Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-01-16, 01:09 PM   #2551
信長
God of Gamer
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
我都係嬲投共之說
成日用投共套去對方身上, 易過食生菜

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-16, 01:12 PM   #2552
VICT
Ultimate Gamer
什麼超有趣的?

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDvictorleung213
http://polymerhk.com/articles/2016/05/18/31196/

link入面又見到呢篇文
咁邊個先係真相
btw 我真心覺得寶可夢個名好數字
由手機版發出
VICT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-16, 01:54 PM   #2553
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
https://www.ptt.cc/bbs/C_Chat/M.1456535343.A.3CB.html

人地已解釋寵物小精靈、神奇寶貝已被註冊

: 因為都被人註冊走了 老任其實也不得不選別的名稱
: 而老任在國內及其他國家都是用 "Pokemon"
: 他們是很希望推廣這個詞的
: 兩種正式名稱 各取字 並盡量達到音譯且具有原本名稱的意思
: 變成了"精靈寶可夢"

寶可夢老唔老土,我都唔會用,正如以前我都唔會講寵物小精靈
文中指出精靈寶可夢並非單以投共而定
係寵物小精靈、神奇寶貝都抽字出黎,並希望音似原文
一樣野無可能滿足到所有人

話事話,而定0靚仔叫叮噹,定已經改晒口叫多拉a夢

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-16, 02:39 PM   #2554
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
因為係兩岸三地, 當中差異, 正名時,一定有得失
所以我話佢地熱狗出發點
要反皮卡丘做咩先?? 而唔係用爭取多一區港式叫法(寵物名)
得廣東話先係皇道?? 有無尊重中台, 你反對皮卡丘時,咪又係傷害中台FANS 感情
不斷攻擊譯法,差異之處, 係唔會顯得你有幾優勝

先話老任奶共,參賽FANS投共,可悲 ,又要所謂奶共老任將佢叫番比卡超,你出左口抹黑人,人地又要聽你支笛
班友真係忽上腦

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-16, 02:43 PM   #2555
knight-philip
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: T.K. 查看文章

老任,並無出廣東版
至於皮卡丘,台灣都係咁叫
出繁體字,都唔係服務你香港

大家認為香港老任代理廢的話,同你爭取廣東譯音就根本妄想
有無一隻代理遊戲,真係寫著香港版,行廣東話架呢?
尋日去,唔順便反對埋瑪利歐譯法??唔係叫瑪利奧架咩

我覺得人地出中國語,本土狂熱份子一開始已經直頭要罷買、無視、冷處理,做咩增加改名後的認受性?
起碼GUNDAM BREAKER真的是寫著"繁體中文版",然後入面可以選擇表示"香港譯名"或者"台灣譯名"
GUNDAM BREAKER 3好像更加是選擇香港繁中之後連對白用字都會改為用香港慣用語法來表達

而GUNDAM BATTLE OPERATION就直接兩個譯名並排寫

引用:
https://www.ptt.cc/bbs/C_Chat/M.1456535343.A.3CB.html

人地已解釋寵物小精靈、神奇寶貝已被註冊

: 因為都被人註冊走了 老任其實也不得不選別的名稱
: 而老任在國內及其他國家都是用 "Pokemon"
: 他們是很希望推廣這個詞的
: 兩種正式名稱 各取字 並盡量達到音譯且具有原本名稱的意思
: 變成了"精靈寶可夢"

寶可夢老唔老土,我都唔會用,正如以前我都唔會講寵物小精靈
文中指出精靈寶可夢並非單以投共而定
係寵物小精靈、神奇寶貝都抽字出黎,並希望音似原文
一樣野無可能滿足到所有人

話事話,而定0靚仔叫叮噹,定已經改晒口叫多拉a夢
1.佢係同多啦A夢一樣咁出力,中英并用的話一早就應該改名叫"P卡啾",咁就真真正正三地同音了
2.要比較的話其實不應該用多啦A夢比較,因為人地當時冇BIG MOUTH咁話"我要打入粵語市場"
要比應該用之前小丸子單"香港人角色講普通話"比
因為都是先做一些表面上尊重香港人的行為
小丸子:打正旗號是香港人角色
老任:第一段PV當中石原講廣東話,之後4:39左右又提及香港
然後都是結果沒尊重香港
小丸子:香港人角色講普通話
老任:實際上"寶可夢"和"皮卡丘"在廣東話上都跟原音不同

