Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-21-18, 11:06 AM   #101
阿聰
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
Nintendo Switch ID1803-0934-0218
3DS Friend Code2148 9542 0542
我好少買PS4 GAMES,對呢隻好有興趣,但見你地評價,我係咪要觀望一下先?

村名:任天島島
人名:Andrew
3DS FC: 2148-9542-0542
NS FC: 1803-0934-0218
阿聰 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-21-18, 02:55 PM   #102
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: 阿聰 查看文章
我好少買PS4 GAMES,對呢隻好有興趣,但見你地評價,我係咪要觀望一下先?
其實這試玩版是2年之前做落的(他有在展示區比人玩,但唔放PSN咋)

反正我會玩就是

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-18, 10:57 AM   #103
聖鬥士星矢
Insane Gamer

註冊日期: Apr 2003
PSN  IDMacao-Seiya
XBox Live GamertagMacaoSeiya
呢隻GAME出哥年日本都發生好大鑊的天災, 有點邪...
聖鬥士星矢 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-18, 01:34 PM   #104
Lamsze
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2013
引用:
作者: 聖鬥士星矢 查看文章
呢隻GAME出哥年日本都發生好大鑊的天災, 有點邪...
未到正日前後,而且破壞力都未及以前果d,真心怕仲有災難級未出現
Lamsze 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-18, 01:51 PM   #105
teealpha
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code0989 1805 2498
PSN  IDteealpha852
會買呢隻game既人可能有一部分(絕大部分?)都係同我同樣心態----有玩過前幾代,呢一代如果冇買到隨時以後都唔會再有絕体絕命系列……而且講緊既唔係錢既問題

我準備買雙版本,玩DL儲實體

值唔值?
信仰問題點解會問值唔值咁奇怪
teealpha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-18, 02:22 PM   #106
sugoteam

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: Lamsze 查看文章
未到正日前後,而且破壞力都未及以前果d,真心怕仲有災難級未出現

我都真心怕,今次風災可能只返影Demo出咗嘅效果,好邪.....

Sent from my iPhone using Gaforum
sugoteam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-18, 04:27 PM   #107
STRIFE

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
隻GAME做到咁,擺明就係消費緊玩家既情懷架啦
到隻GAME消費完個IP未88囉,咁既質素根本唔可能出現係依家2018年

舊 09-05-18, 05:32 PM   #108
聖鬥士星矢

註冊日期: Apr 2003
PSN  IDMacao-Seiya
XBox Live GamertagMacaoSeiya
引用:
作者: teealpha 查看文章
會買呢隻game既人可能有一部分(絕大部分?)都係同我同樣心態----有玩過前幾代,呢一代如果冇買到隨時以後都唔會再有絕体絕命系列……而且講緊既唔係錢既問題

我準備買雙版本,玩DL儲實體

值唔值?
信仰問題點解會問值唔值咁奇怪
我都係死忠, 佢出我就必買
聖鬥士星矢 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-18, 06:17 PM   #109
Lamsze
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2013
引用:
作者: sugoteam 查看文章
我都真心怕,今次風災可能只返影Demo出咗嘅效果,好邪.....

Sent from my iPhone using Gaforum
所以我決定下星期去次日本(係佢出發售日就定左),可能係最後一次去
Lamsze 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-18, 06:37 PM   #110
阿聰

Nintendo Switch ID1803-0934-0218
引用:
作者: pet3 查看文章
其實這試玩版是2年之前做落的(他有在展示區比人玩,但唔放PSN咋)

反正我會玩就是
因為我對呢隻game好有興趣(類似老任wii disaster: day of crisis),
但見你地試玩都係好壞參半,所以觀望中。

舊 09-05-18, 07:31 PM   #111
風間鈴木仁

註冊日期: Sep 2007
Wii U ID任天堂 Fans
Nintendo Switch ID任天堂超級 Fans
3DS Friend Code2017 5200 8860
PSN  IDs813leon
XBox Live Gamertags813 g
引用:
作者: 風間鈴木仁 查看文章
@ 震一震終於安心 - 隆重登場 公布發售日了@

