Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 07-06-18, 10:54 AM   #1
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
【教主之死】麻原彰晃今日問吊

【教主伏法】策動東京地鐵沙林毒氣襲擊 麻原彰晃已被問吊

引用:
策動1995年日本東京地鐵沙林毒氣襲擊等13項罪名成立、被判繯首死刑的奧姆真理教教主麻原彰晃,周五已經伏法。另外6名奧姆真理教前管理層,亦於同日被處死刑。

63歲的麻原被控的罪名中,最轟動是策動東京地鐵毒氣襲擊,導致12人死、逾6,200人傷。事發在3月20日早上8時左右的繁忙時間,真理教信徒以2人一組方式,在丸之內線、日比谷線及千代田線共5班列車內,放置裝有致命神經氣體沙林毒氣的袋,毒氣慢慢從小孔滲出,最後瀰漫於密封式車廂內。
中毒乘客會呼吸困難、視力受損甚至失去知覺,部分人事後亦患上創傷後壓力症候群,餘生仍受影響。5名負責戳穿裝有沙林毒氣容器的主要犯人中,只有林郁夫因協助檢方指控麻原而避過死刑,至於5名負責協助接應的犯人主要被判無期徒刑。
麻原彰晃的其他暴行包括1994年在松本市策動沙林毒氣襲擊導致7死;以及謀殺或企圖謀殺反真理人士等。共有27人在這些案件中喪生。
經過多年訴訟糾纏,麻原2004年在東京地方法院被裁定全部罪名成立,判處繯首死刑。他曾試圖上訴,最高法院2006年維持原判,到今天日本法務省公佈已執行死刑。
日本共同網/《蘋果》資料室
終於執行
係驚D殘黨會唔會搞埋最後一擊

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-18, 11:05 AM   #2
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
其實係咪因為平成就快完,所以先急急處理埋佢?

舊 07-06-18, 11:37 AM   #3
HEAD_HUNTER
Ultimate Gamer
月圓下之銀狼

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
仲急?由2006年上訴失敗之後等左12年先執行啦喎

我的雜談小屋
dream304.mysinablog.com
HEAD_HUNTER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-18, 11:49 AM   #4
神人ではない!新人だ

引用:
作者: HEAD_HUNTER 查看文章
仲急?由2006年上訴失敗之後等左12年先執行啦喎
都HEA足十餘年,唔爭在等佢自然死亡

舊 07-06-18, 12:14 PM   #5
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
[孟加拉效應]唔係幾年前斃左??好似之前有新聞講過...?
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-18, 01:14 PM   #6
LR猫
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
引用:
作者: J+1 查看文章
[孟加拉效應]唔係幾年前斃左??好似之前有新聞講過...?
由手機版發出
無,無啲咁嘅事

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-18, 02:17 PM   #7
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
原來出過套神動畫...

https://youtu.be/0yVK7eF933s
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-18, 02:21 PM   #8
HM

註冊日期: May 2007
引用:
唔出奇呀
可能驚新皇登基玩特赦
而家拿拿臨整死佢先
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-18, 04:48 PM   #9
Iro
魔法學園學生

註冊日期: Aug 2003
日皇早幾日唔舒服驚有咩依郁 所以搞掂啲手尾先
Iro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-18, 05:13 PM   #10
HEAD_HUNTER
Ultimate Gamer
月圓下之銀狼

註冊日期: Nov 2004
引用:
都HEA足十餘年,唔爭在等佢自然死亡
你岩

我的雜談小屋
dream304.mysinablog.com
HEAD_HUNTER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-18, 05:41 PM   #11
神人ではない!新人だ

引用:
作者: HEAD_HUNTER 查看文章
你岩
先旨聲明,在下覺得遲極2010之前就應該要幫佢修成正果。
拖今年日皇終於話頂唔順先執行,如果日皇再健碩D可能真係佢自行升天都未執行…

舊 07-06-18, 06:37 PM   #12
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDSakata2014
先搞瑜加興趣班>傳教>企圖從政
仲要殺咁多人
但依家先死刑
耐人尋味
s2001154 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-18, 07:45 PM   #13
HM

引用:
作者: s2001154 查看文章
先搞瑜加興趣班>傳教>企圖從政
仲要殺咁多人
但依家先死刑
耐人尋味
因為仲有好多手尾要跟
一來班幹部未審完
二來仲有幹部走緊佬
一日未處理完都要留活口

佢都係今年年頭先搞掂晒所有案
可以死刑了

https://global.udn.com/global_vision/story/8664/3046143

另外,其實真理教仲繼續活躍緊,只係趨向低調,但keep住有新人入教
舊 07-06-18, 09:18 PM   #14
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
可能為黎...黎...黎緊奧運搞好個形象先...

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-07-18, 12:11 AM   #15
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: HON HON 查看文章
可能為黎...黎...黎緊奧運搞好個形象先...
出年2019年天皇退位,新天皇實會大赦天下。然後就係2020年東京奧運,如果唔而家搞,就真係要等到2021先做,到時佢都會自然死啦。

暫唔講死刑究竟好定唔好,日本可以拖咁耐,可以話係嘆為觀止。

當年出世嘅人而家都已經踏入社會,聽到呢單新聞應該都會集體黑人問號:「呢條友仔乜水嚟架?」

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-07-18, 01:18 AM   #16
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
件事本身無咩問題
不過件事可以睇到好多日本仔都比中共統戰到洗腦
連處決麻原呢D人渣竟然都可以話安倍陰謀

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-07-18, 09:20 AM   #17
HM

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
件事本身無咩問題
我覺得推特班日本仔話想FGO加麻原做英靈比較ky
仲弱智過巴哈班台仔

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
出年2019年天皇退位,新天皇實會大赦天下。然後就係2020年東京奧運,如果唔而家搞,就真係要等到2021先做,到時佢都會自然死啦。

暫唔講死刑究竟好定唔好,日本可以拖咁耐,可以話係嘆為觀止。

當年出世嘅人而家都已經踏入社會,聽到呢單新聞應該都會集體黑人問號:「呢條友仔乜水嚟架?」
拖咁耐因為岩岩先審完最後一個可以close file
舊 07-08-18, 12:31 PM   #18
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
#芝麻湯圓 #噢無真理教

舊 07-08-18, 01:06 PM   #19
Thaws

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDThaws
XBox Live Gamertagthaws
引用:
件事本身無咩問題
地震又安倍
大雨又安倍
鋁廠大爆炸又安...(ry

舊 07-08-18, 01:28 PM   #20
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: Thaws 查看文章
地震又安倍
大雨又安倍
鋁廠大爆炸又安...(ry
同氣象有關就話安倍搞人工氣象災害
爆炸就話安倍搞爆炸
唔講我以為安倍係Tony Stark架啦咁多黑科技

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-18, 03:21 PM   #21
Super Bus
麻帆良市巴神 XDD

註冊日期: Mar 2002
真係估唔到麻原彰晃呢條友竟然拖左十幾年咁耐到依家先至被處決...

魔法先生 Super Bus
雛田莊自衛隊隊長/麻帆良學園市特別消救及保安隊隊長
麻帆良學園魔法研究同好會成員
我的相簿 My Photo Album
Super Bus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-18, 04:49 PM   #22
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
引用:
同氣象有關就話安倍搞人工氣象災害