Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 體育版 > GAF Racing Engine車迷討論區

主題工具 顯示模式
舊 02-17-06, 05:04 PM   #26
米小姐
Insane Gamer
倒轉了的潑婦

註冊日期: Feb 2006
唔知如果大家0向度交流落去, 遲D會唔會約埋一齊出0黎遊下車河咁呢?
米小姐 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-17-06, 05:08 PM   #27
米小姐
倒轉了的潑婦

引用:
作者: Hidekii
放氣valve即係你見d車收油或轉波時會發出好大聲 "chi~"
作用大概係將turbo增壓空氣放走 , 減低回頂壓力
我想問, 係咪轉波時, turbo都會著的?(恕我無知, 但我要知道) 唔係到若干轉數先會著turbo的麼? 如果唔係, 點解加速時會"chi chi"聲的?
舊 02-17-06, 07:06 PM   #28
Hidekii
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2003
turbo係去到某轉數先著 , 但唔著turbo都會有壓力 , 相對冇咁多 , 一縮油就會"chi"
Hidekii 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-17-06, 09:40 PM   #29
米小姐
倒轉了的潑婦

引用:
turbo係去到某轉數先著 , 但唔著turbo都會有壓力 , 相對冇咁多 , 一縮油就會"chi"
即係棍波先有呢個情況?
舊 02-17-06, 10:12 PM   #30
Tano
God of Gamer
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: enilyks
點大手術法先?
落左turbo?
有冇頭D個d放氣哇佬聲先?

我最勁個次見到BMW身...GTR心(rb26)...

當堂成個 樣....
引用:
作者: Tano
我架
EG9抬B18C改
VTEC改Turbo = 浪費金錢 + 無謂(個人想法)

<=不太喜歡Turbo增壓,反而對SuperCharger有D興趣(尤其4A-G S/C)
淨要大馬力,夠25歲咪去買WRX STI,EVO,價錢大眾化

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ

此篇文章於 02-17-06 10:15 PM 被 Tano 編輯。
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-17-06, 10:14 PM   #31
Hidekii
Crazy Gamer

引用:
作者: 米小姐
即係棍波先有呢個情況?
米大姐 , 你玩過咁多年咁多車咁多經驗點會唔知呢d呢 , 咪玩啦

自動波同棍波咪一樣~ 自動波, 都係要轉波架啦 , 都要縮油架啦
舊 02-17-06, 10:17 PM   #32
Tano
嫑憅

引用:
米大姐 , 你玩過咁多年咁多車咁多經驗點會唔知呢d呢 , 咪玩啦

自動波同棍波咪一樣~ 自動波, 都係要轉波架啦 , 都要縮油架啦
好奇一問
CVT轉波時,唔知洗唔洗縮油呢?

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
舊 02-17-06, 10:23 PM   #33
Hidekii
Crazy Gamer

唔知呀

我都係識少少扮代表咋 , 係知咁多咋
舊 02-17-06, 10:41 PM   #34
Tano
嫑憅

引用:
唔知呀

等我去研究吓,
希望借到個Friend部Colt仔揸

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
舊 02-17-06, 10:46 PM   #35
米小姐
倒轉了的潑婦

引用:

你唔係唔知我對自動波毫無認識0架啦.
乜自動波唔係一直踩地台佢會一直加速轉波咩?
渣開棍波,轉波拖波都要先俾地台再縮油,然後踩極力子轉波,俾油鬆極力子, 但係自動波要轉波拖波係要點做?
舊 02-17-06, 10:47 PM   #36
米小姐
倒轉了的潑婦

引用:
唔知呀

你識少少,我識少少,佢識少少,呢個識少少,果個識少少, 大家交流加埋一齊, 日後自然係識多多喇
舊 02-17-06, 11:01 PM   #37
Tano
嫑憅

引用:
你唔係唔知我對自動波毫無認識0架啦.
乜自動波唔係一直踩地台佢會一直加速轉波咩?

