Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 07-10-12, 10:44 AM   #101
比卡SP
Game Master
祭...

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: kev00269270 查看文章
約略睇完第1卷,一個完整故事

動畫會做到邊到呢?
基本上睇CAST表同クール數就可以肯定是做1~4卷

舊 07-10-12, 10:48 AM   #102
Wath
Insane Gamer
一匹羊

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: 比卡SP 查看文章
基本上睇CAST表同クール數就可以肯定是做1~4卷
一定係1~4啦,
講到妖精之舞 救出アスナ之後個咀咀個cut in 非常重要的說!

舊 07-10-12, 10:50 AM   #103
Wath
一匹羊

引用:
6真係正, 8就...得斷OO劍好睇囉

7係2章外傳? 點解某外掛王可以開到第3章女主釣比佢既黃金劍既?
外掛王

舊 07-10-12, 11:08 AM   #104
DMRevolution
Game Master
ChiHaNa

註冊日期: Mar 2008
Nintendo Switch ID6651-6298-2897
3DS Friend Code3480 2495 6887
PSN  IDdmrevolution
XBox Live Gamertagdmrevolution101
引用:
6真係正, 8就...得斷OO劍好睇囉

7係2章外傳? 點解某外掛王可以開到第3章女主釣比佢既黃金劍既?
sor. 手殘....3章外傳...

sao -> alo -> 新alo

頌未習慣個後面個兩個...

引用:
作者: casio 查看文章
4百幾頁都叫地獄,咁終焉年代紀同境界線上的地平線呢d情以何堪呀?
我冇睇嘛...

引用:
作者: Wath 查看文章
一定係1~4啦,
講到妖精之舞 救出アスナ之後個咀咀個cut in 非常重要的說!
op 見到結衣, 分分鐘頭12頭就已經見了....

頭12話!?

1 --> 開頭
2 --> 如果真是做起始之日的話...
3 --> 講番22定36層 (1集尾講第1層頌未比人攻略)
4-7 --> 小幸, 阿絲娜好友(唔記得叫咩名-3-), 西莉卡
9打後 --> 打會長??

咀咀個part 我就一般, 因為第1卷就齊晒喇...
反而想睇她用gm id 個幕多d...

引用:
外掛王
人地假假地都是高達黎.
光劍同槍的...不過唔係鐳射個隻

此篇文章於 07-10-12 11:14 AM 被 DMRevolution 編輯。
DMRevolution 目前離線  
舊 07-10-12, 11:49 AM   #105
Wath
一匹羊

引用:
作者: dmr5202005 查看文章

我冇睇嘛...

頭12話!?

1 --> 開頭
3 --> 講番22定36層 (1集尾講第1層頌未比人攻略)
4-7 --> 小幸, 阿絲娜好友(唔記得叫咩名-3-), 西莉卡

人地假假地都是高達黎.
其實佢可能唔跟小說次序出
而係第2本個4個故事加左去第1本
再由始まりの町開始講起

舊 07-10-12, 12:38 PM   #106
Game Master
ChiHaNa

Nintendo Switch ID6651-6298-2897
XBox Live Gamertagdmrevolution101
引用:
其實佢可能唔跟小說次序出
而係第2本個4個故事加左去第1本
再由始まりの町開始講起
所以就係話第2話會係起始之街的機會好高, 因為AW 都是咁做...
而且作者自己都講....後面有D外傳是10年之後先寫....有機會會後文不對前文...
舊 07-10-12, 12:49 PM   #107
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:

我冇睇嘛...

頭12話!?

1 --> 開頭

咀咀個part 我就一般, 因為第1卷就齊曬喇...

人地假假地都是高達黎.
買黎睇啦
可以比杏用黎練飛字典

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線  
舊 07-10-12, 01:05 PM   #108
Game Master
ChiHaNa

引用:
作者: pet3 查看文章
買黎睇啦
可以比杏用黎練飛字典
杏!?

