Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-20-13, 11:08 PM   #826
Irwin
God of Gamer
愛.ROCK.友

註冊日期: Aug 2006
PSN  IDlrwin
XBox Live Gamertagsirwinho
引用:
作者: Dreamcast肥仔 查看文章
沒有記錯日版, 美版一出已經有modem, 日版28.8k, 美版56k
係海外版如香港先咩都無得舊dummy or 實膠
但果時HK版都係110W咩?

同埋好記得最初的PACKING係全發泡膠入盒的(我果部)
之後唔知幾時變左做環保的雞蛋紙托…

========================================

呀,睇MODEL NUMBER應該就知…

日版係咩MODEL NUMBER?

HKT-3010係港版?

<------------時間------------>
工作搵錢                  買GAME打機

時間,永遠不夠用似的。 <>

此篇文章於 03-20-13 11:12 PM 被 Irwin 編輯。
Irwin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-13, 11:09 PM   #827
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
引用:
作者: Irwin 查看文章
跟機的應該是MODEM (56K),最早期的機仲要係無MODEM跟的
我果部就係咁…後來買左單賣的"國產"版(應該係?)先上到網玩到PSO

BBA係BOARDBAND,資料傳送速度怏過MODEM

有錯請指正。
引用:
跟機果個最快都只是美版的56K modem , 插電話線
BBA = broadband adapter
宽頻的, 插LAN線, 其中一個MODEL 最快對應100Mb
謝指點,

哦原來係咁, 不過個MODEM真係掂到未掂過, 送條接駁線都一樣, SEGA真係行得前到有D過份

校花1號, 始的妻子之一
老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
校花2號, 始的妻子之一
你究竟有幾多個老婆呀??
harakuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-13, 11:12 PM   #828
harakuma
Game Master

引用:

我部日版湯川大頭盒係用雞蛋托喎

老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
舊 03-20-13, 11:14 PM   #829
Irwin
愛.ROCK.友

註冊日期: Aug 2006
PSN  IDlrwin
XBox Live Gamertagsirwinho
引用:
作者: harakuma 查看文章
我部日版湯川大頭盒係用雞蛋托喎
係??

咁應該係我記錯左

個盒晨早無左了

<------------時間------------>
工作搵錢                  買GAME打機

時間,永遠不夠用似的。 <>

此篇文章於 03-20-13 11:16 PM 被 Irwin 編輯。
Irwin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-13, 11:16 PM   #830
Rez
Crazy Gamer
Banana

註冊日期: Sep 2002
原裝VGA BOX我有兩個
一個粗用一個收藏
Rez 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-13, 11:25 PM   #831
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
引用:

========================================

係呀, HKT-3010
都是made in japan 的110V 主機

Dummy 同日版modem Line 插口 的對比圖

付上一張treamcast vga 的圖
15pin out , 3.5mm miniplug out , RCA / S video out

此篇文章於 03-20-13 11:29 PM 被 シェンムー 編輯。
シェンムー 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-13, 11:32 PM   #832
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
其實大家都應該攪清楚,我係gaf 收bba 時都好多版友誤以為跟機modem=bba pm 我, 哈哈

舊 03-20-13, 11:54 PM   #833
Rez
Crazy Gamer
Banana

註冊日期: Sep 2002
Ristar - the shooting star
Sonic Team繼Sonic後的一個作品
畫面以當時MD屬於高水準之作
可惜因為發售時已是MD未期加上名氣始終不及Sonic
出左一隻之後就沒有續作

Rez 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-13, 03:15 AM   #834
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

臨訓前貼一張櫻大戰4的圖,手機影的/現場更靚XD
VGA轉出到普通32"LCD 電視, 較了4:3
真係好鬼正

舊 03-21-13, 03:31 AM   #835
backtomac
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2007
引用:
係呀, HKT-3010
都是made in japan 的110V 主機

Dummy 同日版modem Line 插口 的對比圖

付上一張treamcast vga 的圖
15pin out , 3.5mm miniplug out , RCA / S video out
幾年前有朋友響YAHOO 買左個2手 TREAMCAST VGA,好似帶過上我度試,依稀記得同原廠 畫質冇乜分別(仲比佢臭串駛乜買原廠咁貴)
backtomac 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-13, 03:32 AM   #836
backtomac

