Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-27-11, 12:42 AM   #1
neo
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2002
Yu Suzuki is leaving Sega, talks about canceled Projects and Future

Yu Suzuki Is Leaving Sega, Talks About Canceled Projects And Future
http://www.neogaf.com/forum/showthread.php?t=435199
http://www.gamasutra.com/view/featur...transition.php

『目に見えるものを感じずに・・・目に見えぬものを感じられるとでも言うのか?』
『おまえ達にも見えているのだろう?未来永劫、この輪廻を断ち切ることなど出来ないことを。』
『それ故に・・・悔いの残らぬよう、やり遂げなさい。』
「我、生きずして死すこと無し。理想の器、満つらざるとも屈せず。
これ、後悔とともに死すこと無し・・・」
「わかっていたはずだった・・・」「私達は、自由を見られるかしら?」
「これで・・・良かったのか?」
「大丈夫・・・何時かきっと、分かり合える日が来る。
そして、遠い未来へ・・・命は受け継がれるから。」
neo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-11, 03:41 AM   #2
D.SANJI
God of Gamer

註冊日期: Jul 2002
唔通莎木真係就咁斷尾?
唔出game出本小說完埋尾都好ar...

YS好似無心繼續呢個作品咁
D.SANJI 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-11, 09:54 AM   #3
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
莎木純只是一舊「情意結」

但你睇番成個設計,不論故事,人物,玩法,遊戲性,係完全無魅力既作品…

我都係果句,如果同一成本,比我出飛龍好過…

但,不得不講,莎木的確始創左一個全新既遊戲類型!!

舊 06-28-11, 01:54 PM   #4
ヂユレア
Banned

註冊日期: Apr 2010
3DS Friend Code2921 9041 7063
佢是否仍然在世嘉,我諗近呢六七年都無乜大分別。

Symbolic人物黎啫。
ヂユレア 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-11, 01:59 PM   #5
神名レオ
Game Master
紅蓮團

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDleoayu
引用:
作者: 大情大性武大帝 查看文章

但你睇番成個設計,不論故事,人物,玩法,遊戲性,係完全無魅力既作品…

你講得又未免太主觀,你唔鍾意就唔代表人地都唔鍾意
佢唔出game,鈴木大師咁得閒,搵人代筆寫個小說版完左個故事去都好啦~

舊 06-28-11, 02:47 PM   #6
D.SANJI

註冊日期: Jul 2002
引用:

情意結當然有,以現時既角度去睇莎木確實係魅力不足
故事開頭老土(為父報仇)
玩法只係ARPG+大量 side events+大量地區

不過以當時既角度來講,佢衝擊性係幾大,例如game size,故事上細節位,後續手法,部份cutsence
印象中玩法當年幾新鮮,第一次見VF打法放入RPG,QTE玩反應,時間可以自已控制(快手搞掂故事定係練招/玩side event),base on真實地方去build up既街道,市民會有自已既行動
故事後續既發展幾吸引,會令人有種期待既感覺

如果有後面既作品就最好,無既出本小說完埋故事都唔錯
D.SANJI 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-11, 02:54 PM   #7
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
引用:
作者: D.SANJI 查看文章

不過以當時既角度來講,佢衝擊性係幾大,例如game size,故事上細節位,後續手法,部份cutsence
印象中玩法當年幾新鮮,第一次見VF打法放入RPG,QTE玩反應,時間可以自已控制(快手搞掂故事定係練招/玩side event),base on真實地方去build up既街道,市民會有自已既行動

應該話, 而家承繼佢特點嘅game已經一街都係
佢再出如果冇新impact都係等死

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-11, 03:15 PM   #8
jos
Crazy Gamer
單細胞

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDjos_lau
XBox Live Gamertagjoslau
我只玩莎木第一集

莎木俾我感覺係乜都可以有互動
差唔多每一件物品都可以拎上手睇

到GTA4 o個o的人都只係萬無目的咁行
莎木o的市民真係好似人咁會返工放工
差唔多每個人都有自己屋企

玩緊佢o個陣真係有跌o左入佢個世界o個種感覺
而家都無乜邊隻game俾到我呢種代入感
連PS2版o既龍如都比唔上佢
jos 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-11, 05:08 PM   #9
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
引用:
作者: jos 查看文章
我只玩莎木第一集

