Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 03-23-09, 12:58 AM   #351
綾小路雷太
God of Gamer

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: yo-ChaosAngel 查看文章
我地將於下星期日(3月29日),邀請御宅族們一齊出黎向公眾表達自己的想法同態度
「我們都是御宅族」 我有我地的喜好 亦唔係所有御宅族都係無知同幼稚
有時候唔係唔想撐,但係個公告寫到咁的話我諗去既人會相對減少....

大佬,唔係人人都認係宅 / 因為自己係宅先撐你架嘛.....

舊 03-23-09, 01:30 AM   #352
dvd-rom
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2008
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
韓國男人粗魯 D, 我都覺, 普遍講野大聲 D.

韓國女我識過, 對外人就好怕羞, 但係成班架吱冷行街時或餐廳內, 都幾大聲.

我諗韓國人有禮貌呢個觀念, 都係韓劇造成, 我唔只一次起香港聽到人話韓國人有禮貌.
我反而係因為韓劇先覺得韓國人粗魯
重記得天國的雞批....
dvd-rom 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-09, 01:35 AM   #353
PTX-003C
天下第一盲鬼

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDKazamiChris
XBox Live GamertagGesphest MK III
引用:
作者: 綾小路雷太 查看文章
有時候唔係唔想撐,但係個公告寫到咁的話我諗去既人會相對減少....

大佬,唔係人人都認係宅 / 因為自己係宅先撐你架嘛.....
佢老實比唔到一個令我會想支持佢ge理念
而更唔想比人當係怪人...

====================================================

BLOG: http://blog.roodo.com/blinder_geist
PTX-003C 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-09, 01:56 AM   #354
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
引用:
作者: dvd-rom 查看文章
我反而係因為韓劇先覺得韓國人粗魯
重記得天國的雞批....
[ot]係真係好無禮貌, 你行得慢會用手直接推你, 唔會講任何野, 就係推你
呢世都再去, 又悶 =_=[/ot]

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-09, 01:59 AM   #355
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
先唔講男OR女

古語有云:
「窮不與富鬥,富不與官爭」
宜家O係HK個官驚返D有$佬轉頭
有咩辦法?

商科,工科O個D野
其實大家都知,我都好清楚
外國人點睇ENGINEERING,SCIENCE我真係唔知
不過我記憶之中我都有好似俾老外讚(一知我係EE人就話勁)
但係係客套說話定點?我就真係唔知喇

同年(07年)畢業O既BIG 4 FD,仲話下年冇20K就好慘
我呢邊廂做左4,5年O既同事都係最多得16,7K左右
我就算年中有得升都係最多15K...20K?以宜家個市,起碼7,8年經驗啦
呢個就係O係HK讀理科O既悲哀

個人黎講最悲哀O既莫過於我有個FD明明係好鍾意電腦野(PROGRAMMING,NETWORKING O既野)
但係都因為$$$ O既原因,大學讀左ACC,之後去左BIG4 做AURDITOR
佢O既電腦知識絕對可以收晒佢公司成個IT DEPARTMENT檔(因為佢已經破解晒IT LOCK左O既大部份野)
我問:「咁你話做PROGRAMMING養唔起一頭家,咁宜家做緊PROGRAMMING O個D食乜?」
佢答:「但係做PROGRAMMING真係養唔起我頭家,冇辦法,人工的確係ACC高」
我都唔知點再答佢好,只係覺得真係浪費左一個人材,佢宜家又做得唔係咁開心,鍾意做O既野又唔可以做...真係好浪費

最搞笑(苦笑)O既係聽FD講有D IBANK O既人,23,4歲早前個個月收50,60K人工
我真係好想知呢D人有咩咁叻?佢地識印銀紙?佢家底好O既話我冇辦法,鬼叫我唔係姓李,個老豆叫李嘉誠
唐唐真係講得O岩聲,有幾耐風流,有幾耐折惰
不過佢地唔折惰得幾耐,因為宜家死左就要救,即係佢地一定可以捲土重來啦
所以上星期聽到奧巴馬怒罵AIG,真係心都涼晒