所以我一直都話
老任一開始石原完全唔提香港,唔講廣東話就冇事
抬起人再掉人落地先係最傷

3.被人註冊果個係大陸地區,香港又冇被人搶註冊,何解要就大陸?
何況老任在中港台三地只有在香港有分公司,這我就不明白了
(當然這樣就可以推敲出有版友覺得反對者認為老任奶共,因為大家都合理睇得出是為了就大陸市場

此篇文章於 06-01-16 02:49 PM 被 knight-philip 編輯。
knight-philip 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-16, 02:45 PM   #2556
カガミ

引用:
作者: 信長 查看文章
因為係兩岸三地, 當中差異, 正名時,一定有得失
所以我話佢地熱狗出發點
要反皮卡丘做咩先?? 而唔係用爭取多一區港式叫法(寵物名)
得廣東話先係皇道?? 有無尊重中台, 你反對皮卡丘時,咪又係傷害中台FANS 感情
不斷攻擊譯法,差異之處, 係唔會顯得你有幾優勝

先話老任奶共,參賽FANS投共,可悲 ,又要所謂奶共老任將佢叫番比卡超,你出左口抹黑人,人地又要聽你支笛
班友真係忽上腦
點解我睇英日各大新聞都冇你寫的紅字? 尤其後段
我只見到新聞話因為香港語言文化受壓迫所以會咁反對

舊 06-01-16, 02:46 PM   #2557
T.K.
很黃很暴力

Gb3係香港老任代理?

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
舊 06-01-16, 02:54 PM   #2558
カガミ

引用:
Gb3係香港老任代理?
現在GAME廠只有一間?
為何SONY做到老任做不到/不去做?

PS.你不用替老任思考理由例如"成本貴"etc,你是客不是奴隸

舊 06-01-16, 02:59 PM   #2559
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
無話奴唔奴隸既,香港版走到幾數就直接影響點決策。
你覺得佢目中無人咪連日版唔好買囉,問題係同抵制王晶一樣,一向都唔幫襯咁抵制黎有咩意思啫…

舊 06-01-16, 03:00 PM   #2560
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
我信地獄早幾年都有心中文化,不過鎖國主機呢步行得太錯,結果冇人買行機=>冇人買中文game, 結果認為中文化沒前途,完....
由手機版發出
J+1 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-16, 03:04 PM   #2561
神人ではない!新人だ

引用:
作者: J+1 查看文章
我信地獄早幾年都有心中文化,不過鎖國主機呢步行得太錯,結果冇人買行機=>冇人買中文game, 結果認為中文化沒前途,完....
由手機版發出
印象中WII行都好似冇3DS玩到咁大…

舊 06-01-16, 03:06 PM   #2562
カガミ

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
無話奴唔奴隸既,香港版走到幾數就直接影響點決策。
你覺得佢目中無人咪連日版唔好買囉,問題係同抵制王晶一樣,一向都唔幫襯咁抵制黎有咩意思啫…
你幾耐冇玩PM....

自黑白開始已經是N種語言入落同一餅帶的了
一開GAME時選語言

所以不論日歐港版,卡帶內容是一樣都有包所有語言 (唯一分別是認機

因此我早前先講你反行版是冇用的
行版都可以玩日文英文
日版都可以玩中文

老任都根本一早就是多語言唔係為左出唔同版本卡帶/主機

舊 06-01-16, 03:12 PM   #2563
T.K.
很黃很暴力

奴隸w
我只見到任記正常運轉

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 06-01-16, 03:13 PM   #2564
カガミ

補上
3:23左右有語言選擇畫面

舊 06-01-16, 03:15 PM   #2565
神人ではない!新人だ

引用:
作者: knight-philip 查看文章
你幾耐冇玩PM....

