Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 03-19-09, 09:43 PM   #126
Villasaki
Ultimate Gamer
現正播放: 賴床

註冊日期: Dec 2003
XBox Live GamertagDie Zauberflote
講開港男沉醉動漫, hk lady 又何嘗唔係被公主動漫所薰荼? 尤其是迪迪黎既公主系列, 總有個白馬王子在危急關頭英雄救美, 呢D又唔知幾多次元?

咁多年來, 公主思想已經根深蒂固, 將搵白馬皇子掛在口邊已經係hk lady日常用語, 難度港男又會將搵小公主掛在口裏嗎?

怪不得片中題及了「公主病」, 自己咪又係被動漫洗腦, 卻又不滿港男愛動漫, 唔知算唔算五十步笑百步, 定輸打贏要? a

阿沙奇發燒球會 2010 FC de TORO Eleven 魚腩十一:
:今晚要打好D.

賴床 - Kay
想於被窩植根 如可將我家變賣化作這份氣溫
不消半秒資產盡賣 來購取這無價品
Villasaki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-09, 09:43 PM   #127
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
引用:
作者: Ainho 查看文章
經常聽到港女話港男無自信,你們的自信靠的是化妝!!!一落妝素顏樣就好像不想見人一樣,你們的自信去了那裡??
喇喇喇, 你都唔會著睡衣出街啦, 化妝你當成係一種禮貌既表現去睇會好d

舊 03-19-09, 11:20 PM   #128
liverwan
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: KammyKammy 查看文章
我幾時話過男女要平等, 唔好又將d港女論點黎套入我身上
我一直話女仔普遍都想伴侶叻過自己, 淨係呢度已經唔係平等

我從來都唔覺得男女係平等, 男人由創世紀開始就已經係強過女人!
男女角色從來都唔一樣, 我一向都主張男主外女主內

我淨係鍾意大男人,
大男人唔係指大大聲打老婆話哂事果隻
大男係係有胸襟有遠見有能力肯承擔, 令女人可以安心倚靠既人

所以點解如果自覺自己係男人既, 會自然容讓女仔多一點, 遷就多一點, 唔會事事同女仔計較

現實就係, 你既質素如何, 你既伴侶質素也必如何。

你睇唔到我點講叫人點改, 我只可以話你閱讀理解差少少囉!
成個post咁多享度怨怨怨, 唔係我講架, 而係d人根本唔肯面對現實!

講真, 如果有人想解毒既, 咪搵辦法自救囉
如果自覺無毒既, 咁咪無野無煩惱囉

正如我之前講過, 你有權選擇自己既生活同興趣, 但就控制唔到世界對你既睇法
如果你要堅持漠視世人既眼光, 就唔好覺得人地咁睇你你會受到傷害
照你咁講
港女嫁唔出都唔應該怨港男喎
怪只怪自己唔夠本事泊一個好碼頭

不過我都同意你,其實一個男人有本事,女人點會輕易離開你?
雖則佢地係野蠻,但始終唔係蠢
所以男人都係加倍努力,最好未成功都唔好拍拖
liverwan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-09, 11:30 PM   #129
irismong
God of Gamer
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
呢 ._.
話說.
一個香港動漫電台會發起遊行呢.

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-09, 11:43 PM   #130
KammyKammy
↘很痴纏的熊仁伉儷↘

註冊日期: Nov 2008
3DS Friend Code0962 8952 6356
引用:
作者: liverwan 查看文章
照你咁講
港女嫁唔出都唔應該怨港男喎
怪只怪自己唔夠本事泊一個好碼頭

不過我都同意你,其實一個男人有本事,女人點會輕易離開你?
雖則佢地係野蠻,但始終唔係蠢
所以男人都係加倍努力,最好未成功都唔好拍拖
其實呢, 好多女人唔怕同你一齊捱, 最怕你無上進心無承擔有責任感
亦都無發夢要嫁到白馬王子,
金三珣既故事不存在享現實世界架

女人呢, 獨唔獨立自唔自主可以自己選擇
有D進取女強人既, 擔起半邊天又得
有D小鳥依人型既, 搵個好男人嫁左佢相夫教子亦得

男人就唔同啦
大既唔食細既都要食, 上有高堂下有妻兒
又要供車供樓供書教學
無得唔生性唔努力唔發奮

你諗下如果你做人父母, 生個仔都望佢成龍
生個女呢, 佢自己叻女你會開心,
唔叻女, 嫁到個可靠既男人你一樣咁開心

社會對男女角色既期望, 從來都唔一樣,
有港男港女呢D名詞之前就已經係咁

災前夢番地:3000-0104-5988
美版村FC:0920-0147-7628 / Name: Kammy♪ / Town: Hogwarts
3DS動物之森相簿
WII版動物之森相簿

KammyKammy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-09, 11:44 PM   #131
Diana

註冊日期: Aug 2002
你地...仲講...
係你地仲好激昂地聊這個無止境ge話題.'
我已經上左2堂舞蹈課,
上左1堂會話,
開左4個會,接左8個客
做左個spa,食左3次下午茶,
做左個身體檢查,... ...