試下玩fallout

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-11, 06:13 PM   #10
石主乙個
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
引用:
我只玩莎木第一集

試下玩上古同FALLOUT(1,2,3)

舊 06-28-11, 06:23 PM   #11
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
引用:
作者: D.SANJI 查看文章

因為成個故事抄唔起,係最後整D「天若有情華dee」feel好似好型咁姐…

同樣情況等如當年Grandia vs FF7一樣,Grandia無輪畫面,戰鬥系統,音樂,全部都一等一,反而FF7技術上只好流既野,靜係整CG,但FF7贏一樣就贏晒,就係贏題材,即是條橋好,Grandia反而係好O SCHOOL既RPG…

舊 06-28-11, 06:51 PM   #12
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
呢個年代如果要出莎木,
應該交比Rockstar Games開發,
再到香港、中國等地取景…相信都無乜可能。

但我覺得呢個系列可能維持宜家有頭無尾的狀態,
個話題性會比直接出結局強好多…

舊 06-28-11, 11:15 PM   #13
FREDDY@o@

註冊日期: Apr 2003
PSN  IDfreddy_lam
引用:
因為成個故事抄唔起,係最後整D「天若有情華dee」feel好似好型咁姐…

同樣情況等如當年Grandia vs FF7一樣,Grandia無輪畫面,戰鬥系統,音樂,全部都一等一,反而FF7技術上只好流既野,靜係整CG,但FF7贏一樣就贏晒,就係贏題材,即是條橋好,Grandia反而係好O SCHOOL既RPG…
到左今時今日grandia仍然係我心目中既第一位
FREDDY@o@ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-11, 04:41 PM   #14
snowymydog
Junior Member

註冊日期: Mar 2010
莎木再出的可能性真係好低,本身就唔係大賣的作品,點出續作呢
snowymydog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-11, 06:20 PM   #15
jos
Crazy Gamer
單細胞

Fallout之前玩過demo就無玩...乜佢玩法同莎木好似嘅咩?
咁真係要試真吓先得
由手機版發出
舊 06-28-11, 07:52 PM   #16
naytk
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
Wii U IDfatyan
3DS Friend Code4511 0437 1153
PSN  IDyanchimkay
XBox Live Gamertagktyan
引用:
Fallout之前玩過demo就無玩...乜佢玩法同莎木好似嘅咩?
咁真係要試真吓先得
由手機版發出
你講果d所謂特色fallout 3都有,連死屍都可以"拎起黎睇"…
naytk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-11, 10:41 AM   #17
jos
Crazy Gamer
單細胞

引用:
作者: naytk 查看文章
你講果d所謂特色fallout 3都有,連死屍都可以"拎起黎睇"…
莎木o係舊舊次世代遊戲已經有呢o的特色
而家o的game有又有乜出奇o丫

同埋我覺得呢類形game多一隻好過少一隻o者
未至於多莎木一隻都容納唔到o卦?
舊 06-29-11, 12:07 PM   #18
MachineGunner
Senior Gamer

註冊日期: Mar 2006
我比較鐘意莎木2在香港的情節同場景.
例如在茶樓的茶杯擺法, 擺o岩先會有人聯絡你. 呢d真係以前黑社會傾數係用茶杯擺法傳訊息架.
MachineGunner 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[SEGA]Sega、新型携帯機『Sega Hedgehog』を開発中か ? [RUMOR] neo2046 手提遊戲機討論版 35 04-14-06 08:31 PM
Yu on ferry 1995 hygog 照相館 1 03-29-06 11:00 AM
[Xbox] B.C canceled.... GimGim 電視遊戲討論版 5 10-27-04 10:16 AM
鍾吾鍾意阿yu Neo Music UNIVERSE 46 05-09-03 11:17 AM

現在的時間是 01:26 AM

手機版 | APP版