Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 02-10-16, 01:03 PM   #1476
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: 細路翔 查看文章
我覺得麵包妹會領便當變成王我主既爆氣燃料

依家係儲緊氣

紫毛又增加左比面具基友背剌既機率
坊やだからさ…

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-10-16, 01:09 PM   #1477
利家
Game Master

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
坊やだからさ…
17歲唔係又想有2條仔為佢而爭女呀......

舊 02-11-16, 02:53 PM   #1478
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008

韋基利/女武神果然係面具男嘅機體,下回好似佢同巴巴托斯/獵魔互劈(?),咩事?

幾期待吓十七話JJ 點譯條「雪條」先

舊 02-11-16, 03:03 PM   #1479
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
紅色,有角(?),唔係配面具男仲有邊個
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-16, 06:11 PM   #1480
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
睇到依家都唔明鋼彈骨架勁係邊

唔通個骨架會自動回復+跟住駕駛既習慣變特化型?

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-16, 06:54 PM   #1481
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
睇到依家都唔明鋼彈骨架勁係邊

唔通個骨架會自動回復+跟住駕駛既習慣變特化型?
勁係可以隨意換甲掛?(D量產機好似唔得)

舊 02-11-16, 07:20 PM   #1482
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
有必要深究?
幾百年前大戰留到依家都仲咁好用
無印响構造、技術各方面明顯仲係比依家嘅先進好用吧
紫毛都要拎自家古董出嚟就知係好嘢嚟

三明裝咗三個系統都要流鼻血吸收堆情報量,昭弘裝一個渣量產都係要流
上集條傻仔諗住拎機俾三明,制作組仁慈,我認為佢應該要死,唔死都變腦殘先啱

.幾百年前大戰固定數量骨架留到依家
.唔駛點打理依然運作正常
.性能依然比依家堆卒勁

俾觀眾要知嘅我已經覺得好夠

此篇文章於 02-11-16 07:25 PM 被 野良猫 編輯。
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-16, 09:09 PM   #1483
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 野良猫 查看文章
.幾百年前大戰固定數量骨架留到依家
.唔駛點打理依然運作正常
.性能依然比依家堆卒勁

俾觀眾要知嘅我已經覺得好夠
在下唔多識機械工程,只能憑常識推斷:

機械,尤其要用到好盡吓嘅,好似賽車咁,啲機器要經常撿查維修,以保持最佳狀態;軍用嘅就更唔洗講,就因為要可以「隨時」出擊(好似美軍軍機前線嘅要可以30分鐘內可以起飛),而因為操作欠維護而損失就唔抵;咁掟埋一邊唔用一排嘅呢,經驗係:電子嘢唔講,就算嘅齋機械嘅,總有啲部份受環境影響而損耗老化咗(尤其機油之類),就算「郁得」都唔在狀態,如果掟咗響外頭,受風吹雨打日晒雨冧嘅,就更嚴重;其中一個例子,就係零戰,呢七廿幾年來,即使有咁多部出產過,唔到最近都無部可以飛得上天嘅,原因一來無部完好,二來就算搵到比較 OK 嘅,最搵齊零件整返嘅工夫好多。

咁講返巴巴托斯/獵魔,成三佰幾年荒廢之後,唔止個爐行得,雖副骨架都有損耗(見第五話面具男嘅觀察),但係仲(真)好打得;加埋班維修嘅,其實唔多在行嘅添,都捱到咁多場苦戰,部嘢真係所謂嘅 build to last

所以 Zeta 講搶 Gundam Mk II 都叫合理:搶到三部用一部,其餘嘅拆晒做後備,捱到己方工廠出到替換零件供應;反之SEED 就離譜到當 MS 係 USB 插頭咁; 搶到部嘢返嚟,幾嘢就後面嘅 logistics 就自己識搞掂晒。打死都唔信兩軍啲機體部件可以咁兼容互換。

引用:
作者: 尼路 查看文章
勁係可以隨意換甲掛?(D量產機好似唔得)
鐵華團兩部高達骨架可以某程度上零件互相兼容(見第十六話),但係巴巴托斯/獵魔就咁,早期班友舞唔掂副架同個爐,所以無乜掂到,但外皮嘅,執到乜好用嘅就撻上去頂住啫,你叫咁個魔改都可以。號角軍都有用骨架,性能就爭啲(輸蝕在出力同無阿賴耶識,加埋駕駛員補正),亦無講可以裝甲互換(有得互換勁啲咩?又唔係 Impulse!),無睇錯號角軍標準機(咩名唔鬼記得)都出至女武神系骨架(有錯請指正),反正統一化裝備,號角軍又無乜實際需要換裝甲噃。

