Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 飲食版

主題工具 顯示模式
舊 03-30-05, 07:33 PM   #1
主人
Game Master

註冊日期: Apr 2004
[飲食求助]關於鳥冬

最中意的麵
所以成日自己炒
可是不知為何炒極都只有個咸字
味道十足十豉油王炒麵的烏冬版咁.....
最叻果次都只不過係加D叉燒醬或者海鮮醬等佢甜D,唔洗咁似中式麵.
但亦然唔好味
有冇人識點樣炒先可以炒到比較似日本料理店的味?
主人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-05, 08:29 PM   #2
Gnosis
Advance Moderator
グノーシス

註冊日期: Dec 2002
用日式醬油

舊 03-30-05, 08:33 PM   #3
Norm
God of Gamer
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 主人
最中意的麵
所以成日自己炒
最叻果次都只不過係加D叉燒醬或者海鮮醬等佢甜D,唔洗咁似中式麵.
但亦然唔好味
人地加左味淋炒........你用生抽炒?用老抽啦........

舊 03-30-05, 08:47 PM   #4
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
用咖哩或白汁炒!好好多囉!又或者,唔落士油,落雞粉。

舊 03-30-05, 10:06 PM   #5
卡樂 B 薯仔
Crazy Gamer
隱性情色恐怖份子

註冊日期: Feb 2002
引用:
作者: 主人
最中意的麵
所以成日自己炒
但亦然唔好味
去日式超市(如吉吉或citysuper)買支豬扒汁.

炒時唔駛落豉油, 只落鹽落黑椒, 臨尾落豬扒汁兜勻...

Not all the things visible are real...

任何事都為別人 自己擺在最後面 來一次遠走高飛 再猶豫就別後悔
擇期不如就今天 bye bye blue Monday 肩上一把破吉他 流浪到天邊
卡樂 B 薯仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-31-05, 12:56 AM   #6
二伍

註冊日期: Sep 2002
唔同o既鼓油都有唔同效果
但我未識分
加糖得唔得
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-31-05, 05:39 AM   #7
啤梨王子
The One
過氣萬人迷

註冊日期: Mar 2003
PSN  IDPear_Prince
引用:
作者: 二伍
唔同o既鼓油都有唔同效果
但我未識分
加糖得唔得
生抽會鹹d
老抽會深色d
落少少調味都ok

我既煮法係煲仔飯豉油+老抽+少少糖
如果有xo醬最尾落d兜兜佢

Waiting around for somebody to change your life for you is a loser's game.
If you want a great friend, you've got to be a great friend; if you want a great partner,you've got to be a great partner.
啤梨王子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-01-05, 12:52 AM   #8
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
引用:
作者: 啤梨王子
生抽會鹹d
老抽會深色d
落少少調味都ok

我既煮法係煲仔飯豉油+老抽+少少糖
如果有xo醬最尾落d兜兜佢
如果用煲仔飯豉油就唔洗落糖喇同老抽!太甜喇!

舊 04-01-05, 09:41 AM   #9
啤梨王子
The One
過氣萬人迷

註冊日期: Mar 2003
PSN  IDPear_Prince
引用:
作者: A HoManTin Work
如果用煲仔飯豉油就唔洗落糖喇同老抽!太甜喇!
個人口味唔同gel~
加老抽純粹係加色~

Waiting around for somebody to change your life for you is a loser's game.
If you want a great friend, you've got to be a great friend; if you want a great partner,you've got to be a great partner.
啤梨王子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-01-05, 11:02 AM   #10
RS 200

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDRS200Terry
XBox Live GamertagRS200Terry
落鰻魚汁炒~
正到暈~
RS 200 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 07:43 PM