開發10年左右? PS3 > PS4 2008 ~2018 ? @ 必定入手。

http://www.4gamer.net/games/120/G012019/20180623003/

PS4「絶体絶命都市4 Plus -Summer Memories-」の発売日が2018年10月25日に決定。7月から全国で体験会を開催

グランゼーラは本日(2018年6月23日),開発中のPlayStation 4用ソフト「絶体絶命都市4 Plus -Summer Memories-」の発売日を,10月25日と発表した。価格は7200円(税別)。
 また,7月から全国の販売店舗やイベント会場で体験会が行われることも明らかになっている。現時点で実施が決まっているのは,7月14日のヨドバシカメラ新宿西口本店と,8月11日のヨドバシカメラAkibaだ。

2011年に発売中止となったPlayStation 3用ソフト「絶体絶命都市4 -Summer Memories-」を,グランゼーラがPlayStation 4用ソフトとして再構築した本作。今回の発売日決定は,まさに待望の知らせと言えそうだ。

http://dengekionline.com/elem/000/001/750/1750066/

『絶体絶命都市4Plus』発売日が10月25日に決定。7月に体験版が配信

グランゼーラは、PS4用ソフト『絶体絶命都市4Plus ‐Summer Memories‐』の発売日を10月25日と発表しました。

https://game.watch.impress.co.jp/docs/news/1129203.html

報道有翻譯。

「絶体絶命都市4」10月25日発売決定! 7月には体験版を配信PlayStation VRにも対応し、震災を巡るドラマを“きちん”と描く!

グランゼーラは、プレイステーション 4/PlayStation VR用サバイバル・アクションアドベンチャー「絶体絶命都市4 Plus -Summer Memories-」のスペシャルトークショー&体験会を開催し、発売日などの最新情報を発表した。長らく待たれた発売日は10月25日で、価格は7,200円(税別)。また、体験版の配信が7月に予定されている。
引用:
作者: mrk 查看文章
日本細廠出品未必有資金去中文化,
唔知睇下台灣SIE會唔會幫下手囉!

溫馨提示:請各位打算10月尾去日本旅行既人士留意當地安全啦!
引用:
我都咁話 ! 災難生存指南教學 4 增加防災生存知識。

日文版都照買。 之前 PS2 系列 1,2 都支持了。
引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章
感覺上同記憶中既PS2前兩集一樣既frame rate。
我又覺得問題不大。(但以今時今日計,又真係低左d);

可以轉做第一身睇/玩。
對這個系列有愛 , 不用說 買硬 。
我 PS4 巨影都市 日版 都儲存了。
日系 GAME 請珍惜了。

PS系總共 5826隻GAME,PSN LV602
PSN HK暫時排名 318,341
全球最佳排名10771,11717 ,https://asia.playstation.com/cht-hk/
SONY PS NEW GAME http://psnprofiles.com/games
CAPCOM:http://www.capcom.co.jp/ MINI NEOGEO
SEGA:https://sega.jp/soft/ + DSi GBA GB MINI/MD
任天堂:https://www.nintendo.co.jp/sp/index.html
風間鈴木仁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-18, 07:38 PM   #112
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
第一集嗰陣同類game都係好似bio咁打喪屍打鬼
呢隻係少數唔使打玩災難幾有新鮮感
最後原來天災關連埋人禍幾有劇情同喜感

所以出都會買、就算打唔爆

aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-18, 08:59 AM   #113
lineage19
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2011
Wii U IDlineage19
Nintendo Switch ID8108-0773-7021
3DS Friend Code2019 9617 5329
PSN  IDlineage19jp
XBox Live GamertagLineAGE19
呢風災都未完馬上就地震。。。。真係咪話唔邪。。。

我從使用 Tapatalk 的 SM-N9600 發送
lineage19 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-18, 09:37 AM   #114
teealpha

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code0989 1805 2498
PSN  IDteealpha852
引用:
作者: aquarius 查看文章
第一集嗰陣同類game都係好似bio咁打喪屍打鬼
呢隻係少數唔使打玩災難幾有新鮮感
最後原來天災關連埋人禍幾有劇情同喜感

所以出都會買、就算打唔爆
劇情先係重點

每一代天災都只係一個契機,好玩既地方係可以透過主角或主角身邊既路人劇情/小事件體會到人性---災難當前,有人會發揮人性光輝去幫助其他人然後壯烈犧牲、亦有人會毅然走去做壞事

