Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-19-10, 03:19 PM   #526
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
引用:
作者: 雪代緣 查看文章
最後大結局
所有人圍住音無拍手
恭喜你
絕對有呢個類似的可能性...

麻知, 得13集真係唔夠你寫的了...
我之前同d朋友傾開都開過呢個玩笑

不過而家可能會係咁發展都唔出奇

舊 06-19-10, 03:24 PM   #527
wingzero_W0
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2009
再看一次...

石田口中的bug是指什麼??
好像是音無誤入導致bug的出現
wingzero_W0 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-10, 04:49 PM   #528
佐佐木莊尼
Game Master
亂入禁止

註冊日期: Nov 2002
算吧
既然佢出動超展開哩招 ...
d 設定深究黎都無謂 ...
只要明白
神 = 麻枝
就好

新 FF14 - (Bahamut) - Icecream Sandwich, 回復 + 職人 (已引退)

GW2 - (Tarnished Coast) - Arturia P Saber, warrior || Asuna Alfheim Yuuki, Elementalist (兼職)
佐佐木莊尼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-10, 06:27 PM   #529
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
睇黎都係冇時間交代天使既故事﹐唯有希望麻枝出翻個立華奏前傳補完翻。

13集實在太短了﹐太多有趣角色既背景故事都冇辦法交代到﹐除非你係有睇開前傳小說同漫畫。

比較有興趣想知多D既角色包括﹕立華奏﹐GDM + 遊佐﹐ 椎名﹐ TK。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-10, 07:49 PM   #530
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
引用:
作者: wingzero_W0 查看文章
再看一次...

石田口中的bug是指什麼??
好像是音無誤入導致bug的出現
WIKI

*「死後世界」不准人與人之間有持久性的愛情,否則眾人將不會離開,世界將成為永遠的樂園,破壞輪迴的法則。

*世界本身的設定有一定出錯。部分生前期望別人堅強活下去,死後失去記憶的人會錯誤進入「死後世界」,使愛情出現。有一個人得悉錯誤,並看見自己在此世界深愛的女朋友離開,最終精神失常,決定使用Angelplayer啟動扼殺一切有愛情者的程式。

*Angelplayer隱密指令:
當愛情出現在「死後世界」之時,就不論有沒有愛情,只要是未超渡的學生,都要變成NPC,一切重新開始。往後同樣的情況出現,程式都會由預先安排的NPC啟動。
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-10, 10:12 PM   #531
東條希
Game Master
青春色の波紋疾走

註冊日期: May 2005
集體升天來得有點平淡,無咩感人地方
開場既戰鬥都幾燃

我覺得石田所謂既愛情,係指廣義既層面上,唔只係男女之間既愛
今集既訊息都幾難消化,不過我無打算為難自已

四十九年一睡夢,
一期栄華一盃酒。

TSUMUGI RHYME 薄桜鬼中毒中 今期1番好きな曲 希deきしめ
大好きって言うなら、大大好きって返すよ
忘れ物もうないよね? ずっと永遠に一緒だよ
東條希 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-10, 10:31 PM   #532
柚原このみ
God of Gamer

註冊日期: Oct 2002
最後面堆MON果度我完全睇唔明

柚原このみ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-10, 10:37 PM   #533
月 夜
萌王軍主帥

註冊日期: Jun 2009
only一集 就可以將全套故事扣100分 厲害厲害

麻知想表達的
我明白 但好(平凡) <<好溫柔的字眼

難道佢第13集可以逆轉反敗?

Now,I am nt alone

月 夜 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-10, 10:58 PM   #534
stcdavidhk

註冊日期: Dec 2006
d人消失得豪無痕跡,唔知重以為自己見到幻覺= =
stcdavidhk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-10, 11:17 PM   #535
POISON

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRayson-GAF2
嘩.......呢集中段開始我到底睇過乜野<>

喂喂,射爆個mon你以為就熄到機咩...............