但你地仲日日追post,睇下邊個講得唔順自已就挑下機,'
挑機係唔可以當飯食...
不如你地做d更有意義ge事吧,... ...
Diana 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-09, 11:55 PM   #132
alextang1030
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2007
引用:
作者: 戀戀芭比 查看文章
你地...仲講...
我已經上左2堂舞蹈課,
上左1堂會話,
開左4個會,接左8個客

那個~
挑機其實可能係人地優閒既節目~
唔可以排除有d人一樣已經辛苦左成日~
返到黎為左可以發洩先挑機的
alextang1030 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-09, 12:03 AM   #133
Diana

引用:
作者: alextang1030 查看文章
那個~
挑機其實可能係人地優閒既節目~
唔可以排除有d人一樣已經辛苦左成日~
返到黎為左可以發洩先挑機的
甘又係,你岩~
Diana 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-09, 12:05 AM   #134
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006
引用:
作者: 戀戀芭比 查看文章
你地...仲講...
我已經上左2堂舞蹈課,
上左1堂會話,
開左4個會,接左8個客

全世界得你忙? /

舊 03-20-09, 12:06 AM   #135
liverwan

引用:
其實呢, 好多女人唔怕同你一齊捱, 最怕你無上進心無承擔有責任感
亦都無發夢要嫁到白馬王子,
金三珣既故事不存在享現實世界架

女人呢, 獨唔獨立自唔自主可以自己選擇
有D進取女強人既, 擔起半邊天又得
有D小鳥依人型既, 搵個好男人嫁左佢相夫教子亦得

男人就唔同啦
大既唔食細既都要食, 上有高堂下有妻兒
又要供車供樓供書教學
無得唔生性唔努力唔發奮

你諗下如果你做人父母, 生個仔都望佢成龍
生個女呢, 佢自己叻女你會開心,
唔叻女, 嫁到個可靠既男人你一樣咁開心

只可以講港女對真正電車男都無深入了解
其實都無謂話人地有咩唔好
人地都逃避女人,社交
係現實生活更加唔會對你做成什麼影響
跟本電車男唔值得入港男呢個題目裡面
因為港女一詞源自性格問題,係經過長期相處而形成
而港男只係單憑外表.談吐就被tvb決定了...
舊 03-20-09, 12:09 AM   #136
新堂愁一
Eternal Flame™
男人三寶無樣有

引用:
咁就唔該一部份女士唔好一方面要期望唔一樣而一方面要求平等啦

舊 03-20-09, 12:10 AM   #137
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006
引用:
作者: Villasaki 查看文章
講開港男沉醉動漫, hk lady 又何嘗唔係被公主動漫所薰荼? 尤其是迪迪黎既公主系列, 總有個白馬王子在危急關頭英雄救美, 呢D又唔知幾多次元?

咁多年來, 公主思想已經根深蒂固, 將搵白馬皇子掛在口邊已經係hk lady日常用語, 難度港男又會將搵小公主掛在口裏嗎?

怪不得片中題及了「公主病」, 自己咪又係被動漫洗腦, 卻又不滿港男愛動漫, 唔知算唔算五十步笑百步, 定輸打贏要? a

我一向最睇唔起公主格既女仔
最憎d好lady既女仔

舊 03-20-09, 12:16 AM   #138
KammyKammy
↘很痴纏的熊仁伉儷↘

註冊日期: Nov 2008
3DS Friend Code0962 8952 6356
引用:
人地都逃避女人,社交
我都同意港男=/=電車男架喎 (仲有MK潮童同狗公呢)
應該多d探討性格特質, 而唔係一味focus落peter仔既言行度
TVB立例太狹隘了~

災前夢番地:3000-0104-5988
美版村FC:0920-0147-7628 / Name: Kammy♪ / Town: Hogwarts
3DS動物之森相簿
WII版動物之森相簿

