Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 07-22-11, 04:38 PM   #76
牛仔‧骨
Game Master

註冊日期: Jul 2007
引用:
作者: メソウサ 查看文章
唔選功能組別選直選有咩問題

拉埋陶生,寫到好似會互片比較有新聞價值
加埋收購事件將情緒撈埋一碟更加合口味
引用:
黃毓民區選狙擊民主黨民協一個不漏
擬派200人一對一出選

【明報專訊】社民連創黨主席黃毓民及陳偉業前日宣布雙雙退黨後,已火速聯同多個組織,包括選民力量、前铫等組成「人民力量」,大張旗鼓出戰今年11月的區議會選舉。據悉,「人民力量」計劃派出200人大軍出選,誓要狙擊所有民主黨及民協的區議會候選人,更聲言要「一個不漏」。

據了解,黃毓民與陳偉業退黨後,短期內不會組織新黨,但為應付11月的區議會選舉,二人會透過「人民力量」這個平台狙擊民主黨及民協。人民力量發言人甄燊港表示,組織目前約有600名成員,他們計劃派出200人大軍參選,務求做到「一對一」狙擊民主黨及民協所有區選候選人,至今已有近70人表示有意加入。

陳偉業或與何俊仁對決

人民力量另一發言人劉嘉鴻則說,要令狙擊行動有聲勢,必須出現知名人士對撼的情,目前「狙擊名單」的榜首為民主黨何俊仁及民協立法會議員馮檢基,當中陳偉業已揚言要與何俊仁對決。

據了解,早前有意狙擊民建聯蔡素玉的「鹵味男」錢偉洛,亦會轉打民協,但未知是否會對撼馮檢基;而「慢必」陳志全及「星屑醫生」歐陽英傑,則主力狙擊民主黨的雙料議員,早前有傳前港姐袁彌明會狙擊甘乃威,但內部分析認為甘代表民主黨出戰「超級區議員」的機會低,故未必出動「美女刺客」。
咁說好的全力追擊民主黨
50~60人參選區議會, 但大部份人不會與民主黨硬碰
而家五十幾個中有大半係為左爭取議席參選,不是追擊民主黨參選
你呃選民呃左成年,用追擊民主黨求支持,而家求其搵十個八個去追擊就算
當日我背棄阿陶, 都係因為佢唔應承全力追擊民主黨
而家你先尼話留力
200人--->100人--->50-60人--->50-60人,大部份不會追擊
最後原來只追擊啊長毛、陶君行、啊牛、容樂其等等基進派
除左恥笑,我仲可以有咩表情?

此篇文章於 07-22-11 04:42 PM 被 牛仔‧骨 編輯。
牛仔‧骨 目前離線  
舊 07-22-11, 05:25 PM   #77
Hunter
God of Gamer

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: 美版之王-天涯浪子 查看文章
真定假? 呢段新聞.

果真, 唱埋"歌唱祖國", 豈不是港區人大都有得做?
唔知, 今日方向報寫既

Hunter 目前離線  
舊 07-22-11, 07:40 PM   #78
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
引用:
作者: 牛仔‧骨 查看文章
咁說好的全力追擊民主黨
你呃選民呃左成年,用追擊民主黨求支持,而家求其搵十個八個去追擊就算
而家你先尼話留力
200人--->100人--->50-60人--->50-60人,大部份不會追擊
係喎
抵笑

舊 07-23-11, 12:28 AM   #79
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
引用:
關佢地咩事?

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線  
舊 07-23-11, 03:23 AM   #80
Viper II
↘みもりんっ

PSN  IDViper-ll
XBox Live GamertagViper II DNA
名單都未出
嘈乜鬼

YM: 「教徒論」與「蝗蟲論」一樣,是一種「污名化」手段
Viper II 目前離線  
舊 07-23-11, 05:20 PM   #81
機動盜賊首領-電

註冊日期: May 2002
PSN  IDgutscharm
引用:
咁說好的全力追擊民主黨
而家你先尼話留力
咁上年毓民做乜鬧陶君行鬧得咁勁?(鬧佢唔表態全力狙擊民主黨)

果然講就兇狠做就XX.

唔知佢毓民踩場個段SOUND BITE係咪要改?
"我地係咪應該旗幟鮮明做我地既反對派呀?我地係咪應該更加旗幟鮮明狙擊民主黨呀!?狙擊民主黨!人民力量萬歲!!"