舊 06-19-10, 11:22 PM   #536
sumyuet

註冊日期: Aug 2009
松下真係上山...仲要成功瘦身...
可惜冇再闖入guild既機會..冇得再挑戰紅外線XD
一直抵抗左咁耐既,原來都係一個天然學生會長同程式
成集節奏快過頭了...接收不能

ED尾無奏好可惜
預告彈左個C174...係咩意思?
sumyuet 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-10, 11:25 PM   #537
三四
Crazy Gamer
掃貓器

太好啦...
唔係得我一個人唔明
===
究竟係咪預算有D咩問題...
上集ED好型既竹山今集影都冇
唔見左兩集既松下好型咁走返出嚟
背景多左野講,遊佐就唔見左...
無端端就走個石田同初音出嚟

ゆりの妹A
死得真係慘

引用:
作者: POISON 查看文章
嘩.......呢集中段開始我到底睇過乜野<>

喂喂,射爆個mon你以為就熄到機咩...............
證明其實係mac機

舊 06-19-10, 11:55 PM   #538
tat0gd
Insane Gamer

註冊日期: May 2008
引用:
作者: 東條英俊 查看文章
集體升天來得有點平淡,無咩感人地方
開場既戰鬥都幾燃

我覺得石田所謂既愛情,係指廣義既層面上,唔只係男女之間既愛
今集既訊息都幾難消化,不過我無打算為難自已
其實咪就係暗指日向同直井對音無, 音無對天使之情
仲有由理對團友之情
依個世界只係比你補完返前世遺憾既事
但佢地4個已經全部釋懷哂,應該要消失 但因為依種情感而仲留係到, 咁咪bug左lo,變左永遠的樂園(又不用害怕生病死,同自己喜歡的人一起) 同寫angel player 果個人一樣(雖說不用理會寫果個人會點, 但照推理應該都被npc化/忘記左佢愛的人去消失)

佢地依家KO 左個debug 程式, 下一話要自行去手動delbug lo

此篇文章於 06-20-10 12:03 AM 被 tat0gd 編輯。
tat0gd 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-10, 11:56 PM   #539
Night Wanderer
一意專心

註冊日期: Feb 2005
死火
我睇2次就睇明今集想講咩
我應該冇腦內補完...

幕後黑手本身就係麻枝魔王的犧牲品
簡單D講係佢應該要成佛但成唔到,等等下等到癲左就用Angel Player將自己變做NPC
佢都SET好左石田如果呢個世界感受到愛就偷電腦整黑影
(愛唔止係男女個種)
正常情況下死後世界入面GE人類滿足左或者"萌生了愛"就應該會消失,但SSS(定係指音無日向?)佢地就一直都消失唔到,黑影正式出動

呢個世界設定係重點之一,但另一重點係百合開懷...
冇咩野人講呢點
Night Wanderer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-10, 01:52 AM   #540
一舊宏
Junior Member

註冊日期: Feb 2010
世界本身的設定有一定出錯。部分生前期望別人堅強活下去,死後失去記憶的人會錯誤進入「死後世界」,使愛情出現。有一個人得悉錯誤,並看見自己在此世界深愛的女朋友離開,最終精神失常,決定使用Angelplayer啟動扼殺一切有愛情者的程式。

問題...係男係女...都有好大影響...
果段如果睇人地講無解錯係 伴侶成佛...始創人苦等伴侶再成人後死番去死後世界會面...
咁如果始創人係奏 就可以解釋到奏手上點解有ANGEL PLAYER
同時間一集收尾 無可能加設角色 否則奏就埋唔到尾
而奏一直等緊既人...就係音無...-.-音無前一世可能就係奏既伴....
(唔知有無破綻

另外講緊既愛...我都認同係唔單單指愛情
包括友情, 正因為友情所以SSS團前線人員先會全部留低...
先會出現BUG同成班永遠一齊玩......成為DELBUG對象

此篇文章於 06-20-10 02:02 AM 被 一舊宏 編輯。
一舊宏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-10, 02:00 AM   #541
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
講愛既話,
最大BUG明明係天使,
地獄不空,決不成佛wor
點解依家先開波

定係天使都係除bug程式一部份,
所以有得用天使軟件,
如果音無真係編程者,
咁天使可能係音無以愛人為藍本既除bug程式,
結果bug上bug,大團員結局\ /
腦補完成~

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-10, 03:32 AM   #542
POISON

PSN  IDRayson-GAF2
引用:
作者: san4 查看文章
證明其實係mac機
但先前係天使房個時,見到佢部機都係load windoz架
咁當然唔排除有angelplayer mac版本,但個mon唔似imac wo

舊 06-20-10, 02:58 PM   #543
淡水
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: POISON 查看文章
但先前係天使房個時,見到佢部機都係load windoz架
咁當然唔排除有angelplayer mac版本,但個mon唔似imac wo
暗寸windxxs最初都系抄mac os不過告唔入
淡水 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-10, 08:59 PM   #544
【麥斯】
☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆

註冊日期: Jan 2002
YURI果支唔係愛國者黎架咩,
居然會射到無彈.
【麥斯】 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-10, 09:06 PM   #545
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
究竟有邊幾個消失左?
都係D二線角色?

