Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 03-20-09, 05:13 PM   #226
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
引用:
作者: ahleung 查看文章
我自問無資格target 40歲退休

但我覺得如果有人係target 40歲 搵夠錢 for 下半世, 所以可以40歲退休. 咁咪幾好. 當然佢要真係實踐, 唔係齋up吹水啦.

人生在世有好多事物值得嘗試, 何必要俾單單 「事業」呢樣野挷死自己一世?
引用:
作者: KammyKammy 查看文章
講40歲退休果D係咪搵緊+預計可以儲到夠40歲打後到老死使先
如果唔係既, 果D只係不設實際既幻想/空想
咁我認為好多人都係得個講字

人生的確好多野要試好多地方可以去見識
但都係建基於金錢~

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-09, 05:16 PM   #227
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
真係步署40 歲退休(唔係發夢果d)唔係應該叫有上進心?
要40 歲退休而衣食無優唔係易事
(之前果個話帶隻zaku上太空, 住o係香港果個日本人有$佬係咪好似話3x歲退左休?)

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-09, 05:23 PM   #228
yo-ChaosAngel
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2007
引用:
作者: kyu 查看文章
最後,香港重演台灣的otaku示威行動了~
(因電視台踐踏OTAKU而要令OTAKU們示威)
希望香港的OTAKU因此團結起來吧?
唔係講笑,如果唔出來,係唔係等於默認tvb講得岩先?!
梗係企出來啦~玩大佢
團結啦acg同好!
yo-ChaosAngel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-09, 05:25 PM   #229
KammyKammy
Ultimate Gamer
↘很痴纏的熊仁伉儷↘

註冊日期: Nov 2008
3DS Friend Code0962 8952 6356
引用:
作者: ahleung 查看文章
人生在世有好多事物值得嘗試, 何必要俾單單 「事業」呢樣野挷死自己一世?
所以成日好羨慕北歐果d福利國家
佢地可以過一d好有尊嚴既生活, 可以揀自己既興趣去發展,
政治提供讀到大學既學費, 大學生仲有零用錢收, 生育、醫療費全免…

貧窮懸殊低好多好多
d人唔會工作到無時無刻,
可以多d時間去享受生活, 同家人, 朋友相聚~

不過呢, 一黎到呢d位, 又一定有人講唔願意納成五六成稅架啦~
呢樣真係一個trade off~

人生的確係應該work / life balance的

無奈香港個社會, 好多人就係為生活為供層樓, 日日做到十二點, 休息都唔夠, 唔好再講其他生活

有d人真係寧願搵份收入少d, 但工作時間穩定d, 留番多d時間陪屋企人~
我覺得都無可厚非的
畢竟晚晚十二點先收工, 我驚搵埋搵埋都無命使

災前夢番地:3000-0104-5988
美版村FC:0920-0147-7628 / Name: Kammy♪ / Town: Hogwarts
3DS動物之森相簿
WII版動物之森相簿

KammyKammy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-09, 07:07 PM   #230
路飛...
爛GAG神

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: Seppie 查看文章
咁又wat if 有份長工
但係份工人工低, 時間又長,又學唔到野呢?
而佢係有quali搵份好d既工架wor
呢d係未ar
我都為呢d問題同人分過手
咁有時唔係下下有得揀
從惰性角度看, 邊個唔想 hea
勤力都係因為驚人到中年無得撈先仲喺
有 d 本事時搵多 d 用嚟咬糧

可惜成世打一份人工 ok 的 hea 工
(唔會比人炒果隻,保証做唔做都36)
只係一個仲衰過中三千萬的幻想

訓醒都係要做, 但我唔否認我有呢個幻想

舊 03-20-09, 07:26 PM   #231
綾小路雷太
God of Gamer

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: 基路亞 查看文章
多謝!!!

btw~ 節目話港男成日諗40 歲退休...
我真係無諗過~ 無60 都要50 啦...
40 歲個仔都未大就話講退休...
四十歲既男人先岩岩正值當打期...

引用:
作者: Janus 查看文章
上一份工辭職後﹐遊手好閒了2個月﹐天天打機都幾開心。
本來想休息一年的﹐因為辭職時收了18個月的補償金

不過身邊女人很囉唆﹐所以要再找工作﹐找了兩星期就找到新工作
現在工作都OK﹐但自己不想昇職﹐想留多些時間陪家人﹐反正人工都夠用

自己都算不上進了
十八個月
不過講真,當你有頭家要養既時候,就唔會太搏...畢竟大家都會認為有個家緊要。
引用:
作者: 海野藻屑 查看文章
睇到呢度 真係好懷疑咁既態度係咪叫戀愛

每個人都只懂係將自己既理想套在別人身上但又不去看看自己
而又沒有客觀準則判斷
那麼我覺得已經再沒有討論下去的必要

還是一句 你有你問題 我有我原因
其實指望大家係討論既同時,可以發現到自己的局限
再跳出自己的框框,大家都有得益...