從來呢個世界O既資源都係咁多,$$只係人類用黎方便交易而做出黎O既野,$--即係資源O既代名詞
市場學,經濟學,講到尾都係將D資源調配,使$資源可以用得更加有效率(簡單的講,令世界O既進步,科學上,人類精神/肉體生活上,出力去促使進步O既絕對唔係由呢班人去引起,佢地O既角色講到尾都係推波助瀾/輔助角色)
反而工科學,文學,都係人類不可缺少O既人環,亦都可以話係進步O既根源
我真係R爆頭都唔明一班明明冇咩生產力O既人反而去拎最大份O既資源,而佢地係唔可能拎呢D資源去再令個世界進步一D
呢個先係真真正正令人氣炸O既地方

後續...

舊 03-23-09, 01:59 AM   #356
kyu
我要搞掂丁力個衰人

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: PTX-003C 查看文章
佢老實比唔到一個令我會想支持佢ge理念
而更唔想比人當係怪人...
沒錯,真的覺得香港不像台灣那樣吧
香港人就是網上凶狠,現實……

舊 03-23-09, 02:02 AM   #357
irismong
Goo ◕ ω ◕

ibank果d家陣死哂啦....
之前apple都有訪問過一個....
acc無得講, 其實全球都要acc人, 而acc真係專業
但係對於d讀fin., man. 果d... 就真係..... 哈

有朋友都做緊big 4, 黎緊都會變相減人工...

老外那個... 佢地很有禮貌的嘛 -3-"
dun take it too serious, it's just how things work for them.

PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

舊 03-23-09, 02:03 AM   #358
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:
作者: kyu 查看文章
沒錯,真的覺得香港不像台灣那樣吧
香港人就是網上凶狠,現實……
所以, 之前上兩個星期上堂
個老師係咁叫我地發問...
之後就直接問我地係唔係 "網民"
哈哈

舊 03-23-09, 02:21 AM   #359
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
>我真係R爆頭都唔明一班明明冇咩生產力O既人反而去拎最大份O既資源,而佢地係唔可能拎呢D資源去再令個世界進步一D
因為佢地令生產者以為佢地可以使自己嘅資產升值
而將自己嘅資產交比佢地
這就是資本主義中最令人討厭的地方
永遠生產者只會在食物鏈的低層

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-09, 02:36 AM   #360
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
再講(入題):

我自己都OK毒
不過我知,只係我唔落PUB,落BAR去識女仔
以小弟入息,一星期去一次都冇咩財政問題
只係自己真係唔鍾意O個D地方,亦都對經常流連O個D地方O既女性冇咩興趣
你叫我落PUB成班FD吹水飲野,OK
你叫我衝上舞池UN下撩下女仔抽下水,我真係冇咩咁O既興趣
自己唔係呢D人就唔係
O個D地方識到O既人,會唔常落去?講笑罷?~
我想同佢拍拖O既女性都係良家婦女就好了
O個度O既女仔真係唔O岩我

會去O既人,我唔覺得佢地好型,好威,好叻,只係佢地玩O既野多D女仔玩(點解多女仔?因為女仔免費入場囉~講到尾只係一個引女仔落搭O既局)
猜拳好叻有咩用?骰盎我俾你搖到爆骰,又有咩用?
講到尾咪一句囉「識女仔/識朋友係要識玩呢D」

我自己就覺得,識玩點都要識,因為呢個世界咩人都有,有時應酬一兩野點都要識
不過我就覺得冇咩必要叻,贏輸都要飲,真係諗唔明,仲要飲到冇節制,直頭低能
古人舉杯邀明月,係意境
宜家醉酒抱馬桶,係犯賤
我自己都覺得,酒,飲到帶少少醉意就好夠
不過O個D地方唔容許我只係「帶少少醉意」
就算O個日訪問30K女 O既朋友O既BIRTHDAY PARTY,我個玩開O既同事都話係劈場...都話唔O岩我就係唔O岩我O架啦

