Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-05-16, 06:31 PM   #401
lightsnakes
Senior Gamer
追跡者...

註冊日期: Mar 2006
PSN  IDlightsnakes
想問吓中文版點較中文?

舊 12-05-16, 06:32 PM   #402
aquarius
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: 雙日 查看文章
2CH見到,日本國內首週銷量,唔知真假,當傳聞睇住先

ff15の国内売上
パッケージ版 719525
ダウンロード版 310942
合計102万本
其實係咪算少了?
13首週都好似接近150萬.. 重要PS3 only..
其實15一起步已經難行
本身係13外傳.. 十年開發變15..
好多野都會中途改變咗好多同少咗份新作感
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-16, 06:38 PM   #403
aquarius
Crazy Gamer

引用:
作者: lodar 查看文章
女主角阿哥,黑長直姐姐,當初宣傳嗰陣明明講到係重要角色,點知兩個人對白加埋仲少過叫你搵軍牌個賞金獵人

好想知完整版劇本係點
我反而想知原本13 外傳劇本係點
照計都係交待下界(即而家嘅15 open world)如何滅亡D人再搬上上界
舊 12-05-16, 07:25 PM   #404
aquarius
Crazy Gamer

陸行鳥喺平原可唔可以call出嚟騎..?
舊 12-05-16, 07:45 PM   #405
SHCEHUK
Game Master

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDcshhenry
delete

此篇文章於 12-05-16 08:14 PM 被 SHCEHUK 編輯。
SHCEHUK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-16, 08:08 PM   #406
LEGOCAPTOR
The One
【讚好.回應.分享】

註冊日期: Sep 2002
PSN  IDLEGOCAPTOR
XBox Live GamertagLEGOCAPTOR LIVE
引用:
作者: wuxu 查看文章
我自己無計過,玩玩下已經入左精神時光屋咁樣,只知道ding一樣就話我有獎盃
好簡單,你既然ding咗完成80支線獎盃,你再開GAME睇下仲有無新任務可以接,
咪知道會唔會有好多過80個任務囉~!
麻煩晒~!

引用:
作者: aquarius 查看文章
15嘅世界觀似乎想學松野泰己嘅世界觀設定咁
成隻game只係整個歷史(或only全部故事嘅一部份)
睇埋電影同brotherhood相信對隻game會有幫助
睇咗Brotherhood FFXV 頭幾集,估唔到第二集「Dogged Runner / 頑強之跑者」有洋蔥,
同埋官方有整埋中文動畫咁好~!

得閒睇埋佢先~!

https://www.youtube.com/watch?v=VdAVhUeRV2I

引用:
作者: ikari28 查看文章
呢一樣應該係UI白痴既問題
你接副任時唔係同個NPC接
而係個NPC附近既poster,盾,菜
完成左個副任要同番 poster,盾,菜 交收
留意個icon指住NPC係Talk
指住poster,盾,菜 係Quest
你就係知佢同一個NPC位置,有分開狩獵任同「任務」兩種副任,
到交收時先發現出問題…
就係無論你企位,佢都只係得其中一種任務交收ICON出現,而且剛好唔係我需要果邊。

不過,我已經LOAD返個SAVE去之前未完成有問題副任的階段,
然後打返主線先,咁唔到CH1-2好快過咗,CH3淨係玩一堆副任都用咗我廿幾個鐘,
去到CH4又突然變返直接進行,玩45分鐘至小時左右就完,
CH5又玩限制移動區域,焗你去返主線先,都好的唔係我都唔記得我本來係要復國的…

舊 12-05-16, 08:17 PM   #407
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 野良猫 查看文章
唔計戰鬥的話我覺得十三好過佢
起碼 XIII 有奶挺姐同埋有女先

舊 12-05-16, 08:33 PM   #408
LEGOCAPTOR
The One
【讚好.回應.分享】

XBox Live GamertagLEGOCAPTOR LIVE
引用:
作者: lightsnakes 查看文章
想問吓中文版點較中文?
我本身主機系統語言係繁中,
隻碟又係香港行貨中文版,一入GAME預設已經係日語+中文字幕,
同埋GAME入面可以再有選擇用英語、韓文字幕等。

