Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 09-05-08, 01:26 PM   #101
Diana
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2002
香港(竟)爭力甘強,話哂都叫國際城市,如果唔提升自己的只停流在某一個階段,便會很快被(逃)汰,也說過女生唔多唔少明白到,年紀愈大價值愈是下降,所以不斷向上屬正常、對自己對生活對人有要求是正常。
Diana 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-08, 01:28 PM   #102
Diana

引用:
作者: DREAMER.bo 查看文章
唉~
水呀水...無謂失自己身份~
兩位既辯論係唔會有結果架~
問題就好似問人性本善定惡一樣~
我從來唔信呢d事係個個一樣囉~
人好人差係自出娘胎既本性~
不過重要加埋後天既"地方面境""社會風氣"既影響~
好似戰亂地方出世,更好人既都可能要殺人一樣~

而我覺得...
問題唔在於人性好唔好既問題~
而係宜家d人係無咩感情同埋風氣問題~

我好多時都聽過呢句囉~
大陸女人起碼都識"乙水"兩句...
香港女人....唉~野野都"鹽"3"鹽"4,又要同邊個邊個比...."

我唔係話大陸女人好好~亦唔係話hk女仔好差~

不過都係果句----"世事無絕對,只想要好女~"
引用:
作者: DXG 查看文章
我覺得佢只係成日諗住男性同女性交友係立心不良
未同人接觸已經當人狗公點會識到好人
引用:
作者: 是但 查看文章
其實男女都係條件性
不過男睇既係外在
女睇既內在
男要求樣靚身材正
女要求事業有成
冇話邊樣高尚d....

其實點解要將d責任推晒俾對方
話對方嫌三嫌四既
不如反省自己
話對方差既
不如諗下自己值唔值

香港人太鍾意對其他人既事指指點點
有時明明唔關自己事
但又要話男既食軟飯,又話女既包老公
其實兩個鍾意咪得囉
好多時因為呢d其他人既壓力搞到有情人分開

所以就係話:[對別人有要求,先自己有要求做好自己!!]
但又有幾多人做到,莫說是男是女了!!
Diana 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-08, 03:33 PM   #103
愛鰻魚的貓
Crazy Gamer
(/_\)ヒ西...

註冊日期: Apr 2007
為什麼人年紀漸大但不結婚就要被標籤成有問題的人

舊 09-05-08, 03:42 PM   #104
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: 愛鰻魚的貓 查看文章
為什麼人年紀漸大但不結婚就要被標籤成有問題的人
其實,年齡大、唔結婚,
以前會叫「單身貴族」......

或者始終中國人依然有成年後應該要結婚呢個觀念

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-08, 04:26 PM   #105
愛鰻魚的貓
Crazy Gamer
(/_\)ヒ西...

引用:
作者: Middle 查看文章
其實,年齡大、唔結婚,
以前會叫「單身貴族」......

或者始終中國人依然有成年後應該要結婚呢個觀念
跟傳統觀念沒太大關係…
我是覺得最近好像很多人都以「有沒有人喜歡我」、「有沒有拖拍」、「結婚了沒有」來斷定自己或別人是不是一個失敗者
比學識比能力比財產比地位都輸的時候,好像只剩這個可以用來斷定自己或別人夠不夠好?"

此篇文章於 09-05-08 04:32 PM 被 愛鰻魚的貓 編輯。
愛鰻魚的貓 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-08, 05:12 PM   #106
DevilElvis
The One
還我香港!!

3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
作者: 愛鰻魚的貓 查看文章
跟傳統觀念沒太大關係…
我是覺得最近好像很多人都以「有沒有人喜歡我」、「有沒有拖拍」、「結婚了沒有」來斷定自己或別人是不是一個失敗者
比學識比能力比財產比地位都輸的時候,好像只剩這個可以用來斷定自己或別人夠不夠好?"
所以"一事無成"首歌好heat

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-08, 05:26 PM   #107
愛鰻魚的貓
Crazy Gamer
(/_\)ヒ西...

