Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 07-14-15, 08:54 PM   #276
傑斯特
Game Master

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
無俾人抽驗你以為自己住個度無事啫
實際有幾多唔合標準又邊個知
可能水務署咁啱換左D新人
以為好叻叻發現新大陸咁爆左大鑊

呢D野只會越爆越多
一般巿民唔知實際情況都會覺得含鉛兩倍無可能發生
知鬼政府批野有幾求其咩
傑斯特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-15, 09:03 PM   #277
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: 傑斯特 查看文章
無俾人抽驗你以為自己住個度無事啫
實際有幾多唔合標準又邊個知
可能水務署咁啱換左D新人
以為好叻叻發現新大陸咁爆左大鑊

呢D野只會越爆越多
一般巿民唔知實際情況都會覺得含鉛兩倍無可能發生
知鬼政府批野有幾求其咩
當全香港都超標係咪由佢超晒先,只要唔係開水喉出灰色就OK
咁一開波就唔駛任何基準啦。當然,你可能係咁。
不過好多人都未必係囉…

其實在下好同意政府批野求其甚至隱瞞事實,所以最好搵外國專家監驗…

此篇文章於 07-14-15 09:08 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-15, 09:04 PM   #278
sunnylau
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2004
針唔到肉唔會知痛啦
如果自己有個3-5歲大小朋友又飲足兩年超標鉛水就唔信你可以講得甘輕鬆
sunnylau 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-15, 09:11 PM   #279
sunnylau

註冊日期: Dec 2004
每次有大事發生
通常最常見到某種評論

1 其實問題全世界都有,唔係香港獨有,D人小事化大JE
2 犯民自己都"周身蟻"故意添煩添亂
3 要追究責任誰屬前,應該要先追究XXX議員
4 甘唔鐘意就搬去外國啦,唔好係度日日槽
sunnylau 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-15, 09:19 PM   #280
傑斯特
Game Master

算叫業內人士講下實際情況,意見都唔俾?
唔通下下要反大陸先啱咩
我又無話D預製件無問題
舊 07-14-15, 09:28 PM   #281
神人ではない!新人だ

即係話業界覺得超標係完全冇問題…
如果係咁香港的確同緊強國接軌,明明係關乎人命既事,就偏偏毫無警覺性…
定係本身已經唔覺得人命係D咩問題

舊 07-14-15, 09:53 PM   #282
Thaws

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDThaws
XBox Live Gamertagthaws
話超標少少當睇唔到o既(仲要係鉛)你求其claim某d implant野鉛超少少睇下入唔入到現時任何一個發達國家丫

定係香港係第三世界地區完全無規管可以無事?

舊 07-14-15, 10:00 PM   #283
傑斯特
Game Master

無人覺得超標無問題
亦唔會專登去超標
咁最後驗水,攞水辦都覺得收貨,入埋伙
一般就會當完左件事,你想要點警覺

屋苑參加計劃定期驗水
先驗到有事
政府見出左事咁咪做下野lor
(呢D無限循環)
咁無定期驗水個D點
你作為住戶會唔會得閒無事去驗下自己D水喉水丫
分分鐘飲左十幾年鉛水都唔知咩事

水務署真係好大責任,水又係佢地驗收既
而家target定一個水喉匠負責D工程咁去check
擺明想整死佢 (水喉匠好多時都係D唔多跟工程個D高層,有事要佢揹真係無咩理由)
舊 07-14-15, 10:06 PM   #284
神人ではない!新人だ

呢頭話完超少少當睇唔到,其實唔係咩大事。
轉頭就唔係冇問題…
想點?

事實上,呢度普遍都唔覺得係水喉匠責任…
不過你果番言論真係令在下有一番新啟發。

此篇文章於 07-14-15 10:09 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-15, 10:07 PM   #285
傑斯特
Game Master

引用:
作者: Thaws 查看文章
話超標少少當睇唔到o既(仲要係鉛)你求其claim某d implant野鉛超少少睇下入唔入到現時任何一個發達國家丫

定係香港係第三世界地區完全無規管可以無事?
我係話水務署驗個班啫
咁大大你覺得
第一次驗無事
翻驗有事
其他屋苑再翻抽水驗有事
有人專登整D鉛入去定點?
舊 07-14-15, 10:09 PM   #286
Thaws

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDThaws
XBox Live Gamertagthaws
引用:
我係話水務署驗個班啫
咁大大你覺得
第一次驗無事
翻驗有事
其他屋苑再翻抽水驗有事
有人專登整D鉛入去定點?
開file, 由原材料開始查起

舊 07-14-15, 10:21 PM   #287
傑斯特
Game Master

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
呢頭話完超少少當睇唔到,其實唔係咩大事。
轉頭就唔係冇問題…
想點?