引用:
陸行鳥喺平原可唔可以call出嚟騎..?
可以,
但我玩到CH5開頭為止,
一直都係要先去部陸行鳥租用機,按日數租咗先可以隨時叫佢出嚟,
(按R2>道具>按D-PAD左右轉去原野MENU會見到召喚陸行鳥個位)
每日$50的,同埋隻陸行鳥係唔會進入迷宮附近區域範圍的。

不過,我覺得個設定有點笨,劇情上明明都見到主角佢哋個世界有智能手機存在,
隻陸行鳥要比錢租無問題,但點解要去指定地點租咁煩…

唔知之後的章節會唔會有變?

好似玩玩下架車有夜晚自動駕駛功能~!

引用:
作者: SHCEHUK 查看文章
請問一下第3章有敵人空降亂入,你們會怎樣處理?
夠打咪照打,其實經常出現打打下怪獸空降帝國兵落嚟(變咗有多個戰鬥區域紅圈打重疊),
唔夠打咪走佬…可以召喚陸行鳥帶你走~!

反而想問下召喚六神(召喚獸)個模式係,
我打到CH5拎咗雷神,戰鬥中打打畫面會變偏紅色,按緊L2佢就出雷神,
個畫面好震撼,但搞到好似打曱甴出核粄畫面咁…
唔知係隔機出現,定係要儲氣先,但又唔覺有條Bar顯示的?

舊 12-05-16, 08:36 PM   #409
豪傑公子
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: rictws 查看文章
玩咗20個鐘左右,覺得今集最大嘅失敗,係主故事薄弱之餘,side quest 無深度去彌補。國家淪陷、爸爸被慘殺,主角竟然係去幫人捉青蛙、釣魚、搵食材、收割農作物、影風景相?完成嘅獎勵亦只係錢同配飾,太冇意義吧…。製作人諗唔到更有意義嘅side quest 嗎?

對比witcher 3嘅副線,係講緊國家嘅命運、一條村受詛咒嘅故事、道德倫理嘅問題、配角同主角嘅關係…係整個世界設定裡面,衍生出嚟嘅故仔,主角嘅行動亦會影響成個世界(例如做了某件事,會有條材被全滅)。

希望,SE 可以有好嘅劇本,先追求好嘅畫面。
同樣係半開放世界式玩法, 我覺得人中之龍做得更好~~

舊 12-05-16, 08:40 PM   #410
LEGOCAPTOR
The One
【讚好.回應.分享】

引用:
作者: Marco 查看文章
打左20個鐘左右

d支線多到呢……

多到根本推進唔到個故事咁滯

直頭玩到好似無故事咁

我寧願你無支線,個故事做得好d完整d好過

Field Battle 真係好少,好多都係接 Quest 打

玩係好玩既,但故事其實可以再豐富d

真係勉強只可以俾到個合格分數,最多係配樂再加多少少分

真係唔計一本道,好似 XIII 仲緊湊d
玩的過程我幾滿意,但玩到宜家CH5個故事真係薄弱咗d,
唔怪得樓上話最好都係睇咗動畫及CG電影先玩啦!

不過,幾鐘意個世界有少少以前FF VII影子咁,都係有魔法、召喚獸同機械兩樣極端存在,
開車播返FF VII音樂時就好有feel~!

引用:
作者: Marco 查看文章
起碼 XIII 有奶挺姐同埋有女先
係囉,雖然有女角登場,但暫時連入團客串的NPC都無過的…

舊 12-05-16, 08:57 PM   #411
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

註冊日期: Jan 2004
XBox Live GamertagMikekoala
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
好簡單,你既然ding咗完成80支線獎盃,你再開GAME睇下仲有無新任務可以接,
咪知道會唔會有好多過80個任務囉~!
麻煩晒~!
睇完,係有的說。
不過剩低既都係狩獵任、幾個營地/酒店相關h event同迷宮二週目相關任務

問我點解會釘控~ 究竟點解要苦楚
我笑住回答~ 講一聲~ 我係我
wuxu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-16, 09:28 PM   #412
fantasy俊仔
God of Gamer
酒持ってこいにゃーっ