此篇文章於 02-11-16 09:25 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-16, 09:51 PM   #1484
次期Cekehe
Game Master

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
所以 Zeta 講搶 Gundam Mk II 都叫合理:搶到三部用一部,其餘嘅拆晒做後備,捱到己方工廠出到替換零件供應
只係拆左一部做備用零件,另一部俾左亞拉巴姆研究,最後變成百式

P&D
輕課主acc: 160,670,900 - (已297)光埃龍、月讀龍、濕婆龍、幻龍王、覺麒麟、覺濕婆、比古洛、紅奧丁、覺愛貓、呂布、執行者、潘朵拉、光咖哩、火龍女、劉備、新木印、覺白虎、暗咖哩、覺墮西、雷奧、天秤等等...... (尚有尼龍、一護、水龍女等等正在排隊中)

無課副acc:271,912,456 - 常用隊長:月讀龍、日龍、覺愛貓、覺光埃、火龍女、潘朵拉、比達、覺麒麟、覺月讀等等...
次期Cekehe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-16, 10:28 PM   #1485
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 次期Cekehe 查看文章
只係拆左一部做備用零件,另一部俾左亞拉巴姆研究,最後變成百式
謝指正

舊 02-11-16, 10:29 PM   #1486
尼路
The One

引用:
在下唔多識機械工程,只能憑常識推斷:

機械,尤其要用到好盡吓嘅,好似賽車咁,啲機器要經常撿查維修,以保持最佳狀態;軍用嘅就更唔洗講,就因為要可以「隨時」出擊(好似美軍軍機前線嘅要可以30分鐘內可以起飛),而因為操作欠維護而損失就唔抵;咁掟埋一邊唔用一排嘅呢,經驗係:電子嘢唔講,就算嘅齋機械嘅,總有啲部份受環境影響而損耗老化咗(尤其機油之類),就算「郁得」都唔在狀態,如果掟咗響外頭,受風吹雨打日晒雨冧嘅,就更嚴重;其中一個例子,就係零戰,呢七廿幾年來,即使有咁多部出產過,唔到最近都無部可以飛得上天嘅,原因一來無部完好,二來就算搵到比較 OK 嘅,最搵齊零件整返嘅工夫好多。

咁講返巴巴托斯/獵魔,成三佰幾年荒廢之後,唔止個爐行得,雖副骨架都有損耗(見第五話面具男嘅觀察),但係仲(真)好打得;加埋班維修嘅,其實唔多在行嘅添,都捱到咁多場苦戰,部嘢真係所謂嘅 build to last

所以 Zeta 講搶 Gundam Mk II 都叫合理:搶到三部用一部,其餘嘅拆晒做後備,捱到己方工廠出到替換零件供應;反之SEED 就離譜到當 MS 係 USB 插頭咁; 搶到部嘢返嚟,幾嘢就後面嘅 logistics 就自己識搞掂晒。打死都唔信兩軍啲機體部件可以咁兼容互換。

鐵華團兩部高達骨架可以某程度上零件互相兼容(見第十六話),但係巴巴托斯/獵魔就咁,早期班友舞唔掂副架同個爐,所以無乜掂到,但外皮嘅,執到乜好用嘅就撻上去頂住啫,你叫咁個魔改都可以。號角軍都有用骨架,性能就爭啲(輸蝕在出力同無阿賴耶識,加埋駕駛員補正),亦無講可以裝甲互換(有得互換勁啲咩?又唔係 Impulse!),無睇錯號角軍標準機(咩名唔鬼記得)都出至女武神系骨架(有錯請指正),反正統一化裝備,號角軍又無乜實際需要換裝甲噃。
我個隨意就係指真係拎到乜都裝到,其實用返你講個現實狀況剩呢點已經好神奇,理論上唔同軍系根本無互通性,所以台灣空軍先成日俾人串佢個後勤做到叭係度(因為乜國家機種都有d)。而好似青蛙就更神秘,根本第二部機來,又用返現實來講你魔改極都唔會七人車變房車啦。(佢唔止樣係連性能都唔同左,好似玩ggen咁)