如果人民力量連狙擊民主黨哩個賣點都無埋,佢仲可以賣D乜?

機動盜賊首領-電 目前離線  
舊 07-23-11, 08:00 PM   #82
Viper II
↘みもりんっ

XBox Live GamertagViper II DNA
一邊仲係日日鬧緊隻白鴿
另一邊就加入泛民協調

最重要係做野有冇message係背面而且帶到出黎
衝完冇人論述冇人支持有咩用

支唔支持既野
留待投票個日啦

舊 07-23-11, 08:55 PM   #83
Penny仔

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDair_penny2002
引用:
作者: Viper II 查看文章
一邊仲係日日鬧緊隻白鴿
另一邊就加入泛民協調

最重要係做野有冇message係背面而且帶到出黎
衝完冇人論述冇人支持有咩用

支唔支持既野
留待投票個日啦
社民連冇加入協調機制的,當然你可以懷疑佢表面上冇,實際上有
其實雙方都未開牌,我覺得大家唔駛急住罵啦

社民連係有論述,不過冇人有足夠能力表達出黎咁解
上次搶咪事件,當事人城市論壇的表現實在記憶猶新
次次都係咁,烈士就做左,但白做一場
社民連係冇咁咩計算...(感覺上),所以好多野硬係做唔起

不過人民力量都唔好得去邊,老蕭一野就幫佢敗晒
Penny仔 目前離線  
舊 07-23-11, 09:45 PM   #84
Viper II
↘みもりんっ

老蕭單野幾好睇
好似睇緊高登=社會縮影咁

敗最多敗左冇左個個討論區支持啦
不過帶出黎作反思既野真係多到震

可以聽聽皇上叫人上去辯論個集
除左討論到網上23條, 公投, 五年不變
我覺得可以聽到人網D人其實知道有D野

又老實
邊有人收購開D條件咁Q麻煩自己
又公投又contract agreement又open價
跟住又走多兩條友出黎爭

食花生啦

舊 07-23-11, 10:07 PM   #85
StevenLeong

引用:
老蕭單野幾好睇
好似睇緊高登=社會縮影咁

敗最多敗左冇左個個討論區支持啦
不過帶出黎作反思既野真係多到震

可以聽聽皇上叫人上去辯論個集
除左討論到網上23條, 公投, 五年不變
我覺得可以聽到人網D人其實知道有D野

又老實
邊有人收購開D條件咁Q麻煩自己
又公投又contract agreement又open價
跟住又走多兩條友出黎爭

食花生啦
我覺得老蕭係表演緊挑釁高登人多過志在收購=.=
StevenLeong 目前離線  
舊 07-23-11, 10:10 PM   #86
Suda

註冊日期: Sep 2008
Wii U IDsuda316
3DS Friend Code1075 0690 1475
PSN  IDhiku316
腦燒首歌實在太正

Nintendo3DS
Suda 目前離線  
舊 07-23-11, 10:11 PM   #87
Viper II
↘みもりんっ

點都好啦
最少而家己經令到個度以後都好難有"有背境人士"買到

不過唔知呢單野點收科就真

舊 07-24-11, 02:05 AM   #88
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

引用:
點都好啦

"有背境人士"要買唔係買唔到, 但問題係佢地覺得有冇價值囉. 一千幾百萬固然係小事, 問題係高登既影響力, 由其响政治方面, 係咪真係咁大呢...? 我覺得大部份人都太睇得起高登囉.

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線  
舊 07-24-11, 02:05 AM   #89
機動盜賊首領-電

引用:
點都好啦

TALKONLY個道有人講
腦燒其實係咪做係行為藝術?
又扮林公公又扮畜牲地產.