註冊日期: Aug 2006
Wii U IDRealityFantasy
3DS Friend Code0430 8383 4001
PSN  IDRealityFantasy
XBox Live GamertagFrancisFantasy
引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
一開始講明有2集就唔會咁多人落搭了...
其實問題真係主要嚟自田畑? 佢之前隻零式都唔錯~~
田畑都唔係咩好野啦...
晌ign 節目怒罵日本人,(當時仲係得外國偷跑左直播捏他,佢係指名話尤其日本人最衰,後尾要晌第二度話係誤解,道歉)

話對舊FF有情意結既人,唔肯接受(佢設定既)新野都係FF病

生放送直播出bug仲晌到笑,一d責任者既自覺都無

呢d 種種搞到班日本仔好嬲

fantasy俊仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-16, 09:32 PM   #413
fantasy俊仔
酒持ってこいにゃーっ

註冊日期: Aug 2006
Wii U IDRealityFantasy
3DS Friend Code0430 8383 4001
PSN  IDRealityFantasy
XBox Live GamertagFrancisFantasy
大家爆機一定要玩個隱藏迷宮,好正好創意

fantasy俊仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-16, 02:39 AM   #414
雙日
Game Master

註冊日期: May 2002
引用:
其實係咪算少了?
13首週都好似接近150萬.. 重要PS3 only..
其實15一起步已經難行
本身係13外傳.. 十年開發變15..
好多野都會中途改變咗好多同少咗份新作感
睇返d情報,呢個數字應該係流
日本國內銷量實際應該更低...

雙日 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-16, 09:02 AM   #415
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: wuxu 查看文章
80小時係兩星期內做曬?
2星期白金SA:O 都唔止 250小時了

兩星期80唔係好難

如果咁容易白的話
玩完人中之龍就開始玩15吧
已下遊戲 但玩緊高達

3月23 PS4 女神異聞錄5中文(白金),4月6 PS4 加速世界 千年黃昏 ,PSV 4月27 ガンガンピクシーズ , 4月27 PSVR 夏日課堂合集
日期未定:PS4 槍彈辯駁v3中文 ,PS4 高達VERSUS, PS4 閃之軌跡3, PS4 新二之國, PS4 新次元ゲイム ネプテューヌVⅡR
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-16, 09:54 AM   #416
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: pet3 查看文章
2星期白金SA:O 都唔止 250小時了

兩星期80唔係好難

如果咁容易白的話
玩完人中之龍就開始玩15吧
已下遊戲 但玩緊高達
…扣返掛機D時間睇下
80小時唔算長,不過呢隻應該要全程落手玩

身の程を知りなさい うざい女装癖変態ロリコン
無駄な時間 過ごしてるわ 理解しなさいな あなたが
生き様がずぶ 生き様がずぶ 生き様がそう ずぶの素人なのよ気付いて
生き恥さらし 生き恥さらし 生き恥さらし よく笑っていられるものだわ

此篇文章於 12-06-16 09:57 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-16, 10:07 AM   #417
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
…扣返掛機D時間睇下
80小時唔算長,不過呢隻應該要全程落手玩
龍珠XV2
80小時白金........
10天 (當然我是有上班的,不是在自家警衛)
無掛機

SAO 唔計掛機 都最少80吧

--------------------------------
ff 我咁耐只玩過FFX 在ps2時代

15是別人免費送比我的
能容易玩到白金就好了(算給送禮物者一個交代)

3月23 PS4 女神異聞錄5中文(白金),4月6 PS4 加速世界 千年黃昏 ,PSV 4月27 ガンガンピクシーズ , 4月27 PSVR 夏日課堂合集
日期未定:PS4 槍彈辯駁v3中文 ,PS4 高達VERSUS, PS4 閃之軌跡3, PS4 新二之國, PS4 新次元ゲイム ネプテューヌVⅡR

此篇文章於 12-06-16 10:10 AM 被 pet3 編輯。
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-16, 10:17 AM   #418
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: pet3 查看文章
龍珠XV2
80小時白金........
10天 (當然我是有上班的,不是在自家警衛)
無掛機

SAO 唔計掛機 都最少80吧

--------------------------------
ff 我咁耐只玩過FFX 在ps2時代

15是別人免費送比我的
能容易玩到白金就好了(算給送禮物者一個交代)
冇話80小時難,不過攞SA:O既兩星期250小時黎比有D錯啫
在下HEA掛依家都168小時啦

