...)

舊 09-12-08, 11:49 AM   #2
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
可以係兩個人嘅事
但大前提係一開始唔好俾屋企人知

舊 09-12-08, 11:51 AM   #3
cathy420

引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
可以係兩個人嘅事
但大前提係一開始唔好俾屋企人知
之前覺得比佢地知唔係問題
而加發覺原來係一個勁大問題
加上佢地一見我成日出街就問我係咪拍拖

舊 09-12-08, 11:51 AM   #4
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
你話呢?只可以講句...你有什麼事的話...最擔心你的人始終係屋企人...
長輩睇人會準D...(始終佢係外人...唔會當局者迷)
當然唔係話你D咩啦...只不過你咪比佢地睇下囉...
可以帶另一半見屋企人...光榮來的啦...有屋企人想見你另一半...係一件好事
雖然...可能真係煩左少許...不過你諗下喎...佢地都係擔心你O者
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-08, 11:57 AM   #5
Corex
God of Gamer
↘ 飛行甲板に直撃

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code0189 9216 9190
引用:
作者: cathy420 查看文章
咁你咪話 "係呀, 今晚去拍拖吖~"

/ 兒子生性病母倍感安慰 \

\ 獅子山下體現香港精神 /

Corex 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-08, 11:58 AM   #6
Eking

註冊日期: Feb 2006
只要你重有/ 認為有 屋企人 , 呁拍拖或者打後事, 都唔會係兩個人既事, 除非你屋企人一d 都 唔 care 你, 所以就算幾煩都好, 係另一個角度, 就會覺得好溫暖 XD

舊 09-12-08, 11:58 AM   #7
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

Nintendo Switch ID050897379389
引用:
作者: iu fu pig 查看文章
你話呢?只可以講句...你有什麼事的話...最擔心你的人始終係屋企人...
可以帶另一半見屋企人...光榮來的啦...有屋企人想見你另一半...係一件好事
雖然...可能真係煩左少許...不過你諗下喎...佢地都係擔心你O者
如果父母係明事理嘅就係囉

但如果係咩都唔信仔女果類父母,俾佢地知就即係搵黎煩
而且父母都唔一定識睇人
睇樓主case雖然唔可以sure,但佢父母好似唔多信得樓主過......
唔知樓主今年幾大?

舊 09-12-08, 11:58 AM   #8
abcdekfc
Game Master
乜都要學

註冊日期: Apr 2008
3DS Friend Code0688 5224 4406
前幾年有齣日劇叫"父女七日變",樓主你可以去參考下
abcdekfc 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-08, 11:59 AM   #9
cathy420

引用:
作者: iu fu pig 查看文章
我當然知佢地係關心or擔心我..
只不過會唔會有少少過左龍呢..
或者佢地一日未識我男朋友一日都覺得佢唔會係好人掛

舊 09-12-08, 12:02 PM   #10
cathy420

引用:
如果父母係明事理嘅就係囉

但如果係咩都唔信仔女果類父母,俾佢地知就即係搵黎煩
而且父母都唔一定識睇人
睇樓主case雖然唔可以sure,但佢父母好似唔多信得樓主過......
唔知樓主今年幾大?
佢地係咩都唔信o個隻
今年20..剛出黎做野
唔知係咪佢地知我男友大我好幾年..所以特別唔信佢

舊 09-12-08, 12:02 PM   #11
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
引用:
咁如果你男朋友個外表唔係太差、性格唔係太差、談吐唔係太差、處事唔係太差......
總之唔係太差喇,
咁見完家長應該會好d 。

btw ,有時女仔想搵個好d o既男朋友,都有原因o既......

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-08, 12:07 PM   #12
cathy420

引用:
作者: Middle 查看文章
咁如果你男朋友個外表唔係太差、性格唔係太差、談吐唔係太差、處事唔係太差......
總之唔係太差喇,
咁見完家長應該會好d 。

btw ,有時女仔想搵個好d o既男朋友,都有原因o既......
我都希望見完會好d.
有無版友試過見完仲差?咁可以點收科?

舊 09-12-08, 12:09 PM   #13
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

引用:
佢地係咩都唔信o個隻
今年20..剛出黎做野
唔知係咪佢地知我男友大我好幾年..所以特別唔信佢
正中紅心
多一問:樓主係咪第一次俾佢地知道你拍拖?

係就有排煩啦......

其他幾位其實好有道理
不過遇著樓主父母嘅類型,一切就麻煩好多啦......

舊 09-12-08, 12:11 PM   #14
Be With You
Insane Gamer
命運的巨輪開始轉動..

