Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 03-23-17, 06:31 PM   #5176
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: alien1020hk 查看文章
星期六有魷魚2玩
我會有用零晨嗰場練下操作先,第二次先開始去俾人虐
野良猫 目前離線  
舊 03-23-17, 06:43 PM   #5177
hihicdboy
Junior Member

註冊日期: Jan 2005
有無師兄試過用尿袋充switch??
今日玩玩下薩爾達無電, 平時無電會warnning幾次先會關機~
但今次一warn即關……
跟住我用手制充電座個條usb線插尿袋充主機, 但係甘閃下停下……
過幾秒開機佢show電量有廿幾%, 但又狂關機……
跟住我就即刻拔走個尿袋~
係咪甘就壞左???
啱啱先貼完玻璃貼……
hihicdboy 目前離線  
舊 03-23-17, 08:38 PM   #5178
fortel
Game Master

註冊日期: Feb 2006
琴日終於換左制,唔該晒兄師

換完終於正常返晒,終於可以"浪"腳打機

不過原來唔一定要帶個盒去,只要剪左個盒指定位置就OK
fortel 目前離線  
舊 03-23-17, 09:24 PM   #5179
alien1020hk
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2017
引用:
作者: fortel 查看文章
琴日終於換左制,唔該晒兄師

換完終於正常返晒,終於可以"浪"腳打機

不過原來唔一定要帶個盒去,只要剪左個盒指定位置就OK
係咪換左制就正常? 我見好多人換左制就正常..大部分人唔洗換機
alien1020hk 目前離線  
舊 03-23-17, 10:04 PM   #5180
fortel
Game Master

引用:
作者: alien1020hk 查看文章
係咪換左制就正常? 我見好多人換左制就正常..大部分人唔洗換機
其實應該係成批左JOYCON都有問題,換機果位職員都話10個人去到佢地到試9個就試唔到問題,不過佢都照換比人 我去到試都係無事

而家無事爽晒
fortel 目前離線  
舊 03-23-17, 10:20 PM   #5181
alien1020hk

引用:
作者: fortel 查看文章
其實應該係成批左JOYCON都有問題,換機果位職員都話10個人去到佢地到試9個就試唔到問題,不過佢都照換比人 我去到試都係無事

而家無事爽晒
咁睇黎我上次個制真係好壞..佢一試就即刻有問題疾下疾下

我見美國有人話AMAZON新寄個D係新批次 好似有D唔同設計..

唔知香港幾時有呢
舊 03-23-17, 10:25 PM   #5182
shingo18

註冊日期: Nov 2002
引用:
作者: Leong 查看文章
要保留盒同單

有金源貼紙先有2年保養
唔使上網登記?
shingo18 目前離線  
舊 03-23-17, 10:28 PM   #5183
alien1020hk

引用:
作者: shingo18 查看文章
唔使上網登記?
KEEP單..計兩年 唔洗登記
舊 03-23-17, 10:45 PM   #5184
hihicdboy
Junior Member

註冊日期: Jan 2005
http://www.uwants.com/viewthread.php...1&tid=19341956

真的假的??上次都係換手制都無維修

任天堂 Switch 推出初期,部分玩家都遇到一個問題:左邊 Joy-Con 手掣有時會反應遲鈍,甚至完全中斷連接。今日任天堂終於有好消息:問題已經解決了!

任天堂表示問題是因為「生產差別」造成,所以只有少部分 Switch 出現問題。在今後出產的 Switch 不會再出現這個問題。如果你已經買了 Switch 又不幸遇到問題,可以聯絡他們的客戶支援,讓他們看看是否需要維修。如果確認要維修,就可以免費將手掣送回任天堂維修。

不過究竟問題出在哪裡?有人已經將手掣送回任天堂維修,拿回來之後打開手掣一看發現在天線加了一塊導電體,以防止訊號干擾。結果之前的連接問題真的不再出現。

至於新出廠的 Joy-Con 手掣並沒有這塊導電體,而是直接轉用一塊不同的電路板設計,估計目的也是防止訊號問題出現。

雖然之前任天堂一直否認有問題,但依家總算補救得快!
hihicdboy 目前離線  
舊 03-23-17, 11:44 PM   #5185
芝麻糊
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2006
剪邊度?同可以walkin 去換?係邊度黎架?仲要帶啲咩去?

