Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-05-17, 11:57 PM   #851
fantasy俊仔
God of Gamer
酒持ってこいにゃーっ

註冊日期: Aug 2006
Wii U IDRealityFantasy
Nintendo Switch ID4064 9412 4240
3DS Friend Code0430 8383 4001
PSN  IDRealityFantasy
XBox Live GamertagFrancisFantasy
引用:
作者: liar 查看文章
包拗頸一問,"幾乎所有支線任務都係呢種,接任做野交任".
聽起黎全無破綻喎.......?
你當佢online game 咁玩咪無問題囉, 好多呢d 幫人跑腿攞件野返黎咁既揼波鐘每日任務架
仲有果堆無謂更新level上限解放同增加相片存量, 當佢係online game 真係冇問題
但佢真係唔係online game 呀嘛...

唔好講咁遠就剛出隻nier, d 支線都會同返個世界息息相關囉
做得好既支線係直頭已經係一個小故事
更唔好講同CT 呢d經典比較了

fantasy俊仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-17, 12:11 AM   #852
fantasy俊仔
酒持ってこいにゃーっ

Nintendo Switch ID4064 9412 4240
XBox Live GamertagFrancisFantasy
引用:
作者: edman27 查看文章
我覺得出名設定廚既野村應該諗到天花龍鳳
但佢俾人調走後, 田畑左cut右cut為左今年出到
所有設定都棄哂, 在情在理, 田畑都唔會想咩都用哂野村既橋咁無面
野村&野島一成寫左當初FFV13大世界觀

交到TBT手佢就加入自己最拿手既FFCC同零式既主角全滅天堂大團圓既狗血劇

然後負女劇本只係想寫四條友HEHE哈哈旅行

加起黎就成為而家既FF15,應該係咁

舊 03-06-17, 01:24 AM   #853
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: fantasy俊仔 查看文章

交到TBT手佢就加入自己最拿手既FFCC同零式既主角全滅天堂大團圓既狗血劇

聽你咁講田畑同鳥山求都有同一中二病喜好..
開頭覺得四眼瞎咗有D surprised
不過玩落就覺得係有心將原本嘅設定搞死..

真係會擔心嚟緊嘅FF會點搞..
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-17, 02:08 AM   #854
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
上頭定咗16年內要出,搵邊個搞都一樣,
個頭開得大,根本唔夠時間埋尾

舊 03-06-17, 11:33 AM   #855
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
其實我宜家等緊FF XV個追加/補完劇情/章節的(免費?)大更新出,
之後想再開多個PS ID A/C由頭打多次,
因為我第一次玩係玩英語+中字咁玩,
再玩可以轉返日語+中字咁玩,睇下個感覺有乜分別都好啦~!

舊 03-06-17, 02:49 PM   #856
RPG之鬼

引用:

唔理狗唔狗血,FF0式又夠狗血,但好多鬼仔都話正到無論

引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
上頭定咗16年內要出,搵邊個搞都一樣,
個頭開得大,根本唔夠時間埋尾
呢個係重點,不過都係有人覺得戰犯是TBT
野島一成都不覺得會係戰犯,終於佢寫咗咁多個FF同其他劇本,理論上有能力處理得到,再者今次佢只是故事原案

此篇文章於 03-06-17 02:56 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-17, 01:28 AM   #857
fantasy俊仔
酒持ってこいにゃーっ

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
悲劇結尾,其實處理得好真係無問題既
睇返FFX 其實都係差唔多套路,但係無人會鬧垃圾~不如試下將FFX代入15

FFX: YUNA 要學究極召喚,TIDUS知道原來要YUNA條命黎換, 話一定會有其他方法!極力令到大家都芽生反抗命運既意志
15: 老豆&LUNA&同伴: 王子你人生生下來就有責任,一切都係為未來既王(生贅), 王子人生根本就定左無人想亦無得改變

FFX: AURON 會話,而家已經係你地年輕人既時代, 要自己找尋真相同出路
15: 大猩猩: 王子你都無做王既決意, 不如唔好再行落去(加一堆漫罵)對住剛亡國死未婚妻既王子講

FFX: 老豆會話,你個喊包,黎試下打到我啊, 黎反抗啊斬斷死之螺旋啊
15: 老豆,送個仔去當真之王(生贅), 成個國家被攻陷, 最後送自己個仔尾刀

FFX: 最後終於打到SIN, 唔洗再有究極召喚所生既死之螺旋,但TIDUS要返自己世界兩人永別,結局淒美
15: 最後一切完全依照六神同アーデン安排路線, 王族絕後, 最後俾個天國團圓既鏡頭你睇覺得好感人啊,如果唔理前文後理前因後果既話

仲有又強調同伴之旅但最後多數得返王子一個, 三個人俾アーデン放個手屁就倒下呢d 太多已經唔想吐糟

不過FFX-2既路線就覺得同呢隻15差唔多,所以FFX-2都係係咁俾人插

舊 03-07-17, 10:27 PM   #858
edman27
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章