舊 07-24-11, 02:25 AM   #90
Viper II
↘みもりんっ

引用:
作者: YHW 查看文章
"有背境人士"要買唔係買唔到, 但問題係佢地覺得有冇價值囉. 一千幾百萬固然係小事, 問題係高登既影響力, 由其响政治方面, 係咪真係咁大呢...? 我覺得大部份人都太睇得起高登囉.
咁梗係唔係講"買"完消滅左個討論區個種買啦
而係中共最興個種滲透式洗佢底啦

我真係信引左條蛇阿季出洞架

個邊個影響力我會覺得屬supporting 力量
要佢地自己攪D野就好難
幫手推波助瀾就有一定能力

舊 07-24-11, 04:36 PM   #91
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

引用:
咁梗係唔係講"買"完消滅左個討論區個種買啦
而係中共最興個種滲透式洗佢底啦

我真係信引左條蛇阿季出洞架

個邊個影響力我會覺得屬supporting 力量
要佢地自己攪D野就好難
幫手推波助瀾就有一定能力
我覺得高登最大既影響力始終都係惡搞文化, 但惡搞呢家野有時好微妙, 一個惡搞最終會演化出乜野效果, 可能連個作者都預計唔倒.

YHW 目前離線  
舊 07-24-11, 07:59 PM   #92
メソウサ
The One

http://hk.news.yahoo.com/%E6%9E%97%E...072800732.html
引用:
林瑞麟不滿建制派議員善變

港府早前提出的立法會議席替補機制,建制派議員超初支持盡快進行表決,其後卻要求港府押後表決並進行諮詢。政制及內地事務局長林瑞麟直斥,香港的政治人物善變,增加解決議員任意辭職漏洞的難度。

林瑞麟認為,香港的政治人物善變,因應社會狀況調節自己的立場,因此身為局長的他,也要有更穩定與清晰的目標,在未能盡快解決問題的情況下,就要懂得變陣。

他續說,在替補機制方案上,政府要揉合不同黨派的立場,因而解決議員任意辭職漏洞的難度很高,他會繼續努力,最終揉合不同黨派的意見而達共識。

對於港府提出的四個諮詢方案被指違法,林瑞麟表示,有信心早前提出的替補機制方案二具法律基礎,並引述香港大學法律學者陳弘毅指,四個方案沒有明顯違反《基本法》,例如聚焦限制辭職議員不准補選、收緊進行補選的範圍都有合憲的機會,但律政司將繼續進行研究,確保提出的方案沒有違憲。

至於最終未能解決合法合憲的問題會否維持原來出缺補選安排,他回應相信可以處理一些技術問題,經兩個月調諮詢後,最終可能需要進行一些調整。他重申,提出多個方案進行諮詢,是希望事緩則圓,最終找到解決方案堵塞議員任意辭職的漏洞。

林瑞麟前上司、前政務司司長陳方安生指出,4個方案沒有法律基礎令人奇怪,若市民選擇某一方案後,卻發現最終不合憲,將引起混亂。她又批評,諮詢文件帶引導性,個人不認為補充機制有漏洞,市民若不滿意個別議員的行為,可透過選票表達不滿。

另外,林瑞麟又說,回歸逾十年來,政府進行的政制改革是香港開埠以來沒有的,摸著石頭過河是無可避免的,重申替補機制是為下屆政府籌謀,防止從政人士或部分黨派搞亂選舉制度,保障香港順利邁向普選。
沈旭暉寫完篇 當威權政治取代官僚政治
態度照舊
======================
樓上要講隔離台就另開外POST啦

舊 07-24-11, 10:20 PM   #93
メソウサ
The One

http://www.cmab.gov.hk/doc/tc/docume...Annexes_tc.pdf
引用:
徵求意見
5.06 現階段,當局歡迎公眾就以下問題提出意見:
(a) 議員隨意辭職引發補選並再參選,及補選耗
用大量公帑的現象
是否一個需要堵塞的漏洞
( 見第1.02 至1.05 段及4.03 至4.05
段);
(b) 如果認為應該堵塞漏洞,第四章所列的各個
方案中,哪個(或多個)較為合適:
(i) 方案一: 限制辭職議員參加同屆任期
內任何補選( 見第4.07 及4.08
段);
(ii) 方案二: 當局建議的先用同一候選人
名單, 後再用遞補順位名單的替補機
制(見第4.09 至4.15 段);
(iii) 方案三: 替補機制不適用於因去世、
重病或其他非自願情況出現的空缺
(見第4.16 至4.18 段);
(iv) 方案四: 利用同一候選人名單的替補
機制, 並在名單用盡後讓議席懸空
(見第4.19 及4.20 段);
(c) 如果認為無需堵塞漏洞,是否應維持現狀,
即不修訂法例,議員辭職會進行補選,而辭
職議員可參加該補選,及因而耗用大量公帑