事實上,呢度普遍都唔覺得係水喉匠責任…
不過你果番言論真係令在下有一番新啟發。
預製件-蝗國
潔具-總承建商(唔知中建係咪咁)
焊位-焊接工人直屬判頭(有D供料係水喉匠間公司,不過焊料呢D濕碎野好難講)

但水質超標係經過哂三樣野

結論咪水喉佬輸囉(財力問題)

此篇文章於 07-14-15 10:28 PM 被 傑斯特 編輯。
舊 07-14-15, 10:33 PM   #288
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

如果好似你咁講97後大家開始都係飲鉛水大既
唔怪之得,正苦話啲後生愈來愈暴力啦,飲足10幾年,激進啲係正常
仲有90後死日俾人話痴痴呆呆原來有原因

舊 07-14-15, 10:43 PM   #289
傑斯特
Game Master

引用:
作者: 小草 查看文章
如果好似你咁講97後大家開始都係飲鉛水大既
唔怪之得,正苦話啲後生愈來愈暴力啦,飲足10幾年,激進啲係正常
仲有90後死日俾人話痴痴呆呆原來有原因
以前D曲位,叉位用銅欖配件無咁多呢D毒野掛
流行左燒焊之後咪毒D
舊 07-14-15, 10:46 PM   #290
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
相信以後驗水辨WSD一定會要求我地驗埋含鉛量先收report....成本又高D了

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-15, 10:47 PM   #291
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
流行左燒焊之後咪毒D
咁銅欖易滴水 流行用燒焊唔係無道理的 甚至係好多時用jam欖水記都唔比過..
至於你問點解而家先咁多人搞到咁大件事 你要明白以往係咁,唔等於將來都要係咁
好多水務條例同消防條例都係由改正呢D「以往當無事」既實例出現,而呢D亦係令建築水準提高既要素黎......
你與其話D人大驚小怪,不如諗下其實會唔會係以往警覺性太低......

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 07-14-15 10:54 PM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-15, 11:31 PM   #292
POISON

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRayson-GAF2
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
咁銅欖易滴水 流行用燒焊唔係無道理的 甚至係好多時用jam欖水記都唔比過..
至於你問點解而家先咁多人搞到咁大件事 你要明白以往係咁,唔等於將來都要係咁
好多水務條例同消防條例都係由改正呢D「以往當無事」既實例出現,而呢D亦係令建築水準提高既要素黎......
你與其話D人大驚小怪,不如諗下其實會唔會係以往警覺性太低......
其實係銅欖貴麻
所謂建築水準提高好多都係睇落質素高左但成本低左
跟住係其他安全既地方再推高d個價睇落越黎越貴

舊 07-15-15, 01:27 AM   #293
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
可惜我是水喉匠
https://www.facebook.com/video.php?v=1011247982241078
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-15, 04:44 AM   #294
ALEX CHOW
AUDI SPORT

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDALEX_201225
引用:
流行左燒焊之後咪毒D
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
超兩倍都叫少少…
你試出一櫃貨去歐美日,然後D貨超兩倍含鉛,睇下你有冇事吖…
實俾人告到破產都似

引用:
作者: sunnylau 查看文章
每次有大事發生
通常最常見到某種評論

1 其實問題全世界都有,唔係香港獨有,D人小事化大JE
2 犯民自己都"周身蟻"故意添煩添亂
3 要追究責任誰屬前,應該要先追究XXX議員
4 甘唔鐘意就搬去外國啦,唔好係度日日槽
1,2,4我老豆成日講

引用:
流行左燒焊之後咪毒D
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
所以而家啲銅欖/配件駁完都要燒焊
P.S. 香港好多人警覺性/都好低

站(2024/03/30)!!!!!
第71屆澳門格蘭披治大賽車!!!!!
少女時代,
Jessica, TWICE, 宇宙少女, 請夏!!!
F1 2024討論區

此篇文章於 07-15-15 04:47 AM 被 ALEX CHOW 編輯。
ALEX CHOW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-15, 09:10 AM   #295
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk

http://hkm.appledaily.com/detail.php...tegory=instant
點發牌俾你呢?

