Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 08-11-17, 07:20 AM   #1
fiendray
God of Gamer
未来は僕らの手の中

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch ID8526-5981-1889
3DS Friend Code0860 3263 4537
電腦開唔到機 (問題解決)

昨日家人部電腦開唔到機
一按開機制就出現長響 "DO.DO.DO.DO.DO.(20幾下)"
期間個MON咩畫面都出唔到,想入BIOS唔得
應該出左咩問題,可以點FIX?
fiendray 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-17, 08:49 AM   #2
書仔
Game Master
路人一名

註冊日期: Apr 2005
連畫面都無,9成9是主版,CPU出問題的了,你先看看這兩部份吧

書仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-17, 09:39 AM   #3
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
點響其實反映左咩問題
我未試過,不過可以參考下
http://starpc.pixnet.net/blog/post/6...91%8A%E8%A1%A8

舊 08-11-17, 09:56 AM   #4
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
咩牌子機? do聲你數下響幾下(可能有長短的) ,有意思的...

基本野試左先,開機箱掃塵再抽插所有卡,ram...cpu睇你都唔識拆就唔好郁,否則錯手整斷脚...
由手機版發出

此篇文章於 08-11-17 10:00 AM 被 J+1 編輯。
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-17, 12:34 PM   #5
fiendray
未来は僕らの手の中

Nintendo Switch ID8526-5981-1889
引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
點響其實反映左咩問題
我未試過,不過可以參考下
http://starpc.pixnet.net/blog/post/6...91%8A%E8%A1%A8
一開好似係3短1長或4短1長,之後持續短響
簡單講即係拆機,將D part再插過試下有無改善先?
舊 08-11-17, 12:41 PM   #6
ゆり

註冊日期: Nov 2004
咩牌子機,個個牌子機既死機聲未必一樣

舊 08-11-17, 12:51 PM   #7
fiendray
未来は僕らの手の中

引用:
作者: ゆり 查看文章
咩牌子機,個個牌子機既死機聲未必一樣
底版好似用ASUS,好多年前自己砌出來,現階段確實唔到,要放工返去拆機先知
順手錄埋D音係點
舊 08-11-17, 07:59 PM   #8
fiendray
未来は僕らの手の中

響聲係感
舊 08-12-17, 11:41 AM   #9
ゆり

引用:
作者: fiendray 查看文章
底版好似用ASUS,好多年前自己砌出來,現階段確實唔到,要放工返去拆機先知
順手錄埋D音係點
聽落似8短,試下拆左張DISPLAY睇下

舊 08-12-17, 02:15 PM   #10
fiendray
未来は僕らの手の中

引用:
聽落似8短,試下拆左張DISPLAY睇下
因為係俾家人用
display card係用底版,無外置
如果display有出事,即係底版壞左?

此篇文章於 08-12-17 02:18 PM 被 fiendray 編輯。
舊 08-12-17, 02:48 PM   #11
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
如果超過5年機齡,無啦啦死機係因為電解電容老化漏電,最常有呢種電容係火牛,底板同Display Card,照睇呢個Case係死牛或底板,可以搵人借隻牛黎試,如果都係呢個狀況應該係死底板

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-17, 04:21 PM   #12
axe1292
Game Master
AXE

註冊日期: Aug 2007
你可以試下拆左條RAM出來用擦膠擦乾淨果條金色位,
有時BIBI聲都係因為RAM金色位氧化左接觸不良
axe1292 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-17, 10:24 PM   #13
ゆり

引用:
作者: fiendray 查看文章
因為係俾家人用
display card係用底版,無外置
如果display有出事,即係底版壞左?
你話板用ASUS我走去查左ASUS既聲

咁既話試下首先用擦膠擦晒D金色位先

如果可以既講埋用咩料

舊 08-14-17, 09:26 PM   #14
fiendray
未来は僕らの手の中

聽各位的方案把問題解決
1.開機箱掃塵
2.拆左條RAM出來清潔
3.加左外置DISPLAY

雖然實際唔知壞邊PARTS(我估係底版DISPLAY壞左)
多謝各位
舊 08-14-17, 09:55 PM   #15
Iro
魔法學園學生

註冊日期: Aug 2003
igpu 唔係跟CPU? Intel HD graphic之類
不過你解決到問題就算了
Iro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-17, 11:04 PM   #16
ゆり

引用:
作者: Iro 查看文章
igpu 唔係跟CPU? Intel HD graphic之類
不過你解決到問題就算了
所以我先奇怪佢咩板有ONBOARD GPU

不過我經驗上都遇過INTEL U只係死DISPLAY果PART

舊 08-15-17, 09:04 AM   #17
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
所以我先奇怪佢咩板有ONBOARD GPU

不過我經驗上都遇過INTEL U只係死DISPLAY果PART
原來可以齋壞display果part?
受教了

唔知A牌堆APU會唔會有同樣壞法......

舊 08-15-17, 12:43 PM   #18
ゆり

引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
原來可以齋壞display果part?
受教了

唔知A牌堆APU會唔會有同樣壞法......
嗯,果時拎粒幾粒同MODEL IU試機

唯獨有一粒冇畫面,但明明風扇果D有郁好正常

之後插張DISPLAY落去出左畫面

論壇跳轉

現在的時間是 12:22 AM

手機版 | APP版