Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 9 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 29 69 119  ... 最後
~清談館~>關注本土權益,光復香港運動
鈴蘭 09:11 PM 01-08-13
>拿起摺櫈便欲上前
好彩個賊輸得快,唔係既佢就要面對七大兇器之首
神秘過客 09:18 PM 01-08-13
咁香港咁樣搶車法真係俳而所思
怪盜小G 10:31 PM 01-08-13
我地香港人既敵人幾時都係支那人
Tano 11:44 PM 01-08-13
作者: 神秘過客:
咁香港咁樣搶車法真係俳而所思
咁大陸都有人玩睡狗
怪盜小G 08:24 PM 01-11-13
Ipzone支那化

永遠唔會再幫襯你

J+1 08:28 PM 01-11-13
020 電話字頭,廣東用剩物資吧a
由手機版發出
怪盜小G 08:49 PM 01-11-13
我係香港ip買
Dangerous-boy 10:01 PM 01-11-13
作者: :
台北議會制定新規:中國旅行團禁走正門 (1月11日)
影片:

台灣民視報道,台北市議會地下一樓餐廳開始接待中國遊客後,每到用餐時間或假日,市議會就成了菜市場,中國游客大聲喧嘩,亂闖議員研究室,甚至衛生習慣也不好,亂丟煙蒂、牙簽等,所以,台北市議會從12月底開始針對中國遊客做管制,禁止中國旅遊團走正門,只能從後門進出。

根據民視拍攝到的畫面,中國遊客吃飽喝足一個接一個走出台北市議會地下一樓餐廳,上到一樓後,不能再走正門,只能從後門進出,這是台北市議會管制中國遊客的新規定。

報道稱,這樣的管制是有原因的。正門的花圃被丟了不少煙蒂,而且中國游客愛站在正門前的車道拍照,非常危險。走到地下一樓餐廳,更是鬧哄哄。餐廳的盆栽更慘,被丟了一根又一根的牙簽,這樣的衛生習慣讓議會不堪其擾。

禁令頒布後,中國遊客只能走後門,餐廳要派人帶團下樓。而且來吃飯的中國遊客只能使用餐廳廁所,不能在一樓方便,甚至餐廳門口也貼出公告,禁止中國游客上二樓,活動範圍除了在地下一樓的餐廳吃飯,還可以到一樓大廳拍照,不過,二樓、三樓的議事廳,甚至五樓到七樓的議員研究室,中國游客通通不准進入。

台灣民視表示,雖然中國旅遊團讓議會外包的地下一樓餐廳轉虧為盈,但畢竟是“首都民意殿堂”,門面與秩序不能失守。

台北市議會由於靠近台北101、市政府、國父紀念館等知名景點,意外成為不少中國遊客拍照景點,甚至要求參觀、旁聽者亦大有人在。不少中國旅遊團亦安排在議會地下室餐廳用餐,除價錢合理外,還能向親友誇耀“我可是在台北市議會吃飯”,附加價值不小。

資深導游說,台北101、國父紀念館,幾乎是陸客必逛景點,比鄰的台北市議會,自然成為陸客詢問焦點,解說時不僅強調議會為民喉舌、監督市政功能外,更拿它與中國“人大”比擬,陸客好奇不已,還爭相拍照留念。

“讓大陸民眾參觀台灣民主殿堂,未嘗不是壞事。”台北市議會秘書長王金德說,開放陸客來台參觀後,三不五時都有團體參訪,尤其在旁聽席看到“議員罵官員”,大呼不可思議,頻頻好奇詢問“是套招還是真罵?”王金德說,對他們來說,這些既新鮮又陌生,能一窺民主政治堂奧妙,讓不少學者、官員趨之若鶩,紛紛正式發文,或透過議員安排參觀,卻讓同仁疲於奔命,造成極大人力負擔。

議會員工私下透露,參觀完台北101後,陸客自由活動,不少人便“晃”來市議會,要求入內參觀,但最近因非會期,加上內部正在整修,只能委婉拒絕。王金德也說,會期間申請旁聽証不限地區,就算是陸客,只要憑身份証件即可辦理。

而台北市議會地下室的餐廳,亦拜陸客之賜,業績意外長紅,業者表示,中國團來議會餐廳用餐,平均每人約三百元,並不是特別貴,再加上“到台北市議會吃飯”的尊榮感,仍吸引不少導游訂餐,亦成團員們津津樂道的話題。不過,業者也抱怨,中國團殺價嚴重,壓縮餐廳獲利,“人多但無想象中好賺”。

連結:
http://news.sina.com.hk/news/20130111/-9-2869358/1.html
台北市議會做得好!
香港都應該仿效!
神秘過客 10:21 PM 01-11-13
作者: Dangerous-boy:
台北市議會做得好!
香港都應該仿效!
唔使發夢啦, 班狗官淨係識得叫香港人要包容
knight-philip 10:29 PM 01-11-13
唔使發夢啦, 班狗官淨係識得叫香港人要包容
那麼如果高官被大陸煙蒂飛中
私家車被大陸人用來靠背
自家樓下有大陸人叫囂
大陸人在門常開參觀完之後又要上office參觀
他們又會不會包容?

還真的一直未見到高官會受影響
神秘過客 10:50 PM 01-11-13
果班狗官生活係第二個次元, 梗係唔受影響啦
Rance 10:54 PM 01-11-13
作者: knight-philip:
私家車被大陸人用來靠背
自家樓下有大陸人叫囂
他們又會不會包容?