自黑白開始已經是N種語言入落同一餅帶的了
一開GAME時選語言

所以不論日歐港版,卡帶內容是一樣都有包所有語言 (唯一分別是認機

因此我早前先講你反行版是冇用的
行版都可以玩日文英文
日版都可以玩中文

老任都根本一早就是多語言唔係為左出唔同版本卡帶/主機
咁在下真係一隻都冇玩過
咁仲簡單啦,你叫齊D志同道合一齊抵制,任記仲唔驚到震

此篇文章於 06-01-16 03:18 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-16, 03:20 PM   #2566
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
呢單真係唔好撐光頭,去日本留言板睇下,幾多人一知道係政治團體即時覺得日本俾香港人擺咗上檯

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-16, 03:24 PM   #2567
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
引用:
作者: 真!DC 查看文章
奶共果d指控就被害妄想
老任不專重港台中三地文化差異強行合併係事實
由手機版發出
同意

老任唔重視香港場可以係商業決定, 但有香港人抗議唔尊重文化差異亦係合情合理, 講咩資格論網上甚麼"自把自為"嗰啲就真係多X餘. 莫非遊行抗議都要問過你老任同啲FAN屎?

底嗰套老任奶唔奶共就真係佢地自己知, 但企圖用取消比賽黎打壓抗議聲音就肯定係非常肉酸. 至於完全跟晒老任嗰套將取消比賽入落遊行數嗰班FAN屎, 我就唔知同"最衰都係占中"藍屍有咩分別

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-16, 03:33 PM   #2568
カガミ

引用:
作者: sugihara 查看文章
呢單真係唔好撐光頭,去日本留言板睇下,幾多人一知道係政治團體即時覺得日本俾香港人擺咗上檯
日本人政治冷感可以比得上香港
我睇kotaku果d又唔見佢地對政治團體咁大反應

引用:
作者: YHW 查看文章
同意

老任唔重視香港場可以係商業決定, 但有香港人抗議唔尊重文化差異亦係合情合理, 講咩資格論網上甚麼"自把自為"嗰啲就真係多X餘. 莫非遊行抗議都要問過你老任同啲FAN屎?

底嗰套老任奶唔奶共就真係佢地自己知, 但企圖用取消比賽黎打壓抗議聲音就肯定係非常肉酸. 至於完全跟晒老任嗰套將取消比賽入落遊行數嗰班FAN屎, 我就唔知同"最衰都係占中"藍屍有咩分別
沒錯

舊 06-01-16, 03:39 PM   #2569
T.K.
很黃很暴力

咁究竟而家係為捍衛粵話而去,定fans身份而去架

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 06-01-16, 03:49 PM   #2570
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
冇嘅,將主題代入5月35日不就很清楚嗎
由手機版發出
J+1 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-16, 03:59 PM   #2571
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: knight-philip 查看文章
日本人政治冷感可以比得上香港
我睇kotaku果d又唔見佢地對政治團體咁大反應
無嘅本身好多人對呢單嘢無乜感覺,或者唔好煩到我咁
但關係到政治團體佢哋就覺得變咗被抽水唔係fans事情

雖然話對政治唔熱衷,但係關乎政治人物或者團體做衰嘢,日本仔會開得幾盡架...

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-16, 04:00 PM   #2572
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
咁究竟而家係為捍衛粵話而去,定fans身份而去架
無 follow 開呢件事
純答你問題,兩樣一齊得唔得?
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-16, 04:12 PM   #2573
T.K.
很黃很暴力

你撈埋一齊講無所謂
但就唔好綑綁晒所有人意願咁,咁做同大台有分別?

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 06-01-16, 04:29 PM   #2574
Penny仔

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDair_penny2002
其實....一向都有做類似既野架啦
之前佐敦變喬丹一樣有人嘈

熱狗咁做, 我"覺得"佢地要帶出個訊識話比人知香港同大陸唔同,
有自己一套語言,文字, 譯名...同中國完全唔同, 然後香港人必然會捍衛呢樣野

好多人質疑點解要去大使館
但就結果而言, 就的確有外媒肯去報導...
亦意外地叫做有D壓力左出黎
同埋交下信姐...又唔係拆左個大使館, 唔需要太緊張啦

此篇文章於 06-01-16 04:33 PM 被 Penny仔 編輯。
Penny仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-16, 04:45 PM   #2575
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
其實件事如果官方一開始冷處理, 例牌菜過幾日就已經冇人理. 無啦啦老任(定還是相關人士/蠶蟲軍師)又放風要脅取消比賽, 加上有FAN屎襯家推波助瀾, 先炒起左件事.

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 02:28 PM

手機版 | APP版