我岩岩先開左本劣等生2 睇咋
(快D出動畫啦)
舊 07-10-12, 01:07 PM   #109
shooter
Game Master

註冊日期: Jan 2005
引用:
我就係睇完加速 -> 再跳入sao...
我講6同8係地獄原因係....6有4百幾頁, 8 有3百幾頁...
但是故事非常正
可能我睇慣金庸小說,越長編越鐘意。

小說阿絲娜應該係好艷,好搶眼果類女仔。動畫這個好似 大神与七位伙伴 個女主角咁。

此篇文章於 07-10-12 01:17 PM 被 shooter 編輯。
shooter 目前離線  
舊 07-10-12, 01:26 PM   #110
Game Master
ChiHaNa

引用:
作者: shooter 查看文章
可能我睇慣金庸小說,越長編越鐘意。

小說阿絲娜應該係好艷,好搶眼果類女仔。動畫這個好似 大神与七位伙伴 個女主角咁。
其實我唔介意她長, 寫得咁細致係一件好事, 我都好鐘意
只不過我鐘意瞓係床睇....本書好重者...
舊 07-10-12, 01:34 PM   #111
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
杏!?

我岩岩先開左本劣等生2 睇咋
(快D出動畫啦)
關鍵字
藤林杏 字典

http://www.google.com/imgres?start=7...w=1366&bih=625

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線  
舊 07-10-12, 03:03 PM   #112
shooter
Game Master

引用:
其實我唔介意她長, 寫得咁細致係一件好事, 我都好鐘意
只不過我鐘意瞓係床睇....本書好重者...
我都係床上睇,但我係將本書放在床上。唔會覺得重。

唔通你係 face up 咁 hold 住本書黎睇?
舊 07-10-12, 03:48 PM   #113
mkmonkey
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2005
引用:

不推薦享受方法

買部 Kindle 用黎睇,唔重,頭向上定向下都咁方便!
仲可以一次過帶晒咁多本出街,睇完就跳下一本

舊 07-10-12, 03:55 PM   #114
Game Master
ChiHaNa

引用:
作者: pet3 查看文章
我都估到係她...但是點解要拉到去古蘭蘭多呢

引用:

係呀...
兩腳一伸感覺唔錯...

引用:
作者: mkmonkey 查看文章
不推薦享受方法

買部 Kindle 用黎睇,唔重,頭向上定向下都咁方便!
仲可以一次過帶晒咁多本出街,睇完就跳下一本
老k 唔買喇, 太多電子產哈...
成日都比人話遲早中毒死...
舊 07-10-12, 03:58 PM   #115
mkmonkey
Crazy Gamer

引用:

我都好期待呢幕
特別想知會用乜野 BGM

舊 07-10-12, 04:19 PM   #116
HEERO
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2010
不能登出的設定什麼微波燒腦, 很多都不可能成立
真係當左套野係 人類衰退之後 都是雞肉嗎
甩開個頭盔半秒都不用啦
頭盔內置電池又不是無限
剪斷頭盔內置電源線都行
HEERO 目前離線  
舊 07-10-12, 04:29 PM   #117
mkmonkey
Crazy Gamer

引用:
作者: HEERO 查看文章
甩開個頭盔半秒都不用啦
頭盔內置電池又不是無限
剪斷頭盔內置電源線都行
講故唔好駁故嘛
其實呢個設定既漏洞大到嚇死人 ... 即係同紅白機內藏炸彈一樣。
你覺得一件咁先進既產品響上市之前無做過安全測試?

單係要解釋點解你個 VR HMD 入面有粒微波發射器已經無可能 pass 到安檢 ...

當然,如果呢件野係大陸制,一切就變得非常合理 ... 不過死因可能係 HMD 設計問題導致爆炸。

舊 07-10-12, 07:19 PM   #118
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
甩開個頭盔半秒都不用啦
頭盔內置電池又不是無限
剪斷頭盔內置電源線都行

