Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-15-04, 08:00 PM   #1
ai.
God of Gamer
RELEASED

註冊日期: Jan 2002
天地無用~再臨~!

之前睇左天地無用ova3的第二集又產生左好多問題~
以下問題...我睇左好多次都唔明~

1.天地個老頭唔係入籍女家先姓"木正"木?咁天地個老頭原本係地球人,
但佢點睇都大唔過80歲又點生到天女出來?唔通唔同老頭ga?

2.係20分鍾05秒左右,鷲羽講過"都冇想她咁能幹,賽特"之後天女都唔知答.
之前她們唔係講緊天地個未婚妻?點解無lala提左賽特?唔通天地個未婚妻係賽特?

3.天地個媽係天地個爺同地球人生定係同第二集先出來個女人生?

4.天地無用gxp係用天地無用的ova定tv來做背景基礎??

已前細個睇天地無用已經覺得如天地同阿重霞一齊係亂倫
依家越睇就越覺......同家族通婚的~
不過佢越通婚...d人物關係就越難明~
又或者我冇睇gxp...所以先覺得難明!?

其實好似這裡冇咩天地無用fans??迎冇咩人提.....
唔通因為天地無用太舊無咩人睇~定係覺得唔好睇??

此篇文章於 09-08-04 03:30 AM 被 ai. 編輯。
ai. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-04, 08:08 PM   #2
angelsky
Crazy Gamer
CL&L

註冊日期: Jul 2002
Wii U IDangelsky
3DS Friend Code4957 6769 7414
PSN  IDangelsky
XBox Live Gamertagangelskyhk
去這裏看看
http://www.tsunam.in.arena.ne.jp/xpx...nt/index5.html
其本降答了你部分問題(應該)

反而想知哪兒還買到小u:
~真天地無用!魎皇鬼
~真天地無用!魎皇鬼外伝 天地無用!GXP
angelsky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-04, 10:10 PM   #3
ai.
RELEASED

謝~一陣仔細地看...但係佢地係唔係亂倫??
分開兩個圖~唔通gxp唔係base onova??

舊 01-15-04, 10:37 PM   #4
blindman102
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2002
引用:
Originally posted by AiStudio :
謝~一陣仔細地看...但係佢地係唔係亂倫??
根據地球的價值觀:

阿重霞的哥哥是遙照,
也即是天地爺爺...

所以阿重霞乃天地姑奶奶...

最喜歡的那首歌現在你仍在唱嗎?
watashi ni wa kikoeru yasashii koe to MELODY
我可以聽見温柔的歌聲與旋律
yoaki na toki hodo, anata wo omoidasu,
當我越膽怯時越是會想起你
blindman102 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-04, 11:27 PM   #5
angelsky
Crazy Gamer
CL&L

註冊日期: Jul 2002
Wii U IDangelsky
3DS Friend Code4957 6769 7414
PSN  IDangelsky
XBox Live Gamertagangelskyhk
引用:
Originally posted by AiStudio :
那不過是人物關係圖罷
據我所知GXP係base on ova的~
angelsky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-16-04, 02:40 AM   #6
ai.
RELEASED

引用:
Originally posted by blindman102 :
根據地球的價值觀:
阿重霞的哥哥是遙照,
也即是天地爺爺...
所以阿重霞乃天地姑奶奶...
係呀~套野最吸引就係d關係唔係用地球一般見識來想不^^

引用:
Originally posted by angelsky :
那不過是人物關係圖罷
據我所知GXP係base on ova的~
原來base on ova...咁就好~因為同tv相比~我比較like ova...不過咁就要迫我睇gxp.....

舊 01-16-04, 09:26 AM   #7
lbiceman
Game Master

註冊日期: Mar 2002
回答2,賽特是v9字幕組譯錯,譯者根本沒有看過天地無用及其設定!那個"賽特"大人,是指神木瀨戶,gxp中那樹雷之鬼姬,她老是為有可能成為樹雷王的人建立姻親關係,好令自已权力橫跨樹雷三代!
lbiceman 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-16-04, 01:58 PM   #8
石光

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDzellight
XBox Live Gamertagzellight
引用:
Originally posted by angelsky :
去這裏看看
http://www.tsunam.in.arena.ne.jp/xpx...nt/index5.html
其本降答了你部分問題(應該)

反而想知哪兒還買到小u:
~真天地無用!魎皇鬼
~真天地無用!魎皇鬼外伝 天地無用!GXP
睇完但都係唔太明
石光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-04, 04:46 AM   #9
ai.
RELEASED

引用:
Originally posted by lbiceman :
回答2,賽特是v9字幕組譯錯,譯者根本沒有看過天地無用及其設定!那個"賽特"大人,是指神木瀨戶,gxp中那樹雷之鬼姬,她老是為有可能成為樹雷王的人建立姻親關係,好令自已权力橫跨樹雷三代!
sor,我唔係好明~
1.樹雷之鬼姬 係叫賽特定係神木瀨戶?
2.同天地結分並不是樹雷之鬼姬?
3.照你咁講天地好大機會係樹雷王?

舊 01-23-04, 05:26 AM   #10
好實昭博
Game Master
貝璐大人萬歲!!

註冊日期: Dec 2001

Ans:神木瀨戶(v9字幕組譯錯做賽特)

Ans: please see-->

GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用
講咁多做乜吖,係機迷既就去做返機迷應做既野啦#17837

此篇文章於 01-23-04 12:15 PM 被 好實昭博 編輯。
好實昭博 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-04, 01:02 PM   #11
ai.
RELEASED

引用:
Originally posted by 好實昭博 :

Ans:神木瀨戶(v9字幕組譯錯做賽特)

Ans: please see-->
《天地無用》解疑篇??謝~看看先~

舊 01-23-04, 01:23 PM   #12
ai.
RELEASED

看完成編《天地無用》解疑篇都唔係好明...鬼叫之前唔去睇gxp咩~
不過我覺得解疑篇最有趣的答案係~:

最終問(?):天地的未來會如何?

