Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 07-17-13, 10:53 PM   #1301
Viper II
God of Gamer
↘みもりんっ

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDViper-ll
XBox Live GamertagViper II DNA
天外有天講緊

YM: 「教徒論」與「蝗蟲論」一樣,是一種「污名化」手段
Viper II 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-13, 11:30 PM   #1302
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
去到呢個地步都廢事多加陰謀論, 老老實實對袁彌明亦冇乜特別好感/反感(反正佢响人力從來唔萛活躍), 但揾成個人力中最唔似激進派又最唔識政治既人做一個(所謂)激進/進步民主政團既主席... 就真係祝佢地好運

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-13, 11:36 PM   #1303
小特特
薔薇騎士団

註冊日期: Jan 2004
3DS Friend Code1805 2977 8497
PSN  IDardnades-jpn
http://rthk.hk/rthk/news/expressnews..._55_936062.htm
真 普 聯 爭 取 2016 年 取 消 所 有 功 能 組 別 議 席

2013-07-17 HKT 17:03

真普聯提出2016年取消所有功能組別議席(周文泰攝)
真 普 聯 提 出 爭 取 在 2016 年 取 消 所 有 功 能 組 別 議 席 , 堅 持 最 遲 2020 年 全 面 落 實 。 又 表 示 如 果 在 2016 年 , 不 能 爭 取 取 消 所 有 功 能 組 別 議 席 , 功 能 組 別 議 席 在 任 何 情 況 下 , 亦 不 能 再 增 加 , 應 透 過 合 併 現 有 的 功 能 組 別 議 席 , 以 及 增 加 直 選 議 席 等 方 法 , 令 功 能 組 別 佔 議 席 比 例 有 一 定 幅 度 的 下 降 。
真 普 聯 又 認 為 , 在 2016 年 的 立 法 會 選 舉 後 , 需 要 立 即 取 消 分 組 點 票 制 度 。

另 外 , 真 普 聯 建 議 , 全 部 議 席 由 普 選 產 生 的 立 法 會 , 應 該 考 慮 採 用 混 合 選 舉 模 式 , 每 名 選 民 有 兩 票 , 考 慮 的 方 案 包 括 由 單 議 席 單 票 制 、 全 港 單 一 選 區 比 例 代 表 制 , 以 及 分 區 比 例 代 表 制 等 方 法 產 生 議 席 。

真投降聯b

Blog

pixiv
小特特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-13, 11:53 PM   #1304
Viper II
↘みもりんっ

XBox Live GamertagViper II DNA
老老實實燒雞翼叫激進派
咁唔做激進派都冇所謂啦

舊 07-17-13, 11:55 PM   #1305
Penny仔

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDair_penny2002
忍多佢2屆嘛...雖然個名加多左個真字
但個方向原則上冇改過
Penny仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-13, 11:58 PM   #1306
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

老老實實, 礙於各種原因, 講行動力今時今日既所謂激進派都已經係半斤八両地冇料到, 但講口頭激進講論述, 我就真係唔知佢地仲有乜野SELL囉

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
舊 07-18-13, 12:08 AM   #1307
Penny仔

引用:
作者: 2dn 查看文章
人 民 力 量 選 出 袁 彌 明 為 新 任 主 席

http://rthk.hk/rthk/news/expressnews...55_936125.htm#

一時間諗唔到要俾咩反應
呢個位置我認為擺邊個都冇分別,
實際上人力成員來來去去都係DoReMi

但擺袁彌明出黎至少大家會
呢個咪就係原因...
舊 07-18-13, 12:11 AM   #1308
小特特
薔薇騎士団

我要食飯
咩話?唔比?好,我絕食爭取食飯
.
.
.
ok,你係打死唔比飯我啦嘛,無飯食底線至少要堅持食粥囉
咩話?唔比?好,我絕食爭取食粥
.
.
.
ok,你係打死唔比粥我啦嘛,無粥食底線至少要堅持有水飲囉
loop

Blog

pixiv
舊 07-18-13, 12:11 AM   #1309
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: YHW 查看文章
去到呢個地步都廢事多加陰謀論, 老老實實對袁彌明亦冇乜特別好感/反感(反正佢响人力從來唔萛活躍), 但揾成個人力中最唔似激進派又最唔識政治既人做一個(所謂)激進/進步民主政團既主席... 就真係祝佢地好運
陰謀論咪又係老蕭幕後操縱,無第二套架喇。
人力現時個架構應該係執委話晒事最大?主席都係掛個名無乜實權,袁小姐做吉祥物吸下中間溫和既有無效果呢?
老實香港有無咁多票分俾咁多激進派?最激最勇武果d都跟左毓民走啦,唔修正返溫和少少點生存?