註冊日期: May 2005
引用:
-skip-
因為我媽request要見佢..
呢個都唔係重點..重點係一見就要見晒所有親戚..(中秋做節食飯)
見完之後我堆親戚一定好多野講..
究竟拍拖可唔可以只係2個人既事呀..?(其實係明知故問...)
請問樓主會唔會主動向媽咪提出:
- 第一次見面見你既屋企人先, rather than 見晒所有親戚? (可能我都係明知[未必得])

唔好意思
我用男仔角度去睇
雖然我愛你o者
但係咪現階段已經要「愛屋及烏」?
同你拍左都係一個月多dd.....
其實你有壓力,男仔個壓力更大
佢一次過應付你廿幾三十(assume)個親戚
每人問一個問題都死

而且你會唔會一日走兩邊?(婆婆一邊,女麻女麻一邊)
一想像到初初拍拖就咁真係暈o係度........

我初初拍拖要見女仔家長都有壓力架
因為我重視你,自然都希望同對方家人建立良好關係

結果.....我的肩膀多了一個牙印

此篇文章於 09-12-08 12:14 PM 被 Be With You 編輯。
Be With You 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-08, 12:14 PM   #15
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

引用:
作者: Be With You 查看文章
請問樓主會唔會主動向媽咪提出:第一次見面見你既屋企人先, rather than 見晒所有親戚? (可能我都係明知[未必得])

唔好意思
我用男仔角度去睇
雖然我愛你o者
但係咪現階段已經要「愛屋及烏」?
其實你有壓力,男仔個壓力更大
佢一次過應付你廿幾三十(assume)個親戚
每人問一個問題都死

而且你會唔會一日走兩邊?(婆婆一邊,女麻女麻一邊)
一想像到初初拍拖就咁真係暈o係度........
/\
同女仔拍個幾月就見人地成個大家族,俾我都真係驚驚

舊 09-12-08, 12:25 PM   #16
Be With You
Insane Gamer
命運的巨輪開始轉動..

註冊日期: May 2005
引用:
/\
同女仔拍個幾月就見人地成個大家族,俾我都真係驚驚
冇錯

如果我係細心既男仔
我會諗:
- 到時講咩好呢?
- 要唔要送禮? 買咩好呢? 月丙? 冰皮定白蓮蓉.........? (死啦,如果多細路仔,唔通要Haagen Dazs????)
- 女朋友話唔駛買野,但兩手fing fing 上去又唔知點?
(承上,女朋友係咪真係叫我唔駛買野架,定考我係咪有誠意 )
- 我果日都要做節,時間上點安排?
- 著咩衫好呢? 要唔要著老西打tie? (半認真半講笑 )
- ............................(打刪數十樣疑問)

其實,第一次過中秋,我好想兩個人二人世界囉,食完飯仲有冇時間sweet sweet 呢?
<-- 坦白說,我一定一定會問哩個問題

樓主可以當我發up 瘋
但也好應該同男友商量下上述問題
感情係咪可以進一步,就係靠大家多溝通

結果.....我的肩膀多了一個牙印
Be With You 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-08, 12:29 PM   #17
-N3DS-
索柏最高~XD

註冊日期: Aug 2003
引用:
我都經常比屋企人問係咪去拍拖~
我會即答:無呀~有都唔同你地講~

咁佢地就收左聲啦~

舊 09-12-08, 12:38 PM   #18
POKA
Banned

註冊日期: Aug 2008
引用:
作者: abcdekfc 查看文章
前幾年有齣日劇叫"父女七日變",樓主你可以去參考下
上年姐?
但套野真係好搞笑
你同佢講分左手啦 你安樂啦
POKA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-08, 12:39 PM   #19
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
同你阿媽講
我自己都未摸清啦
帶番黎做乜啫

舊 09-12-08, 12:40 PM   #20
POKA
Banned

註冊日期: Aug 2008
引用:
作者: lauchai 查看文章
同你阿媽講
我自己都未摸清啦
帶番黎做乜啫
典型保守派
POKA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-08, 12:41 PM   #21
管家婆
Game Master
wow

註冊日期: Jun 2003
我剛拍拖時...........父母都有鵝我
但我會頂心杉咁...
"咁揀個似老豆好無呀"

我知佢地係關心同擔心男友照唔照顧到我
但我都係剛拍拖就好似嫁女咁
好鬼唔鍾意........

舊 09-12-08, 12:43 PM   #22
The One
業餘歌手

PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
引用:
作者: POKA 查看文章
典型保守派
解釋丫

舊 09-12-08, 12:48 PM   #23
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
引用:
咁...無得講啦...如果你真係想同你另一半一齊...
你咪唔好理佢地囉....OR比D正面D O既野佢地睇到...你另一半信得過...
始終....同你過下半世的...係你另一半呢...
當然...作為你屋企人...也不想睇你比人呃一世吧 睇你自己決定啦
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-08, 12:52 PM   #24
牛仔‧骨
Game Master

註冊日期: Jul 2007
如果無估錯樓主是女會員
如果無估錯樓主雙親怕樓主比人呃做某些野

舊 09-12-08, 12:56 PM   #25
The One
業餘歌手