自己鍾意咩,去玩咩,想識D咩人,自己決定
每個人都有佢吸引人O既地方,亦有佢先可以吸引到O既人
呢個世界從來冇一個玩意O既真意係為左「討好別人」

只係宜家D人價值觀改晒先會變左,「大家都做O既野」先係好野,正野
而宜家O係男性角度「大眾唔去做」「唔討好女仔O既野」就係萬惡

所以就搞到: (就以打機為例,大家好明D)
「打機?你打開咩機呀?」
「打音樂GAME?得喎多女睇
「打高達?咩你咁毒O架 你打得幾叻都冇女睇個喎」
「打拳王?你打邊隻???打新野?打咩新野呀一齊打02啦,最好玩係佢」
「打街霸?得D阿叔打你打埋我O個份」
「打開機唔識打WINNING?你打咩機呀?」

一味就係識否定人地獨特O既野,只要大眾唔識,冇興趣就無限醜化,攻擊
次文化慘成受害者
無法,改唔到,只好無視呢個現象

成套野我最反感O既唔係30K女,唔係PETER,係O個班加洲大隻佬

此篇文章於 03-23-09 02:46 AM 被 忍者 編輯。
忍者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-09, 02:40 AM   #361
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:
作者: 忍者 查看文章
成套野我最反感O既唔係30K女,唔係PETER,係O個班加洲大隻佬
佢地自信心爆哂棚, 目空一切
最勁就係佢地啦
又大隻
又gel頭
仲要完全唔宅嘛

舊 03-23-09, 02:44 AM   #362
kyu
我要搞掂丁力個衰人

引用:
作者: irismong 查看文章
最勁就係佢地啦
又大隻
又gel頭
仲要完全唔宅嘛
這樣就給人一個標準,就算怎樣失敗都好。
最好就練到兄貴型的身型……

舊 03-23-09, 02:47 AM   #363
黒杉 アサギ
Game Master
さやかマジ天使↓

註冊日期: Jun 2006
XBox Live Gamertagsuzuki_botan
引用:
這樣就給人一個標準,就算怎樣失敗都好。
最好就練到兄貴型的身型……
森之妖精系列大歡迎 www
黒杉 アサギ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-09, 09:05 AM   #364
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006
今日有沒有人睇左am730 ar
有港男港女專題ar, 探討e家香港家庭同教育環境點做成呢個極端現象
講得幾中肯

舊 03-23-09, 09:18 AM   #365
dragonwing84
Game Master

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDAlbertSIR
XBox Live GamertagAlbert0511
引用:
最勁就係佢地啦
又大隻
又gel頭
仲要完全唔宅嘛
學黃子華話 用陰謀論
點解佢地咁講
因為d人去哂打機未無人幫襯佢地
點解要gel頭
可能佢地兼職賣gel髮水
dragonwing84 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-09, 09:20 AM   #366
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
但係... 又真係慘得過UST既MBA真係勁 @.@"
呢個係我人生目標之一

舊 03-23-09, 10:04 AM   #367
PTX-003C
天下第一盲鬼

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDKazamiChris
XBox Live GamertagGesphest MK III
引用:
最勁就係佢地啦
又大隻
又gel頭
仲要完全唔宅嘛
佢地當然宅, 只不過係肌肉宅

引用:
ibank果d家陣死哂啦....
之前apple都有訪問過一個....
acc無得講, 其實全球都要acc人, 而acc真係專業
但係對於d讀fin., man. 果d... 就真係..... 哈

有朋友都做緊big 4, 黎緊都會變相減人工...