舊 02-11-16, 11:35 PM   #1487
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
我個隨意就係指真係拎到乜都裝到,其實用返你講個現實狀況剩呢點已經好神奇,理論上唔同軍系根本無互通性,所以台灣空軍先成日俾人串佢個後勤做到叭係度(因為乜國家機種都有d)。而好似青蛙就更神秘,根本第二部機來,又用返現實來講你魔改極都唔會七人車變房車啦。(佢唔止樣係連性能都唔同左,好似玩ggen咁)
正確來說是本來是七人車被魔改成貨VAN
之後搶來就再改回成七人車+外掛件(睇1/100那介紹是本身骨架被分件再在中間夾其他件上去改體型

BTW GUNDAM FRAME另外的特別就是本身是雙爐(記得大叔講過雙爐唔係咁易調整
應該本身配線之類做得好所以可以發揮雙爐高出力

另外其實加件上去那些
バルバトス一直都只是加外裝甲(肩甲可動部是本身骨架的零件
所以基本是沒問題的 (坦克都可以隨便焊裝甲上去這樣吧

舊 02-12-16, 08:45 AM   #1488
肉羊哩咖
griffin611

引用:
我個隨意就係指真係拎到乜都裝到,其實用返你講個現實狀況剩呢點已經好神奇,理論上唔同軍系根本無互通性,所以台 灣空軍先成日俾人串佢個後勤做到叭係度(因為乜國家機種都有d)。而好似青蛙就更神秘,根本第二部機來,又用返現實來講你魔改極都唔會七人車變房車啦。 (佢唔止樣係連性能都唔同左,好似玩ggen咁)
引用:
作者: knight-philip 查看文章
正確來說是本來是七人車被魔改成貨VAN
之後搶來就再改回成七人車+外掛件(睇1/100那介紹是本身骨架被分件再在中間夾其他件上去改體型

另外其實加件上去那些バルバトス一直都只是加外裝甲(肩甲可動部是本身骨架的零件
所以基本是沒問題的 (坦克都可以隨便焊裝甲上去這樣吧
基本上初頭(照資料講之後都會)係撻啲見使嘢上去膊頭同左臂咁大把,內籠根本無法郁到;青蛙大王/智魔呢單嘢就真係有佢講,連號角機嘅手都接得上去背部(班整備阿太真係無得頂,可惜佢哋同大叔無交流),或者咁可能真係有部元祖機變出嚟,不過睇佢外傳/黑歷史講唔講。

用車嚟比諭有個問題:巴巴托斯/獵魔呢啲程度嘅改造同 Top Gear 班茂利嗰啲魔改車嚟比,真係糼稚園對博士生噃~ 

舊 02-12-16, 10:10 AM   #1489
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
但佢一開始有講過話依72部野300年前可以打以打到人類文明圈差D玩完架喎

我係覺得部機本身應該會影響使用者既人格或者互相影響

然後個骨架應該真係黑科技構造好難用爛或者擺係度唔郁就有一程既自我修復機能

如果唔係既話擺係有大氣既環境下300年都無金屬老化就太誇張

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-12-16, 10:51 AM   #1490
肉羊哩咖
griffin611

引用:
我係覺得部機本身應該會影響使用者既人格或者互相影響

然後個骨架應該真係黑科技構造好難用爛或者擺係度唔郁就有一程既自我修復機能

如果唔係既話擺係有大氣既環境下300年都無金屬老化就太誇張
1. 呢樣在下早有存疑,尤其三明有兩三次同部機「講嘢」

2. 納米嘅嘢在下識條鐵,咁,骨架個納米層都有耗損,可難講真係有自我修復能力 (DG 細胞)

3. 火星仲有大沙塵暴侵蝕,捱咁耐幾今日嘅科技水平,真係匪夷所思

舊 02-12-16, 11:43 AM   #1491
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
引用:
1. 呢樣在下早有存疑,尤其三明有兩三次同部機「講嘢」

2. 納米嘅嘢在下識條鐵,咁,骨架個納米層都有耗損,可難講真係有自我修復能力 (DG 細胞)

3. 火星仲有大沙塵暴侵蝕,捱咁耐幾今日嘅科技水平,真係匪夷所思
1.其實故事都開始暗示三明開始有改變,唔知係上戰場多定真係比高達影響到

2.除了DG,其實吞A都識自我修復?