舊 07-18-13, 12:27 AM   #1310
Viper II
↘みもりんっ

你的支持度如何, 你的錢箱也必如何
七一成績表好清楚

如果要亂咁插人先叫激進派
咁少一個都無所謂

唔係口頭激進講論述
係口頭激進煽動人雷劈邊個, 起邊個底, 兜巴星人, 自焚啦你之類既sound byte姐

舊 07-18-13, 12:38 AM   #1311
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

我諗最"客觀理性"既講法, 就係佢地吸收左以前既教訓, 心知肚明呢個主席係花瓶位, 所以就直頭揾個名乎其實既稱職花瓶黎做囉

舊 07-18-13, 12:42 AM   #1312
Viper II
↘みもりんっ

最"客觀理性"既講法, 係邊個上呢個位, 都會俾教主支持者話

舊 07-18-13, 12:56 AM   #1313
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

彼此彼此啦. 啲陰謀論旁枝末節抽水野就真係冇興趣响呢度討論, 但作為大家都係理念形政黨, 社記SELL社會民主主義, 毓民SELL本土政治加全民制憲. 人力? 唔好意思, 作為一個(前)人力忠實支持者, 以前我都仲講得出係"票債票償", 而家我就真係唔知係乜囉.

舊 07-18-13, 01:13 AM   #1314
Viper II
↘みもりんっ

同話俾人誹謗但又唔講誹謗乜野, 淨要兜巴星人一樣
"陰謀論"完又唔講無得輸

重要既係政改立場
理念呢D龍門,搬到黐哂線,不停搵石擲自己隻腳,算吧啦
唔否定基本法就要插, 多餘

舊 07-18-13, 01:46 AM   #1315
Penny仔

引用:
作者: 2dn 查看文章
陰謀論咪又係老蕭幕後操縱,無第二套架喇。
人力現時個架構應該係執委話晒事最大?主席都係掛個名無乜實權,袁小姐做吉祥物吸下中間溫和既有無效果呢?
老實香港有無咁多票分俾咁多激進派?最激最勇武果d都跟左毓民走啦,唔修正返溫和少少點生存?
而家個政府咁樣...票源只會越來越多
餘下就睇下點去開發

人力可能想向右走,去吸一d相對上冇咁激進既選民
支持佔中果班,應該就係佢地想吸收既潛在客戶
事實上選民力量(我理解係老蕭直系)成員就係呢類高學歷專業人士

但問題係而家人力傳達理念能力好有問題....絕食行動已經睇到問題
一日到黑就係追住雙黃,陳雲,孔誥烽黎咬...抽到你乾為止
但自己既理念又出唔到,你總不能對我說反對雙黃陳孔就是人力的理念吧
舊 07-18-13, 01:48 AM   #1316
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

毓民性格有問題就係人都知, 但有啲野如果真係無聊到要响度鬥數的話, 雙方極其量都係半斤鬥八両. 由社記分裂緊貼見證到而家, 深深體會到政治係睇理念唔係睇人/人格(雖然其實係老生常談). 作為從政治者, 今時今日我只會睇理念同能力, 反正其餘人格如何乜乜物物你管唔倒, 更大可能係你永遠唔會知. 所以我一向唔BUY政客玩道德感召, 尤其香港嗰班政客. 如果仍然抖纏响啲無聊既人事鬥爭是是非非, 呢啲先真正係冇得輸, 不過浪廢時間咁啫

舊 07-18-13, 02:13 AM   #1317
Viper II
↘みもりんっ

理念唔貫切, 有咩用
最終得個講字

有咩實際野攪到?

不過全部唔跟你車就map炮
咁叫無聊既人事鬥爭真係ok fine you win

結果射完一輪佔中
又爆句想參加佔中
理念?

舊 07-18-13, 02:43 AM   #1318
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

都係嗰句, 如果要抖纏的話, 乜野map炮搬龍門, 講到尾咪又係彼此彼此, 晒氣. 反正而家人力走樣(最少在我眼中如是), 毓民單打亦做唔倒乜野, 呢啲唔係ok you win, 係no one wins. 老實, 由當年激進派冒起, 再跟人力跟到幾乎俾人拉埋, 到而家, 堅係心淡...