都未需要咁絕望住既。

引用:
無奈香港個社會, 好多人就係為生活為供層樓, 日日做到十二點, 休息都唔夠, 唔好再講其他生活

有d人真係寧願搵份收入少d, 但工作時間穩定d, 留番多d時間陪屋企人~
我覺得都無可厚非的
畢竟晚晚十二點先收工, 我驚搵埋搵埋都無命使
其實俾著女性角度,「上進心」同「顧家」會點取捨?
我好奇係度討論開既女性會員有乜見解。

可以分享一個朋友既經驗俾大家聽。
我有個女性朋友(其實算係前度),佢算事業有成,做左七八年野,都有萬幾二萬一個月。
佢之前同個男朋友拍左六年拖,已經去到談婚論嫁既階段
個男仔有正當職業,亦無不良或疑似不良嚐好,閒時鍾意遊水打野戰去旅行諸如此類
都算係幾有條件
但係結果我朋友最後都選擇同佢散(就算準備緊酒席都好)
原因係當要搞結婚野既時候,個男仔都只係掛住玩,乜都交哂俾個女仔去理
個女仔認為他日同佢結婚的話會因為佢唔顧家而會有好多拗撬
所以先有呢個咁沉痛既決定。

我聽佢講呢個故仔既時候最深刻既一段係:
「有晚我屋企燈膽壞左,我又唔係好舒服,諗住叫佢過黎陪我,幫我整個燈膽,佢(某個鍾數)話起程黎緊(當時個男仔同朋友慶生中),結果遲成幾個鐘半夜先到,我結果叫佢唔駛黎,個燈膽我自己換好。

老實講,換燈膽既野,要做自己都可以去做,但係我始終認為,有D野係應該由男仔帶頭做會好D的話,我希望可以將呢D野交返俾佢做。

在工作,要強,我可以;但回到家,我始終都想可以有個依靠,一個可以撐起頭家既支柱同我一齊去行。」

希望我冇搞錯意思,又冇講得太含糊啦。不過有時候,大部份既女仔,要既係另一半願意承擔既安全感,反而多過擁有名牌手袋或跟得男友既個一份虛榮感。

舊 03-20-09, 07:30 PM   #232
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
引用:
作者: 綾小路雷太 查看文章
希望我冇搞錯意思,又冇講得太含糊啦。不過有時候,大部份既女仔,要既係另一半願意承擔既安全感,反而多過擁有名牌手袋或跟得男友既個一份虛榮感。
呢d野就要睇下個人價值觀同修養既問題囉.

舊 03-20-09, 07:33 PM   #233
綾小路雷太

引用:
作者: 小昭Teddy 查看文章
呢d野就要睇下個人價值觀同修養既問題囉.
或者我算好彩,遇到既女仔既修養算有返咁上下掛?
又或者,可能我從未遇到個比我屋企個班更兇狠的女子 X P

舊 03-20-09, 07:52 PM   #234
Wayne L
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2008
PSN  IDwaynelkw
引用:

我反而覺得佢地根本係兩樣都想要
既要魚,又要熊掌
Wayne L 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-09, 08:32 PM   #235
綾小路雷太

引用:
作者: Wayne L 查看文章
我反而覺得佢地根本係兩樣都想要
既要魚,又要熊掌
咁俾著正常男人都想要個善解人意溫柔體貼樣靚身材正最好超踏馬唔使佢養既老婆啦....你咁講其實調返轉頭我地男人有時咪又係咁大想頭......

不過就我所知香港女仕都有部份會知咩叫魚與熊掌無法兼得既.....

