Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 08-28-10, 04:04 AM   #1
血天人
Senior Gamer

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDAyErS021
唔知點算

三日前我同一個識左都有一段時間ge女仔表白左
原本我想一次去馬得就得,唔得就唔得,一次過了結左等我可以放低呢件事
但係得出左一個乜都唔係ge答案:比d時間我,我未準備好
問題就係呢到出現,我識左佢都唔短時間,知佢真係對呢d重要野諗得好深入
而佢係個個moment係好認真同唔係幾好意思(我覺得)咁同我講
咁我就緊係問佢姐係點啦(其實我個時因為冇估計個呢個答案自己都呆左)
佢答我個人未大夠,定唔到性,同埋因為佢前兩年拍拖有唔好經驗所以未接受到開一段新ge感情
叫我比d時間佢,咁我係半呆ge情況下睇住佢走,而我地呢幾日都冇聯絡(因為我唔知講乜好)

補充返d資料,我係一年前因為公事識左佢,大半年前先開始熟(因為大家都係唔中意同陌生人講野)
但係熟左之後我地一見親面(公事/食飯)就痴得好埋,大家傾ge話題都好深入,有講有笑
女方係一個諗好多野同多層次ge人(即係我覺得永遠都睇佢唔透,總有驚喜比到我),亦因為咁我先中意佢
我同佢擦得火花最多係係幾個月之前,有唔少朋友都覺得我地應該係埋一齊,而果時我都諗住表白
但因為一件事令到佢同我交流少左,甚至可以話令到佢覺得我同佢係冇可能,但係最有趣ge係個時我咩都唔知(我知道左之後勁唔開心,仲要係成班人入面最後先知)
而過左件事大家知道冇野又開始親近返,但又因火花期過左少左之前個d熱情(始終件事搞到我潛左水成兩個幾月)

講多d三日前發生過ge事
其實係佢幫我補祝生日先出嚟食飯
係行街個時大家都行得好埋,成日膊頭都痴埋一齊,係我自己覺得有壓力先縮
食飯同食糖水個時大家都傾得好開心
(其實我未試過同一個女仔單獨食飯連續4個幾鐘都有話題仲要大家都唔悶)
而家問題又返返去一開始個到,聽到佢話比d時間佢,我自己就覺得一係佢想收我皮但又唔想hurt到我(好心一炮收我皮等我死左條心佢啦)
一係就佢等緊我準備得好d再表白多次,因為個晚我係臨走個時先係車站到表白(同埋佢個晚叫過我想媾女就要主動d),仲要走左兩架輕鐵我叫佢停係到等我講埋先(但係要搭輕鐵走個個係我),我諗個時都幾orz下
因為小弟今次先係初戀(成廿一歲先第一次認真,因為之前我d女人緣都好差下),唔多明女仔諗乜
而且我覺得下一次見到佢就一定要分勝負,我真係唔想再拖咁耐
大家可以比d意見我嗎?
血天人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-28-10, 08:48 AM   #2
拉迪-史加羅
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2006
有時愛情真係好難一take過/2 round KO , 最重要係你有冇心去追求對方姐
如果你係想去馬就去到底,唔好2 round KO ,你之前有冇了解佢之前d失戀原因?可能佢唔想再比人hurt,而佢又係唔係果類唔要bf都生存到ge(或者叫硬淨)女仔???如果唔係就要睇佢點去睇呢件事....

舊 08-28-10, 09:08 AM   #3
Norm
God of Gamer
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
很明顯你係初戀.....因為你諗唔到有個咁既答案,但係事實上很多時對方都不能立即下決定,所以你都係保持平常心去面對佢

舊 08-28-10, 11:20 AM   #4
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
我覺得情況都未必壞,
佢叫你俾d 時間佢ja ,又唔係同你講「對唔住」,
可能佢真係要d 心理準備?
但另一方面,你試下再繼續同返對方聯絡先喇,
表白之後幾日無左聯絡(對佢唻講佢都係同你表白左丫),可能對方都會驚呢。