老外那個... 佢地很有禮貌的嘛 -3-"
dun take it too serious, it's just how things work for them.
Investment Banking?
我果時同d fd講 "Investment Banking? e個 industry 已經唔存在啦"

====================================================

BLOG: http://blog.roodo.com/blinder_geist
PTX-003C 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-09, 10:05 AM   #368
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
作者: PTX-003C 查看文章
佢地當然宅, 只不過係肌肉宅

Investment Banking?
我果時同d fd講 "Investment Banking? e個 industry 已經唔存在啦"
梗係啦美國幾間大i-bank 都同銀行合併左, 可以接受deposits
德意志同ubs 仲要本身有銀行業務, 更加不在此限

舊 03-23-09, 10:18 AM   #369
kyu
我要搞掂丁力個衰人

引用:
作者: Seppie 查看文章
今日有沒有人睇左am730 ar
有港男港女專題ar, 探討e家香港家庭同教育環境點做成呢個極端現象
講得幾中肯
非常同意呢~
特別是最後所說,除了三師和公務員外
基本上沒有甚麼是工作穩定的。

舊 03-23-09, 10:36 AM   #370
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
非常同意呢~
特別是最後所說,除了三師和公務員外
基本上沒有甚麼是工作穩定的。
做banking compliance 離緊都吃香架

舊 03-23-09, 11:32 AM   #371
POKA
Banned

註冊日期: Aug 2008
引用:
最勁就係佢地啦
又大隻
又gel頭
仲要完全唔宅嘛
變態咸濕佬就有佢地份
POKA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-09, 11:42 AM   #372
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 鈴木 ぼたん 查看文章
森之妖精系列大歡迎 www
森之妖精淨係受男人歡迎

引用:
作者: Razgriz 查看文章
>我真係R爆頭都唔明一班明明冇咩生產力O既人反而去拎最大份O既資源,而佢地係唔可能拎呢D資源去再令個世界進步一D
因為佢地令生產者以為佢地可以使自己嘅資產升值
而將自己嘅資產交比佢地
這就是資本主義中最令人討厭的地方
永遠生產者只會在食物鏈的低層
totally agree with u

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-09, 11:47 AM   #373
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
del.....
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-09, 12:13 PM   #374
westpat
Jayjey

註冊日期: May 2007
PSN  IDwestmead
題外話:

完全唔覺得韓國人斯文
尤其係d女士
個人係個邊共事過好一段時間
粗魯到無朋友
阿嬸,行慢少少,都係後面'推'你
除非工作上必要或者係去滑雪(因為平),去玩韓國一定唔會係我既首選

外國商場梗係收得早啦
人地幾點鐘返工放工先
仲有,除非你住city area,否則返工drive car要一個鐘等閒事
未計highway traffic jam

舊 03-23-09, 12:15 PM   #375
KammyKammy
Ultimate Gamer
↘很痴纏的熊仁伉儷↘

註冊日期: Nov 2008
3DS Friend Code0962 8952 6356
引用:
我都唔知點再答佢好,只係覺得真係浪費左一個人材,佢宜家又做得唔係咁開心,鍾意做O既野又唔可以做...真係好浪費

只怪呢個社會太單一, 人人經濟動物,
從來理想同現實都係兩回事

引用:
再講(入題):

我自己都OK毒
不過我知,只係我唔落PUB,落BAR去識女仔

你咁講法咁我都好毒喎, 我都係完全唔落pub同bar果d地方
唔係未試過, 係自己完全唔鍾意
覺得勁無謂

我好多同學都鍾意去, 成日享fb見到佢地d相都係一班人飲到紅到面哂,
攬住唔同人影既相
我一d興趣都無~~~

況且, 俾你享果d地方識到既人, 又會係咩好人? 會有幾認真?

男仔去下玩, 都可以當係見識下﹔女仔成日去, 簡直係作賤緊自己。

我寧願同自己鍾意既人同朋友一齊食下飯傾下偈好過~

唔係果種動物就唔會係~

災前夢番地:3000-0104-5988
美版村FC:0920-0147-7628 / Name: Kammy♪ / Town: Hogwarts
3DS動物之森相簿
WII版動物之森相簿

KammyKammy 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 09:01 PM

手機版 | APP版