Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 02-24-17, 03:11 PM   #651
天野
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2004
終於爆左
但劇情有少少唔明
小心劇透

請問長鼻子同邪惡長鼻子(邪神)有咩關係?
大家都係世界既創造神?最後大逆轉果度又真係好唐突,即係過合大衆之力加埋果七個天使之力打贏左邪神?貓貓只係講左句解釋左惡魔既出現。
同埋邪神選左主角同明智去玩呢個遊戲,佢又點知明智最後會變成幫佢破滅世界呢?

此篇文章於 02-24-17 07:05 PM 被 天野 編輯。
天野 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-17, 11:33 PM   #652
nqm
Junior Member

註冊日期: Jan 2014
PSN  IDnqm1104
過左段日子記憶可能有d矇糊

印象中無講惡神點解會對長鼻出手,我估係大家立場矛盾掛
長鼻既出身係謎,只知係會引導有特殊命運(即係主角們)成長,有掌管力量既存在做手下(雙子)
唔知其他集數有無解釋過佢係邊到黎

惡神就係從希望有人能夠為自己解決晒一齊,唔洗思考付出既大眾潛意識中產生既人造神

後尾逆轉我都覺得係做到一般,燃係燃但同故事一路個tone好似唔太夾
我諗打羸既原因都不外乎係元氣彈集氣既模式, 總之大眾相信怪盜既存在,係對抗惡神既希望,果份期望反映左係主角身上令persona進化之類

其實個game係惡神既惡意,明智破唔破壞世界,點破壞對佢唔重要,就好似主角贏左個game都係要俾佢殺一樣,總之佢從一開始就諗住自己reset世界
nqm 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-17, 11:52 PM   #653
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
長鼻12集都只係一個僕人,佢主人菲利蒙係人類集體潛意識,
係來3開始菲利蒙呢個角色就消失左,長鼻個地位就好似12集個菲利蒙咁取代左佢個角色

舊 02-26-17, 12:20 AM   #654
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
長鼻子我覺得最正嘅surprised位係聲優嗰下俾玩者洸然大悟咁啫

Sent from my iPhone using Gaforum
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-17, 08:57 AM   #655
天野

引用:
作者: nqm 查看文章
過左段日子記憶可能有d矇糊

印象中無講惡神點解會對長鼻出手,我估係大家立場矛盾掛
長鼻既出身係謎,只知係會引導有特殊命運(即係主角們)成長,有掌管力量既存在做手下(雙子)
唔知其他集數有無解釋過佢係邊到黎

惡神就係從希望有人能夠為自己解決晒一齊,唔洗思考付出既大眾潛意識中產生既人造神

後尾逆轉我都覺得係做到一般,燃係燃但同故事一路個tone好似唔太夾
我諗打羸既原因都不外乎係元氣彈集氣既模式, 總之大眾相信怪盜既存在,係對抗惡神既希望,果份期望反映左係主角身上令persona進化之類

其實個game係惡神既惡意,明智破唔破壞世界,點破壞對佢唔重要,就好似主角贏左個game都係要俾佢殺一樣,總之佢從一開始就諗住自己reset世界
惡神當game咁玩
好似交代得麻麻地
所以有好多人話有加強版出?
爆一次已經百幾個鐘
我諗我無心機再打多次
舊 02-27-17, 02:43 PM   #656
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
好多人想佢出加強版,除咗一二三呢個強力要素外,在下亦覺得有d接位的確幾怪。

呢個系列一向都係百零個鐘。
個人見解
目前有交代既內容中,Jaldabaoth應該係有同長鼻議論過世界去向,長鼻深信有人會打破扭曲既價值。
大概應該係意見不一之下,佢就滅口&將蘿利分屍,不過佢想證實長鼻係錯既,所以就照跟長鼻去培育trickster,而另一方面又擺個冇可能贏既棋局俾佢(不愧係劣根性既集合體)。

其實如果話果班有獨特一套扭曲價值觀既boss阻頭阻勢令佢無法淨世會幾合理(d boss入返晒去倉),不過印象中作中冇明示或暗示過。

舊 02-27-17, 05:54 PM   #657
天野

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
好多人想佢出加強版,除咗一二三呢個強力要素外,在下亦覺得有d接位的確幾怪。

呢個系列一向都係百零個鐘。
個人見解
目前有交代既內容中,Jaldabaoth應該係有同長鼻議論過世界去向,長鼻深信有人會打破扭曲既價值。
大概應該係意見不一之下,佢就滅口&將蘿利分屍,不過佢想證實長鼻係錯既,所以就照跟長鼻去培育trickster,而另一方面又擺個冇可能贏既棋局俾佢(不愧係劣根性既集合體)。

