Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 2 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 22 62 112  ... 最後
日本動漫畫討論版>「機動戦士ガンダム 鉄血のオルフェンズ」10月4日 日5放送開始!!丨 監督:長井龍雪 脚本:岡田麿里
fami~yan 03:25 PM 10-06-15
作者: s2001154:
好難得有UC味既高達片
三日月係果D 5歲識渣泥頭果類勁孩童
公主握手果段顯出佢知己知彼既悟性
唔係死小孩十分之好
呢段真係好深刻
握手同對等呢類野,估唔到會係高達作品講

作者: LR猫:
睇錯咗「唔死先奇」
+1...
Noble6 07:43 PM 10-06-15
作者: Dom031059:
唔關年紀事..係個面相,今集做跑灰既幾個都係同主角差唔多大,個樣都正正常常
係主角個頭太圓好突出啫
個感覺就好似柯南頭接落肌肉男身
秘銀 08:02 PM 10-06-15
自從00之後就冇睇過TV GUNDAM,上兩套都飛左,
呢套睇pv ok,
睇完第一集之後,覺得比想像中好很多!
破地而出果下個bgm好正,睇到起晒雞皮

作者: money:

同埋sunrise而家做唔到年番(唔計銀魂個d)
要分割兩期咁做
好似age咁一年就死得
要俾人鬧足一年
預算 人都好重皮

加上呢套係10月播其實都提早左
Gundam build本身2期係今年播
不過見hit就 立即改上年
變相將呢套gundam再提早
好耐冇追動畫,點解而家sunrise唔做年番既?
雖然做得好就肯定有第二季,
但我覺得對故事實有d影響。
小嘉 08:33 PM 10-06-15
人力物力同資源而家好難做年番啦
Tano 09:58 PM 10-06-15
作者: s2001154:
好難得有UC味既高達片
三日月係果D 5歲識渣泥頭果類勁孩童
公主握手果段顯出佢知己知彼既悟性
唔係死小孩十分之好
製作組有種想玩番08MS小隊的感覺

但人設要時間適應……
野良猫 10:06 PM 10-06-15
作者: Tano:
製作組有種想玩番08MS小隊的感覺

但人設要時間適應……
我都鐘意08小隊嗰種戰爭,起碼可以打下戰略唔係一味用高性能削對面做人棍
Tano 10:31 PM 10-06-15
作者: 野良猫:
我都鐘意08小隊嗰種戰爭,起碼可以打下戰略唔係一味用高性能削對面做人棍
最起碼有小型支援機(車?)

敵機又有架淺藍色
相信冇人會介意向ノリス配老虎再次致敬(如果有的話)
fami~yan 09:58 AM 10-07-15
作者: 肉羊哩咖:
Gundam 鐵血 Ophan 01 (以後叫鐵孤,如何?)

1. 好有寫實風格,但人設就好似格格不入,第一主角眼圓面㘣,唔多入駕駛宅個格,如果似W嘅希羅好啲

2. 套嘢係可以玩到W咁,宿敵係監察官(都係開Gundam?)

3. Gundam係三佰年前嘅產物,期待有黑歷史講

4. 好似設定好咗半個舞台,班大人好似可以掉得,而無晒班大人,細路要諗吓搞唔搞革命似~

5. 地球軍出工兵打呢啲民間企業好正路,牌面上無論火力裝甲都優勝,點知打uphill battle同指揮官較弱唔夠砌~

6. 因為要背插人機介面而唔着上杉,件杉唔可以開個窿就嘅咩?(c.f. The Matrix)

7. 無記錯係第一部TV高逹無光劍配備! (Turn A同G巾都有!)