如果只係諗住玩災難模擬器的話……SORRY,咁玩呢隻game就一定失望

引用:
作者: lineage19 查看文章
所以我先話如果呢集唔買的話真係隨時冇下集……唔係唔想出,係唔俾佢出
teealpha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-18, 11:38 AM   #115
風間鈴木仁

引用:
作者: lineage19 查看文章

我從使用 Tapatalk 的 SM-N9600 發送
引用:
作者: teealpha 查看文章
劇情先係重點

每一代天災都只係一個契機,好玩既地方係可以透過主角或主角身邊既路人劇情/小事件體會到人性---災難當前,有人會發揮人性光輝去幫助其他人然後壯烈犧牲、亦有人會毅然走去做壞事

如果只係諗住玩災難模擬器的話……SORRY,咁玩呢隻game就一定失望

所以我先話如果呢集唔買的話真係隨時冇下集……唔係唔想出,係唔俾佢出
轉貼:
【不斷更新●北海道地震】災區俯瞰驚見群山山崩 逾2死120傷 戰機升空蒐災情

【最新情況】:
●日本航空自衛隊戰機緊急起飛,進入災區上空協助蒐集震災相關資訊
●新千歲機場客運大樓受損,今日所有進出航班取消
●北海道所有鐵路服務包括新幹線在內全部停駛
●北海道所有高速公路暫時封閉
●札幌清田區土壤出現液化,道路塌陷
●鄉郊城鎮厚真町發生山泥傾瀉,多間屋受損,至少10人受傷
●櫻岡、吉野地區有民宅倒塌
●地震導致北海道所有火力發電廠停擺,295萬戶停電
●三菱製鋼位於室蘭的廠房失火

剛受颱風「飛燕」吹襲的日本北海道,西南部周四凌晨發生6.7級地震,導致大面積停電和山泥傾瀉,有建築倒塌,至少2死超過120人受傷、32人失蹤。新千歲機場取消今日進出航班,北海道所有鐵路服務包括新幹線在內,受停電影響全部停駛。

世上點解會咁巧合 。

天災 雙料 。 這個系列 真的 ……, 阿門。

再轉貼 :
https://news.mingpao.com/ins/instant.../1536205617437
日本北海道凌晨3時8分(香港時間2時8分)左右,發生黎克特制6.7級強烈地震,新千歲機場暫時關閉。有位於北海道小樽市的港人黎生接受《明報》訪問,形容現時情況可謂全北海道大停電,當地超市便利店大排長龍。就連記者與他訪問途中,信號亦是斷斷續續,未能詳談。

https://news.mingpao.com/ins/instant.../1536204062471
多圖睇,真的……

全球最佳排名10771,11717 ,https://asia.playstation.com/cht-hk/
SONY PS NEW GAME http://psnprofiles.com/games
CAPCOM:http://www.capcom.co.jp/ MINI NEOGEO
SEGA:https://sega.jp/soft/ + DSi GBA GB MINI/MD
任天堂:https://www.nintendo.co.jp/sp/index.html

此篇文章於 09-06-18 12:13 PM 被 風間鈴木仁 編輯。
舊 09-06-18, 11:44 AM   #116
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
轉貼:
【不斷更新●北海道地震】災區俯瞰驚見群山山崩 逾2死120傷 戰機升空蒐災情

【最新情況】:
●日本航空自衛隊戰機緊急起飛,進入災區上空協助蒐集震災相關資訊

世上點解會咁巧合 。

都唔關事嘅..
聽過日常都會有小震, 好輕微搖動嗰隻
我哋新聞睇到嘅已經好大鑊嗰種..
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-18, 11:53 AM   #117
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
分分鐘借DE又延期都唔定

(其實係隻GAME未TUNE好就真)

校花1號, 始的妻子之一
老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
校花2號, 始的妻子之一
你究竟有幾多個老婆呀??
harakuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-18, 11:55 AM   #118
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: 阿聰 查看文章
因為我對呢隻game好有興趣(類似老任wii disaster: day of crisis),
但見你地試玩都係好壞參半,所以觀望中。

OT: WII嗰隻DISASTER真心正,
有救人有求生有動作有槍戰,
喺SWITCH度出返HD版就正~

舊 09-06-18, 11:59 AM   #119
ericwpk
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2005
PSN  IDericwpk66
4 本身己經想 cancel 架啦
不過己經做左 d, 唔想嘥又諗住無咁巧合先夾硬出埋佢啫

經過今次再一次引證此系列詛咒既威力
相信就唔會再有 5 啦..........

