Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 飲食版

主題工具 顯示模式
舊 10-29-07, 06:45 PM   #1
Jamie
God of Gamer
バンブラ小職人

註冊日期: Apr 2003
XBox Live GamertagJaMieGAF
爵士拉麵大挑戰 第一回 ...

傳說中於粉嶺聯和墟有一間由日本人主理的拉麵店
那間店有個奇怪的名字, 叫做爵士拉麵 (歡迎知道其典故的版友補完 ^^")
但風味夠正宗之餘, 連用料都是日本入口的

聽了這個傳聞後, 昨晚八時左右和女友山長水遠地去到粉嶺
在人影淍落的黑暗街頭找了十分鐘都找不到, 後來問問途人才勉強去到
但居然.... 打烊了!!!!!!!
才八點時嘛..... 這個什麼鬼地方...
仔細一看, 營業時間是到830pm!!!!! 難道沒客人所以早收了嗎????
但再看一看下面.....

我們兩人呆了......

爵士拉麵挑戰第一回大失敗.... 唯有擇日重賽 XD

有沒有版友試過這間神奇的拉麵呢??

男は__で勝負!!
[NICO] 實況 KY 彈幕 外語 自重 [/NICO]

此篇文章於 10-29-07 07:36 PM 被 Abale~姬絲汀小美 編輯。
Jamie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-29-07, 07:05 PM   #2
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
不嬲都星期一二休息
功課都唔做下真係無法
http://www.openrice.com/restaurant/s...id=&dishes_id=

舊 10-29-07, 07:15 PM   #3
Jamie
バンブラ小職人

引用:
作者: メソウサ 查看文章
不嬲都星期一二休息
功課都唔做下真係無法
http://www.openrice.com/restaurant/s...id=&dishes_id=
我錯
昨晚於上水忽然間想吃拉麵就去, 沒有上開飯CHECK, 我錯

你去過嗎勃神??

男は__で勝負!!

此篇文章於 10-29-07 07:23 PM 被 Jamie 編輯。
舊 10-29-07, 07:16 PM   #4
Abale~姬絲汀小美
◆Whip Moderator◆
經一事...長一智

註冊日期: Jan 2002
你用錯標簽了吧?

Click---> 大陸創意毒食物------[版主按]:中國大陸各省地區各項有問題食物新聞。<---
Click--->[電玩產業]全球轟動Capcom 2007年10月10日: << 1010魔物獵人空投支票 >>事件
Abale~姬絲汀小美 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-29-07, 07:21 PM   #5
Jamie
バンブラ小職人

引用:
作者: Abale~姬絲汀小美 查看文章
你用錯標簽了吧?
飲食求助....?? ^^''

飲食趣事?? XD

男は__で勝負!!
舊 10-29-07, 07:35 PM   #6
メソウサ
The One

引用:
作者: Jamie 查看文章
我錯
昨晚於上水忽然間想吃拉麵就去, 沒有上開飯CHECK, 我錯

你去過嗎勃神??
呢排冇

由幾年前老細肥肥白白開始幫襯
見住佢一路瘦瘦瘦瘦瘦
大概明點解間舖要休咁多息

舊 10-29-07, 07:38 PM   #7
seetold
Eternal Flame™
真貧窮堅冇錢....

註冊日期: Sep 2002
XBox Live Gamertagseetold
間野名過於實...
我記得d麵好似係後面間麵鋪拎的....

舊 10-29-07, 07:39 PM   #8
Jamie
バンブラ小職人

引用:
呢排冇

由幾年前老細肥肥白白開始幫襯
見住佢一路瘦瘦瘦瘦瘦
大概明點解間舖要休咁多息
原來如此... 的確想像不到

看來都要盡快去試一試
但最快都要十一月十六日.... ^^'''''

男は__で勝負!!
舊 10-29-07, 08:08 PM   #9
メソウサ
The One

以前起碼有160以上
幾個月前可能仲輕過我

睇d網友comment大龍鳳嫌三嫌四反而噔佢嘔血
d人完全唔明自己d阻人做生意行為
先逼到有咁多特殊規矩

麵底的確唔係幾特別
但湯底唔錯

舊 10-29-07, 08:26 PM   #10
Jamie
バンブラ小職人

引用:
先逼到有咁多特殊規矩
例如??
我怕我犯了規也不知道 ^^''

男は__で勝負!!
舊 10-29-07, 08:31 PM   #11
メソウサ
The One

引用:
作者: Jamie 查看文章
例如??
我怕我犯了規也不知道 ^^''
放心
去到未坐低已經會有人講

響未有一次落單,齊人入坐之前
peak hour真係見過d契弟食住等人阻住晒
至逼到今時今日咁,仲響度怪人服務差
真係當日本人會同瘟神客氣

舊 10-29-07, 08:43 PM   #12
Designer
Registered User

註冊日期: Feb 2004
啲開鋪時間咁似做秘撈嘅

引用:
營業時間:
星期一, 二 - 休息.
星期三至五 - 上午11時45分至下午1時45分; 晚上6時至9時45分.
星期六, 日 - 上午11時至下午2時45分; 下午5時45分至晚上9時45分.
11am - 3pm, 6pm-10pm, 逢 週 一 休 息
Designer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-29-07, 11:03 PM   #13
Game Master