Sent from my iPad using Gaforum

舊 03-24-17, 09:35 AM   #5186
DreamyLuigi

註冊日期: Aug 2013
其實大把人係換機無換制
唔係淨係個制有問題

Sent from my iPhone using Gaforum
DreamyLuigi 目前離線  
舊 03-24-17, 09:47 AM   #5187
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
會唔會無海綿既舊制依然有潛在危險
睇d人講個個制既問題程度都唔同
話無事既人可能都只係佢唔覺,實際個制得原設計8成效能

此篇文章於 03-24-17 09:51 AM 被 Kain 編輯。
Kain 目前離線  
舊 03-24-17, 09:47 AM   #5188
skydream
死野

註冊日期: Jul 2005
琴日係188做左機主!!
買左炸陣人,Zelda,12w
剩係同個FD 2條麻甩佬玩12W好好玩wwww

我想問點樣可以最快試到個joycon有問題? 咩game?

舊 03-24-17, 09:54 AM   #5189
CCemi

註冊日期: Dec 2003
3月22日經UNY 原價入手(這批要3月22日才到貨的)
JOYCON 測試後完全沒有問題(3米外/手擋/用身體遮住都試過)
另外雖然話入DOCKING會易括花
但我試左兩日祼機冇貼MON貼, 都冇遇上以上問題
我懷疑這批新機開始己經解決左好多問題了

我們會定期舉行會與比賽, 有興趣請看看我們的專頁吧
CCemi 目前離線  
舊 03-24-17, 10:22 AM   #5190
Hello MiMi
Game Master

註冊日期: Nov 2011
引用:
作者: Kain 查看文章
而家既版本係睇條排線有無貼住塊pcb 的天線導致干擾
如果你本身隻制既排線咁好彩無貼住,接收咪好d
如果咁唔好彩排線貼住PCB,咪收得唔好

所以台灣已有玩家用唔同既物料(例如雙面膠) 去托高條排線
問題亦得以解決
呢個正正就是當年 iphone4 既 antenna gate 番版。(用手掂住天線,會慢慢收唔到,但戴個套隔住就得以解決)
只是joycon 個解決方法要拆手制。

這亦解釋到點解每個人都有唔同程度既接收問題

此篇文章於 03-24-17 10:28 AM 被 Hello MiMi 編輯。
Hello MiMi 目前離線  
舊 03-24-17, 10:40 AM   #5191
Eking

引用:
其實最大可能有部份CHIP有問題, 你見到上面有提到, 新版本換左第2粒CHIP而唔係加導電海綿

舊 03-24-17, 12:34 PM   #5192
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
其實我比較想知從Nintendo Switch主機的包裝,
或者Joy-Con外殼印的資料可唔可以分別到邊一堆首發或有問題的批次?

由於佢終於承認咗個問題,而且呢個批次已經係市面上賣緊,
搞到原本打算MK8D首發時出機的期望細咗…

可能我自己經歷過PS3初期的鎖頭、死亡黃燈事件,又試過壞DS3手制,
搞到宜家唔係幾想做開荒牛了…

明明當年GC、NDS、Wii首發果個月就買都無問題,點解宜家搞到咁…仲可以炒的?

遲買XBOX 360、XBOX ONEPS4就避開了三紅事件、唔駛硬食NEW KINECT套餐同嘔碟問題,玩起來安心同開心好多~!

How to fix your Nintendo Switch Joy-Con wireless issues

If your left Joy-Con is desyncing, and you can't bear to send your controller away for repair, this fix is the same one Nintendo appears to be using. We still recommend the official route, though!

https://www.youtube.com/watch?v=LxKjCABAPdg

舊 03-24-17, 12:37 PM   #5193
IDGAF
The One

引用:
作者: lodoss 查看文章
1: Mario Kart 8 Deluxe冇出其他ver.

2: 新NS game係有個透明袋(包CD果D), 唔係收縮膜來包
THX~!

透明袋?即係有封條係底果類?
有條透明帶方便你撕開果種設計?
一睇就知曾經開封果種?
我下次去再睇清楚先。

舊 03-24-17, 06:11 PM   #5194
lodoss
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2012
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
THX~!

透明袋?即係有封條係底果類?
有條透明帶方便你撕開果種設計?
一睇就知曾經開封果種?
我下次去再睇清楚先。
"冇條透明帶方便你撕開果種設計, 你當DVD, BD果D包裝吧"
其實行多2間睇下個包裝就知, 正常都唔會二手當全新來賣
lodoss 目前離線  
舊 03-24-17, 08:33 PM   #5195
阿聰

Nintendo Switch ID1803-0934-0218
3DS Friend Code2148 9542 0542
剛試係NINTENDO ACCOUNT改地點為美國,
然後開著NS上到去美國ESHOP買FAST RMX,
然後再去NINTENDO ACCOUNT改返地點為日本,完成。

應該一個ACCOUNT就可以買到其他地方ESHOP GAME。

村名:任天島島
人名:Andrew
3DS FC: 2148-9542-0542
NS FC: 1803-0934-0218
阿聰 目前離線  
舊 03-24-17, 08:36 PM   #5196
Hello MiMi
Game Master

註冊日期: Nov 2011
引用:
作者: 阿聰 查看文章
然後再去NINTENDO ACCOUNT改返地點為日本,完成。

應該一個ACCOUNT就可以買到其他地方ESHOP GAME。
如果在日acc 買左puyo
遲d 轉美region dl 番puyo
唔知得唔得?
太多日文
Hello MiMi 目前離線  
舊 03-24-17, 08:40 PM   #5197
赤武神
The One
多多指教!

