Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-19-17, 08:33 AM   #776
ikari28
Crazy Gamer

註冊日期: May 2006
PSN  IDlktang28
XBox Live Gamertagikari 28
引用:
作者: 雷火武 查看文章
水都商場買那個10萬Gil 魚子醬見到都肉赤
引用:
作者: shun105 查看文章
魚子醬可以係鬥技場用幣換
打一局波子機(大約一個鐘)
賣左件景品夠你買五粒

有戒指亦可以loop翼龍任

鬥技場最多比你一次買9999
太浪費時間

巫女控工作日記 Wonder Festival 2015夏

點解今時今日[多機種]既意思已經變成PS123456789
ikari28 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-17, 08:50 AM   #777
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: ikari28 查看文章
打一局波子機(大約一個鐘)
賣左件景品夠你買五粒

有戒指亦可以loop翼龍任

鬥技場最多比你一次買9999
太浪費時間
打一局波子機要去到99的禮物 是三聖星
賣掉不是只有1.5萬元嗎

2018年
1月18 PS4 二ノ國II,2月27 PS4 少女與戰車-夢幻大會戰 ,3月21 PS4 戰場女武神4
日期未定:PS4 蜘蛛俠 ,PS4 NARUTO to BORUTO 新忍出擊 ,
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-17, 09:01 AM   #778
ikari28
Crazy Gamer

註冊日期: May 2006
PSN  IDlktang28
XBox Live Gamertagikari 28
引用:
作者: pet3 查看文章
打一局波子機要去到99的禮物 是三聖星
賣掉不是只有1.5萬元嗎
水都有部玩一局1萬gil既豪華機
99禮物可以賣到50萬gil

巫女控工作日記 Wonder Festival 2015夏

點解今時今日[多機種]既意思已經變成PS123456789
ikari28 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 01-20-17, 08:07 AM   #779
pet3
The One

引用:
作者: ikari28 查看文章
水都有部玩一局1萬gil既豪華機
99禮物可以賣到50萬gil
哦 之後去玩一次,不過要好後期吧

剛剛買了連射手製
昨晚zzz時開始掛
進度第3章 ,地圖大部分地區開放

現在3道具全安裝加攻道具 用第1把幻影劍
要2次轉移先殺到訓練lv5的

雖然沒一下一次這樣秒殺快
起碼叫掛到ap

學技能頁得咁少技能?
會全部學完後再出一些新技能嗎?

2018年
1月18 PS4 二ノ國II,2月27 PS4 少女與戰車-夢幻大會戰 ,3月21 PS4 戰場女武神4
日期未定:PS4 蜘蛛俠 ,PS4 NARUTO to BORUTO 新忍出擊 ,
舊 01-20-17, 02:05 PM   #780
豪傑公子
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2005
引用:
哦 之後去玩一次,不過要好後期吧

剛剛買了連射手製
昨晚zzz時開始掛
進度第3章 ,地圖大部分地區開放

現在3道具全安裝加攻道具 用第1把幻影劍
要2次轉移先殺到訓練lv5的

雖然沒一下一次這樣秒殺快
起碼叫掛到ap

學技能頁得咁少技能?
會全部學完後再出一些新技能嗎?
一開頭未齊技能, 玩落去就會開哂~~

舊 01-20-17, 03:03 PM   #781
雷火武
God of Gamer
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
PSN  IDDeviantNip
鬥技場我最想換係釣魚用具
未升到skill lv 7都唔再去維爾貝爾釣大魚住
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-20-17, 04:25 PM   #782
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
雷神出最多,之後利維坦。Titan ,shiva 未出過
其實應該都整d儲氣bar比召喚獸,儲滿可以出
好過下下等運到
劍神又無得用

露娜唔應該死左之後先咁多回憶既,應該見面前講番多d回憶/感情。佢呀哥仲慘,臨死先比人知佢想拎把劍比王,又係路人化。

十三劍應該都要主線拎哂或者強制你收集哂先可以去last chapter lo,咁成個旅程都合理番d
又話要收集力量救世界,但又比你未拎齊劍就去打boss
即係未修練完都可以去⋯唔合邏輯