沒錯,其實唔洗縮油(起碼我唔縮)

渣開棍波,轉波拖波都要先俾地台再縮油,然後踩極力子轉波,俾油鬆極力子, 但係自動波要轉波拖波係要點做?
自動波就簡單,收車就按 O/D off 或 Hold 掣(即overdrive off) + 鬆油門(踩Brake)

<=不太喜歡踩Brake的人

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
舊 02-17-06, 11:12 PM   #38
米小姐
倒轉了的潑婦

引用:
自動波就簡單,收車就按 O/D off 或 Hold 掣(即overdrive off) + 鬆油門(踩Brake)

<=不太喜歡踩Brake的人
果然"直踩"就返到屋企........夠晒方便,相比下,我下下起步都要吊極力子(可以彈,但0徒油麻) 笨好多.
舊 02-17-06, 11:18 PM   #39
Tano
嫑憅

引用:
果然"直踩"就返到屋企........夠晒方便,相比下,我下下起步都要吊極力子(可以彈,但0徒油麻) 笨好多.
自動波就是為了不用左腳,就能駕駛而發明
但我用左腳Brake(尤其係市區上斜的路段)

下下起步都吊極力子,會好傷Wow
同人玩燈位起步就會(諗起想都覺自己好無謂....XD)

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ

此篇文章於 02-17-06 11:21 PM 被 Tano 編輯。
舊 02-17-06, 11:21 PM   #40
米小姐
倒轉了的潑婦

引用:
明明上斜,點解要迫力呢? 轉彎收油咪得囉?
舊 02-17-06, 11:31 PM   #41
Tano
嫑憅

引用:
明明上斜,點解要迫力呢? 轉彎收油咪得囉?
漏咗講燈口位
平路左腳Brake有時會太"應",上斜易就D

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
舊 02-17-06, 11:48 PM   #42
米小姐
倒轉了的潑婦

引用:
漏咗講燈口位
平路左腳Brake有時會太"應",上斜易就D
.......明明地啦.......

MitsubishiGalantVR-4, 車架GF-EC5A, 車身長4680mm, 車身闊1760mm, 車身高1420mm, 軸距2635mm, 前輪跨距1525mm, 後輪跨距1520mm, 車重1550kg, 用V型6氣缸DOHC每氣缸4氣閥雙渦輪增壓引擎, 引擎型號6A13, 排氣量2498cc, 內徑X行程81X80.8mm, 壓縮比8.5, 最大馬力280ps/5500rpm, 最大扭力37kgm/4000rpm, 變速系統5前速+-自動波箱, 前懸掛系統:多連桿式, 後懸掛系統:多連桿式, 前制動系統:16吋通風碟, 後制動系統:15吋通風碟, 前輪胎:255/40 R17, 後輪胎:255/40 R17
舊 02-18-06, 05:48 AM   #43
enilyks

註冊日期: Apr 2005
引用:

下下起步都吊極力子,會好傷Wow
同人玩燈位起步就會(諗起想都覺自己好無謂....XD)
我反而覺得自動波係出俾d手腳唔協調個d...
雖則我依家都渣手波渣到煩煩地,心思思想換自動波...

小弟因為過左25...玩開turbo車,之前十幾歲係外國一路都係開turbo車(冇開過na車),對na車唔熟,唔識唔好笑我
但聽我個integra朋友話,落大turbo禁係唔好,honda車落個細turbo勁fit,勁正喎,3000著turbo,跟住5/6000著v-tec,係禁去...
super charger 好似重浪費金錢 + 無謂喎...
出力少,重要貴喎
不過改得車都預左要洗$...
落大turbo冇理由唔改oil pump,跟住一路連鎖落去,fuel injector,EUC,一路改落去...

大家覺唔覺改車係一條不歸路
enilyks 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-18-06, 10:51 AM   #44
米小姐
倒轉了的潑婦

引用:
我反而覺得自動波係出俾d手腳唔協調個d....雖則我依家都渣手波渣到煩煩地,心思思想換自動波...

小弟因為過左25...玩開turbo車,之前十幾歲係外國一路都係開turbo車(冇開過na車),對na車唔熟,唔識唔好笑我
但聽我個integra朋友話,落大turbo禁係唔好,honda車落個細turbo勁fit,勁正喎,3000著turbo,跟住5/6000著v-tec,係禁去...
super charger 好似重浪費金錢 + 無謂喎...
出力少,重要貴喎
不過改得車都預左要洗$...
落大turbo冇理由唔改oil pump,跟住一路連鎖落去,fuel injector,EUC,一路改落去...

大家覺唔覺改車係一條不歸路
首先各下要小心言語, 主觀言語最好加句"我個人認為", 咁大家會容易接受.
不歸路係指車,唔係指人, 我以前架架車買親返0黎都會改, 但唯一最後果架EG大TEC乜都冇改過,全車原裝.一架車一但改0左,要內外性能都打回原形係幾大工程.