呢個係重點,不過都係有人覺得戰犯是TBT
野島一成都不覺得會係戰犯,終於佢寫咗咁多個FF同其他劇本,理論上有能力處理得到,再者今次佢只是故事原案
所以真係唔夠時間做, 網友用設定攻略本黎決定隻game比時間都做唔好太武斷
不過佢設定開到咁大, 真係要"夠時間"可能17都未出到
edman27 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-17, 10:30 PM   #859
edman27
Crazy Gamer

引用:

不過FFX-2既路線就覺得同呢隻15差唔多,所以FFX-2都係係咁俾人插
結論: 總監係個兩位"戰犯"都係死
舊 03-08-17, 09:47 PM   #860
庵野迷
Game Master
無在原点

註冊日期: Nov 2002
Nintendo Switch IDSW-1199-7658-3976
3DS Friend Code0662 3760 7609
PSN  IDmyhong
主故事太爛尾唔否認, 但講返句公道說話, 四條友路上傾閑計的對白真係寫得好好, 反映各人性格又寫得有血有肉, 講真好少game可以寫到咁實在的角色.

其實我覺得ch 15真係幾好玩, 可能我玩得慢, 雖然唔係日日有時間開機, 至少我今日到86個鐘仲打緊仲未想停
庵野迷 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-17, 10:45 PM   #861
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
悲劇結尾,其實處理得好真係無問題既
睇返FFX 其實都係差唔多套路,但係無人會鬧垃圾~不如試下將FFX代入15

FFX: YUNA 要學究極召喚,TIDUS知道原來要YUNA條命黎換, 話一定會有其他方法!極力令到大家都芽生反抗命運既意志
15: 老豆&LUNA&同伴: 王子你人生生下來就有責任,一切都係為未來既王(生贅), 王子人生根本就定左無人想亦無得改變

FFX: AURON 會話,而家已經係你地年輕人既時代, 要自己找尋真相同出路
15: 大猩猩: 王子你都無做王既決意, 不如唔好再行落去(加一堆漫罵)對住剛亡國死未婚妻既王子講

FFX: 老豆會話,你個喊包,黎試下打到我啊, 黎反抗啊斬斷死之螺旋啊
15: 老豆,送個仔去當真之王(生贅), 成個國家被攻陷, 最後送自己個仔尾刀

FFX: 最後終於打到SIN, 唔洗再有究極召喚所生既死之螺旋,但TIDUS要返自己世界兩人永別,結局淒美
15: 最後一切完全依照六神同アーデン安排路線, 王族絕後, 最後俾個天國團圓既鏡頭你睇覺得好感人啊,如果唔理前文後理前因後果既話

仲有又強調同伴之旅但最後多數得返王子一個, 三個人俾アーデン放個手屁就倒下呢d 太多已經唔想吐糟

其實15即使唔講野村留低既野、淨計現有小組自己落既設定本身可以寫好多好多野
不過真係個劇本家完全強姦左個世界觀同堆設定
六神由頭到尾都莫名其妙
即使係寫四個男人去旅行都寫得唔好 因為四個男人入面有兩個人既個性佢都寫得唔好

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 03-08-17 10:48 PM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-17, 10:47 PM   #862
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: 庵野迷 查看文章
主故事太爛尾唔否認, 但講返句公道說話, 四條友路上傾閑計的對白真係寫得好好, 反映各人性格又寫得有血有肉, 講真好少game可以寫到咁實在的角色.

其實我覺得ch 15真係幾好玩, 可能我玩得慢, 雖然唔係日日有時間開機, 至少我今日到86個鐘仲打緊仲未想停
後半既大叔實在講唔算好 無理取鬧
金毛後半又太空氣 佢到十年後我覺得先似個正常人,但果時已經無戲
根本Keep到我覺得寫得可以接受既係四眼仔同王子 但王子我覺得前後其實都有D接唔上
一來後面實在太聖人,二來戒指果段真係太hea

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-17, 12:32 PM   #863
IDGAF
The One

根據PlayStation HK講,
宜家香港PS STORE都可以免費下載A KING'S TALE: FINAL FANTASY XV了~!

[FF傳說故事] 發生在FFXV的時代30年前,配合速度感十足的現代遊戲戰鬥系統,橫向動作遊戲PS4《A KING'S TALE: FINAL FANTASY XV》免費推出:http://bit.ly/2m5SMcM

https://www.facebook.com/PlayStation...513054/?type=3

https://store.playstation.com/#!/zh-...Y-XV_170310_01

更新:

XBOX ONE版A KING'S TALE: FINAL FANTASY XV都可以在香港XBOX市集直接下載了~!

link:

https://www.microsoft.com/zh-HK/stor...V/BW0D9LH9GG6D

此篇文章於 03-10-17 01:39 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-17, 11:20 PM   #864
大山椒魚
......

好玩係好玩,但簡直不知所謂,

故事上設定上,比起爛,浪費更令人難過。
系統上,個裝備系統是處心積慮惹怒玩家的嗎?

