Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-08-16, 03:00 PM   #826
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

註冊日期: Jan 2004
XBox Live GamertagMikekoala
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章

在下覺得一期完攻略今時今日真係冇咩意思既,不過本書唔好睇告上消委都冇用。
唔係真係會冇人搞出版社…
但我真係第一次見係話被人投訴係要告上消委會而唔係報警呢下先好野
(同埋呢種手段五、六年前都無人再用,因為大家都知靠嚇無用)

問我點解會釘控~ 究竟點解要苦楚
我笑住回答~ 講一聲~ 我係我
wuxu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-16, 03:04 PM   #827
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
用乜罪名去告,真係頭痕

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-16, 03:07 PM   #828
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

引用:
作者: DevilElvis 查看文章
用乜罪名去告,真係頭痕
佢話有擬似編輯(無做成年果個)回佢係騷擾緊佢所以要告上消委會…

然後我第一個反應係:呢類case唔係報警會快d咩?

舊 12-08-16, 03:18 PM   #829
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
警察懶得過理你,平民CASE唔會用不誠實使用電腦架喎,聯群結黨去FACEBOOK檢舉下都仲有可能入到。

舊 12-08-16, 03:23 PM   #830
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

引用:
警察懶得過理你,平民CASE唔會用不誠實使用電腦架喎,聯群結黨去FACEBOOK檢舉下都仲有可能入到。
祝佢成功
雖然可行性唔高
(發現facebook個d真係無一千幾百個投訴都唔會理,仲要睇佢裡面負責個批人心情)

舊 12-08-16, 03:50 PM   #831
yuhchan5
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2008
PSN  IDmartinchan1986
XBox Live GamertagMrMidatumn
條友低低地,人地29號出game, 1號埋書就要求人地出詳細攻略,美術,印刷精美,boss 心得,素材,任務
如果無廠商背後support你叫人點做,得嘅,上網copy 人地資料囉
yuhchan5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-16, 04:01 PM   #832
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

引用:
作者: yuhchan5 查看文章
條友低低地,人地29號出game, 1號埋書就要求人地出詳細攻略,美術,印刷精美,boss 心得,素材,任務
如果無廠商背後support你叫人點做,得嘅,上網copy 人地資料囉
的確佢係我入行咁多年來作大作得最誇張既一個

此篇文章於 12-08-16 04:05 PM 被 wuxu 編輯。
舊 12-08-16, 04:17 PM   #833
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: wuxu 查看文章
忍唔著都要係度講:
我第一次見到人話要將Game書告上消委會
條友食錯藥?

引用:
條友可能當香港做GAME書O既真係有市場到遊戲廠會授權出同日發售完全攻略本咁呱...

真係想要O既咪去買日版/美版完全攻略本囉,但唔好諗住放低廿雞就可以攞走本攻略本...

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-16, 04:22 PM   #834
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

引用:
作者: david 查看文章
條友食錯藥?

條友可能當香港做GAME書O既真係有市場到遊戲廠會授權出同日發售完全攻略本咁呱...

真係想要O既咪去買日版/美版完全攻略本囉,但唔好諗住放低廿雞就可以攞走本攻略本...
咁可能佢係唔記食藥多過食錯藥

舊 12-08-16, 04:27 PM   #835
超合Game魂
Game Master
超サイヤ人

註冊日期: Oct 2006
引用:
咁可能佢係唔記食藥多過食錯藥
等佢攪大佢當幫本書賣吓廣告

舊 12-08-16, 04:28 PM   #836
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
>>條友可能當香港做GAME書O既真係有市場到遊戲廠會授權出同日發售完全攻略本咁呱...

授權完全攻略其實有...雖然唔多,亦唔會係同日出
香港分部做得嘢嗰幾間廠真係好落力架

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-16, 04:35 PM   #837
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

引用:
作者: sugihara 查看文章
>>條友可能當香港做GAME書O既真係有市場到遊戲廠會授權出同日發售完全攻略本咁呱...

long long time ago, in the game書 far far away~

打~打~ 打~打~~打~ 打打打~ 打~打

舊 12-08-16, 04:36 PM   #838
david
The One

引用:
作者: sugihara 查看文章

以條友O既「邏輯」,同日出唔到都係死罪O黎啦...

題外話:話說,臺灣仲有無翻譯日版完全攻略本?

