Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-13-13, 06:28 AM   #1
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
[PS4 vs. Xbox One] 畫面、手掣、主機、鏡頭比拚討論區 (歡迎提供更多比較影片)

引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章

IGN出了AC4 PS4及XBOX one的比較影片了。

Assassin's Creed 4: Xbox One vs. PS4 Graphics Comparison

Is the PS4's native 1080p resolution a significant improvement over Xbox One's 900p? You be the judge.

http://youtu.be/zsQJVxaFfQw

引用:
唔知幾時可以用廣東話聲控指令呢?
XBOX 360時代有出過一次KINECT協助測試APPS,
佢會要求你講一堆廣東話字(視乎你部主機的設定語言),
當中包括MAY姐有請、林峯等字眼,幾肯定係FOR香港地區用,
但直止目前呢一刻香港XBOX 360都無正式開放過KINECT聲控功能(指廣東話的),希望有PS4 PS EYE加入市場之後會因為有競爭而進步啦。

Xbox One vs. PS4 - Camera Comparison

We show the differences between the Xbox One's Kinect, and the PlayStation 4's Camera.

http://youtu.be/JkTY7zJ6oHk

Xbox One vs. PS4 - Which Is The Best FPS Controller?

Destin and Alfredo debate about which controller they prefer to use for first person shooters.

http://youtu.be/0EiYH_kGHA4

老實講,係我自己個螢幕加埋只係Youtube片,
睇唔到兩部機的畫面又明顯的差別,(最多都係顏色深淺的分別)數據上的資料對普通用家無乜影響力,
考慮到 Xbox One本身部機個定價比較貴(好心分開出單機及NEW KINECT同梱版啦…)
但係畫面又無明顯優勢,以後買雙平台作品都係睇本地連線質素、GAME DISC版本身的定價,
以及ONLINE收費服務的價錢去決定買邊個版本了。

Call of Duty: Ghosts in 1080p - PS4 vs. Xbox One Commentary

http://youtu.be/1htWT9eWJ_k

此篇文章於 11-23-13 09:14 AM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-13, 09:15 AM   #2
nami_tamaki999
Ultimate Gamer
僕は夢を見てる?

註冊日期: Apr 2008
PSN  IDHarrison_Tang96
要特別為咗哩個POST開新主題?

另外,睇過CODG & BF4 新主機表現,暫時睇係Xbox One好D既
nami_tamaki999 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-13, 10:17 AM   #3
IDGAF
The One

其實我想比較及討論PS4及Xbox One係畫面方面的表現,唔係COD G隻game,相信隨住兩部新機的發售會有更多由玩家拍的片可以比較到兩者實際的差異。
由手機版發出
舊 11-13-13, 10:50 AM   #4
Pandahahaha
God of Gamer
釈由美子の死忠者

註冊日期: Apr 2002
XBox Live Gamertagpandahahaha
講真,900p 同1080p 玩緊個時係咪咁大分別
好似d 人拎賽車game 背景黎比畫面,唔通你玩緊賽車個時會停底欣賞咩

Pandahahaha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-13, 10:53 AM   #5
Montague
遺伝子生物工学博士号

註冊日期: Nov 2002
3DS Friend Code2363 6017 4707
PSN  IDultcth
XBox Live GamertagMontagueC
片中講PS4有HICK-UP,XB1冇

但仲咩要開一個新TOPIC講

舊 11-13-13, 11:13 AM   #6
IDGAF
The One

引用:
作者: Pandahahaha 查看文章
好似d 人拎賽車game 背景黎比畫面,唔通你玩緊賽車個時會停底欣賞咩
咁唔排除有D人係電子眼可以逐格睇到分別的…

不過,有樣嘢想講,
暫時睇咗咁多由官方發佈的各款獨佔作宣傳片。

有樣嘢我個人覺得奇怪的係,
呢代主機的畫面固然比上一代優勝,
但我睇完呢堆畫面之後,
完全無當年由PS>PS2>PS3年代果種由畫面上的進化,帶來震撼的感覺。

同埋PS4/XBOX One呢代的實時畫面果種質感,
唔知點解感覺似以前過場播的CG片,仲要係做得唔夠靚果種CG片的質素咁款…
硬係有差少少是劣質/B級CG片的感覺。

另外,其他"花巧"嘢方面,
以前每買一代遊戲機都幾乎會因為畫質提升了,
而同時換埋電視。

就好似由以前紅白黃AV線/S VIDEO線/VGA(PS/DC年代)->轉去有色差有1080i的CRT TV(XBOX年代)->HDMI 1080P的LCD TV(PS3、XBOX 360年代)

