Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 15 55  ... 最後
~清談館~>其實D支那種既身體構造係唔係特別D架呢
keijoey 07:26 PM 08-23-13
拿!我對d極端民族主義就唔讚成既。
不過有d好似怪盜小G咁既人出現,完全可以理解。
你咪試諗下點解開始有人變到咁激進囉
billlam 08:01 PM 08-23-13
咁我地係咪要包容依啲言論先? 理解唔代表要認同及鼓勵掛?
每個人本身都有佢背景同理由嫁啦, 環境係一個問題, 但點都唔可以稱一啲明顯錯誤過時既想法為合理㗎?
其實激進既人所有社會都會有㗎啦~ 挪威都會發生槍擊案啦? 有時被迫或是籍口可能只係一線之差...
knight-philip 09:01 PM 08-23-13
作者: billlam:
咁我地係咪要包容依啲言論先? 理解唔代表要認同及鼓勵掛?
每個人本身都有佢背景同理由嫁啦, 環境係一個問題, 但點都唔可以稱一啲明顯錯誤過時既想法為合理㗎?
其實激進既人所有社會都會有㗎啦~ 挪威都會發生槍擊案啦? 有時被迫或是籍口可能只係一線之差...
言論當中有陷阱...

> 理解唔代表要認同及鼓勵掛?
你所謂"認同及鼓勵"的人是不是根本就是那些"被他人理解"的人?
認為"明顯錯誤過時既想法合理"的人不可以都是"有佢背景同理由"的人嗎?

總之,對有這些人出現感到理解+1
keijoey 09:11 PM 08-23-13
冇人一開始就選擇激進既。
就係有部份人被迫入絕境,而呢個咩都同你講包容既社會又選擇孤立佢,結果咪變成咁囉。
香港人成日講理解包容,有幾多真係會試下去理解同解決人地既問題?唔好講大陸人丫,香港人連同根同生既自己人都懶得理,咩事都拎包容做懶理世事既籍口。最大貢獻就係炒貴哂d花生。
然後呢班針未吉到肉,選擇咩事都唔做既「好人」就對果班已經忍無可忍既人指指點點,話佢地痴線

我唔認同,亦都唔鼓勵小G講既野。但純粹針對佢既過激言論,而抽空哂問題既根源,跟本冇意思。
issac92354 01:48 AM 08-24-13
唔知大家知唔知其實國內有唔少反"支那"網架呢?
(不過我唔sure個網架設係邊,但應該唔係內地)
我都係琴日上網search一d唔關事既野先見到
架設人,會員,全部都係用簡體字既內地人,但同我地唔少人一樣反"支那"

咁唔知佢地係咪支那種呢?
由手機版發出
怪盜小G 11:40 AM 08-24-13
唔歧視唔抵抗唔分清楚

你咩慢慢同佢支港融合變成支那種囉
小嘉 02:12 PM 08-24-13
其實小G同支那人比係有過之而無不及

大家明白的
怪盜小G 07:06 PM 08-24-13
支那種即係來自深圳河以北堆畜牲

一出世已經係

唔明果人係你,或者係我唔覺意順便踩埋你,我明的
陸奧 貴志 07:28 PM 08-24-13
連羅剎同聖帝都打埋
怪盜小G 07:37 PM 08-24-13
你屈我機
歌絲˙暮斯 07:44 PM 08-24-13
作者: 怪盜小G:
唔歧視唔抵抗唔分清楚

你咩慢慢同佢支港融合變成支那種囉
呢方面我撐你.

個別人有差異, 甚至有 d 好叻, 不過整體上差就係差.
sugihara 06:32 PM 08-26-13
作者: Dyhalt Rushifar:
…在下唔太鍾意194爺既辯解,不過呢種思想真係幾邪教FEEL
我反而中意你0既辯解

我最討厭係果d話自己最唔中意乜乜乜,然後用返同一套對待d乜乜乜既人

反正我一早講左d問題根源都係無人理
ZlWS 06:51 PM 08-26-13
作者: keijoey:
拿!我對d極端民族主義就唔讚成既。
不過有d好似怪盜小G咁既人出現,完全可以理解。
你咪試諗下點解開始有人變到咁激進囉
激進 係 因為巨人的出現
劇透

劇中巨人混入兵團就知乜事

作者: billlam:
A" 唔好內訌? 槍口一致對外? 物咁似土共既口號邏輯既...

B"依家唔係話幫內地人講說話, 而係希望唔好將自己降格到更可恥既水平先得嫁?
先唔講樓上啲咩種族論有幾站不住腳先, 單以件事黎睇, 人地踎街比車撞倒, 當時人已受到教訓啦. 你笑佢唔文明,抵死,吐下平時啲怨氣咪完囉.
之後討論下大陸人點解咁鍾意踎又得, 佢地有無可能改到又得~

但真係要講到咁涼薄?"

.
fail, 唔係講<踎街比車撞倒>呢單 , 唔好拉埋一齊!!!! 爬文重作!!!

ps,佢又激得際
ps,廣州人好憎北方人,一樣互涼薄對方
怪盜小G 09:50 PM 08-26-13
有D人打蚊果陣鐘意分公乸先,睇睇會唔會吸血有無害先打,我都無辦法
KARO 11:36 PM 08-26-13
即係咁講, 我相信好多人既呀爸呀媽都係內地出世跟住黎香港, 咁佢地又支那?不知所謂
真係唔好成日放自己響道德高地上
怪盜小G 11:53 PM 08-26-13
明明我一直都係度種族區分

同我道乜鬼野德高地
KARO 11:58 PM 08-26-13
明明我一直都係度種族區分

同我道乜鬼野德高地
只係我覺得你成日講到自己香港人好似好優良咁, BTW 你未答我第一個問題
怪盜小G 12:01 AM 08-27-13

你問之前已經答左你

都唔太關優唔優良事

簡單D,就係我拒絕成為支那種,但支那種就成日都話大家都係支那種血濃於水,噁心
KARO 12:09 AM 08-27-13

你問之前已經答左你
我冇理解錯既, 即係響你眼中而家好多以前落黎果班父母都係支那人?

如果係既我諗你比你口中所謂既支那人更不知所謂

你已經進化到不分清红皂白,總之係內地人就係衰人井底之蛙

同香港果班盲反跟本冇分別
怪盜小G 12:17 AM 08-27-13
唔好好區分種族

香港人好快就絕種

如果抵抗外族都叫盲反咁就隨便你點諗啦

我依家都總算明白新疆人既心情
KARO 12:25 AM 08-27-13
唔好好區分種族

香港人好快就絕種

得罪講句, 你既祖先,親朋戚友分分鍾都係你口中所謂既支那國黎既, 佢地如果聽到你咁講野法都真係幾慘

香港人所謂既自我優越感真係會遲早害死自己
怪盜小G 12:31 AM 08-27-13
你有無見過美國人叫自己英國人

計祖先,世人都係人猿後代

祖先
KARO 12:36 AM 08-27-13

祖先
呀...唔好意思, 原來唔計架?
我見你咁講"支那種=支那出世既"

不如你講正咩年至咩年出世唔計丫
KARO 12:39 AM 08-27-13

祖先

所以我成日都話打咩杖丫, 本是同根生....
怪盜小G 12:42 AM 08-27-13
你覺唔覺你好想證明香港人同支那種係同族
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 15 55  ... 最後

返回主題版面