引用:
真係好鬼正

CRYSTAL CLEAR~
舊 03-21-13, 04:02 AM   #837
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
引用:
作者: backtomac 查看文章
幾年前有朋友響YAHOO 買左個2手 TREAMCAST VGA,好似帶過上我度試,依稀記得同原廠 畫質冇乜分別(仲比佢臭串駛乜買原廠咁貴)
係有分別架,可以support唔對應VGA BOX嘅GAME。

仲有,如果你有用過個S-端子或者AV out,就會發現同原廠係有分別。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-13, 04:38 AM   #838
backtomac

引用:
作者: 高級嘍囉 查看文章
係有分別架,可以support唔對應VGA BOX嘅GAME。

仲有,如果你有用過個S-端子或者AV out,就會發現同原廠係有分別。
哦~!因為我淨係試過 VGA,記得當時出黎既畫質同原廠睇唔出有分別~見到有畫面一切正常就收工了,冇試其他野所以真係唔知~多謝大大!
舊 03-21-13, 01:17 PM   #839
八仙果
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

引用:
係好有分別,因為我原廠同非原廠都用過,
有比較之下就特別明顯。

尤其是亮度、彩度,
加上影像的邊位,原裝的實淨、分明好多。

最重要的是,
原裝耐用好多!

引用:
真係好鬼正

- skip -
嘩!就咁用手機影都唔錯。
最哀部 CRT mon 壞了,
放假得閑收埋部 MD,開部 DC 過o下手癮都好。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]

此篇文章於 03-21-13 01:19 PM 被 八仙果 編輯。
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-13, 02:02 PM   #840
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

引用:
引用:
作者: 八仙果 查看文章
係好有分別,因為我原廠同非原廠都用過,
有比較之下就特別明顯。

尤其是亮度、彩度,
加上影像的邊位,原裝的實淨、分明好多。

最重要的是,
原裝耐用好多!

嘩!就咁用手機影都唔錯。
最哀部 CRT mon 壞了,
放假得閑收埋部 MD,開部 DC 過o下手癮都好。
之前有些大大都說分別不大
八兄甘講攪到我都想不惜工本bid隻返黎試下添(╯3╰)

耐用方面我個二手treamcast 都用左4, 5 年了,一直安好

舊 03-21-13, 02:16 PM   #841
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
不知道有沒有人貼過

http://www.famitsu.com/news/201303/21030574.html
セガのテイスト満載のノートパソコン“SEGA NOTE PC”予約受け付け中、目標数に到達すれば発売決定!

舊 03-21-13, 02:52 PM   #842
harakuma
Game Master

引用:

正話巢咗出嚟, 日版110V, HKT-3000

OFF TOPIC,
除咗用VGA BOX/XRGB呢D中介方法外, MON的質素會唔會有所影响?
大家都知, CRT>LCD, 但依家CRT基本都絕種咗,
LCD就話係EIZO/NEC較好,
但我見港拍有部咩廣播級LUMA MONITOR, 三K左右, 用做玩GAME唔知會唔會正到飛起?

老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一

此篇文章於 03-21-13 02:59 PM 被 harakuma 編輯。
舊 03-21-13, 04:22 PM   #843
八仙果
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

引用:
引用:
之前有些大大都說分別不大
八兄甘講攪到我都想不惜工本bid隻返黎試下添(╯3╰)

耐用方面我個二手treamcast 都用左4, 5 年了,一直安好
我之前用的那個不是 treamcast,
也沒有盒子的形狀,
印象中是一條過,應該 cheap 過 treamcast 那款。

用了一、兩年就偏色 ......

引用:
作者: knight-philip 查看文章
不知道有沒有人貼過

http://www.famitsu.com/news/201303/21030574.html
セガのテイスト満載のノートパソコン“SEGA NOTE PC”予約受け付け中、目標数に到達すれば発売決定!
正喎!