但到宜家PS4/XBOX One就無想像中的4K,甚至由電影AVATAR帶起的3D熱都好似無咗件事,
唔係重點宣傳功能咁,
唔知係好事定壞事了,感覺上就係單靠畫面帶來的賣點已經用完咗咁款。

而從操作方式或者其他主要功能方面嚟睇又似乎同上一代差唔多,
NEW INECT同REMOTE PLAY都只係改良版,都唔係咩新賣點,
係香港又幾乎可以確定用唔到娛樂睇電視節目功能,
淨係一系列SHARE、直播自己打機功能叫做係新嘢,
但就真係唔多吸引到我囉,暫時對呢代感覺就係咁…

此篇文章於 11-13-13 11:25 AM 被 IDGAF 編輯。
舊 11-13-13, 11:17 AM   #7
kakajit
Game Master

註冊日期: Aug 2008
3d熱潮已過

ps3/360 呢代玩3d 就要變番 ps2/xbox 年代o既解像度
就算ps4/xbo 呢代 , 玩3d 就變番 ps3/360 呢代o既畫汁
根本一日唔可以靚畫汁+3d , 3d gaming根本唔會有發圍一日
所以去到ps4/xbo 呢代都已經無乜點題
kakajit 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-13, 11:20 AM   #8
IDGAF
The One

引用:
作者: Montague 查看文章
片中講PS4有HICK-UP,XB1冇

但仲咩要開一個新TOPIC講
但佢唔講,單靠睇youtube版的片,真係唔係有太明顯的分別。
上面咪講咗係趁兩部新機就出比較一下畫面,
不過,暫時見到有呢段IGN的比較片咪貼住先,根本唔係講COD G,
暫時又未見GAF有其他相關同時討論兩部機的主題。

算了,我改一改個標題…

舊 11-13-13, 11:35 AM   #9
Pandahahaha
釈由美子の死忠者

註冊日期: Apr 2002
XBox Live Gamertagpandahahaha
我覺得今代同上代比都幾震撼嫁
剩係bf4 64人對戰,重可以keep 60格,1080p
如果以pc 計,只係cpu ram display 都要成4千幾蚊先做到

Pandahahaha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-13, 11:38 AM   #10
tylau

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDkeithlau81
呢D誇平台作, 兩部機架構又差不多. 同一個ENGINE PORT出來, 無乜分別好正常. 廠商都唔會為左某一部機做優化.
tylau 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-13, 11:45 AM   #11
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
比呢啲要現場用2隻一樣FHD 50吋以上電視先比較到,用youtube跟本咩都睇唔到

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-13, 11:47 AM   #12
Montague
遺伝子生物工学博士号

註冊日期: Nov 2002
3DS Friend Code2363 6017 4707
PSN  IDultcth
XBox Live GamertagMontagueC
引用:
但佢唔講,單靠睇youtube版的片,真係唔係有太明顯的分別。
上面咪講咗係趁兩部新機就出比較一下畫面,
不過,暫時見到有呢段IGN的比較片咪貼住先,根本唔係講COD G,
暫時又未見GAF有其他相關同時討論兩部機的主題。

算了,我改一改個標題…
本身兩部機既性能真係相差不遠,我諗之後D GAME既比較都會係差唔多兩部主機一樣
兩部機最大最大既分別係PS4行DDR5既RAM,呢點要睇廠商點發揮

舊 11-13-13, 11:59 AM   #13
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
跟本就同360果代既開發機出來的,無野好比…

一上就上4k畫面,先比喇…

舊 11-13-13, 11:59 AM   #14
Akira 明
Game Master

註冊日期: Jun 2007
Nintendo Switch ID5966-9891-3387
3DS Friend Code3351 4032 4168
PSN  IDming3107
睇過BF4同CODG兩條對比片後,
X1光效好D,PS4黑位细致D
X1色調鮮D,PS4色調實D
X1光源效果好D,PS4煙塵效果好D
即其實各有好壞,而且仲要配合一個靚mon
Akira 明 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-13, 12:22 PM   #15
now_loading
VanHelsing

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
又會xbox 咁綠, ps4 咁藍, 跟番style
now_loading 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-13, 12:36 PM   #16
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
講到尾都係個人問題only, 無咩好比拼.