唔好話大陸人,香港人都做唔到呢D O野啦....
就算成個香港變成北斗之拳狀態都影響唔到D高官....
大山椒魚 11:59 PM 01-11-13
作者: knight-philip:
私家車被大陸人用來靠背
自家樓下有大陸人叫囂
他們又會不會包容?

一定會,
仲要伸脷擺尾咁包容佢地

佢地仲會多謝主人送煙頭俾佢,
多謝主人撫摸佢既愛車,
多謝主人入狗屋參觀,

001015 10:22 AM 01-12-13
http://m.hkgolden.com/view.aspx?message=4194427&type=CA
都講到禁明...差在係咩時機推出黎je...而家就冇咩可能,但經濟一唔掂就大條道理推。
真十人€ 03:22 PM 01-12-13
作者: 001015:
http://m.hkgolden.com/view.aspx?message=4194427&type=CA
都講到禁明...差在係咩時機推出黎je...而家就冇咩可能,但經濟一唔掂就大條道理推。
放心,2030年前香港已經完全融合河蟹,免簽證已經唔係一個問題。
神秘過客 04:38 PM 01-12-13
話東北發展唔係深港融合真係搵鬼信
wgzc 04:40 PM 01-12-13
連高鐵當時起都冇考慮過關問題喇
2015年可能直接話冇邊境喇
重洗2030?

越嚟越明白點解長毛同毓民成日鬧泛民
跟本除左"口話" 支持普選
佢哋每一日做既嘢都晤喺爲香港人而做
只喺打住支持普選旗號既建制派
某F 09:47 PM 01-12-13
作者: wgzc:
連高鐵當時起都冇考慮過關問題喇
2015年可能直接話冇邊境喇
重洗2030?

越嚟越明白點解長毛同毓民成日鬧泛民
跟本除左"口話" 支持普選
佢哋每一日做既嘢都晤喺爲香港人而做
只喺打住支持普選旗號既建制派
麻煩廣傳
好多人仲係以為民主係泛民派,結果比建制個班標籤晒
Viper II 02:49 AM 01-13-13
作者: :
林奮強:我歧視新移民

因偷步賣樓而遭廉政公署調查,正在休假的行政會議成員林奮強,近日再度活躍。上周四他在一個閉門論壇上演講,暴露出尖酸刻薄真面目,揚言「完全歧視新移民」,要他們住「劏房」無問題;又為大財團講好話,表明絕對支持港鐵加價。

立法會議員及學者斥林的言論鼓吹社會仇恨,令人質疑任用他的特首梁振英,是否真心想幫助低下階層,促林奮強立即辭職。

http://hk.apple.nextmedia.com/realti...30113/51220413
應該贊佢嗎?
小特特 02:50 AM 01-13-13
作者: Viper II:
應該贊佢嗎?
又係傻佬一個
個政府搵d人咁廢點算好,比d常識黎丫a
CSY 05:55 AM 01-13-13
話東北發展唔係深港融合真係搵鬼信
早已經收地搞緊啦, 就差未鏟平邊境開工而已..

還有某電視節目話, 大陸E+D教科書已經在寫話香港地少人多要在新界東北開發咁話..
小嘉 06:18 AM 01-13-13
東北發展連本身係果到住d人大部份都反對

我睇唔出政府點解仲話好多人讚成

你收黎起晒公屋就無所謂姐

你收黎起得4,5棟公屋

之後就比晒d財團拎黎發展

又黎炒貴香港d地
alextang1030 09:12 AM 01-13-13
作者: 小嘉:

你收黎起得4,5棟公屋

又黎炒貴香港d地
其實睇一睇陳雲本城邦論就會GET到政府點解夾硬黎咁做

發展左邊境,香港同中國就接軌
而香港人普遍都重有一種同中國既區隔
所以只要將香港所有地同樓都炒貴,令香港先變成中國富豪洗黑錢既天堂
再將香港有反抗精神既窮人迫返上中國,
咁到時香港本土就只係得返受紅思想教育長大既新移民
少量香港人但已經不成氣候
同埋大量既新政府富貴

到時再利用香港個名對外搵食
神秘過客 07:01 PM 01-13-13
應該贊佢嗎?
佢係唔係智障架? 就算心咁諗都唔好講出黎呀
龜縮完一排, 一出黎就講 D 咁既野?
不過有無片? 免得又話生果報屈佢

作者: 小嘉:

你收黎起得4,5棟公屋

又黎炒貴香港d地
政府根本就無當反對果班係人
同 D 地產商 + 生番原居民傾掂就 OK

政府賤就賤在對外洗腦話用黎起屋解決房屋問題
又唔講用黎起咩樓喎

作者: alextang1030:
其實睇一睇陳雲本城邦論就會GET到政府點解夾硬黎咁做

發展左邊境,香港同中國就接軌
而香港人普遍都重有一種同中國既區隔
所以只要將香港所有地同樓都炒貴,令香港先變成中國富豪洗黑錢既天堂
再將香港有反抗精神既窮人迫返上中國,
咁到時香港本土就只係得返受紅思想教育長大既新移民
少量香港人但已經不成氣候
同埋大量既新政府富貴

到時再利用香港個名對外搵食
香港之所以會成功全靠自由、開放、廉潔同法治
但係家陣被強國咁搞法, 真係搵鬼黎住同投資
成日話著重國際發展, 但我淨係見到不停同國內接軌
被 D 貪官撈乾撈淨 D 油水後, 香港就用完即棄啦
好地地一個地方俾共橙黨搞成咁, 全世界最 X 街的一定係共橙黨
真!DC 07:13 PM 01-13-13
應該贊佢嗎?
可能會民望上升都唔頂
第一 ... 9 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 29 69 119  ... 最後

返回主題版面