註冊日期: Jan 2002
Nintendo Switch ID5684-2538-5787
3DS Friend Code3222 5528 5405
引用:

注意一轉語言有可能會del左購買紀錄

即係話我個NS JP AC有之前Wii U 3DS軟件購買紀錄,轉地區都話會清除哂d紀綠
分兩個AC吧,好簡單唔麻煩唔洗轉黎轉去

引用:
作者: Hello MiMi 查看文章
唔知得唔得?
太多日文
我發覺有d game係全世界統一版本,買左一個地區唔可以再買其他地區,不過隻sega方塊唔肯定會統一

-------
大亂鬥X:赤武神/MOSIN/3995-5703-0958
孖車wii:赤武神/Dannie/1160-9987-0415
US ACWW[DS]:名: Dannie 村:MOSIN 招牌果:APPLE Fc code:3479-5305-1039
US ACCF[Wii]:名: Mosin 村:BLACKSUN 招牌果:車里子 Fc code:2664-5630-1186

此篇文章於 03-24-17 08:48 PM 被 赤武神 編輯。
赤武神 目前離線  
舊 03-24-17, 08:42 PM   #5198
enishi

註冊日期: Apr 2005
Wii U IDtsuiwil
3DS Friend Code1461 6149 1247
PSN  IDtsuiwil_jp
引用:
唔知得唔得?
太多日文
Puyo 日版同美版應該係 2 隻 game, 除非日版特別 update 加返英文, 唔係就要再買過
enishi 目前離線  
舊 03-24-17, 08:48 PM   #5199
阿聰

Nintendo Switch ID1803-0934-0218
3DS Friend Code2148 9542 0542
引用:
唔知得唔得?
太多日文
唔清楚,我依家部機有剪剪剪日版同FAST RMX。
引用:
作者: 赤武神 查看文章
注意一轉語言有可能會del左購買紀錄

即係話我個NS JP AC有之前Wii U 3DS軟件購買紀錄,轉地區都話會清除哂d紀綠
分兩個AC吧,好簡單唔麻煩唔洗轉黎轉去
WII U同3DS我都係買實體,應該冇問題掛?

村名:任天島島
人名:Andrew
3DS FC: 2148-9542-0542
NS FC: 1803-0934-0218
阿聰 目前離線  
舊 03-24-17, 08:51 PM   #5200
赤武神
The One
多多指教!

註冊日期: Jan 2002
Nintendo Switch ID5684-2538-5787
3DS Friend Code3222 5528 5405
引用:
唔清楚,我依家部機有剪剪剪日版同FAST RMX。

WII U同3DS我都係買實體,應該冇問題掛?
就算唔講Wii U,3DS~~~我唔清楚日/美購買紀錄可否共存
至少好少人咁做,通常都開兩邊AC

GAME你已經DL左在部機冇影響,係睇你DEL左下唔下載得番

-------
大亂鬥X:赤武神/MOSIN/3995-5703-0958
孖車wii:赤武神/Dannie/1160-9987-0415
US ACWW[DS]:名: Dannie 村:MOSIN 招牌果:APPLE Fc code:3479-5305-1039
US ACCF[Wii]:名: Mosin 村:BLACKSUN 招牌果:車里子 Fc code:2664-5630-1186

此篇文章於 03-24-17 08:53 PM 被 赤武神 編輯。
赤武神 目前離線  
關閉主題

標籤
Nintendo Switch, Switch NS NX, ニシッチ

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] Nintendo Switch 情報區 Vol.2 | 主機 Firmware 更新 (Ver. 10.0.0) neo2046 電視遊戲討論版 5813 04-25-24 02:33 PM
[NS] FIFA 18 - Nintendo Switch | 已售 | enishi 電視遊戲討論版 205 11-10-17 01:06 PM
NINTENDO Switch 改裝MINI DOCK 新月 買賣專區 0 06-30-17 08:53 PM
[WiiU] Wii U 情報區 6 |Nintendo Switch 3 月 3 日發售 | HK$2,340 | 29,980 日圓 | US$299.99 八仙果 電視遊戲討論版 3738 04-19-17 12:12 PM
收 Nintendo SWITCH DQ HERO kinpingk 買賣專區 0 03-04-17 12:13 AM

現在的時間是 01:53 AM

手機版 | APP版