( 見第1.02 至1.05 段及4.03 至4.05
段);
- 25 -
(d) 地方選區及將來的區議會(第二)功能界別
在換屆選舉採用名單比例代表制,而補選則
採用得票最多者當選制,這可能會不公平地
改變政黨和組合在換屆選舉所得議席的比例
( 見第1.09 及1.10 段) 。這問題應否處
理;若應處理,可否考慮設立一個公平和合
理的替補機制,以代替補選;以及
(e) 是否有其他可行方案堵塞漏洞,或其他相關
的建議。
呢D文筆咩人寫架?AO?

舊 07-24-11, 10:23 PM   #94
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
弱智人士

舊 07-24-11, 11:12 PM   #95
メソウサ
The One

份垃圾本身已經係耗用大量公帑之下寫出泥

舊 07-24-11, 11:21 PM   #96
Viper II
↘みもりんっ

林公公每月都耗用大量公帑

舊 07-25-11, 03:12 AM   #97
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
荃灣區議會福來選區補選葛兆源當選
商業電台 – 2小時21分前.. .

荃灣區議會福來選區補選,由工聯會的葛兆源當選,獲得票數2086張,對手民主黨的梅綺玲得票1006張。投票率百分之四十一。
今次補選,是填補前區議員趙葭甫去世後的空缺。

http://hk.news.yahoo.com/%E8%8D%83%E...164800508.html

舊 07-25-11, 03:46 AM   #98
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

註冊日期: Dec 2007
A:你講十次[堵塞漏洞]丫
B:堵塞漏洞堵塞漏洞堵塞漏洞堵塞漏洞堵塞漏洞......
A:你再講十次漏洞堵塞丫
B:漏洞堵塞漏洞堵塞漏洞堵塞漏洞堵塞漏洞堵塞......
A:替補機制有咩用呀?
B:堵塞漏洞!(洗腦完畢)

真係想問下咁多位學生同打工仔
你地可唔可以玩野退學, 再申請入學,入左學再退學,退左又再申請再入返再退.....
打工仔又可唔可以辭職, 又返去再見過工, 比你見成工又再辭職又再見再辭.......
用下腦都知冇可能啦, 你咁玩野你估個老細會唔會請返你?
換轉係議員, 議會既老細邊個?咪選民囉
選民見到佢玩野, 自然唔會選返佢
民選議員始終要靠選票才可返立法會
即係話本身已經有一個機制
就係選民的眼光和選票, 防止有人玩野
所以呢個所謂的[漏洞], 由頭到尾都冇存在過
政府成日都話市民眼光雪亮, 又話民意點樣支持政府
咁點解又唔放心交返個波比市民自己做決定
而要無中生有整個[漏洞]出黎?

光明頂講左膠
女裝少年 目前離線  
舊 07-25-11, 12:52 PM   #99
機動盜賊首領-電

如果利用辭職補選攪變相公投係漏洞,要堵塞的話.
咁攪個公投法咪得囉.

舊 07-25-11, 01:33 PM   #100
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

引用:
作者: >>>>>劉伯<<<<< 查看文章
荃灣區議會福來選區補選葛兆源當選
商業電台 – 2小時21分前.. .

荃灣區議會福來選區補選,由工聯會的葛兆源當選,獲得票數2086張,對手民主黨的梅綺玲得票1006張。投票率百分之四十一。
今次補選,是填補前區議員趙葭甫去世後的空缺。

http://hk.news.yahoo.com/%E8%8D%83%E...164800508.html

一個原本屬於民主黨既選區, 同保皇黨單打獨鬥, 又冇人追擊, 都輸成條街. 班白鴿應該開始聞倒棺材香

YHW 目前離線  
關閉主題

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
GAF GFDM-CWM 團 Vol. 53 <<本週六鑽荷-真神出末注意>> POISON 街機心得交流討論區 1006 11-09-06 12:19 PM
本週各大歌曲流行榜 JACKY Neo Music UNIVERSE 14 04-05-04 01:55 PM
[pokemon 特報] 本週銷量榜 (電擊網頁) t-cup 手提遊戲機討論版 7 11-29-02 12:00 AM

現在的時間是 05:59 PM

手機版 | APP版