不過戰鬥系統其實對比ff13真係進步好多

但ch 13就係超錯,重複之餘又長路程又悶仲要無exp
起碼cut短一半路程啦,唔明點解要整咁長
無娛樂性仲要拖時間又無意義
正路黎講CH13應該係講一個好皇帝(LOADING時話佢係帝國偉大皇帝)點解會去研究屍骸,但冇咗,好似BIO咁齋報告都好丫。
正路係要儲晒13武器先可以爆機或真爆機,因此開頭不死將軍叫主角去搵,但之後又冇咗回事

引用:
鬥技場我最想換係釣魚用具
未升到skill lv 7都唔再去維爾貝爾釣大魚住
其實用可以係釣大魚果度果間魚店買料就釣到上黎,湖之主都係咁釣
清一個湖大約升到一級,所以頂多玩十、十一次就可以升爆,大約一個鐘可以升到三至四級

此篇文章於 01-20-17 04:44 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-20-17, 07:33 PM   #783
雷火武
ワールド・エンド

其實好多故事背景、信息都係路邊睇故事書睇報紙聽收音機廣播聽番來⋯
舊 01-21-17, 04:13 AM   #784
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
https://www.youtube.com/watch?v=v3-YR2co9WU

好似已經available now
不過攪好條主線或開放水都同帝國係咪會好D呢..
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-21-17, 05:22 AM   #785
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

註冊日期: Jan 2003
Nintendo Switch ID1991-6640-8121
PSN  IDNS Name: ヘクター.JP
陰功,RPG代名詞今時今日搞到咁

整埋呢啲無謂嘢都係補救唔到FF15嘅失敗

故事唔得真係幾好玩都無用
更何況係RPG GAME

真係睇返 FF12, FF13 原來都唔係咁差
搞到我期待返隻 FF12 The Zodiac Age

舊 01-21-17, 07:56 AM   #786
雷火武
ワールド・エンド

其實點解覺得故事唔交代哂d野既原因係因為大家都習慣左RPG會有一個旁述係第三者角度交代哂成個故事
而唔習慣今集咁樣差唔多由王子第一身角度去體驗世界
所以好多野覺得講解不足

二來劇情上有的確鋪排唔夠周全,無係女主角死前營造多d期待相遇個種希望既情緒、同埋未集齊13王劍都可以去終章之類⋯

其實如果鋪設好d,或者起碼不死將軍/冰神呢類人可以多d講比主角聽個世界發生既事就會好好多
舊 01-21-17, 09:08 AM   #787
RPG之鬼

引用:
其實點解覺得故事唔交代哂d野既原因係因為大家都習慣左RPG會有一個旁述係第三者角度交代哂成個故事
所以好多野覺得講解不足

二來劇情上有的確鋪排唔夠周全,無係女主角死前營造多d期待相遇個種希望既情緒、同埋未集齊13王劍都可以去終章之類⋯

其實如果鋪設好d,或者起碼不死將軍/冰神呢類人可以多d講比主角聽個世界發生既事就會好好多
有玩開外國的RPG都知好多都係由主角角色描寫,所以根本不是問題
再者故事好多都唔會影響到玩方面,所以要加係可以加,再看一看第9章打後係有劇情出黎,所以劇本應該是完成咗7788。但要做故事就要有美術指導係度,咁美指去晒整大地圖同戰鬥冇人手就做唔到故事

舊 01-21-17, 02:58 PM   #788
pet3
The One

戴夫完成廢屋之後
去了左方的總店小屋的地區

但有? 沒有人

2018年
舊 01-21-17, 04:26 PM   #789
安安

註冊日期: Jan 2002
https://www.facebook.com/PlayStation...09475325761869
在今天(1/21)的PlayStation大舞台上帶來歷代經手繁體中文化作品
各個核心製作人的特別訪談影片,『FFXV』的總監宣布將在
『FFXV』作品中追加台灣料理的內容

https://www.youtube.com/watch?v=0iQfmeW0ewY 『FINAL FANTASY』系列中文化軌跡
引用:
安安 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-21-17, 11:01 PM   #790
lodar
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2004
引用:
所以好多野覺得講解不足

由主角第一身去體驗同交待得清唔清楚係兩回事,做得唔好就係做得唔好,唔係慣唔慣問題......
lodar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-21-17, 11:35 PM   #791
lodar