或者改行暗影都市個邊囉

此篇文章於 09-06-18 12:06 PM 被 ericwpk 編輯。
ericwpk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-18, 12:07 PM   #120
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
會唔會又出唔到,颱風+水浸+地震,自然災害黎講係爭龍卷風同火山爆發⋯
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-18, 12:14 PM   #121
風間鈴木仁

再度更新新聞。
舊 09-06-18, 12:15 PM   #122
風間鈴木仁

引用:
轉貼:

【最新情況】:

剛受颱風「飛燕」吹襲的日本北海道,西南部周四凌晨發生6.7級地震,導致大面積停電和山泥傾瀉,有建築倒塌,至少2死超過120人受傷、32人失蹤。新千歲機場取消今日進出航班,北海道所有鐵路服務包括新幹線在內,受停電影響全部停駛。

世上點解會咁巧合 。

再轉貼 :
https://news.mingpao.com/ins/instant.../1536205617437
日本北海道凌晨3時8分(香港時間2時8分)左右,發生黎克特制6.7級強烈地震,新千歲機場暫時關閉。有位於北海道小樽市的港人黎生接受《明報》訪問,形容現時情況可謂全北海道大停電,當地超市便利店大排長龍。就連記者與他訪問途中,信號亦是斷斷續續,未能詳談。

https://news.mingpao.com/ins/instant.../1536204062471
多圖睇,真的……
引用:
作者: aquarius 查看文章
都唔關事嘅..
聽過日常都會有小震, 好輕微搖動嗰隻
我哋新聞睇到嘅已經好大鑊嗰種..
引用:
作者: harakuma 查看文章

引用:
作者: ericwpk 查看文章
4 本身己經想 cancel 架啦
不過己經做左 d, 唔想嘥又諗住無咁巧合先夾硬出埋佢啫

經過今次再一次引證此系列詛咒既威力
相信就唔會再有 5 啦..........

或者改行暗影都市個邊囉
引用:
作者: qwe 查看文章
會唔會又出唔到,颱風+水浸+地震,自然災害黎講係爭龍卷風同火山爆發⋯
再度更新新聞

舊 09-06-18, 12:27 PM   #123
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
隻DISASTER當年我都有留意,
後來因為冇出美版,所以冇入到!

PS:啱啱上網查過,出完日版後,分別出左EU版同AU版,但最後真係冇出US版!(加上自己英文好過日文少少,所以冇出美版,我最後放棄左架啦!)

引用:
作者: harakuma 查看文章
今次好多地方都收左訂,
包括我都比埋訂金支持,
希望佢唔好咁不負責任又真係延期啦!

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)

此篇文章於 09-06-18 12:39 PM 被 mrk 編輯。
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-18, 02:07 PM   #124
charcsc2000
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
日本而加咁樣...
仲有一個月...如果無新災害, 我唸應該都出到既...
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-18, 06:43 PM   #125
阿聰

引用:
作者: 豪傑公子 查看文章

依家但求絕體可以順利推出。
disaster我真心希望有續集or HD版。

標籤
絕體絕命都市4:夏日回憶, 絶体絶命都市4Plus, 絶体絶命都市オフィシャルウェブサイト

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
絶体絶命都市4 -Summer Memories- 発売中止のお知らせとお詫び money 電視遊戲討論版 299 11-26-15 12:05 AM
[ETC] Memories Off l It will appear soon 武藤遊戲 電視遊戲討論版 5 08-19-14 12:46 AM
[PS2] Memories Off #5 encore  神祕人1號 電視遊戲討論版 13 05-19-07 11:04 PM
Memories Off #5 THE ANIMATION 森羅 日本動漫畫討論版 8 03-31-06 10:17 PM
memories off 小明 PC電腦遊戲討論版 88 06-04-05 07:57 PM

現在的時間是 05:59 PM

手機版 | APP版