Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 10-12-15, 09:15 PM   #351
Dave
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2005
PSN  IDdavewong2502
XBox Live Gamertagdavewong2502
引用:
作者: 尼路 查看文章
軍事描寫其實有人幫手定岡媽自己,對上一套比到咁真實戰場感的好似已經係08小隊……
三日月係咪高達史上學識最低……(文盲)
估計是有懂軍事的幫忙吧,
先不說全彩夜視,
就連第一話戰車對戰中,實彈擊中的掉漆/ 崩角 效果也絕對是現實表現,
恐怕單靠編者一人是做不了。
細節做得實在,整套動畫傳神不少。
Dave 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-15, 09:24 PM   #352
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
軍事描寫其實有人幫手定岡媽自己,對上一套比到咁真實戰場感的好似已經係08小隊……
捷度開始時都好似係文盲

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-15, 09:33 PM   #353
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: casio 查看文章
捷度開始時都好似係文盲
捷度唔係棄學咩?未到文盲吧。
呢個真係連字都唔識喎。

舊 10-12-15, 09:43 PM   #354
Dom031059
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2010
引用:
呢個真係連字都唔識喎。
但比起捷度, 三日月文盲又唔係好令人覺得佢學識低
有得讀唔讀同無機會讀既情況都有差距既
Dom031059 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-15, 09:47 PM   #355
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
引用:
作者: Dave 查看文章
估計是有懂軍事的幫忙吧,
先不說全彩夜視,
就連第一話戰車對戰中,實彈擊中的掉漆/ 崩角 效果也絕對是現實表現,
恐怕單靠編者一人是做不了。
細節做得實在,整套動畫傳神不少。
睇咗烤魚版:

第一話有幕CGS戰車中第一彈反彈開,第二彈就直貫入駕駛艙,被擊毀亦無一般咁大火球式爆炸,機體只係散開(駕駛員因熔化金屬燒到渣都無咁滯),地軍工兵戰車都係,正面裝甲較厚,中咗打唔穿炮彈開,一繞到後面被打就變蜜蜂竇~~~

現實戰車戰都係咁上下。呢啲真實感連00第一季都無~

唔係大叔及時格住,地軍個新仔應該領咗當,地軍啲MS相當唔耐戰,但唔似以前嘅雜魚咁係紙紮;照片頭咁睇,佢應該繼承大叔個遺志。

三日月對住大小姐特別多金句:你以佢哋為你一個人去死?你太睇少佢哋!

大小姐真係好「離地」而佢都有咁嘅自覺。

此篇文章於 10-12-15 09:50 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-15, 09:49 PM   #356
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
7:ED仲有宇宙服呢...

兩集之後個整體觀感都仲係唔錯....就是那位大小姐硬係好似隔離棚走過黎......
繼刹那之後,套宇宙服唔係白色嘅主角。

舊 10-12-15, 09:58 PM   #357
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
話說剩係模型方面笨代呢套出行力去sell

舊 10-12-15, 10:00 PM   #358
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: Sar8 查看文章
話說剩係模型方面笨代呢套出行力去sell
在下睇極都無興趣去買,海老川啲係有特式,但唔吸引,都係等超級文奈(11月)

舊 10-12-15, 10:06 PM   #359
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
今集我最鐘意果句「お前らが殺しまくったのも子供で、これからお前らを殺すのも子供だ」
少年兵呢個話題好敏感,竟然都直接講「殺小孩」,好令我意外

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-15, 10:34 PM   #360
Sito
人修羅

註冊日期: Mar 2011
主角機模型在日本似乎賣得很好
Sito 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-15, 12:22 AM   #361
魔靈娘
Game Master
葵千尋

註冊日期: Dec 2010
Wii U IDilovecardcaptor
引用:
呢個真係連字都唔識喎。

整備大叔拎本說明書俾佢睇, 佢吾睇吾係因為佢識用部機, 係因為吾識睇

暴雪英霸: 魔靈娘#3534

爆裂吧! 肝臟!!
魔靈娘 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-15, 01:33 AM   #362
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
引用:
作者: knight-philip 查看文章

>但係MS裝甲因為裝o左エイハブ.リアクター而變硬
真的學了AC....而且是4系啊....(時期上AGE企畫前的話都真的剛好
MS=NEXT (換裝+有因動力而產生的特殊防御,要大衝擊力才易打穿)
MW=NORMAL/MT
要動手術才可以駕駛,而且都是神經控制
還要有VOB呢...->長距離輸送BOOSTER
你講完真係發覺都幾多野似
厄祭戦同国家解体戦争一樣破壞左原有政治體系
後續由數個企業組織維持平衡與和平
兩邊既背景都係後Disaster年代,資源短缺,多恐怖襲擊

gundam frame 只有72架,而next都只有雙位數字
アラヤシキシステム同AMS
ナノラミネートアーマー,同プライマルアーマー

此篇文章於 10-13-15 01:38 AM 被 X&Y 編輯。
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-15, 01:38 AM   #363
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
假設72柱都係用同一種OS
即係連厄祭戦其實都係班大人囉班靚仔出黎打打殺殺........

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-15, 02:25 AM   #364
knight-philip
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
像白箱故事入面一樣有一位(多位?)ディーゼルさん幫忙吧~

另外講畫面細節(尤其是戰鬥畫面)的話其實比較多會是監督/作畫監督而非系列構成負責吧?

引用:
作者: X&Y 查看文章
你講完真係發覺都幾多野似
厄祭戦同国家解体戦争一樣破壞左原有政治體系
後續由數個企業組織維持平衡與和平
兩邊既背景都係後Disaster年代,資源短缺,多恐怖襲擊

gundam frame 只有72架,而next都只有雙位數字
アラヤシキシステム同AMS
ナノラミネートアーマー,同プライマルアーマー
又的確好似越來越多

會入恐佈分子線嗎?