註冊日期: Sep 2006
XBox Live Gamertagsiu11281984
個boss係咪唔洗做個d黎嫁@@
開間野玩下,得閒開2開,幾正啊!
11281984 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-29-07, 11:19 PM   #14
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
食過幾次~ 我又唔可以話唔好食~ 又唔可以話好好食~
即係我覺得出面普遍俾得高分左...
如果要我俾分~ 100 分為滿~ 都有70 至75 分啦~ 個湯ok~
除左拉麵~ 都可以叫下小食~ 薯餅即炸幾好味~
但成日排大隊同埋食野前先找數~ 又「趕」客走呢下扣左印象分~
食野好味之餘都要坐得舒服先得架...

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-07, 02:32 AM   #15
玄武
Game Master
無品牌至上!

註冊日期: Apr 2005
PSN  IDcharlesiumHK
XBox Live GamertagCharles%20IUM
引用:
放心
去到未坐低已經會有人講

響未有一次落單,齊人入坐之前
peak hour真係見過d契弟食住等人阻住晒
至逼到今時今日咁,仲響度怪人服務差
真係當日本人會同瘟神客氣
其實佢間舖咁細,咪當係日本 d 車站拉麵店咁食囉,
呢方面我真係冇咩所謂...
再者,我記得係入坐之前,佢都會提你諗定叫咩先o既~

我記得每次去,個老闆娘都叫人唔好淨係食麵同配料,飲多 d 湯~
玄武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-07, 06:12 AM   #16
蘭格哈撒
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2001
其實係香港人食野既習慣迫到佢有咁多規矩
多人既時候真係做到停唔到手
至於味道小弟敢講係香港搵唔到第二間
唔係話冇拉麵店夠佢咁高質素,而係冇佢呢種風味

依小弟既經驗,能夠同佢比既,係香港就只有tst 既「一x安」
但呢間野主要做九州風味,唔似爵士係釧路風味
個人覺得係香港食拉麵,可以飲哂碗湯既只有呢兩間
稍為遜色既有沙田既一間(唔記得左叫乜名)
自己冇係日本食過,但有個fd食過兩次爵士,之後去札幌拉麵橫丁食
佢既意見係爵士有日本既8 成質素左右

但近來貴左唔少,尤其係招牌既一款貴左好多
開始冇咁大意欲去爵士了,即使佢係我屋企附近都係咁話

另外,如果去到爵士冇開,可以去附近另一間東x拉麵,雖然唔夠以上既好
但都比一眾既港式拉麵出眾得多
蘭格哈撒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-07, 08:00 AM   #17
メソウサ
The One

同意
一個入得口o既湯底先係重點

受夠港式拉麵d超味精底

舊 10-30-07, 01:15 PM   #18
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
紅墈間三河屋都吾錯喎...
上水, 有機行過先去啦....

舊 10-30-07, 02:55 PM   #19
Game Master

註冊日期: Sep 2006
XBox Live Gamertagsiu11281984
最平都要40$~
同味千一樣,不過味千費嫁!
11281984 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-31-07, 02:21 AM   #20
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

引用:
作者: sgouki 查看文章
紅墈間三河屋都吾錯喎...
上水, 有機行過先去啦....
而且都同火車站唔近~ 要坐紅巴入去~

XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
舊 10-31-07, 03:27 AM   #21
蘭格哈撒
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2001
唔記得左講,爵士有時係星期六日呢d 多人既日子
會有機會賣哂湯底而提早收工
有fd試過離收舖成個鐘,大概7:30-8:00左右去到
間舖就未關,但冇哂麵賣......
蘭格哈撒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-31-07, 02:11 PM   #22
HIM

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhim927
油麻地間橫崗都ok, 都係日本人整麵, 不過好鬼多人等, 因為整得好慢
HIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-01-07, 01:18 AM   #23
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

引用:
作者: HIM 查看文章
油麻地間橫崗都ok, 都係日本人整麵, 不過好鬼多人等, 因為整得好慢
介唔介意詳細少少~

舊 12-03-07, 09:15 AM   #24
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006
(好辛苦才找出此topic)
推呀~~~
好好食呀!!!
小辛湯底都好夠辣~~~醒呀!!!
but面就真係好一般

一定要食cheese 餃!! 第2度都食不到~~

都值得再光顧的

舊 12-03-07, 10:54 AM   #25
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: 基路亞 查看文章
介唔介意詳細少少~