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]

此篇文章於 03-21-13 04:26 PM 被 八仙果 編輯。
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-13, 05:26 PM   #844
backtomac

不想花錢買/找不到VGA而又動手能力強的大大可參考下~~
http://www.mmmonkey.co.uk/dreamcast-internal-vga-mod/
舊 03-21-13, 05:43 PM   #845
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
單係VGA BOX 唔得ga , 夾多個 BVM/PVM CRT 你地就知之前叫靚真係色盲....
我可以肯定, 沒BVM/PVM , 點玩都係得7-8成畫質

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk

此篇文章於 03-21-13 05:46 PM 被 HI_Ricky 編輯。
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-13, 06:15 PM   #846
backtomac

引用:
作者: harakuma 查看文章
正話巢咗出嚟, 日版110V, HKT-3000

OFF TOPIC,
除咗用VGA BOX/XRGB呢D中介方法外, MON的質素會唔會有所影响?
大家都知, CRT>LCD, 但依家CRT基本都絕種咗,
LCD就話係EIZO/NEC較好,
但我見港拍有部咩廣播級LUMA MONITOR, 三K左右, 用做玩GAME唔知會唔會正到飛起?
如果17吋果個幾千銀可以BID 到,我覺得你值得一試~
不過我最想都係搵番個HD 16:9 既CRT TV,可以用黎打槍GAME~
舊 03-21-13, 06:23 PM   #847
backtomac

引用:
作者: HI_Ricky 查看文章
單係VGA BOX 唔得ga , 夾多個 BVM/PVM CRT 你地就知之前叫靚真係色盲....
我可以肯定, 沒BVM/PVM , 點玩都係得7-8成畫質
哩個大家之前都知了,用LCD 只係退而求其次,HD CRT 牛龜咁大,我個FRIEND 上個星期話有部32吋16:9 crt 唔要可以比我,我想要,但都諗點搵地方擺...但真係非常及引~
舊 03-21-13, 06:27 PM   #848
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
引用:
哩個大家之前都知了,用LCD 只係退而求其次,HD CRT 牛龜咁大,我個FRIEND 上個星期話有部32吋16:9 crt 唔要可以比我,我想要,但都諗點搵地方擺...但真係非常及引~
如果係 KX-32HV50 , BVM-D32E.... 呢D..沒位都要諗計~ XD

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk

此篇文章於 03-21-13 06:30 PM 被 HI_Ricky 編輯。
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-13, 06:45 PM   #849
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

講起CRT TV , 我住元朗
早兩個月去合益一間好耐的遊戲店
佢有一部SONY 的 CRT TV , 唔知咩model, 24" 左右
永遠都只會播著PS2 的機戰impact
唔個佢用咩介面
顏色還原,清澄度真係好高
係我見過最靚的crt 遊戲畫面

同佢吹水佢話好耐之前係日本買
我話部電視真係好靚就走左
下次落到去問下佢係咩model 先
睇下可唔可以影張相比大大家睇下
如果有vga 真係不得了

舊 03-21-13, 06:52 PM   #850
clie

註冊日期: Dec 2001
引用:
真係好鬼正

就係上年開櫻大戰2用最普通既VIDEO線駁LCD,畫面爛得驚人
無法忍受,玩左兩話停左,之後週街搵二手VGA BOX都無
買唔到VGA既話,我諗2,3,4都要封印
clie 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[Maker綜合] circus『D.C.III ~ダ・カーポIII~』11月18日制作発表会生中継 HM H-GAMEの部屋 64 10-21-23 11:33 AM
[多機種] Diablo III (暗黑破壞神 III) 玩家收集區 八仙果 攻略及心得交流區 11 10-08-14 03:59 PM
BlackSite: Area 51 神祕人1號 電視遊戲討論版 35 10-20-07 07:44 PM
The Apprentice III (飛黃騰達 III) Yakumo Fujii Neo Entertainment TREND 223 09-23-05 08:11 AM
[PS2]Ys III イースIII 圖片, 3月24日發售 neo2046 電視遊戲討論版 13 03-18-05 10:38 PM

現在的時間是 06:16 AM

手機版 | APP版