MitsubishiGalantVR-4, 車架GF-EC5A, 車身長4680mm, 車身闊1760mm, 車身高1420mm, 軸距2635mm, 前輪跨距1525mm, 後輪跨距1520mm, 車重1550kg, 用V型6氣缸DOHC每氣缸4氣閥雙渦輪增壓引擎, 引擎型號6A13, 排氣量2498cc, 內徑X行程81X80.8mm, 壓縮比8.5, 最大馬力280ps/5500rpm, 最大扭力37kgm/4000rpm, 變速系統5前速+-自動波箱, 前懸掛系統:多連桿式, 後懸掛系統:多連桿式, 前制動系統:16吋通風碟, 後制動系統:15吋通風碟, 前輪胎:255/40 R17, 後輪胎:255/40 R17
舊 02-18-06, 11:46 AM   #45
平本一樹
Game Master

引用:
禁係唔係啦...
係turbo車先有嫁,同車舊唔舊冇關係
你舉個d例子冇係因為個d全都係na車...
大巴反而有,有時你聽到巴士埋站會有d放氣聲,"次"一聲,個d就係
同埋ae111, accord個d唔係好算跑車啦
只可以話係跑房車
而turbo車例子有subaru,skyline,evo,rx-7,silvia(s15,14)係最多人識
不過standard冇改會聽唔係好出有聲

點解釋好呢...
因為要解釋都好煩...
你知唔知turbo原理?
小弟係一個冇牌既人

所以唔太知咩要TURBO原理?唔好意思

咁我想問WRC賽車用既是什麼原理?(例如法國車廠標誌、CITRZRON、SABARU STI GDB、EVO8、保時捷系列等等)

仲有米小姐如果架車有非法改裝俾交通警捉到唔會架車俾人拖去何文田既嗎?
平本一樹 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-18-06, 11:54 AM   #46
機動盜賊首領-電

註冊日期: May 2002
PSN  IDgutscharm
TURBO即係窩輪增壓.
用引擎排出黎既死氣推郁個turbo.turbo運作時增加生風走入引擎既壓力.而達到提升馬力既效果.
好似係咁上下.有錯請指正.

ps.有d野其實唔一定有牌先識.亦唔代表有牌一定識.

機動盜賊首領-電 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-18-06, 11:58 AM   #47
米小姐
倒轉了的潑婦

引用:
作者: 平本一樹
小弟係一個冇牌既人

咁我想問WRC賽車用既是什麼原理?(例如法國車廠標誌、CITRZRON、SABARU STI GDB、EVO8、保時捷系列等等)

仲有米小姐如果架車有非法改裝俾交通警捉到唔會架車俾人拖去何文田既嗎?
唔一定係何文田,葵涌都有個汽車扣押中心.非法改裝罰款係以零件數目計,真係是但一粒螺絲唔係原廠都可以計在內, 請問而家罰款有冇加到呢?

舊 02-18-06, 12:00 PM   #48
米小姐
倒轉了的潑婦

引用:
小弟係一個冇牌既人

就此歡迎有牌冇牌有車冇車都可以入0黎傾0架.

舊 02-18-06, 09:18 PM   #49
enilyks

註冊日期: Apr 2005
引用:
小弟係一個冇牌既人

你問得禁籠統...要講到聽日先講得完
因為每個parts,每間廠都有自己原理同做法

例如好似個engine禁,已可分為v型(v6,v8supercar),垂直(nissan skyline, BMW),平行(subaru,保時捷),轉子(mazda, rx7, rx8),各有各優/缺點...

又例如suspension又可分為麥花臣,multi-link....真係講到聽日都講唔完

不過,d WRC車其實已組改到同原裝車面目全非,一個WRC車既波箱價錢已經可以買幾架原裝車....
enilyks 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-18-06, 11:33 PM   #50
米小姐
倒轉了的潑婦

引用:
你問得禁籠統...要講到聽日先講得完
因為每個parts,每間廠都有自己原理同做法

例如好似個engine禁,已可分為v型(v6,v8supercar),垂直(nissan skyline, BMW),平行(係咪叫咩咩水流對向引擎)(subaru,保時捷),轉子(mazda, rx7, rx8),各有各優/缺點...

又例如suspension又可分為麥花臣,multi-link....真係講到聽日都講唔完

不過,d WRC車其實已組改到同原裝車面目全非,一個WRC車既波箱價錢已經可以買幾架原裝車....
我原本諗本開個TOPIC講解下, 因為我有畫到解構圖, 不過D圖到而家都仲未搵到質0左去邊, 我懶得再畫, 而家再畫, 又要摷書參考....我試試啦.

論壇跳轉

現在的時間是 07:09 PM

手機版 | APP版