後記:雖然套人設唔多熱血,但隻OP1 Raise Your Flag幾正,毛記拜托唔好改埋啲鬼五馬六,高登級嘅人嚟唱,在下唔介意中文版歌,但要好歌,拜托!
關於6呢...地方的腐女需要基情
鈴蘭 10:27 AM 10-07-15
要再插左舊貝殼狀既野先可以上機
咁的確係除左佢方便既
而且會有衫既毛頭被卷入去之類既風險
ist 10:58 AM 10-07-15
第一集就有細路比人爆頭,有人死
講明今次套高達唔係比小學生睇啦,好高興

最好走08小隊果種
故事應該係講點樣帶個女主去地球
sugihara 11:12 AM 10-07-15
其實...傳統uc風格係唔會第一集尾就轉可燃bgm再彈部高達出黎爆人頭架
STRIFE 11:49 AM 10-07-15
傳統uc主角先係小屁孩喎⋯

修正⋯
肉羊哩咖 01:01 PM 10-07-15
08小隊? 前半定後半先?! XD

嗰啲係small unit actions嚟, 呢度單第一集用嚟頂住地球軍嘅, 都起碼有一個排(platoon)咁多人 -- 斷估一小隊有4至5部小型MS, 防守緊嘅起碼有5個呢啲小隊

在下始終覺得呢套似W (定係西遊記啫?), 08太莎士比亞(羅與朱)

順帶一提: 紫毛以第一集嘅表現嚟講, 算得係個合格又似樣嘅指揮官, 高達世界呢類嘅人一隻手數晒
肉羊哩咖 01:03 PM 10-07-15
唔好意思, 收尾已經變咗開高能, 下集等定睇開無雙~
肉羊哩咖 01:08 PM 10-07-15
作者: 鈴蘭:
要再插左舊貝殼狀既野先可以上機
咁的確係除左佢方便既
而且會有衫既毛頭被卷入去之類既風險
基本上使用者有日日沖涼都OK咖喇~ 在下都覺得佢有心賣肉啫(班地軍同成年人又唔見佢哋脫?!)
真!DC 01:16 PM 10-07-15
Rx78都由頭無雙到尾
少少賣肉我又覺得無傷大雅
赤膊多份佬味幾好呀
由手機版發出
葉老頭 01:31 PM 10-07-15
今套唔錯呀!!
雖然部高達比例上唔多上眼
但係地底爆出黎好型!!

三日月由以前都已經係睇大哥頭做野
後面應該會有情感上既變化吧
次期Cekehe 01:42 PM 10-07-15
成個礦場都係粗粗魯魯既麻甩佬,
整乜鬼開窿衫,赤膊上陣合情合理,
佢地如果著到整整齊齊先至奇怪......
fami~yan 01:54 PM 10-07-15
作者: 葉老頭:
今套唔錯呀!!
雖然部高達比例上唔多上眼
但係地底爆出黎好型!!

三日月由以前都已經係睇大哥頭做野
後面應該會有情感上既變化吧
大概三日月之後會愛上公主,公主卻愛上大哥
因為失誤三日月害死了大哥繼而頹廢......(喂!
肉羊哩咖 02:55 PM 10-07-15
作者: fami~yan:
天元突破咩而家?!
LR猫 03:21 PM 10-07-15
一招鋤禾日當午,已經無雙咗

作者: 肉羊哩咖:
天元突破咩而家?!
乜原來唔係?!
s2001154 03:22 PM 10-07-15
三日月初見公主就串佢幼稚
似公主第日霖上三日月多D
而且公主要人做導遊是直接選年齡最細
有正太控傾向既可能性好高
iu fu pig 03:23 PM 10-07-15
呢套調返轉得唔得(喂!

其實有冇解釋係佢地背脊果舊外掛係乜?
佢地要裸上身同咁好打係因為果舊外掛(類似NT咁?)
唔介意佢地著唔著衫,呢套高達幾有新鮮感,唔洗拘泥係衫到啦
由手機版發出
fami~yan 03:35 PM 10-07-15
作者: iu fu pig:
呢套調返轉得唔得(喂!

由手機版發出
我記得有提過有呢舊野先可以連接到部機同操作
Tenzan 04:54 PM 10-07-15
作者: iu fu pig:
呢套調返轉得唔得(喂!

由手機版發出
個設定係傭兵部隊購入的機體比較舊款,仲用緊舊式interface,
所以入職要求是做背部手術。

而gundam frame係300年前的機體,仲用緊舊介面,所以三日月先可以駕駛。
標籤:Gundam, 機動戦士ガンダム 鉄血のオルフェンズ, 鐵血孤兒
第一 ... 2 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 22 62 112  ... 最後

返回主題版面