Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 體育版 > GAF Racing Engine車迷討論區

主題工具 顯示模式
舊 02-24-06, 04:13 PM   #1
米小姐
Insane Gamer
倒轉了的潑婦

註冊日期: Feb 2006
產品討論

有冇人用過落場波箱(排檔)? 其實落場波箱,有咩唔好處?
轉波可以快D, 又可以延長極力子壽命, 只不過要配合racing極力子同快cam先真正好使好用.
我對呢樣0野認識唔多, 所以唔知有邊間廠出產.

MitsubishiGalantVR-4, 車架GF-EC5A, 車身長4680mm, 車身闊1760mm, 車身高1420mm, 軸距2635mm, 前輪跨距1525mm, 後輪跨距1520mm, 車重1550kg, 用V型6氣缸DOHC每氣缸4氣閥雙渦輪增壓引擎, 引擎型號6A13, 排氣量2498cc, 內徑X行程81X80.8mm, 壓縮比8.5, 最大馬力280ps/5500rpm, 最大扭力37kgm/4000rpm, 變速系統5前速+-自動波箱, 前懸掛系統:多連桿式, 後懸掛系統:多連桿式, 前制動系統:16吋通風碟, 後制動系統:15吋通風碟, 前輪胎:255/40 R17, 後輪胎:255/40 R17
米小姐 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-06, 05:23 PM   #2
enilyks

註冊日期: Apr 2005
落場個d好似連極力子都唔洗喎,就禁推+/-

我都唔係好熟,只係知佢最大既唔好處就係貴死人

就係因為太貴,知道應該冇機會改,所以冇研究

改得波箱...應該其他野都改到冇得好改

因為你唔係drag racing, 或者改到架車1000hp,原廠波箱已經夠玩,想轉波快,落快棍咪得囉

我都係用緊C's short shift,感覺已經好短

此篇文章於 02-24-06 05:30 PM 被 enilyks 編輯。
enilyks 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-06, 05:26 PM   #3
米小姐
倒轉了的潑婦

引用:
作者: enilyks
落場個d好似連極力子都唔洗喎,就禁推+/-

我都唔係好熟,只係知佢最大既唔好處就係貴死人

就係因為太貴,知道應該冇機會改,所以冇研究
我係指房車賽用果D喎..
你所講係咪用於方程式賽車度?

MitsubishiGalantVR-4, 車架GF-EC5A, 車身長4680mm, 車身闊1760mm, 車身高1420mm, 軸距2635mm, 前輪跨距1525mm, 後輪跨距1520mm, 車重1550kg, 用V型6氣缸DOHC每氣缸4氣閥雙渦輪增壓引擎, 引擎型號6A13, 排氣量2498cc, 內徑X行程81X80.8mm, 壓縮比8.5, 最大馬力280ps/5500rpm, 最大扭力37kgm/4000rpm, 變速系統5前速+-自動波箱, 前懸掛系統:多連桿式, 後懸掛系統:多連桿式, 前制動系統:16吋通風碟, 後制動系統:15吋通風碟, 前輪胎:255/40 R17, 後輪胎:255/40 R17
舊 02-24-06, 05:41 PM   #4
enilyks

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: 米小姐
我係指房車賽用果D喎..
你所講係咪用於方程式賽車度?
唔係呀,我講個d係改落d日糸車到
波箱最終極個隻就係連極力子都唔洗

你話就禁推快,定用極力子快呀?

同埋講緊個價錢係一架車既價錢去買一個parts...
其實改波箱主要係因為原本果個handle唔到你架改車既power先要改波箱
一般唔會就禁只改波箱,因為改波箱真係唔會有幾大好處比到你
原廠波箱設定其實已經係比突左,所以如果唔係勁大改,好少會改波箱
=你會唔會用牛刀死雞同一道理,並唔係話好似落turbo禁,改左會勁d,

此篇文章於 02-24-06 05:50 PM 被 enilyks 編輯。
enilyks 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-06, 05:48 PM   #5
米小姐
倒轉了的潑婦

引用:
作者: enilyks
唔係呀,我講個d係改落d日糸車到
波箱最終極個隻就係連極力子都唔洗

你話就禁推快,定用極力子快呀?

同埋講緊個價錢係一架車既價錢去買一個parts...
我講緊未到終極果隻, 以前我收到風香港有人用(都係用人地賽後準備報消的---即係偷), 我好奇.

論壇跳轉

現在的時間是 06:54 PM

手機版 | APP版