身の程を知りなさい うざい女装癖変態ロリコン
無駄な時間 過ごしてるわ 理解しなさいな あなたが
生き様がずぶ 生き様がずぶ 生き様がそう ずぶの素人なのよ気付いて
生き恥さらし 生き恥さらし 生き恥さらし よく笑っていられるものだわ

此篇文章於 12-06-16 10:21 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-16, 11:05 AM   #419
edman27
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: fantasy俊仔 查看文章
田畑都唔係咩好野啦...
晌ign 節目怒罵日本人,(當時仲係得外國偷跑左直播捏他,佢係指名話尤其日本人最衰,後尾要晌第二度話係誤解,道歉)

話對舊FF有情意結既人,唔肯接受(佢設定既)新野都係FF病

生放送直播出bug仲晌到笑,一d責任者既自覺都無

呢d 種種搞到班日本仔好嬲
好地地野村做監督未好囉
又搵田畑出黎
edman27 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-16, 01:25 PM   #420
lodar

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: edman27 查看文章
好地地野村做監督未好囉
又搵田畑出黎
始終野村搞得太耐,如果繼續俾佢搞唔知幾時先有貨出

SE要換佢走無可口非
lodar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-16, 01:34 PM   #421
代官

註冊日期: Feb 2005
但接手前後的分別作為玩家完全感覺到

代官 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-16, 02:09 PM   #422
lodar

引用:
作者: 代官 查看文章
但接手前後的分別作為玩家完全感覺到
完全浪費哂野村既心機

睇返之前d trailer同gameplay,有9乘野都唔見左

最有印象係老豆雨中攬仔無左,同埋"新宿"地街戰
舊 12-06-16, 02:34 PM   #423
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: lodar 查看文章
始終野村搞得太耐,如果繼續俾佢搞唔知幾時先有貨出

SE要換佢走無可口非
咁老實講野村嘅效率又真係有D問題,
作為玩家由你公佈嗰一刻起要我等你3-4年已經係極限,
而田畑嘅問題係:貨係起到,不過搞咗4年,就係得咁多嘢?

舊 12-06-16, 04:06 PM   #424
野良猫
↘「奸爸裸~」

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
咁老實講野村嘅效率又真係有D問題,
作為玩家由你公佈嗰一刻起要我等你3-4年已經係極限,
而田畑嘅問題係:貨係起到,不過搞咗4年,就係得咁多嘢?
比野村搞可能會有成個水都任行,帝國版圖都係開放世界都唔定
野良猫 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-16, 05:14 PM   #425
lodar

引用:
作者: 野良猫 查看文章
比野村搞可能會有成個水都任行,帝國版圖都係開放世界都唔定
原本我都以為隻game會係咁,所以出海個陣好期待

其實女主角個故鄉都可以整開放世界.........結果得塊豆腐潤平地,明明有晒concept art

如果佢有咁整再加返d主線落呢d地方度,我對隻game評價即刻升十倍

此篇文章於 12-06-16 05:20 PM 被 lodar 編輯。

標籤
FFXV, Final Fantasy XV, ファイナルファンタジー XV, 最終幻想15

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[放] PS4 FINAL FANTASY XV 美版 ccdan 買賣專區 0 11-27-16 06:13 AM
[PS4,XB1] Final Fantasy XV l ファイナルファンタジー XV l 2016 年 11 月 29 日 money 電視遊戲討論版 1115 11-13-16 07:21 AM
[PS4] World of Final Fantasy ワールド オブ ファイナルファンタジー | PS4, PSV 武藤遊戲 電視遊戲討論版 88 10-30-16 04:39 PM
「KINGSGLAIVE FINAL FANTASY XV」「BROTHERHOOD FINAL FANTASY XV」配信中 supermanlady 日本動漫畫討論版 17 09-30-16 12:23 AM
[3DS] Theatrhythm Final Fantasy シアトリズム ファイナルファンタジー | 已售 money 手提遊戲機討論版 307 12-13-12 09:18 AM

現在的時間是 09:32 AM

手機版 | APP版