引用:
作者: DevilElvis 查看文章
所以"一事無成"首歌好heat
睇完歌詞
很頹很悲哀 "

舊 09-05-08, 05:35 PM   #108
大情大性武大帝
God of Gamer
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
男女愛情上既溝通無一個正常既方法…慘就慘在,女方果面好鍾意試D男仔,但又唔識試,點為之試到又唔知,往往走寶…

舊 09-05-08, 06:01 PM   #109
牛仔‧骨
Game Master

註冊日期: Jul 2007
引用:
作者: A HoManTin Work 查看文章
男女愛情上既溝通無一個正常既方法…慘就慘在,女方果面好鍾意試D男仔,但又唔識試,點為之試到又唔知,往往走寶…
依家仍然停留係男追女既時代,女追男唔係無,不過少羅

舊 09-05-08, 06:06 PM   #110
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: 戀戀芭比 查看文章
但我d fd養果d小白臉,佢地會tim我個女仔fd開心,住係個女仔度會做家務、cooking、女仔放工返到去2口子好開心,個女仔生病個小白臉會緊張,照顧得好細心...
個小白臉咩都唔識,淨係識粗口、打機、同飲酒、日訓夜訓、不喜歡工作、只是很愛我個女仔fd...
唔好小白臉前小白臉後
人地起碼細心同照顧一家日常生活起居

我覺得咁其實都好唔錯
唔憂生活,感情穩定

簡單先係最快樂

舊 09-05-08, 06:16 PM   #111
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: DREAMER.bo 查看文章

我好多時都聽過呢句囉~
大陸女人起碼都識"乙水"兩句...
香港女人....唉~野野都"鹽"3"鹽"4,又要同邊個邊個比...."

我唔係話大陸女人好好~亦唔係話hk女仔好差~

不過都係果句----"世事無絕對,只想要好女~"
好女...溫柔同善解人意最梗要
樣比你可以keep多10年
但有多少個人可以明白...

當然樣子真係唔可以極端醜個隻.起碼接受到先

水姐呢種sample,真係唔係好多男人會鐘意
外剛內柔真係無乜用

要做生意就話姐

此篇文章於 09-05-08 06:19 PM 被 某F 編輯。
某F 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-08, 06:30 PM   #112
牛仔‧骨
Game Master

註冊日期: Jul 2007
引用:
作者: 某F 查看文章
好女...溫柔同善解人意最梗要
樣比你可以keep多10年
但有多少個人可以明白...

當然樣子真係唔可以極端醜個隻.起碼接受到先

水姐呢種sample,真係唔係好多男人會鐘意
外剛內柔真係無乜用

要做生意就話姐
傲驕屬性不知幾多人受

舊 09-05-08, 07:11 PM   #113
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: 牛仔‧骨 查看文章
依家仍然停留係男追女既時代,女追男唔係無,不過少羅
根據資料顯示...依家女追男都好...
個女的好快飛左個男仔....(花心情度不能以數字顯示)
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-08, 07:57 PM   #114
liverwan

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: 牛仔‧骨 查看文章
傲驕屬性不知幾多人受

呢種都係女性魅力
女性只要唔係豬到難以接受
都會有人鍾意
自閉地迷電視/小說/漫畫的女生一樣有人覺得係坦率同可愛
liverwan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-08, 08:01 PM   #115
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
你地唔好再OT啦

雖然好有話題性 但唔好全情將話題偏重享某個別事件度

有人REQUEST我要CLOSE TOPIC

想有得再傾就醒定D啦

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-08, 08:19 PM   #116
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: 天童沙雪 查看文章
你地唔好再OT啦

雖然好有話題性 但唔好全情將話題偏重享某個別事件度

有人REQUEST我要CLOSE TOPIC

想有得再傾就醒定D啦
大家都係討論梗中女係hk堰塞既成因姐..

舊 09-05-08, 10:33 PM   #117
豆腐
無間豆

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5112 3637 7002
PSN  IDKOUKEN_84
引用:
作者: 某F 查看文章
大家都係討論梗中女係hk堰塞既成因姐..
其實....如果有咁多男士北上

為何沒有女士會北上.....上面有很多有經濟能力+有理想既男士wo......

