Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 11-01-12, 08:13 PM   #1
谷古2012
Junior Member

註冊日期: Aug 2012
wink

引用:
作者: 001015 查看文章
一單還一單,機場起唔起跑道有得講。
你唔係住屯門根本唔知,再填落去,就會變到成條河禁。
而且附近又起人工島同港珠澳,d白海豚遲早就死哂...
政府仲為左保育,駛一大筆錢叫班漁民唔好係香港捕魚。起新機場跑道完全係將之前的成果推番。
再者,空域亦都係另一個問題。
我成日覺得呢d乜乜基建真係禁有必要起咩!?你話停滯不前又好,香港究竟仲要接納多幾多人先夠!?

老闆唔加人工,係香港人的劣根性黎。請得一個人,就當佢係機器禁用。
而且用最少成本,賺取最大的利益,本身亦都係資本主義下的問題。
加埋短視等等的問題,會加你人工就有鬼。唔好自己袋多幾個錢,用黎旁身!?
就算唔係去炒,佢地都寧願留多筆錢周轉用la...
點呀~發洩完未?可以繼續未=w=?

要反對可以列一百個理由.我同你一個一個反駁.冇意思.
我都知~咩都可以吾犧牲吾付出咁實係最好.但係咩犧牲冇付出又咩改變吾到.
[窮則變.變則通]呀~

以前老闆就係你咁諗.依家個班係嘈吾會同你嘈.佢地係直頭想執哂佢返大陸開個檔.
好多都係等緊死.等業主一加租就執哂佢.你估做老闆真係咁好做?幾多人係比人加租迫執左?
今時今日香港打工仔所站既位置.你明吾明? 人為刀俎,我為魚肉.

人地依家珠江三角洲係講緊一個叫一小時生活圈概念.玩呢d.
係廣州出世.住係澳門.係香港返工係未來吾係奇事.
http://www.hkheadline.com/news_topic...sid=2146&nt=np
香港依家吾係煙屎低.低2仔低.吾跟玩.只會自己被自己邊緣化.
不過最怕既係人地吾比一齊玩ww

引用:
作者: 平山深雪 查看文章
講還講,以事論事,唔好標籤人同人身攻擊好嗎?兩邊都係

ANYWAY,唔係唔想香港發展,而係好多錢駛左D對香港人無幫助既地方上,例如高鐵
你叫我點放心俾政府搞呢D野?有錢最起碼係扶貧先吧?
我與其比條魚你.不如教你捉魚.不如整靚個魚塘你慢慢捉

此篇文章於 11-01-12 08:19 PM 被 谷古2012 編輯。
谷古2012 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-01-12, 09:09 PM   #2
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2010
引用:
作者: 谷古2012 查看文章

以前老闆就係你咁諗.依家個班係嘈吾會同你嘈.佢地係直頭想執哂佢返大陸開個檔.
好多都係等緊死.等業主一加租就執哂佢.你估做老闆真係咁好做?幾多人係比人加租迫執左?
今時今日香港打工仔所站既位置.你明吾明? 人為刀俎,我為魚肉.
我唔認同。如果係大陸做生意真係禁好,點解近排禁多外資係中國撒走!?
仲有,隨著人民幣升值,港紙一直冇變。今時今日番內地,肯定冇以前禁好境。
當然,你話係內地D租一定唔會升到香港禁貴,肯定GE。
但係內地的制度並唔好,隨時傾一單生意要左疏通右疏通。
再者,一雞死一雞嗚,老闆放棄得呢個市場,呢個市場本身仲有肉食GE,總會有第二個人去接手。

引用:
人地依家珠江三角洲係講緊一個叫一小時生活圈概念.玩呢d.
係廣州出世.住係澳門.係香港返工係未來吾係奇事.
http://www.hkheadline.com/news_topic...sid=2146&nt=np
香港依家吾係煙屎低.低2仔低.吾跟玩.只會自己被自己邊緣化.
不過最怕既係人地吾比一齊玩ww
人地禁大個城市,資源又比我地多,叻過我地香港有咩禁奇!?
只要內地一日唔夠開放,高官總係腐敗貪錢,俾唔到人信心。香港都仲會有價值。
反而走去加速融合先至係會失去優勢。

再講,內地的地方債務日趨嚴重,內地真係表面上禁好境!?
http://hk.news.yahoo.com/%E7%B2%B5%E...211734206.html
001015 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-01-12, 10:16 PM   #3
谷古2012

引用:
我唔認同。如果係大陸做生意真係禁好,點解近排禁多外資係中國撒走!?
仲有,隨著人民幣升值,港紙一直冇變。今時今日番內地,肯定冇以前禁好境。
當然,你話係內地D租一定唔會升到香港禁貴,肯定GE。
但係內地的制度並唔好,隨時傾一單生意要左疏通右疏通。
再者,一雞死一雞嗚,老闆放棄得呢個市場,呢個市場本身仲有肉食GE,總會有第二個人去接手。

人地禁大個城市,資源又比我地多,叻過我地香港有咩禁奇!?
只要內地一日唔夠開放,高官總係腐敗貪錢,俾唔到人信心。香港都仲會有價值。
反而走去加速融合先至係會失去優勢。

再講,內地的地方債務日趨嚴重,內地真係表面上禁好境!?
http://hk.news.yahoo.com/%E7%B2%B5%E...211734206.html
你講得啱.上面搵食係難過以前.我老細啱啱先執左間鋪www
但吾係冇得做囉.有得玩吓.
香港個d係啱啱夠開支.我都同老細講.你依家執一間鋪好易.但係依家再重新揼過一間新既出來好難.
依家有得玩既係咩人呢.就係間鋪係自己鋪既人.同你鬥等.邊個死先.
來緊如果香港樓市爆埋.個市一轉差.剩低個市場就比呢班人掃埋.
d人覺得香港係大財團玩哂.未來仲勁.因為連中小企都死埋.
香港係以佢呢個級數既有錢佬都冇得玩wwww其他人諗都吾洗諗