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
有玩開外國的RPG都知好多都係由主角角色描寫,所以根本不是問題
再者故事好多都唔會影響到玩方面,所以要加係可以加,再看一看第9章打後係有劇情出黎,所以劇本應該是完成咗7788。但要做故事就要有美術指導係度,咁美指去晒整大地圖同戰鬥冇人手就做唔到故事
我都玩過外國RPG,但從來無FFVX呢種甩皮甩骨既講故事手法。同埋你講到歐美RPG唔著重故事咁,呢點恕我完全唔認同

對唔少人黎講故事算係RPG既主菜,尤其FF系列,故事唔掂既RPG就好似去到溫泉酒店先發現個溫泉被人封左咁,接受唔到好正常

至於玩嗰方面都唔見得有幾好,尤其大部份副任都無聊到極點

此篇文章於 01-21-17 11:38 PM 被 lodar 編輯。
lodar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-17, 09:35 PM   #792
pet3
The One

釣湖主的王
全部點比我釣哂都無
即係局失敗咋

2018年
舊 01-23-17, 09:52 PM   #793
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

Nintendo Switch ID1991-6640-8121
引用:
釣湖主的王
全部點比我釣哂都無
即係局失敗咋
o係o個個 campsite 再 camp 過就可以再做,雖然我都無做到呢個

舊 01-23-17, 11:36 PM   #794
pet3
The One

引用:
作者: Marco 查看文章
o係o個個 campsite 再 camp 過就可以再做,雖然我都無做到呢個
為什麼你要白幾次

2018年
舊 01-23-17, 11:39 PM   #795
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

引用:
為什麼你要白幾次
邊有白幾次?

舊 01-24-17, 07:41 AM   #796
pet3
The One

引用:
作者: Marco 查看文章
邊有白幾次?
我見你杯表有幾個FF15既

2018年
舊 01-24-17, 08:04 AM   #797
遊雲gspirit
Game Master

註冊日期: Oct 2004
PSN  IDgspirit_
我都有興趣想知幾個版杯1的FF15 o既save是否可以共通....
遊雲gspirit 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-24-17, 11:29 AM   #798
RPG之鬼

引用:
作者: lodar 查看文章
我都玩過外國RPG,但從來無FFVX呢種甩皮甩骨既講故事手法。同埋你講到歐美RPG唔著重故事咁,呢點恕我完全唔認同

對唔少人黎講故事算係RPG既主菜,尤其FF系列,故事唔掂既RPG就好似去到溫泉酒店先發現個溫泉被人封左咁,接受唔到好正常

至於玩嗰方面都唔見得有幾好,尤其大部份副任都無聊到極點
我講>>有玩開外國的RPG都知好多都係由主角角色描寫,所以根本不是問題
>由主角角色描寫 > 由主角角色帶出故事/世界

你講>>我都玩過外國RPG,但從來無FFVX呢種甩皮甩骨既講故事手法。同埋你講到歐美RPG唔著重故事咁,呢點恕我完全唔認同

今次到我唔認同喇

或者咁講以前PC年代的魔眼殺機、魔法門果啲主角是路人甲,路人甲在冒險時看世界
依家外國遊戲就會多以主角視點去帶出世界,有點傾向於日系RPG的方式

此篇文章於 01-24-17 11:33 AM 被 RPG之鬼 編輯。
舊 01-24-17, 04:49 PM   #799
bearkat

註冊日期: Dec 2011
又話有vr
bearkat 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-24-17, 11:59 PM   #800
pet3
The One

故事說冰神死了
6神死了一半是什麼時候?

2018年

標籤
FFXV, Final Fantasy XV, ファイナルファンタジー XV, 最終幻想15

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[放] PS4 FINAL FANTASY XV 美版 ccdan 買賣專區 0 11-27-16 06:13 AM
[PS4,XB1] Final Fantasy XV l ファイナルファンタジー XV l 2016 年 11 月 29 日 money 電視遊戲討論版 1115 11-13-16 07:21 AM
[PS4] World of Final Fantasy ワールド オブ ファイナルファンタジー | PS4, PSV 武藤遊戲 電視遊戲討論版 88 10-30-16 04:39 PM
「KINGSGLAIVE FINAL FANTASY XV」「BROTHERHOOD FINAL FANTASY XV」配信中 supermanlady 日本動漫畫討論版 17 09-30-16 12:23 AM
[3DS] Theatrhythm Final Fantasy シアトリズム ファイナルファンタジー | 已售 money 手提遊戲機討論版 307 12-13-12 09:18 AM

現在的時間是 03:40 PM

手機版 | APP版