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-17, 12:23 PM   #865
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
玩左隻Action game, 真係出來意味不明。se 冇得救

舊 03-12-17, 06:19 PM   #866
Freddy
博麗神社信徒

註冊日期: Dec 2001

一個十分喜歡 東方 系列的Fans
棋局幻無常,智者樂其中
任天堂大亂鬥 FC: Freddy/FRED/2105-8095-6543

少女祈禱中....
Freddy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-17, 10:52 PM   #867
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

Game Informer: Hands-On With Final Fantasy XV: Episode Gladiolus (+ off-screen shots)
http://www.neogaf.com/forum/showthread.php?t=1351602

neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-17, 11:20 PM   #868
liar
Game Master

註冊日期: Sep 2006
PSN  IDLastcoin
XBox Live Gamertagbbconlinenews
總算打到終章.
技術9至10分,故仔2分.寫系統同畫面果班的確係值得讚賞,但係就因為編劇果班配合唔到要孭鑊.
其實哩種覺得寫程式果個寫埋故仔既觀諗都幾根深柢固,故仔出事係畫面既錯,指桑罵槐.
哩隻用兩年幾既開發期只係執到個殼,話到比我知FF重係做到與別不同既系統(而且係勁出色),但想要做返業界最頂尖既rpg重要搵過條生路.

總體對我叫做好既結局,因為我會有興趣玩多D咁既系統/等FF下一作既新系統,咁都好過玩完覺得FF已經玩完了既...(上代Bio6,MGS4打到中段就有咁既感覺...)

講起上黎因為FF13一本道,FF15係天生就要寫成open world的(13同零式都係一本道,有咩可能隻FF13V係open world得架),而家又有人走出黎罵open world,係咪下作又要寫返一本道架 XD

此篇文章於 03-12-17 11:30 PM 被 liar 編輯。
liar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-17, 11:56 PM   #869
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

Episode Gladiolus PAX Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=XHr8DKtmtqU
引用:

neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-17, 12:14 AM   #870
大山椒魚
......

GILGAMESH?!

和妹妹一起冒險是常識吧?!
為何會是大叔x大叔

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛

此篇文章於 03-13-17 12:17 AM 被 大山椒魚 編輯。
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-17, 01:59 AM   #871
edman27
Crazy Gamer

引用:
作者: Freddy 查看文章
佢好地地承接FF13個世界觀, FFV13個故事做未幾好...就咁睇返個介紹都吸引過呢家
可能SE覺得FF代代都要無故事關連, FF14又出左, 無理由返出FF13系列外傳
夾硬抽佢出黎無哂本身世界觀既故仔
舊 03-13-17, 02:27 AM   #872
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
無論點睇都係男主vs女主,光vs暗有睇頭過四件麻甩去野餐
亦都符合ff幻想同狀大世界觀風格
就係因為p3難移植同p4嘅推出搞到要重練但又唔夠時間整

如果佢繼續搞p3版咪幾好
反正佢都只係話難移植,即係唔係移植不能
到時p4加強版吸多轉水咪仲好,哩步棋真係行錯哂

睇番以前啲片
屋內戰鬥個感覺同野村幅ff vii圖有啲似
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-15-17, 10:07 AM   #873
skyED
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2004
完全推倒從來真係有D可惜

雖然FFXV個世界觀都OK, 但可惜係半製成品

舊 03-18-17, 12:22 AM   #874
Freddy
博麗神社信徒

《Final Fantasy XV》前世今生,Final Fantasy Vesus XIII劇情公開
《中編》

一個十分喜歡 東方 系列的Fans
棋局幻無常,智者樂其中
任天堂大亂鬥 FC: Freddy/FRED/2105-8095-6543

少女祈禱中....
Freddy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-18-17, 11:22 AM   #875
STRIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
話我馬後炮又好,好早之前當佢宣佈換女主果陣已經講過,
女主角無意義地換走,可想已知會保留幾多野村既原案故事

P.S 鍾意野村編劇能力,但唔鍾意佢果種彈彈下又多餘既動作設計

標籤
FFXV, Final Fantasy XV, ファイナルファンタジー XV, 最終幻想15

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
「KINGSGLAIVE FINAL FANTASY XV」「BROTHERHOOD FINAL FANTASY XV」配信中 supermanlady 日本動漫畫討論版 21 03-24-24 02:10 AM
[放] PS4 FINAL FANTASY XV 美版 ccdan 買賣專區 0 11-27-16 06:13 AM
[PS4,XB1] Final Fantasy XV l ファイナルファンタジー XV l 2016 年 11 月 29 日 money 電視遊戲討論版 1115 11-13-16 07:21 AM
[PS4] World of Final Fantasy ワールド オブ ファイナルファンタジー | PS4, PSV 武藤遊戲 電視遊戲討論版 88 10-30-16 04:39 PM
[3DS] Theatrhythm Final Fantasy シアトリズム ファイナルファンタジー | 已售 money 手提遊戲機討論版 307 12-13-12 09:18 AM

現在的時間是 05:10 AM

手機版 | APP版