或者你可以話我好彩,我咁多個拖友/紅顏知己都冇乜幾多個係你地所講既港女囉。

舊 03-20-09, 08:36 PM   #236
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
他才三十,就半退休了(如實筆錄版)

星期日檔案訪問了一位年輕女孩,補習教師,港大英文系,月入三萬。與她一同出鏡做銀行的女孩看來更標致,旁白說她們覺得電車男比較短視,沒有上進心。然後兩個人一起對著鏡頭說了以下的話(如實筆錄):

「我喺聽過好多男孩講,三十歲退休,四十歲退休,『我plan咗四十歲一定要退休』(編按:扮演男仔說),第一個講果陣時,哇,覺得很有抱負呀(編按:食指篤食指,作kawaii 狀),但第二個又咁講,吓,第三個又咁講,哈哈哈哈,乜全香港的男仔都諗住四十歲退休嘅?哈哈哈哈...

或許我真如節目所說,男生語文能力比較差,所以聽來聽去聽不明白她們在說甚麼?就覺得出奇,四十歲退休有甚麼問題?而上進心到底是甚麼,是不是擇偶最重要的條件?是不是一個男人生命裡最重要、最有價值的特質?

且來港男素描,其之二:

他才三十,就半退休了

老死C 常在這裡出現,他是真真正正的老死,上中一的第一天他坐在我的後面,從此成就了廿年長的友誼。及至結婚,也是他當的伴郎。

這個人堪稱怪人,也實在是個很勁的人。他自小數學很勁,通常考完試我們都會聚起來談談試卷,唯獨考完數學之後我總會避著他,就怕和他說起考題才發現自己原來錯了很多... 數學勁全因為邏緝好,這套思考方法用在四海皆準,於是凡處理任何事都能抽絲剝繭層層分析,就容易掌握和理解了。

我自己肯定是感性行先。他呢,理性和感性都行,還行得很快,而理性就行前少少,最講究還是自己覺得舒服與順心。他打正旗號奉行獨身主義,不容許半點發生偏差的機會:總之不論誰闖進他的生命裡,總會改變他個人主導生活方式的現狀。

踏入三十歲的第一件大事是拋下了精算師的工作,過著半退休的生活。身邊不需要有很多錢,總之夠用就行,也沒訂定甚麼計劃。上進心對他來說是 inapplicable 的,因為我們從來都不迷信這一套!想深一層,做金融財經的,一個海嘯淹來捲走,哪一個因為勤力上進而站得住腳?醫生上進,進到林秉恩周一嶽水平又如何?打工仔上進,進到給你做曾蔭權了,還不是一天到晚看人面色打躬作揖?一星期五至六天、每天工作十小時連 OT、再進修、再進修... 除了叫做能確保每個月有糧出可以繼續買鞋買袋和給孩子交補習費之外,真能帶給你快樂和豐盛的生活嗎?

還有時間心力去尋求快樂和豐盛的生活嗎?

現在的他文明水平很高,我寫「文明」真的是直譯 civilization,泛指人類文明的所有元素(不是吐不吐痰的那種文明~)。這句讚美說話聽來生澀,卻能準確說出事實,基本上他簡直是塊海棉,對有興趣的事物很快便能上手,然後消化成為屬於自己的東西。所以從馬仔、美食、旅遊... 到政治發展、音樂、電影節、投資、足球、龍應台、董橋、亦舒、哈利波特... 他都能侃侃而談。他追求藝術生活(除了視覺美)、有國際視野,支持希拉莉多於奧巴馬、關心香港政治和社會發展、支持社民連、高舉個人主義。

陶傑說甚麼港男最緊要肯承擔,我卻說,那是太過蓋全的屁話。沒有甚麼責任非要扛起不可,不想承擔的責任大可以選擇不去扛起,最緊要是當中有獨立思想,知道自己正在行的是怎樣的路,最終,又會去到哪裡。

偶然也有女生向他示好,他戲謔說,那不叫做桃花運,卻叫做白菊花運(拜山用)!話之你拜金不拜金,港女?他才不關心。

狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-09, 10:42 PM   #237
KammyKammy
↘很痴纏的熊仁伉儷↘

引用:

其實俾著女性角度,「上進心」同「顧家」會點取捨?
一定要取捨? 呢兩樣真係魚與熊掌?
兩者要個平衡嘛

又問問男版友:
有兩個女仔,
A勁靚, 但性格勁差, 刁蠻任性勢利脾氣勁臭
B性格勁溫柔體貼細心賢淑, 但樣勁衰
點取捨?