其實如果話果班有獨特一套扭曲價值觀既boss阻頭阻勢令佢無法淨世會幾合理(d boss入返晒去倉),不過印象中作中冇明示或暗示過。
劇情
結局係好急咁交代,冇拉拉蘿利記得返野,d boss又無端端入返晒倉,貓點解出現係鴨度同牠發夢又冇解釋等,斯待有加強版補完故事
舊 02-27-17, 07:42 PM   #658
神人ではない!新人だ

其實應該有好多野預定係想寫既,不過真係寫晒分分鐘要150個鐘先完到一周
隻GAME定價可能又要再高D

舊 02-28-17, 12:23 AM   #659
nqm
Junior Member

註冊日期: Jan 2014
PSN  IDnqm1104
腦補mode
雙子既commu都叫有補完下佢對自己同埋手上既偽.persona全書有懷疑,叫做有d前鋪

不過一週時我無乜點升蘿莉d commu,去到尾佢回復記憶真係覺得好怪

至於boss入倉,大概係因為佢地被改心既同時被奪走慾望,所以亦都成為怠懶大眾既一員?

因為打惡神到最後時貓貓都講過希望亦都係人類慾望既一種,並唔一定係7原罪果類負面野, 而貓貓亦提過主角們有強大意志但無palace係因為佢地面對左自己既慾望,亦因而得到persona能力,所以無慾望既人就會同放棄思考既人一樣被禁於倉內

貓出現係鴨城我覺得都可以解成冥冥之中自有主宰,正如佢地都提過打完鴨後如果唔係慶功時遇著馬沙激親佢地,都唔會有怪盜團哩個念頭, 又或者馬沙就係一開始害主角既人, 劇情中好似唔太缺少哩類命運既情節咁

無論點,佢出加強版我都只能俾錢,如果多加幾個結局既可能性就perfect
nqm 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-17, 08:10 AM   #660
莎月美希
Game Master

註冊日期: Nov 2003
請問如果用超簡單模式玩,爆機後有冇得帶野去二周目??同埋二周目可否再改難度??
Thank you
由手機版發出
莎月美希 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-17, 03:05 PM   #661
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: 莎月美希 查看文章
請問如果用超簡單模式玩,爆機後有冇得帶野去二周目??同埋二周目可否再改難度??
Thank you
由手機版發出
頭post攻略網有講到繼承到同繼承唔到嘅嘢,太多,自己去睇
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-17, 03:26 PM   #662
神人ではない!新人だ

引用:
作者: 莎月美希 查看文章
Thank you
由手機版發出
詳細自己去攻略睇,不過難度唔影響二周繼承同二周可以轉難度。

舊 03-28-17, 08:26 PM   #663
莎月美希
Game Master

註冊日期: Nov 2003
唔該晒大家.咁我用超簡單玩了,始於收工回家冇太多時間慢慢玩...只好玩最易輕鬆玩下.THX

舊 03-30-17, 10:23 PM   #664
神人ではない!新人だ

引用:
作者: pet3 查看文章
在那裡可以自選圖書

唔計早上坐車時有能可以睇

其他地方我都是普通溫習
我升唔到勇氣去試藥
圖書館可以睇。

勇氣,初期好似睇戲都有。連同學業就去喫茶店飲萬年啡。

舊 04-21-17, 01:05 AM   #665
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
為什麼我一直在家訓練都唔升SP

hp 已經一直是1了

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-24-17, 12:44 PM   #666
Ishimura
Game Master
兼職提督業

註冊日期: Jan 2002
官方報23/4霸者前輩生日
但資料集只有人物星座

所以個車牌是金城之前考到的?

此篇文章於 04-24-17 12:52 PM 被 Ishimura 編輯。
Ishimura 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-17, 09:30 PM   #667
green

註冊日期: Aug 2005
今日終於爆機, 遊玩時間15X小時, 好耐無花咁多時間係一隻GAME上了, 爆機後好滿足, 但同樣又好失落, 而家開部PS4唔知玩咩好

遊戲系統就無可挑剔了, 劇情還好, 雖然兩次逆轉的劇情感覺有點牽強, 第一次又會咁岩個間審問室不受殿堂影響, 第二次班民眾聽三島講幾句就信怪盜團, 說服力似乎唔多夠........不過整體都好出色, 玩完後真係希望香港都有怪盜團, 等某D高官可以悔改

唯一較大問題係同伴的著墨有點不足, 杏和佑介係後期基本上就只係搭下嘴, 無咩表現, 春出場太遲, 先天不足, 我有時都忘記左呢個角色係牢獄救人時, 救到最後一個, 以為係貓貓, 去到見係春, 都呆一呆

至於龍司, 雖然好多人唔多鍾意佢, 但我覺得還好吧, 正常高中生一名, 中段得意忘形其實都係人之常情

最後希望會出加強版, 另外更希望P6唔使再等咁多年

此篇文章於 04-30-17 09:33 PM 被 green 編輯。
green 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-17, 11:19 AM   #668
Tdot
Game Master
(っ-_-)っT.™