---
舊 12-08-16, 04:43 PM   #839
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
記得果時bh2,鬼武者3等香港都同步出過受權攻略本
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-16, 04:49 PM   #840
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
就算官方授權都唔會一個禮拜就show晒game內所有料啦
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-16, 04:51 PM   #841
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

引用:
作者: 真!DC 查看文章
由手機版發出
如果依家授權個價去到BH2,鬼武者3年代咪得囉
由手機版發出
舊 12-08-16, 05:04 PM   #842
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: 真!DC 查看文章
由手機版發出
當年我睇住個台仔玩未完成版新鬼武者整攻略本

頂佢我肺我自己就要喺隔離玩洛克人EXE6

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-16, 05:09 PM   #843
david
The One

引用:
作者: aquarius 查看文章
就算官方授權都唔會一個禮拜就show晒game內所有料啦
如果係美國/日本O個種授權,隻GAME同相關資料會O係隻GAME未正式發售前一早俾佐GAME書去做攻略,所以日美完全攻略本係可以做到同日發售,而且係勁詳盡。

我有儲同用BETHESDA O既授權同日硬皮版攻略,本本都同實體版黃頁無乜分別,圖文MAP數據乜都齊的。

---
舊 12-08-16, 05:21 PM   #844
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
如果係美國/日本O個種授權,隻GAME同相關資料會O係隻GAME未正式發售前一早俾佐GAME書去做攻略,所以日美完全攻略本係可以做到同日發售,而且係勁詳盡。

我有儲同用BETHESDA O既授權同日硬皮版攻略,本本都同實體版黃頁無乜分別,圖文MAP數據乜都齊的。
i mean廠商係會要求出版商就算俾你早玩晒按步就班發佈進度
就好似睇戲唔想咁快將所有野都劇透
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-16, 05:30 PM   #845
神人ではない!新人だ

冇留意美係點,不過今時今日日系既完全攻略基本上都係一個月之後既事,同步/早出既只係初心GUIDE。
其實日出版社應該幾頭痛,好多GAME一個月之後已經網上有人做晒MAP同驗證,出黎既資料分分鐘比起原廠放出既更詳細。
同時亦有可能好似今期SA:O咁,攻略一出就黎大鑊更新,搞到冇人想買…

舊 12-08-16, 05:55 PM   #846
david
The One

更新改設定呢O的真心難搞,所以OLG呢類我多數唔會買實體版攻略,隻GAME我勁BUY O既就會買設定集就算,OLG三不五時就一大改,實體攻略就即時報廢。

而且唔少OLG都會有官方指定WIKI,有咩改動WIKI基乎都可以即日更新到。

---
舊 12-08-16, 07:23 PM   #847
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

引用:
更新改設定呢O的真心難搞,所以OLG呢類我多數唔會買實體版攻略,隻GAME我勁BUY O既就會買設定集就算,OLG三不五時就一大改,實體攻略就即時報廢。

而且唔少OLG都會有官方指定WIKI,有咩改動WIKI基乎都可以即日更新到。
最慘睇FF15個勢,以後連單機Game都會咁做

舊 12-08-16, 08:33 PM   #848
神人ではない!新人だ

引用:
最慘睇FF15個勢,以後連單機Game都會咁做
DS3都大郁咗幾次,而且同網上班神人比,即使出版社有埋廠放料,系統深入程度都仲係要輸幾皮…

舊 12-08-16, 08:43 PM   #849
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

引用:
DS3都大郁咗幾次,而且同網上班神人比,即使出版社有埋廠放料,系統深入程度都仲係要輸幾皮…
咁始終DS3對戰成份大過FF15
一去到要PVP真係時時要buff呢樣改個樣,相信呢個世界有vs mode而又唔駛改既game就只有俄羅斯方塊同傷心小棧

舊 12-09-16, 02:08 AM   #850
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
觀察左幾版諗緊我係味要講2句.....XD

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
( 原創)水色之都VOL.2 (感謝圖,vol.3的情報) 五木★ Cosplay同人MIX討論區 7 02-15-08 01:39 AM
車路士球迷會Vol.9 ﹝~ 請到 Vol.10 討論 ~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1003 07-02-07 09:17 PM
AC Milan 球迷會Vol.4 ﹝~ 請到 Vol.5 繼續討論!~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1000 12-22-06 04:23 PM
車路士球迷會Vol.6 ﹝~ 請移到Vol.7討論 ~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1000 05-30-06 09:17 AM
AC Milan 球迷會Vol.2 ﹝~ 請到Vol.3 繼續討論 ~﹞ 柴崎幸 體育版 1002 01-23-06 12:22 AM

現在的時間是 08:10 PM

手機版 | APP版