舊 09-05-08, 10:45 PM   #118
thesame
大同

註冊日期: Aug 2005
物以類聚,或物以群分,相信大家都有聽過吧.
有人做美容院,美容院的大部分客人都係承受到某種消費水平的人
有富有貧的,但這已經決定了你每人所見到的容人的range
以美容院為例,應該都是一些比較有錢的人
雖未必個個都受過高等教育
但都應該是有自己的一套看法
在下班後仍保持著工作心態的人不是少數,你可以說是職業病
我想說的是
基然你的工作環境決定了你每的所見到的那一類型人
那你就不能單憑呢一點而去否認其他人的觀點
相對做餐廳的亦然.
每個人的生活圈子不同
但一個人的性格,職業決定了佢的朋友,客人類型
即是沒有人能在同一點去看同一件事
每個人有唔同的觀點實是正常不過
一樣米養百樣人
你不能單靠猜圖的一塊就猜出整副猜圖
聽過盲人摸象麼?
所以希望大家能說出自己的意見,觀點,然後一起討論,反醒
試著從其他角度來看問題,思考
你會發現你會看得到更多
感受到更精彩豐盛的人生

另回應主題
此文表面上很有為男士出氣
為女士著急的氣味
25歲了,不能不急了
其實你可以想,還有5年,不是只有5年
此文章不過是作者一時感嘆寫出來的而已
這不是一份研究報告,不能作準
我只想說一句
寧缺勿濫

此篇文章於 09-05-08 10:47 PM 被 thesame 編輯。
thesame 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-08, 10:51 PM   #119
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

講得好,寧缺勿濫。
仲要HIGHLIGHT埋

如果咁多條件先可以嫁人
咁我都覺得似係嫁一種人多於一個人

搞到怕嫁唔出先急住去嫁 又好似為嫁而嫁了

舊 09-05-08, 11:40 PM   #120
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
不要為人去改變自己,亦不要為人的所謂要求,而胡亂改變自己

舊 09-05-08, 11:48 PM   #121
thesame
大同

引用:
作者: 天童沙雪 查看文章
講得好,寧缺勿濫。
仲要HIGHLIGHT埋

如果咁多條件先可以嫁人
咁我都覺得似係嫁一種人多於一個人

搞到怕嫁唔出先急住去嫁 又好似為嫁而嫁了
通常呢d都只會是悲劇收場
不過呢個係世界的趁勢
你睇呢十幾年的離婚率就知道了
到底是跟隨大市大手入市
還是短期小炒
或者繼續觀望?

我突然發覺,原來股市和愛情意外的相似!
股市估市,看不透,一味靠估
人心隔肚皮,看不透,唯有估
( sorry, 是我侮辱了愛情)

此篇文章於 09-05-08 11:53 PM 被 thesame 編輯。
舊 09-05-08, 11:50 PM   #122
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

引用:
作者: thesame 查看文章
通常呢d都只會是悲劇收場
不過呢個係世界的趁勢
你睇呢十幾年的離婚率就知道了
到底是跟隨大市大手入市
還是短期小炒
或者繼續觀望?

我突然發覺,原來股市和愛情意外的相似!( sorry, 是我侮辱了愛情)
咁唔算係侮辱 只係共通點多遮
其實我都經常用股票黎比喻愛情

舊 09-06-08, 12:04 AM   #123
thesame
大同

謝謝你的開解~
那只是我的自嘲罷了^^"
在我看來
猜度只能用在權謀上
睡了,晚安啦
舊 09-06-08, 01:35 AM   #124
emiko
Crazy Gamer

註冊日期: May 2005
其實以我理解,中女解釋為中年女士,即auntie級。
卓韻芝竟用中女解作25以上女性。
如果中年在25,50咪老年?奇怪的設定...

無謂用年齡定界線了,反正遲婚、單身都很普遍。
emiko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-08, 01:52 AM   #125
Wayne L
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2008
PSN  IDwaynelkw
有年届30的女性朋友 以前因為嫌棄前男友當差拒絕求婚最後分手
後來雖然屢次釣倒太子爺 又受唔住要和情敵分享男友 分手再釣然後又分手
現在三十歲了 依然希望找一個月入至少五萬的老公......

又有25歲以前講得上係校花的朋友
因為俾月入八千的廚房學徙男友搞大而結婚

世事真係予盾~
Wayne L 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 10:14 PM

手機版 | APP版