舊 07-18-13, 03:06 AM   #1319
婠婠

註冊日期: Mar 2005
搬龍門又好,單打又好
呢幾年黎,我淨係見到有d人不斷去改變自己既原則都算
不過連一d『大原則』都守唔住就真係心淡晒

我都係繼續做菠蘿雞算
婠婠 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-13, 03:14 AM   #1320
小特特
薔薇騎士団

結果都係去番邊派唔妥邊派
sony厨大戰xbox厨?
講嬴左又點a
我要隻game好玩bbb

去到而家仲係堅持原則有邊d人現晒形啦
人力,上面篇新聞之後如果唔退出無敵普選聯既話我覺得毓民走得非常正確b
雖然分裂又分裂的確搞到好頹,但原則大前提,假普選出現左就番唔到轉頭
超錯已經走錯一次,繼續走錯就無得翻身直至共產黨打柴

btw成日有人話熱血d人點,果邊又唔係政團,咁在意佢地插人做乜aaaaa

Blog

pixiv
舊 07-18-13, 04:11 AM   #1321
婠婠

[非引戰,不喜勿插,手下留情]

分裂再分裂呢問題
我自己係呢幾個月反思左好多次
最後得出結論係太多人守唔住自己個大原則
所以仲堅持大原則既人唯有走人
而最後得返自己一個
間接顯示出分裂出黎果d只係守唔住原則
舊 07-18-13, 04:14 AM   #1322
Viper II
↘みもりんっ

咁愛港力又唔係政團,咁在意佢地插人做乜
唔係政團就可以亂鬧人?
六四本土派有冇攪到支持度下跌心照啦

人力講左唔接受普選聯啦

原則大前提: 真普選
但係有冇選委會都可以係真普選, 只係問題選委會點構成, 有低門檻公民聯署既話, 就更加唔係問題
直選/間選都可以係真普選, 不過選委會係提名個part, 最後係一人一票直選, 間選又係搵野黎插
直接民主/間接民主, 多餘, 有議會己經係間接民主

根本分裂前有咩原則大前提問題?

派別?
memehk, ragazine, open media, hkpeaunt, YM鬧人都聽
我要隻game好玩呀=我要真普選
所以個D隊人地X做, 隊人地做野, 好o岩?
想要真普選既人又唔認同個堆人亂咁隊就叫厨?
人地夾實佔中就隊人
YM爆句想參加佔中就無野

對住2016個政改, 人人都無橋
有人去積極夾實就俾人插
插人個班俾人插返轉頭就"唔好咁在意佢地插人"

心淡?
勁心淡, 因為而家做乜都唔o岩, 但人人都無橋
做又話你X做
失驚無神突然話唔全民制憲唔得
全民制憲根本同普選唔係mutally exclusive關係
而全民制憲你又攪唔成
對住2016個政改無橋, 結果走去隊佔中
隊選委會, 隊間選, 隊間接民主
越行越遠, 理念? 原則?

今年七一主題佔中
理念? 原則?
咁做乜又參加?
民氣?
咁2011同2012七一係咪攬損民氣X做
結果有咩原則?

------------
到最後又係唔敢直接答
玩互like
其他政黨冇哂selling pt
等如YM o岩哂, 推得到全民制憲?

此篇文章於 07-18-13 04:38 AM 被 Viper II 編輯。
舊 07-18-13, 04:20 AM   #1323
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

唔好成日响度講人不是啦. 正面啲, 講下人力仲有咩SELL好過啦.

舊 07-18-13, 04:22 AM   #1324
婠婠

引用:
作者: YHW 查看文章
唔好成日响度講人不是啦. 正面啲, 講下人力仲有咩SELL好過啦.
你咁直接
人地可能接唔住嫁
舊 07-18-13, 12:00 PM   #1325
小特特
薔薇騎士団

愛港力係暴力團oka
佢剩插人緊係笑下算bbbb
咁你都拉埋黎講

btw我呢一刻仲係唔支持佔中的b

Blog

pixiv

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[本週:有線直播選舉論壇] 立法會議事堂 Vol.9 [選完先開新vol.] メソウサ ~清談館~ 4011 09-10-12 06:57 PM
[笑話一則]人X力量注冊"泛民"公司註冊和社團登記,控告其他人盗用"泛民"者侵權。 ZlWS ~清談館~ 23 01-09-12 10:59 AM
[TVB] 幸福的抉擇 [藍正龍、劉心悠、林立雯、 陳宇凡、曾少宗、莎莎、邵美琪] 12月27日星期一至五18:00-19:00播出, 11:30-0:30重播 高清翡翠台 N0T51B Neo Entertainment TREND 8 12-26-08 08:09 AM
GAF 照相館 PHOTO CHALLENGE #3 「悲情城市」 (2005.09.27-2005.10.18) winner: KKH 「沒脂肪的生日蛋糕...」 KKH 照相館 54 10-20-05 12:04 AM
估波遊戲VOL.43 龍寶寶 體育版 21 03-23-04 05:55 PM

現在的時間是 06:08 AM

手機版 | APP版