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-15, 09:17 AM   #296
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: HONDA 查看文章
實俾人告到破產都似

1,2,4我老豆成日講
>>甘唔鐘意就搬去外國啦,唔好係度日日槽

我阿爸細個都經歷過文革, 來香港後行船自己學好英文, 知道德國野英國野鋼水好, 一直都係幫英美公司打工, 由細到大都咁教我.

03 年第一次七一仲有份行到身水身汗果隻. 係近幾年雜大大得勢前後, 成個人變左, 仲話毛毛雖然搞過文革, 但佢理念起初係為人好, 七分功勞三分過錯咁.

有個親戚比我屋企有錢二三倍, 全家外國護照, 香港住背沙灣, 兩個老人家坐低傾毛毛都唔知幾開心

我好懷疑呢個係文革留低既心理學影響
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-15, 09:54 AM   #297
tallken
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2004
XBox Live Gamertagtallkenwong
資深水喉匠:全港一半單位水喉 隨時都用含鉛錫料焊接│皇甫清

http://www.post852.com/%E8%B3%87%E6%...9%9B%E9%8C%AB/
tallken 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-15, 09:55 AM   #298
小特特
薔薇騎士団

註冊日期: Jan 2004
3DS Friend Code1805 2977 8497
PSN  IDardnades-jpn
轉fb
Lau Hoi Ho
友: 我剛剛同老竇反咗面。
我: 因乜事反面咁激?
友: 前幾日係到睇新聞,老竇拍枱大鬧現在的香港人大驚少怪,見到一兩個水樣有鉛就嘈嘈閉。
我: 都過咗幾日,家陣先黎反面?
友: 之後幾日,我被我老竇發現。為咗同佢鬥氣,我日日走去問住係啟晴邨既朋友攞水滲落屋企個電熱水壺裡面。剛剛老竇問我做乜喱幾日屋企多咗咁多膠樽。 我忍唔住,自爆出黎。
我: 吓?! 咁之後點?
友: 我潤 我老竇, 叫佢唔好大驚小怪。短期飲鉛水對身體不會有長期傷害。 更何況,我朋友都唔一定係中招嗰啲單位。
我: ..........
友: 我老竇今晚入咗房, 飯都無出
我: 你條 都幾有計......

Blog

pixiv
小特特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-15, 10:15 AM   #299
LoliMoe

註冊日期: Jun 2007
引用:
作者: 小特特 查看文章
轉fb
Lau Hoi Ho
友: 我剛剛同老竇反咗面。
我: 因乜事反面咁激?
友: 前幾日係到睇新聞,老竇拍枱大鬧現在的香港人大驚少怪,見到一兩個水樣有鉛就嘈嘈閉。
我: 都過咗幾日,家陣先黎反面?
友: 之後幾日,我被我老竇發現。為咗同佢鬥氣,我日日走去問住係啟晴邨既朋友攞水滲落屋企個電熱水壺裡面。剛剛老竇問我做乜喱幾日屋企多咗咁多膠樽。 我忍唔住,自爆出黎。
我: 吓?! 咁之後點?
友: 我潤 我老竇, 叫佢唔好大驚小怪。短期飲鉛水對身體不會有長期傷害。 更何況,我朋友都唔一定係中招嗰啲單位。
我: ..........
友: 我老竇今晚入咗房, 飯都無出
我: 你條 都幾有計......

呢d就係維園阿伯,藍絲中坑果種不可理喻
LoliMoe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-15, 12:18 PM   #300
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
咪話關係到自己條命d阿叔就知咩事囉
所以其實問題唔係咩豬唔豬,而係你講得唔夠勁,人地個個話無事就無事架喇
熱狗都準備請特首飲水喇,飯民又話信唔過,好勇武0個班仲等咩呀

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 10:12 AM

手機版 | APP版