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-28-10, 01:09 PM   #5
血天人

引用:
作者: 拉迪-史加羅 查看文章
有時愛情真係好難一take過/2 round KO , 最重要係你有冇心去追求對方姐
如果你係想去馬就去到底,唔好2 round KO ,你之前有冇了解佢之前d失戀原因?可能佢唔想再比人hurt,而佢又係唔係果類唔要bf都生存到ge(或者叫硬淨)女仔???如果唔係就要睇佢點去睇呢件事....
佢上次唔可以話係失戀,係因為佢個ex唔夠成熟成個細路咁搞到佢自己話要分手
我諗佢而家的確唔要bf都生存到,不過佢自己都話過自己係好簡單ge女仔,大左一定唔會做女強人要搵人嫁左佢
引用:
作者: Norm 查看文章
很明顯你係初戀.....因為你諗唔到有個咁既答案,但係事實上很多時對方都不能立即下決定,所以你都係保持平常心去面對佢
我係諗住果斷d一take過,所以真係冇諗過
因為個時我已經接受埋收左皮之後做返朋友ga啦(因為佢唔係個種追唔成就反面ge人,而我同佢傾計都好舒服)
引用:
作者: Middle 查看文章
我覺得情況都未必壞,
佢叫你俾d 時間佢ja ,又唔係同你講「對唔住」,
可能佢真係要d 心理準備?
但另一方面,你試下再繼續同返對方聯絡先喇,
表白之後幾日無左聯絡(對佢唻講佢都係同你表白左丫),可能對方都會驚呢。
我d朋友都係咁同我講,但係我又唔可以扮冇野一如以往咁同佢吹水
應該係話,第一句唔知up乜好
舊 08-28-10, 01:23 PM   #6
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: 血天人 查看文章
我係諗住果斷d一take過,所以真係冇諗過
因為個時我已經接受埋收左皮之後做返朋友ga啦(因為佢唔係個種追唔成就反面ge人,而我同佢傾計都好舒服)

我d朋友都係咁同我講,但係我又唔可以扮冇野一如以往咁同佢吹水
應該係話,第一句唔知up乜好
最緊要係你做得返fd

吹水呢d, 有得一句就會有第二句。
只要有第二第三第四句就會好快忘記第一句的突兀

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-28-10, 01:36 PM   #7
血天人

引用:
作者: 藍莓咖啡 查看文章
最緊要係你做得返fd

吹水呢d, 有得一句就會有第二句。
只要有第二第三第四句就會好快忘記第一句的突兀
今晚開msn會搵返佢,佢部電話壞左,想sd sms/打電話都唔得
由手機版發出
舊 08-28-10, 01:56 PM   #8
綾小路雷太

註冊日期: Aug 2005
我同意中大所講
其實照表面證供睇,事情發展唔壞。

反而之後呢段時間,你需要有耐性,沉得住氣,然後等待時機成熟,再領佢出過去呢一個死蔭幽谷啦

舊 08-28-10, 02:19 PM   #9
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
會唔會係收兵?

舊 08-28-10, 06:35 PM   #10
emiko
Crazy Gamer

註冊日期: May 2005
暫時幾樂觀。
女方似對感情認真的人,所以要點時間好好考慮才開始或派好人卡。

樓主只好耐心等答案。
emiko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-10, 12:31 AM   #11
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

引用:
作者: ELT 查看文章
會唔會係收兵?
忽發奇想︰其實真係做左兵, 又有咩大不了?

舊 08-29-10, 12:39 AM   #12
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
只要女方唔打算避你, 樓主應該都成功左大半

加油啦, 不過切忌太心急囉, 保持番現狀等答案

始終個女仔仲觀望緊

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-10, 01:11 AM   #13
血天人

引用:
作者: ELT 查看文章
會唔會係收兵?
照計就唔會,因為佢周不時同我講佢有隻自己痴埋嚟ge兵好煩
同埋佢講過冇興趣ge男仔會即表到明,再痴埋嚟係佢犯賤(真係變兵)
引用:
作者: emiko 查看文章
暫時幾樂觀。
女方似對感情認真的人,所以要點時間好好考慮才開始或派好人卡。

樓主只好耐心等答案。
我一向都係悲觀派,當自己收定卡先會好d
起碼到時真係收卡唔會失望,成功就更加開心~~
引用:
作者: D.K. 查看文章
只要女方唔打算避你, 樓主應該都成功左大半

加油啦, 不過切忌太心急囉, 保持番現狀等答案

始終個女仔仲觀望緊
岩岩msn溝通左一陣,同之前一樣態度
不過就冇提到個日件事........
舊 08-29-10, 01:20 AM   #14
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
引用:
岩岩msn溝通左一陣,同之前一樣態度
不過就冇提到個日件事........
用msn 回覆會冇誠意囉.
比你都唔會咁做啦

可以等下次單獨見面先問佢答覆

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-10, 01:38 AM   #15
血天人

引用:
作者: D.K. 查看文章
用msn 回覆會冇誠意囉.
比你都唔會咁做啦

可以等下次單獨見面先問佢答覆
因為佢部電話壞左,短期內除左直接搵佢之外就得返呢個途徑搵到佢........
當然我都唔想係msn收到回覆啦
舊 08-30-10, 01:30 PM   #16
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
暫時唔知你的對像是怎樣的人...
但係依個場面有兩個答案...
1.佢連自己鍾唔鍾意你都唔知..所以唔敢下決定...
2.佢想收你做兵...