舊 10-13-15, 08:12 AM   #365
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: 魔靈娘 查看文章

整備大叔拎本說明書俾佢睇, 佢吾睇吾係因為佢識用部機, 係因為吾識睇
佢唔係講緊捷度唔係嗎?

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-15, 08:25 AM   #366
肉羊哩咖
griffin611

引用:
會入恐佈分子線嗎?
玩多次00?

OP咁多人係爭個白西裝男同長髮女未出場, 有無料佢哋係乜水?

引用:
少年兵呢個話題好敏感,竟然都直接講「殺小孩」,好令我意外
在下其實好反感太多作品講細路上戰場而成為英雄。如果套套都係講反戰嘅, 咁呢套個反響到目前為止最大; 好明顯厄祭戰爭用過大量少年上戰場, 但係咪變成為禁忌?

Barbatos, 地獄中惡魔排第8, 地獄公爵之一, 能預知未來, 同動物溝通

第一回監察官少校個獨白, 一面講住會毀滅世界嘅兵器, 晝面見高達大頭, 可圈可點。

舊 10-13-15, 08:26 AM   #367
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
係時候馬後炮一下
之前未播時話部主角機醜樣既人去晒邊(拖走

好明顯之後要靠大小姐搵水魚金主落搭班細路先唔洗餓死

現實世界你實際能力高唔高聰唔聰明對你洗唔洗死影響唔大w

Barbatos唔係開住霸體走去周圍挑機既若本?(誤

英國說大家抱團死

此篇文章於 10-13-15 08:29 AM 被 細路翔 編輯。
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-15, 08:30 AM   #368
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 細路翔 查看文章
係時候馬後炮一下
在下都仲係覺得主角同部機, 個樣太特異同其他較正常嘅設定, 格格不入!

OP同ED都有個相同嘅副題: 玉/粟米, 係咪個故其實想講: 我們想種田, 地球咪阻住?

噢, 要寫有好多: 呢邊係咁噴血, 黃金魂就第二話JJ就咳鬼晒, 搞乜? JJ上嗰陣會唔會係咁咳?

此篇文章於 10-13-15 08:37 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-15, 08:31 AM   #369
肉羊哩咖
griffin611

-del-

舊 10-13-15, 08:39 AM   #370
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
應該唔係火星種唔到

而係地球政府特登唔比種子運上去,火星如果農業/食物供應都可以全面自給自足既話
地球方除左打鑊你就好難有咩手段可以繼續予取予求

睇現實中美國佬都係差唔多成日迫南美洲要佢d爛鬼栗米就明

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-15, 08:51 AM   #371
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: Sito 查看文章
主角機模型在日本似乎賣得很好
香港就一般?我自己也有買就是了,因為真是很便宜又造得不錯

引用:
應該唔係火星種唔到

而係地球政府特登唔比種子運上去,火星如果農業/食物供應都可以全面自給自足既話
地球方除左打鑊你就好難有咩手段可以繼續予取予求

睇現實中美國佬都係差唔多成日迫南美洲要佢d爛鬼栗米就明
其實我覺得朱腳一伙根本是有心要迫火星獨立,這樣就有籍口去打他們了

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-15, 09:36 AM   #372
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
有重量感的戰鬥太好了
敵大叔好man
不過睇怕都要便當之後個新仔尊尼化

竟然真係為左製造亂局而要殺大小姐
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-15, 09:45 AM   #373
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDSakata2014
話說第二話提到部高達咁既樣係因為拆左多餘既部份去賣錢
其實算唔算串最近既機設都華而不實
s2001154 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-15, 09:48 AM   #374
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
係時候馬後炮一下

好明顯之後要靠大小姐搵水魚金主落搭班細路先唔洗餓死

現實世界你實際能力高唔高聰唔聰明對你洗唔洗死影響唔大w

Barbatos唔係開住霸體走去周圍挑機既若本?(誤
我依然覺得部機同個世界觀格格不入咁,尤其同堆工兵車一齊個陣。好似跑錯場咁…

此篇文章於 10-13-15 09:50 AM 被 尼路 編輯。
尼路 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-15, 10:06 AM   #375
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
故事上合理
三百年前產物麻
現實世界攞上上世紀d戰艦同而定果d拍埋都格格不入

我係睇機設時麻麻睇pv時覺得型
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
Gundam, 機動戦士ガンダム 鉄血のオルフェンズ, 鐵血孤兒

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 監督:水島精二 X 脚本:虚淵玄 新作映画「楽園追放」11月15日公開決定!丨東映アニメーション制作 money 日本動漫畫討論版 93 01-27-24 04:49 PM
[動畫] あの花スタッフ最新作「心が叫びたがってるんだ」9月19日公開丨監督:長井龍雪 A-1 Pictures制作 money 日本動漫畫討論版 129 11-28-19 05:23 PM
[動畫] 「天体のメソッド」総合THREAD丨原案・脚本 久弥直樹 money 日本動漫畫討論版 113 10-30-19 03:32 PM
[動畫] 「乱歩奇譚 Game of Laplace」#01「人間椅子(前編)」丨監督:岸誠二 脚本:上江洲誠 money 日本動漫畫討論版 70 09-19-15 02:26 PM
[動畫] 「UN-GO」第1話「舞踏会の殺人」丨水島精二監督 會川昇脚本 ボンズ制作 money 日本動漫畫討論版 23 11-20-11 12:30 PM

現在的時間是 12:37 AM

手機版 | APP版