其實上進心, 都算係顧家的一種
上進為了帶給家人更好的生活

當然我不希望我既老公長期日日12點先返到屋企, 完全俾唔到家庭生活啦~
就算我唔使佢陪, 我都擔心佢捱到殘捱到病啦
偶爾忙一排, 又當然是ok啦~

美版村FC:0920-0147-7628 / Name: Kammy♪ / Town: Hogwarts
3DS動物之森相簿
WII版動物之森相簿

此篇文章於 03-20-09 10:46 PM 被 KammyKammy 編輯。
舊 03-20-09, 10:55 PM   #238
路飛...
爛GAG神

唔博又點有家用死到返嚟 ? 但有錢無命使又係擇洗

担起頭家開支都好大下

舊 03-20-09, 10:58 PM   #239
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
作者: 路飛... 查看文章

担起頭家開支都好大下
基本上, 香港有邊份工係可以唔博???要知道香港人既平均工時.....

舊 03-20-09, 10:59 PM   #240
Wtak
永遠的西軍™

註冊日期: May 2002
引用:

担起頭家開支都好大下
呢個係香港社會既悲哀,工作同家庭好難搵到平衡點。
因為加班文化係香港既特色,當大家都加班既時候,唔加就會被人標籤為問題員工,但事實上加班唔係應份。

It knows it must outrun the slowest gazelle or it will starve to death.
It doesn't matter whether you are a lion or a gazelle.
When the sun comes up,you better start running.
Wtak 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-09, 10:59 PM   #241
路飛...
爛GAG神

引用:
作者: 小昭Teddy 查看文章
基本上, 香港有邊份工係可以唔博???要知道香港人既平均工時.....
同雙曾打工果班

引用:
作者: Wtak 查看文章
但事實上加班唔係應份。
呢句我從來唔敢同老闆講

舊 03-20-09, 11:00 PM   #242
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
同雙曾打工果班
果班都好博架 博炒博鬧

舊 03-20-09, 11:00 PM   #243
KammyKammy
↘很痴纏的熊仁伉儷↘

引用:
呢個係香港社會既悲哀,工作同家庭好難搵到平衡點。
因為加班文化係香港既特色,當大家都加班既時候,唔加就會被人標籤為問題員工,但事實上加班唔係應份。
好多人就算無野做都唔敢5點準時即走
點都坐到6點或等老細行左先敢行

3DS動物之森相簿
WII版動物之森相簿

舊 03-20-09, 11:03 PM   #244
路飛...
爛GAG神

引用:
無得 OT 我仲驚 行頭關係

舊 03-20-09, 11:05 PM   #245
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
我而家呢份, 一日唔多, 10個鐘, 而家黎講算正常.
而且大部份時間準時放工, 夠鐘可以即閃(工作性質問題, 你留低都唔會有野俾你做).
不過, 人手不足, 話就話5天工作, 不過成日都要番6日(唔夠人番工)

以我上年為例, 我一年裡面增加左32日comp off, 未計我完全冇放AL....
即係話, 我冇放過AL, 紅假之外, 係例假都放唔夠.
補水???sorry, 冇, 除非你唔做(講真我想要放假多過補水....真係好辛苦).

我個section, 人均comp off都一百日以上, 有d過左百五日

舊 03-20-09, 11:06 PM   #246
Wtak
永遠的西軍™

註冊日期: May 2002
引用:
我有位律師trainee朋友,係人地眼中既專業人士,都係要等佢所謂既老闆(mentor)走左之後幾分鐘先敢走,連專業人士都無自主控制放工時間既能力,更加唔駛講bargaining power更差既行業。

It knows it must outrun the slowest gazelle or it will starve to death.
It doesn't matter whether you are a lion or a gazelle.
When the sun comes up,you better start running.
Wtak 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-09, 11:08 PM   #247
KammyKammy
↘很痴纏的熊仁伉儷↘

引用:
我有位律師trainee朋友,係人地眼中既專業人士,都係要等佢所謂既老闆(mentor)走左之後幾分鐘先敢走,連專業人士都無自主控制放工時間既能力,更加唔駛講bargaining power更差既行業。
Trainee都仲係做細o者, 做左partner先好講自主控制放工時間

況且律師行頭出名有返工無收工

3DS動物之森相簿
WII版動物之森相簿

舊 03-20-09, 11:17 PM   #248
古鐵.巨人
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDterryho_PSNJP
引用:
我又覺得...可唔可以控制放工時間,
除左睇工作量, job nature之外,
都好睇公司culture

有d公司, 同事/老闆見你準時走都怒啤,
有d就係6:00:00部隊,
我兩種都做過,
又同人工無好直接既關係既
古鐵.巨人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-09, 11:22 PM   #249
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
作者: 古鐵.巨人 查看文章
我又覺得...可唔可以控制放工時間,
除左睇工作量, job nature之外,
都好睇公司culture