小說原文
克莱因的右手慢慢地举了起来,似乎是想抓住应该存在于现实世界里的头盔,同时也发出了干笑的声音。

「哈哈……那家伙在说什么啊。这根本不可能。这种事根本不可能办到嘛。NERvGear……只不过是游戏机而已。怎么可能做到……破坏脑部这种事。你说是吧!桐人!」

他的声音在说到后半段时已经沙哑。而就算他再怎么凝视着我,我也没有办法点头同意他所说的话。

NERvGear是藉由埋藏在内部的无数信号组件,来发出微弱的电磁波给予脑细胞做某种事情时的拟似感觉。

确实可以说是走在时代最尖端的超科技。但其实与它的原理完全相同的家电制品,日本的所有家庭都早在四十年前就已经接受了。那也就是——微波炉。

只要有充分的输出功率,NERvGear的确有可能让我们脑细胞中的水分产生震动,接着藉由摩擦生热来将我们的脑部蒸熟。但是……

「……原理上来说并不是不可能……但是我想这一定只是吓唬人的而已。因为只要把NERvGear的电源线拔掉,它就无法发出那么高功率的电磁波了。只要它没有内藏大容量的电池在里面……的话…………」

克莱因应该已经察觉到我说到一半就没办法再说下去的理由了。

这个高个子的美男子用空洞表情呻吟般说道:

「的确……有内藏电池。听说是占头盔三成重量的充电电池。但这根本没道理嘛!如果忽然停电的话怎么办!」

说到这里,茅场仿佛听见克莱因说的话似的,从上空继续传来他的声音:

更具体来说,外部电源切断十分钟以上、网络断线两小时以上、尝试破坏NERvGear本体或是解除固定锁——只有在上述这几个条件下,脑部破坏程序才会执行。而这些条件,都已经透过本公司以及媒体在外面的世界发表出去了。顺带一提,现在这个时间点上,已经有不少玩家的家人朋友,无视我们的警告,尝试强制解除NERvGear,而结果就是……」

大声响起的金属性声音讲到这个地方,稍微吸了口气。

「——很遗憾,目前已有两百一十三名玩家,永远从现实世界及艾恩葛朗特里退场了。

引用:
講故唔好駁故嘛
其實呢個設定既漏洞大到嚇死人 ... 即係同紅白機內藏炸彈一樣。
你覺得一件咁先進既產品響上市之前無做過安全測試?

單係要解釋點解你個 VR HMD 入面有粒微波發射器已經無可能 pass 到安檢 ...

當然,如果呢件野係大陸制,一切就變得非常合理 ... 不過死因可能係 HMD 設計問題導致爆炸。
因為設計NERvGear就係矛場叔本人而且仲有人幫手,收幾多隱藏功能都得

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾

此篇文章於 07-10-12 07:29 PM 被 casio 編輯。
casio 目前離線  
舊 07-10-12, 07:30 PM   #119
shooter
Game Master

引用:
講故唔好駁故嘛
我反而唔覺得係 bug 喎。

宜家講緊 fully dive 入虛擬世界,截斷左大腦對身體既指令。再另行放出新的指令,咁既情況,冇micro wave 點做?

好似 Matrix 咁,個個直接插晒線入頸度,而 SAO 係 用 wireless, 都好 logic 姐。
舊 07-10-12, 07:59 PM   #120
HEERO
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2010
引用:
小說原文
克莱因的右手慢慢地举了起来,似乎是想抓住应该存在于现实世界里的头盔,同时也发出了干笑的声音。

「哈哈……那家伙在说什么啊。这根本不可能。这种事根本不可能办到嘛。NERvGear……只不过是游戏机而已。怎么可能做到……破坏脑部这种事。你说是吧!桐人!」

他的声音在说到后半段时已经沙哑。而就算他再怎么凝视着我,我也没有办法点头同意他所说的话。

NERvGear是藉由埋藏在内部的无数信号组件,来发出微弱的电磁波给予脑细胞做某种事情时的拟似感觉。

确实可以说是走在时代最尖端的超科技。但其实与它的原理完全相同的家电制品,日本的所有家庭都早在四十年前就已经接受了。那也就是——微波炉。

只要有充分的输出功率,NERvGear的确有可能让我们脑细胞中的水分产生震动,接着藉由摩擦生热来将我们的脑部蒸熟。但是……

「……原理上来说并不是不可能……但是我想这一定只是吓唬人的而已。因为只要把NERvGear的电源线拔掉,它就无法发出那么高功率的电磁波了。只要它没有内藏大容量的电池在里面……的话…………」

克莱因应该已经察觉到我说到一半就没办法再说下去的理由了。

这个高个子的美男子用空洞表情呻吟般说道:

「的确……有内藏电池。听说是占头盔三成重量的充电电池。但这根本没道理嘛!如果忽然停电的话怎么办!」

说到这里,茅场仿佛听见克莱因说的话似的,从上空继续传来他的声音:

更具体来说,外部电源切断十分钟以上、网络断线两小时以上、尝试破坏NERvGear本体或是解除固定锁——只有在上述这几个条件下,脑部破坏程序才会执行。而这些条件,都已经透过本公司以及媒体在外面的世界发表出去了。顺带一提,现在这个时间点上,已经有不少玩家的家人朋友,无视我们的警告,尝试强制解除NERvGear,而结果就是……」

大声响起的金属性声音讲到这个地方,稍微吸了口气。

「——很遗憾,目前已有两百一十三名玩家,永远从现实世界及艾恩葛朗特里退场了。
快手除頭盔的話可不用1/3秒, 微波爐可在半秒內加熱燒起東西嗎
如果沒了解除遊戲或除頭盔會死的一些BUG的話, 換成係腦袋內有控制晶片, 應該會合理很多...
HEERO 目前離線  
舊 07-10-12, 08:35 PM   #121
比卡SP
Game Master
祭...

註冊日期: Sep 2003
引用:
快手除頭盔的話可不用1/3秒, 微波爐可在半秒內加熱燒起東西嗎
如果沒了解除遊戲或除頭盔會死的一些BUG的話, 換成係腦袋內有控制晶片, 應該會合理很多...
在物理上, 有一個固定鎖, 用黎固定個頭, 舊野係緊貼下巴,
係有固定鎖既情況下用1/3秒除頭盔應該會連個頭都除甩埋

舊 07-10-12, 08:50 PM   #122
ayato
God of Gamer
ʕ‧ᴥ‧ʔ

註冊日期: Mar 2007
買左第1集睇完
甘就完左個故事
一本道故事,右唔係好特別甘,我諗要有畫面先好睇
之後仲可以講咩?諗緊繼唔繼續買..

NINTENDO FDCODE:4098 5464 9475
ayato 目前離線  
舊 07-10-12, 09:28 PM   #123
CMS
Game Master

註冊日期: Feb 2002
引用:
看來你對"微波爐" 原理唔多理解

洗唔洗要去到加熱, 射到適當位置
連千分之一秒到唔駛

1/3秒

要解決唔洗咁煩,浸個頭入水就攪掂
都係"講故唔好駁故" ,要解決可以好多方法

此篇文章於 07-10-12 09:35 PM 被 CMS 編輯。
CMS 目前離線  
舊 07-10-12, 09:39 PM   #124
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: CMS 查看文章
看來你對"微波爐" 原理唔多理解

洗唔洗要去到加熱, 射到適當位置
連千分之一秒到唔駛

1/3秒

要解決唔洗咁煩,浸個頭入水就攪掂
都係"講故唔好駁故" ,要解決可以好多方法
會漏電的說

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線  
舊 07-10-12, 09:43 PM   #125
CMS
Game Master

註冊日期: Feb 2002
引用:
會漏電的說
又唔220V,用內置電池
要駁實有得駁,拿來討論
唔覺得有乜意思

講到明係說故事
CMS 目前離線  
關閉主題

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
大高忍「マギ シンドバットの冒険」連載終了 supermanlady 日本動漫畫討論版 165 10-07-23 05:46 AM
[動畫] 「THE IDOLM@STER CINDERELLA GIRLS」7月17日(金)より2nd SEASON放送開始!! 丨A-1 Pictures制作 money 日本動漫畫討論版 1140 06-13-19 03:32 AM
川原礫「アクセル・ワールド (加速世界)」#13「Violation;侵入」 supermanlady 日本動漫畫討論版 1002 07-09-12 05:33 PM
「アクエリオンEVOL」第7話「真夜中の少女」 真!DC 日本動漫畫討論版 1001 02-13-12 01:30 AM
[器材] Nikkor AF-S 500mm F4G ED VR & AF-S 600mm F4G ED VR KKH 照相館 5 01-01-08 08:07 AM

現在的時間是 11:36 PM

手機版 | APP版