鍾意人是沒錯的...但始終都要保留少許理智...
如果唔係...痛苦的..只有你自己...
同埋...有d野真係唔急得...如果係情況1的話...太急進只會死路一條..
如果2的話..你愈急只會比人玩得愈瘋...

當然...希望你成功啦=]
一個比人玩弄同收兵的人上...
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-10, 03:21 PM   #17
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

引用:
作者: iu fu pig 查看文章
咁你依家仲有冇「軍階」呀?
如有, 祝早日榮休, 共勉之

舊 08-30-10, 10:23 PM   #18
iu fu pig
塵埃...

引用:
咁你依家仲有冇「軍階」呀?
如有, 祝早日榮休, 共勉之
軍階,之前就算係上等兵掛...(個個軍官都話重視你d戰績的啦
[我個心有你架...不過唔鍾意你咋,無果d feel,不過鍾意你係我身邊

因為"她"有了目標之後...
我已經比人下令退役了...依家咩都無(朋友都無得做)
舊 08-31-10, 02:26 AM   #19
血天人

引用:
暫時唔知你的對像是怎樣的人...
但係依個場面有兩個答案...
1.佢連自己鍾唔鍾意你都唔知..所以唔敢下決定...
2.佢想收你做兵...

鍾意人是沒錯的...但始終都要保留少許理智...
如果唔係...痛苦的..只有你自己...
同埋...有d野真係唔急得...如果係情況1的話...太急進只會死路一條..
如果2的話..你愈急只會比人玩得愈瘋...

多謝你ge意見
不過放心,我咁大個仔都係理智重過感情(唔係點會咁大先第一次真係岩feel丫)
所以我會係收到適當訊號ge時候(收卡/收兵)撤退ga啦

同埋我信得過佢,佢一定比到一個清晰ge答案我
舊 08-31-10, 09:32 AM   #20
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

引用:
因為"她"有了目標之後...
我已經比人下令退役了...依家咩都無(朋友都無得做)
有d軍官唔話重視你都可以留到你在身邊...
咁你覺得退役好定唔退役好先

舊 08-31-10, 09:38 AM   #21
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
話埋俾你聽都仲要入伍既就已經有所覺悟啦.....

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-10, 09:49 AM   #22
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
睇語氣好似仍然想同軍官做朋友

舊 08-31-10, 10:08 AM   #23
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
睇語氣好似仍然想同軍官做朋友
你當人兄弟,人當你契弟o個下弊......

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-10, 08:43 PM   #24
iu fu pig
塵埃...

引用:
我覺得,如果要比人留係身邊...
只係間中有需要先搵你or悶果陣先搵你"涉"時間。
當我想搵下人傾下計,但係十世都搵唔到。
就算佢唔下年我退役,我都堅持不下,而且...有經驗鍾意過一個女仔三年
有d野唔夾同唔想同你一齊就係咁,明知佢都對我有好感...但都唔可以一齊..
而且前次大戰好慘淡,我個軍官比人摸走左...所以我真係心灰...

引用:
多謝你ge意見
不過放心,我咁大個仔都係理智重過感情(唔係點會咁大先第一次真係岩feel丫)
所以我會係收到適當訊號ge時候(收卡/收兵)撤退ga啦

同埋我信得過佢,佢一定比到一個清晰ge答案我
咁充心希望你會成功啦,現今能夠找到一個適合or喜歡自己的女生很難...
(太多軍官...)
收卡,雖然心痛...但係唔代表係唔好,我覺得一開始就無希望
之後唔會有過大失望...
好多失望同感情問題...都係源於對愛人或感情有過大期望..
引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
覺悟,我覺得需要有...
之但係,如果收到風仲要入伍...已經証明左比感情蓋過了理性..
咁就真係有覺悟都痛苦
舊 08-31-10, 08:48 PM   #25
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

引用:
而且前次大戰好慘淡,我個軍官比人摸走左...所以我真係心灰...

覺悟,我覺得需要有...
之但係,如果收到風仲要入伍...已經証明左比感情蓋過了理性..
咁就真係有覺悟都痛苦
就算你係軍官, 將領都可能會跟左人走......

你會偏向虎山行?

論壇跳轉

現在的時間是 11:25 PM

手機版 | APP版