3.其實之前提過72台高達都係號角整出黎⋯搞掂地球圈個戰爭?
即係除了黑科技⋯號角都倒退了

JJ今晚播果集⋯⋯同呢排嘅新聞嘅時間夾得太巧合⋯
由手機版發出
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-12-16, 12:02 PM   #1492
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
但其實高達係號角整
咁號角MS同高達有共通接合位都唔出奇
而和平時期MS發展會停滯不前好正常(好似UC0093後)
由雙爐>減成本變單爐,除去阿耶賴識系統>減少士兵成本都合理
暫時高達係屈機動性=雙爐出力同埋阿耶賴識的反應都合理
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-12-16, 01:10 PM   #1493
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: iu fu pig 查看文章

2. 倒A有用SK3納米面膜(純粹搞gag),而自我收復,查吓先...係得嘅

今晚嗰集...死喇,真係有少少驚禁噃 

另,如果GBF 會玩一下 DG 細胞之頪,你話幾好

舊 02-12-16, 01:14 PM   #1494
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
劇中Turn a比打凹個頭味自己復修番
深夜時段冇乜人睇唔怕喇
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-12-16, 09:13 PM   #1495
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
本日2月12日(金)に公開された。
今回は「ガンダム・バルバトス(第6形態)」が新たに登場。
ぜひともチェックしておこう。

http://g-tekketsu.com/ms/index.php

ガンダム・バルバトス(第6形態)
第5形態をベースに最終決戦用に強化されたバルバトス
引用:

supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-12-16, 10:15 PM   #1496
尼路
The One

個下巴吉死人

舊 02-13-16, 12:36 AM   #1497
肉羊哩咖
griffin611

呢集啲翻譯好似特別入耳。

末段柚子蜜演出一讚!

舊 02-13-16, 01:31 AM   #1498
chunwai0091
雛見澤症候群L3患者

註冊日期: Apr 2006
今集順利播出
神預言

PAD: 160 103 862
CC: 191抽姐姐仍然突2,仲要係咁撞紅柱, 垃圾game
白貓Project: 石都唔派
IM@S: 200抽0ssr, 垃圾game
chunwai0091 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-13-16, 09:01 AM   #1499
肉羊哩咖
griffin611

16話 JJ 版語錄:

第一階段算嬴咗

一定要用和平,非暴力嘅手段

亞芝、拉芺特,要做好出搫的準備(其實無嘢嘅,係誤聽咗做阿芝阿咗咁啫)

工會班死蠢,而家仲對談判抱有希望

雖然唔知佢係邊個,係總好過工會班大叔

麻煩你到大台度講幾句說話

呢個劇本會唔會流啲吖?

同我收皮喇!

簡直好似史詩式故事咁樣吖。

個八婆係咪黐線㗎?

引用:
作者: chunwai0091 查看文章
神預言
其實唔好講歷史「咁遠」,有權力者以為可以用手中嘅權力,壓住不公義或異己嘅聲音;又或者想借刀,有留意新聞嘅話,呢啲事現實中不時發生緊。

此篇文章於 02-13-16 09:03 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-13-16, 10:46 AM   #1500
kircheis
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: iu fu pig 查看文章
1.其實故事都開始暗示三明開始有改變,唔知係上戰場多定真係比高達影響到

3.其實之前提過72台高達都係號角整出黎⋯搞掂地球圈個戰爭?
即係除了黑科技⋯號角都倒退了

由手機版發出
所以昨晚果集實在讓我看得特別不是味兒

標籤
Gundam, 機動戦士ガンダム 鉄血のオルフェンズ, 鐵血孤兒

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 監督:水島精二 X 脚本:虚淵玄 新作映画「楽園追放」11月15日公開決定!丨東映アニメーション制作 money 日本動漫畫討論版 93 01-27-24 04:49 PM
[動畫] あの花スタッフ最新作「心が叫びたがってるんだ」9月19日公開丨監督:長井龍雪 A-1 Pictures制作 money 日本動漫畫討論版 129 11-28-19 05:23 PM
[動畫] 「天体のメソッド」総合THREAD丨原案・脚本 久弥直樹 money 日本動漫畫討論版 113 10-30-19 03:32 PM
[動畫] 「乱歩奇譚 Game of Laplace」#01「人間椅子(前編)」丨監督:岸誠二 脚本:上江洲誠 money 日本動漫畫討論版 70 09-19-15 02:26 PM
[動畫] 「UN-GO」第1話「舞踏会の殺人」丨水島精二監督 會川昇脚本 ボンズ制作 money 日本動漫畫討論版 23 11-20-11 12:30 PM

現在的時間是 04:47 AM

手機版 | APP版