有d公司, 同事/老闆見你準時走都怒啤,
有d就係6:00:00部隊,
我兩種都做過,
又同人工無好直接既關係既
睇老闆睇行業啦, 我都做過d番1點放6點, 仲要番去冇野做可以番一番去見下光就走得. 一個星期只係番兩日都有七千蚊既工

舊 03-20-09, 11:25 PM   #250
Sgodkyo
the one

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 古惑的狼 查看文章
他才三十,就半退休了(如實筆錄版)

星期日檔案訪問了一位年輕女孩,補習教師,港大英文系,月入三萬。與她一同出鏡做銀行的女孩看來更標致,旁白說她們覺得電車男比較短視,沒有上進心。然後兩個人一起對著鏡頭說了以下的話(如實筆錄):

「我喺聽過好多男孩講,三十歲退休,四十歲退休,『我plan咗四十歲一定要退休』(編按:扮演男仔說),第一個講果陣時,哇,覺得很有抱負呀(編按:食指篤食指,作kawaii 狀),但第二個又咁講,吓,第三個又咁講,哈哈哈哈,乜全香港的男仔都諗住四十歲退休嘅?哈哈哈哈...

或許我真如節目所說,男生語文能力比較差,所以聽來聽去聽不明白她們在說甚麼?就覺得出奇,四十歲退休有甚麼問題?而上進心到底是甚麼,是不是擇偶最重要的條件?是不是一個男人生命裡最重要、最有價值的特質?

且來港男素描,其之二:

他才三十,就半退休了

老死C 常在這裡出現,他是真真正正的老死,上中一的第一天他坐在我的後面,從此成就了廿年長的友誼。及至結婚,也是他當的伴郎。

這個人堪稱怪人,也實在是個很勁的人。他自小數學很勁,通常考完試我們都會聚起來談談試卷,唯獨考完數學之後我總會避著他,就怕和他說起考題才發現自己原來錯了很多... 數學勁全因為邏緝好,這套思考方法用在四海皆準,於是凡處理任何事都能抽絲剝繭層層分析,就容易掌握和理解了。

我自己肯定是感性行先。他呢,理性和感性都行,還行得很快,而理性就行前少少,最講究還是自己覺得舒服與順心。他打正旗號奉行獨身主義,不容許半點發生偏差的機會:總之不論誰闖進他的生命裡,總會改變他個人主導生活方式的現狀。

踏入三十歲的第一件大事是拋下了精算師的工作,過著半退休的生活。身邊不需要有很多錢,總之夠用就行,也沒訂定甚麼計劃。上進心對他來說是 inapplicable 的,因為我們從來都不迷信這一套!想深一層,做金融財經的,一個海嘯淹來捲走,哪一個因為勤力上進而站得住腳?醫生上進,進到林秉恩周一嶽水平又如何?打工仔上進,進到給你做曾蔭權了,還不是一天到晚看人面色打躬作揖?一星期五至六天、每天工作十小時連 OT、再進修、再進修... 除了叫做能確保每個月有糧出可以繼續買鞋買袋和給孩子交補習費之外,真能帶給你快樂和豐盛的生活嗎?

還有時間心力去尋求快樂和豐盛的生活嗎?

現在的他文明水平很高,我寫「文明」真的是直譯 civilization,泛指人類文明的所有元素(不是吐不吐痰的那種文明~)。這句讚美說話聽來生澀,卻能準確說出事實,基本上他簡直是塊海棉,對有興趣的事物很快便能上手,然後消化成為屬於自己的東西。所以從馬仔、美食、旅遊... 到政治發展、音樂、電影節、投資、足球、龍應台、董橋、亦舒、哈利波特... 他都能侃侃而談。他追求藝術生活(除了視覺美)、有國際視野,支持希拉莉多於奧巴馬、關心香港政治和社會發展、支持社民連、高舉個人主義。

陶傑說甚麼港男最緊要肯承擔,我卻說,那是太過蓋全的屁話。沒有甚麼責任非要扛起不可,不想承擔的責任大可以選擇不去扛起,最緊要是當中有獨立思想,知道自己正在行的是怎樣的路,最終,又會去到哪裡。

偶然也有女生向他示好,他戲謔說,那不叫做桃花運,卻叫做白菊花運(拜山用)!話之你拜金不拜金,港女?他才不關心。

sorry~
我第一個感覺就係毒男作出黎安慰自己o既作文~

論壇跳轉

現在的時間是 11:48 AM

手機版 | APP版