註冊日期: Aug 2004
Nintendo Switch IDSW3674-4571-8996
3DS Friend Code0259 0316 2233
PSN  IDt__________chk
引用:
作者: green 查看文章
今日終於爆機, 遊玩時間15X小時, 好耐無花咁多時間係一隻GAME上了, 爆機後好滿足, 但同樣又好失落, 而家開部PS4唔知玩咩好

遊戲系統就無可挑剔了, 劇情還好, 雖然兩次逆轉的劇情感覺有點牽強, 第一次又會咁岩個間審問室不受殿堂影響, 第二次班民眾聽三島講幾句就信怪盜團, 說服力似乎唔多夠........不過整體都好出色, 玩完後真係希望香港都有怪盜團, 等某D高官可以悔改

唯一較大問題係同伴的著墨有點不足, 杏和佑介係後期基本上就只係搭下嘴, 無咩表現, 春出場太遲, 先天不足, 我有時都忘記左呢個角色係牢獄救人時, 救到最後一個, 以為係貓貓, 去到見係春, 都呆一呆

至於龍司, 雖然好多人唔多鍾意佢, 但我覺得還好吧, 正常高中生一名, 中段得意忘形其實都係人之常情

最後希望會出加強版, 另外更希望P6唔使再等咁多年
點玩到15X小時....經常入印象空間?

我現在打議員個到先玩到7X小時, 看攻略就來完了, 唔想這麼快完

舊 05-08-17, 11:28 AM   #669
pet3
The One

引用:
作者: Tdot 查看文章

我現在打議員個到先玩到7X小時, 看攻略就來完了, 唔想這麼快完
我玩到200小時....

全劇情不跳聽語音玩
不看攻略玩
合下99p 都差不多啦

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
舊 05-08-17, 11:35 AM   #670
Tdot
Game Master
(っ-_-)っT.™

Nintendo Switch IDSW3674-4571-8996
引用:
作者: pet3 查看文章
我玩到200小時....

全劇情不跳聽語音玩
不看攻略玩
合下99p 都差不多啦
係仔的語音我就飛

其實我少打印象空間

打印象空間和主線就十分燒時間, 不過值得

時間根本唔夠用

舊 05-08-17, 11:37 AM   #671
pet3
The One

引用:
係仔的語音我就飛

其實我少打印象空間

打印象空間和主線就十分燒時間, 不過值得

時間根本唔夠用
幾隻99p 的 xoxo xo 果道都成10小時了
再整下完美技能又十小時
合p又要錢
混亂錢又幾小時

FGO 目標預算
舊 05-08-17, 09:01 PM   #672
green

註冊日期: Aug 2005
引用:

因為初期經常係條街周圍參觀, 印象空間和殿堂都花左唔少時間, 特別係殿堂, 我係用左唔少時間潛入(雖然大部分殿堂都係用左遊戲入面的一日去完成)

不過遊玩時間係多, 但一些設施其實好少用, 釣魚和棒球都係12月中有空閒先玩左幾次, 書未睇哂, DVD只看過一次, 遊戲更加無玩過........另女僕咖啡廳都無入去過

最遺憾係時間太緊迫, 好少同班女角去不同地點約會
green 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-17, 02:14 PM   #673
Tdot
Game Master
(っ-_-)っT.™

引用:
作者: green 查看文章
因為初期經常係條街周圍參觀, 印象空間和殿堂都花左唔少時間, 特別係殿堂, 我係用左唔少時間潛入(雖然大部分殿堂都係用左遊戲入面的一日去完成)

不過遊玩時間係多, 但一些設施其實好少用, 釣魚和棒球都係12月中有空閒先玩左幾次, 書未睇哂, DVD只看過一次, 遊戲更加無玩過........另女僕咖啡廳都無入去過

最遺憾係時間太緊迫, 好少同班女角去不同地點約會
我錯了, 由議員打到出聖杯我又用了7個小時

舊 05-10-17, 10:05 AM   #674
Tdot
Game Master
(っ-_-)っT.™

91小時機已爆

爆左都係重上腦緊唔想完

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] ペルソナ5 Persona 5 | PS3, PS4 | 已售 money 電視遊戲討論版 752 11-27-19 02:27 PM
THE END THANK YOU 風間鈴木仁 買賣專區 3 08-29-16 02:13 AM
[多機種] [攻略區]Metal Gear Solid V: The Phantom Pain 攻略專區 鐵之侍 攻略及心得交流區 1394 03-17-16 12:24 PM
人中之龍 維新 攻略專區 - 幕末無間道 鐵之侍 攻略及心得交流區 679 08-31-14 10:57 PM
[多機種] [PS4, PS3, Vita] MLB 14: The Show | PS4:1080p 60fps ( ゚ω゚)? 電視遊戲討論版 3 04-17-14 11:50 PM

現在的時間是 06:00 AM

手機版 | APP版