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-10, 12:06 AM   #546
hyc3000

註冊日期: Sep 2006
唉......一直都好期待呢套可以好好收尾........
hyc3000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-10, 12:57 AM   #547
NeGi

註冊日期: May 2007
Nintendo Switch ID6420-4282-0444
3DS Friend Code3110 4809 0917
PSN  IDtookalu
麻枝想表達概野 唔一定要令人感動吧? 佢所講概野 我自己有反省過

其實無必要交代得咁詳細 如果咁多角色都要交代然後立即消失概話 我覺得5集打後就無人睇

重點概角色都交代晒,只係大家對著有愛概角色沒交代 所以就有怨念(tk,唯名等)

小角色一次過消失不算壞事吧? 今集剩番概都係對戰鬥有用

話說每集都睇得我好緊張 吸唔到氣咁 Orz
NeGi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-10, 01:16 AM   #548
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
引用:
作者: 大山椒魚 查看文章
講愛既話,
最大BUG明明係天使,
地獄不空,決不成佛wor
點解依家先開波

定係天使都係除bug程式一部份,
所以有得用天使軟件,
如果音無真係編程者,
咁天使可能係音無以愛人為藍本既除bug程式,
結果bug上bug,大團員結局\ /
腦補完成~
2ch的人 咁樣 整理左一下

AB世界の大前提
 「対象者が愛を覚えると、AB世界から成仏する」(①) しかし実際にはバグが存在した

・バグの発生条件
 記憶喪失者がAB世界に来た上で、愛を覚える

・バグの効果
 もし愛を覚えても①のルールが適用されない
 つまり愛を覚えても消えなくなる

・AP製作者がバグに対処した修正内容
 APシステムにより作成したシャドウ生成プログラムを使用し
 対象者全てをNPC化し世界をリセットする(AP製作者はこれでNPC化)

・12話でのゆりの行動結果
 破壊後、シャドウが消滅したことから、シャドウ生成プログラムの破壊は確定
 同時にAPシステムも破壊した可能性大

・残る謎(本筋に関係がありそうな部分のみ)
 奏がAPシステムを持っていたのは何故か
 奏はAPシステムプログラマやその恋人と関連性はあるのか
 AB世界から去ると、対象者はどうなるのか

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-10, 12:35 PM   #549
Qe1
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2006
(21/6)推上yahoo熱門搜尋了
Qe1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-10, 01:12 PM   #550
三四
Crazy Gamer
掃貓器

引用:
作者: NeGi 查看文章
麻枝想表達概野 唔一定要令人感動吧? 佢所講概野 我自己有反省過

其實無必要交代得咁詳細 如果咁多角色都要交代然後立即消失概話 我覺得5集打後就無人睇

重點概角色都交代晒,只係大家對著有愛概角色沒交代 所以就有怨念(tk,唯名等)

小角色一次過消失不算壞事吧? 今集剩番概都係對戰鬥有用

話說每集都睇得我好緊張 吸唔到氣咁 Orz
然後小角色篇可以出特典(誤
btw,如果集集講人點消失,就要講埋點嚟...
真係兩季都未必講得哂...
===
立此為案

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
OVA「ToHeart2」Blu-ray Box 12月3日発売決定 Hayami 日本動漫畫討論版 384 11-20-14 11:16 AM
OVA版「ロードス島戦記」 デジタルリマスター Blu-ray BOX 発売決定 money 日本動漫畫討論版 8 03-14-14 04:00 PM
[動畫] 「巌窟王」Blu-ray BOX 8月24日発売決定 Haken Kreuz 日本動漫畫討論版 14 05-10-11 12:37 AM
[NEWS] PANASONIC, DMP-BD10 / SA-XR700 / SB-TP100, Blu-ray Disc播放機 / Blu-ray Disc 接收器 KTN 影音館 0 06-28-06 03:20 PM

現在的時間是 04:36 AM

手機版 | APP版