歷史循環.五百年東方.五百年西方.西方文明起於14/5世紀成於文藝復興.到依家剛好500年多
(我懶我吾打咁多字.有興趣就入去睇www)
五百年大循環
http://danbie.blog.hexun.com.tw/38436486_d.html
我在意香港經濟向那一邊走.但我吾在意邊個執政.
中國基數低起點低.係要時間.香港過去幾十年都起起跌跌吾少啦~

再盡d講句.就算中國吾再係由共xx執政.分為四/五個經濟專區.
上三角.珠三角等等.中國起緊呢個勢係吾會改變.香港只有同周邊融合走大都會路線.

此篇文章於 11-01-12 10:19 PM 被 谷古2012 編輯。
舊 11-01-12, 10:24 PM   #4

引用:
你講得啱.上面搵食係難過以前.我老細啱啱先執左間鋪www
但吾係冇得做囉.有得玩吓.
香港個d係啱啱夠開支.我都同老細講.你依家執一間鋪好易.但係依家再重新揼過一間新既出來好難.
依家有得玩既係咩人呢.就係間鋪係自己鋪既人.同你鬥等.邊個死先.
來緊如果香港樓市爆埋.個市一轉差.剩低個市場就比呢班人掃埋.
d人覺得香港係大財團玩哂.未來仲勁.因為連中小企都死埋.
香港係以佢呢個級數既有錢佬都冇得玩wwww其他人諗都吾洗諗

歷史循環.五百年東方.五百年西方.西方文明起於14/5世紀成於文藝復興.到依家剛好500年多
五百年大循環
http://danbie.blog.hexun.com.tw/38436486_d.html
中國基數低起點低.係要時間.香港過去幾十年都起起跌跌吾少啦~

再盡d講句.就算中國吾再係由共xx執政.分為四/五個經濟專區.
上三角.珠三角等等.中國起緊呢個勢係吾會改變.香港只有同周邊融合走大都會路線.
你最後呢句o岩...
其實,只要中國的人民質素慢慢提高,少d貪腐冇地溝油的。做到透明公正的,融合又有咩所謂呢!?
但係唔會係呢二三十年的事可以做到...教育和公民質素要一步步黎提升。至怕未做到之前,大陸要軟硬同你融合,消滅港人。
舊 11-01-12, 10:27 PM   #5
EZ-8-HWC
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2005
引用:
你最後呢句o岩...
其實,只要中國的人民質素慢慢提高,少d貪腐冇地溝油的。做到透明公正的,融合又有咩所謂呢!?
但係唔會係呢二三十年的事可以做到...教育和公民質素要一步步黎提升。至怕未做到之前,大陸要軟硬同你融合,消滅港人。
唔係一嬲都講緊唔想大陸化係因為上面強權同不公平咩

舊 11-01-12, 11:19 PM   #6
谷古2012

引用:
你最後呢句o岩...
地圖炮all

香港廣告 ICAC 廉政公署
http://www.youtube.com/watch?v=J9VAVwVryxg

香港廣告: ICAC 廉政公署(從前篇)2004
http://www.youtube.com/watch?v=R__m2...eature=related

呢兩個廣告打死好多人wwww (迴避~
中國行番香港40/50年舊路.香港用左40/50年.中國就..吾知了=w=
舊 11-01-12, 11:25 PM   #7

引用:
地圖炮all

香港廣告 ICAC 廉政公署
http://www.youtube.com/watch?v=J9VAVwVryxg

香港廣告: ICAC 廉政公署(從前篇)2004
http://www.youtube.com/watch?v=R__m2...eature=related

呢兩個廣告打死好多人wwww (迴避~
中國行番香港40/50年舊路.香港用左40/50年.中國就..吾知了=w=
所以你唔怪得d人禁喜歡英國政府管。中國人通病,英國就建立各種制度去醫。
香港要用40-50年禁長都有d關不斷有大陸人落黎...

中國禁大禁多人,40-50年肯定唔夠...仲要而家係透過中共慢慢去改變。
舊 11-01-12, 11:45 PM   #8
谷古2012

wink

引用:
所以你唔怪得d人禁喜歡英國政府管。中國人通病,英國就建立各種制度去醫。

中國禁大禁多人,40-50年肯定唔夠...仲要而家係透過中共慢慢去改變。
時間囉.
呢段時間就係你同我既生存空間.係呢個過程你搵到幾多.就係差不多成世人搵到全部.
係哂時間去嘈去鬥去爭.定亦或係諗下部署點樣搵錢/發展自己事業好.
全係個人自人自己選擇ww

講左咁多野啦~其實都係想帶出一個重點.
就係方向就係咁行咁走.當中可能會跌跌碰碰.但就算點都好.
開始左就開如左.吾會行行下左去反方向行左港獨.
舊 11-02-12, 12:36 AM   #9
wgzc
Game Master
rofl

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDJC_XD
引用:

10年前我會覺得中國有希望
但以家.. 我反而覺得喺一路退步
10年前你用中國藥,食品,你會晤會擔心?
以家掂都晤噉掂
經濟上喺好左,但喺除左經濟乜都差過10年前

以家重要有質素既都開始離開大陸
咁淨返d乜
wgzc 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-12, 04:45 PM   #10
某F
God of Gamer
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
五百年大循環

麻煩你睇返我上個POST
你既說法完全站不住腳

論壇跳轉

現在的時間是 10:15 AM

手機版 | APP版