去問尾島正樹吧!

講真我都想問佢~不過又唔識佢...又唔識日文~

舊 01-25-04, 12:41 AM   #13
lbiceman
Game Master

至少在gxp中天地依舊在地球生活,而且gxp中神木瀨戶也說過柾木一家總不愛樹雷的皇位,看來天地都不會回樹雷星了。
舊 01-25-04, 04:42 AM   #14
ai.
RELEASED

照咁講天地個仔都會係樹雷王後補人選

舊 01-25-04, 03:37 PM   #15
lbiceman
Game Master

引用:
照咁講天地個仔都會係樹雷王後補人選
在設定中仲會和樹雷初代總帥之妹真沙希(在月之背面沉睡中)相戀。
真沙希是船穗那一系人的祖先
舊 01-25-04, 10:47 PM   #16
ai.
RELEASED

請問 lbiceman 你說的設定係咩來?書定網?叫咩名?
唔該~

舊 09-08-04, 03:30 AM   #17
ai.
RELEASED

天地無用 !魎皇鬼 第三期 第四話預告

http://www.vap.co.jp/r_t/tenchi_rd4_bb.asx
ps.估唔到美星的弟弟都係有d問題~今集終於有些戰鬥畫面~
舊 09-08-04, 06:42 PM   #18
phil077
Ultimate Gamer

引用:
作者: AiStudio

http://www.vap.co.jp/r_t/tenchi_rd4_bb.asx
個MISSION CODE NAME

事例一則:大部份人可以步行直接到A地的電影院看電影,有一少部人因為條路被封不能直接步行到達,A地地主怕麻煩叫果一少部人自己想辦法,不會另開B地作電影院給全部人一齊看電影,果一少部人結果又要搭飛機又要轉火車先到A地,果一少部人最後都不看電影算了
phil077 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-04, 06:46 PM   #19
沒名字的?君
小牧 愛佳

PSN  IDMrNonameX
XBox Live GamertagMrNonameX
引用:

段片D質數
好在仲有幾日又有得睇LA
沒名字的?君 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-04, 06:50 PM   #20
phil077

引用:
之前睇左天地無用ova3的第二集又產生左好多問題~
以下問題...我睇左好多次都唔明~

1.天地個老頭唔係入籍女家先姓"木正"木?咁天地個老頭原本係地球人,
但佢點睇都大唔過80歲又點生到天女出來?唔通唔同老頭ga?
應該天地的母親一定不是表面的年齡
同母異父

事例一則:大部份人可以步行直接到A地的電影院看電影,有一少部人因為條路被封不能直接步行到達,A地地主怕麻煩叫果一少部人自己想辦法,不會另開B地作電影院給全部人一齊看電影,果一少部人結果又要搭飛機又要轉火車先到A地,果一少部人最後都不看電影算了
舊 09-08-04, 09:20 PM   #21
ai.
RELEASED

引用:
作者: phil077
個MISSION CODE NAME
code name真係

引用:
作者: msn_04_2
段片D質數
好在仲有幾日又有得睇LA
我都唔想~這個好似已經係high質素~我唔敢去試low了~

引用:
應該天地的母親一定不是表面的年齡
同母異父
這個我也想過~
但係我估唔會係咁.原因為:
1.如我係作者唔會咁作
2.看了上面angelsky給私連結後會發現信幸係同真沙希係有關係(初代樹雷往的妹)
http://www.tsunam.in.arena.ne.jp/xp...ent/index5.html
所以最有可能係天地個老頭都係長命百歲的人.

最後係~
我再翻看在這裡的網友給我看的網站~(對不起忘了誰~)
發現天女的確信幸同清音生的~
http://homepage1.nifty.com/harinoue/...lation_01.html 不過那個網最後更新是08/22/2004,可唔可信就自己想....
舊 09-08-04, 09:56 PM   #22
美堂蠻
蛇夫座的使者

註冊日期: Oct 2003
點解有一個叫做「四加一樹」既人出現既..............
佢同平衡世界物語果個「四加一樹」有咩關係.................

打撃系など花拳繍腿、関節技(サブミッション)こそ王者の技よ!!

生きているのなら…神様だって殺してみせる!
美堂蠻 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-04, 10:00 PM   #23
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
咁耐先出得一話...?

舊 09-08-04, 11:46 PM   #24
phil077

引用:
最後係~
我再翻看在這裡的網友給我看的網站~(對不起忘了誰~)
發現天女的確信幸同清音生的~
http://homepage1.nifty.com/harinoue/...lation_01.html 不過那個網最後更新是08/22/2004,可唔可信就自己想....
乜原來天地老豆也是宇宙人後代
鷲羽係美星的曾曾祖母

此篇文章於 09-08-04 11:52 PM 被 phil077 編輯。
舊 09-09-04, 12:08 AM   #25
ai.
RELEASED

引用:
作者: 美堂蠻
點解有一個叫做「四加一樹」既人出現既..............
佢同平衡世界物語果個「四加一樹」有咩關係.................
你指那套的平衡世界物?

引用:
作者: 某F
咁耐先出得一話...?
天地無用!魎皇鬼不嬲都係ova,當然耐la~

引用:
鷲羽係美星的曾曾祖母
以前第一次知時~"唔係ar~!?"

其實大家鍾意邊個女角多d??(其實我自己比鍾意天地)
我比較鍾意鷲羽~
因為有鷲羽就萬能la~

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 08:32 AM

手機版 | APP版