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-13, 12:50 PM   #17
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
玩GT我真係會停係度慢慢睇

舊 11-13-13, 12:51 PM   #18
KUTAR#

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDKU_HK
XBox Live GamertagKUHKGAF
引用:
作者: Pandahahaha 查看文章
有說COD PS4不如XBO幀數穩定

那倒不如要回720p但60 fps
KUTAR# 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-13, 12:54 PM   #19
four
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2002
其實不如比較ps3vsps4,360vs one同game質量.
我現在玩ps3新game,不覺畫面沒有進步.last of us/beyond two soul等game在早兩,三年來看根本不會相信是本世代質量game.
放棄現有大市場,出新機高階遊戲都不知為咩?

無錢回本,有冇新作成問題
four 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-13, 12:58 PM   #20
s3b21
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2003
見到個topic我嘴已o
s3b21 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-13, 01:09 PM   #21
IDGAF
The One

引用:
作者: four 查看文章
其實不如比較ps3vsps4,360vs one同game質量.
我現在玩ps3新game,不覺畫面沒有進步.last of us/beyond two soul等game在早兩,三年來看根本不會相信是本世代質量game.

IGN之前都有做個比較。

其實好似FPS、賽車GAME果D就真係已經用到PS3/XBOX 360呢代幾盡,
但其他GAME又有幾多去到GTA V、LAST OF US果種級數,
我覺得XBOX 360出咗咁耐要出新機都係時候,
但PS3本來就遲過其他兩部出,佢咁快出PS4我都有少少意外,
原本以為等今年XBOX 360"退休生活",唔再續XBOX金會員時,
玩1-2年PS3果堆積存的單機GAME先會出PS4,估唔到佢今次咁快手。

Call of Duty: Ghosts - Current-Gen vs. Next-Gen
http://youtu.be/SHNFviGstlI

引用:
作者: s3b21 查看文章
見到個topic我嘴已o
唔係邊有空間比你入嚟出過"已閱"呃個POST喎…

此篇文章於 11-13-13 01:21 PM 被 IDGAF 編輯。
舊 11-13-13, 01:31 PM   #22
now_loading
VanHelsing

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
引用:

超任, PS2 都係冇放棄大市場唔出新機, 所以下代同樣冇左個大市場...
now_loading 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-13, 01:36 PM   #23
IDGAF
The One

引用:
作者: ( ゚ω゚)かおもじさん 查看文章
比呢啲要現場用2隻一樣FHD 50吋以上電視先比較到,用youtube跟本咩都睇唔到
我直頭希望兩間公司係D百貨公司擺幾部UHD TV試玩台比人齋玩唔買…
其實宜家Youtube都睇唔到PS3同XBOX 360的實際差別。

引用:
作者: Montague 查看文章
本身兩部機既性能真係相差不遠,我諗之後D GAME既比較都會係差唔多兩部主機一樣
兩部機最大最大既分別係PS4行DDR5既RAM,呢點要睇廠商點發揮
比較有興趣之前有報導講強30%的說法係咪真確,因為如果係部PS4真係平靚正,
我見佢宜家開賣個淨機價係$3380,印象中仲平過當年出PS3果堆套餐價。

引用:
作者: KUTAR# 查看文章
有說COD PS4不如XBO幀數穩定

那倒不如要回720p但60 fps
其實我都係覺得數據唔係真係咁重要,
實際上睇起嚟OK已經收貨,

從實際需求睇,就算買部新機返屋企都係用27"以下的TV係房玩的機會比較多…

又可能因為宜家PC版GAME的畫面進化得快,搞到都唔會太在意家用機的畫質。

舊 11-13-13, 01:37 PM   #24
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
PS3去PS4必需,因為遊戲開發速度快幾倍,以前幾年先做到嘅Game依家1年就可以完成兼開發成本大幅下降
引用:

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-13, 01:45 PM   #25
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

註冊日期: Dec 2007
xbox one好d
但唔係話佢得720p既咩?
女裝少年 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PS4,XB1] Mirror Edge Catalyst ( ゚ω゚)? 電視遊戲討論版 38 06-06-16 02:00 PM
[業界] [投票]Xbox One vs. PS4 - IGN Versus,IGN互動Youtube影片投票,結果會在May 31st公佈 IDGAF 電視遊戲討論版 13 06-02-13 02:20 AM
[業界] Devs: PS4/Xbox 3 b4 Jan 2014, Xbox 3 easiest/best selling, Wii U "too complex" neo2046 電視遊戲討論版 24 06-04-12 10:59 PM
[PS4]久多良木健:PS4 將於10年之內推出 neo2046 電視遊戲討論版 50 11-18-05 11:50 AM
[Xbox]Microsoft Aims to Reverse Xbox's Japan Failure With Local Games Janus 電視遊戲討論版 0 06-29-04 09:41 AM

現在的時間是 11:53 AM

手機版 | APP版