此篇文章於 03-20-09 12:22 AM 被 KammyKammy 編輯。
KammyKammy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-09, 12:23 AM   #139
Tannhauser Gate
Crazy Gamer
薛西佛斯

註冊日期: Mar 2007
引用:
人地都逃避女人,社交
我反而想問一個問題...那到底甚麼是港男?
定係其實港男不像港女經已有一個大眾認定的標準
於是TVB找來擁有港男特質的電車男作論述
當然,情況演變成港男=電車男...TVB確實責無旁貸
但在一集短短節目去訴說一個能拿來研究的社會現象...片面和預設立場可以預期

and bones in their noses I just flat
out wouldn't of believed you.」
Tannhauser Gate 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-09, 12:25 AM   #140
綾小路雷太

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: Tannhauser Gate 查看文章
但在一集短短節目去訴說一個能拿來研究的社會現象...片面和預設立場可以預期
講真tbb有幾可會理有幾多責任要負, 佢只需要搵人負責去令佢個收視節節上昇就夠架啦
而家既大企業,有幾多會同你講道義?

舊 03-20-09, 12:29 AM   #141
irismong
Goo ◕ ω ◕

今次個節目
最大既問題係
明明就有個可代表 "正常人" 既漫遊者
被TVB訪問了
佢最少由講野至到學歷, 都係一定達到, 甚至超過所謂既 "正常人"水平
(master graduate來的)
但係偏偏就無揀出黎
為既就係要GIMMICK之嘛?

PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

舊 03-20-09, 12:34 AM   #142
綾小路雷太

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: irismong 查看文章
明明就有個可代表 "正常人" 既漫遊者
被TVB訪問了
(master graduate來的)
但係偏偏就無揀出黎
似乎有料爆喎
妳識個位仁兄?

舊 03-20-09, 12:36 AM   #143
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:
作者: 綾小路雷太 查看文章
似乎有料爆喎
妳識個位仁兄?
有朋友識 ._.

舊 03-20-09, 12:36 AM   #144
liverwan

引用:
港男可以係指斤斤計較,無風度,無責任感,欠上進心,不尊重女性o既香港男人
感覺就係同港女一樣,係屬於無內涵無修養的一種人
呢d大部份都係節目果塊紙牌上有寫,但tvb偏偏集中講電車男
舊 03-20-09, 12:38 AM   #145
Crazy Gamer
薛西佛斯

引用:
作者: 綾小路雷太 查看文章
講真tbb有幾可會理有幾多責任要負, 佢只需要搵人負責去令佢個收視節節上昇就夠架啦
而家既大企業,有幾多會同你講道義?
慨然TVB不會負責任...那大家在討論過兩天的原地踏步是...
連港男的定義都摸不着邊..
我只能說是TVB的節目成功達到目的

and bones in their noses I just flat
out wouldn't of believed you.」

此篇文章於 03-20-09 12:40 AM 被 Tannhauser Gate 編輯。
Tannhauser Gate 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-09, 12:38 AM   #146
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:
港男可以係指斤斤計較,無風度,無責任感,欠上進心,不尊重女性o既香港男人
因為有noise嘛...
仲要focus落peter度 - -
變左peter個人show咁

舊 03-20-09, 12:50 AM   #147
Crazy Gamer
薛西佛斯

引用:
你說的特質可以出現在潮童/毒男/賤男/電車男......一大堆名詞身上
但港女這個典型卻是公認...甚至連港女都認同

舊 03-20-09, 01:00 AM   #148
liverwan

引用:
你說的特質可以出現在潮童/毒男/賤男/電車男......一大堆名詞身上
但港女這個典型卻是公認...甚至連港女都認同
就算係港女都無可能樣樣特質都中
要探討的應該就好似港女果集咁.續個點探討好,到時大家都清晰點了
不過賤男呢個名詞就同港男都幾接近,真係唔少男人不尊重女性得黎,有事唔肯承擔,仲要話人地不是,當中亦有點欠上進
舊 03-20-09, 01:04 AM   #149
路飛...
Senior Gamer
爛GAG神

註冊日期: Feb 2005
[路過] 趁未lock post 前留下腳毛先 [/路過]

舊 03-20-09, 01:05 AM   #150
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:
作者: 路飛... 查看文章
[路過] 趁未lock post 前留下腳毛先 [/路過]
無咁易lock post吧
大家仲係好理性呢 ._."

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 06:24 AM

手機版 | APP版