Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-07-16, 04:55 PM   #1801
DC 97
The One

註冊日期: Jun 2003
Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
長毛唔選其實可以做D乜?
話晒都要生活,佢份人工貼社記~

DC 97 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-16, 04:57 PM   #1802
chitkan
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2009
引用:
作者: 真!DC 查看文章
我日日睇網上版
除左冇乜報佢地唔覺有抹黑
由手機版發出

呢d?
https://finalfighter.wordpress.com/2...E%9F%E5%9B%A0/

http://www.passiontimes.hk/article/08-07-2016/32060

仲有我記得郁民成日講蘋果抹黑2012幫佢助選班海豐鄉親係共產黨,實質佢地係親國民黨

比較直接搵倒既黎智英2012選舉反人力d文,
http://hk.apple.nextmedia.com/news/a...20901/18004816

節錄

千萬別被蒙蔽,將黃毓民的人民力量當成是泛民。他表面以激烈的姿 態粉飾他泛民的身份,私底下卻受左派資助,成了中方打擊泛民的政治打手。他現在呼籲市民超級議員選舉投白票,表面是要抵制民主黨的候選人,實質是暗助建制 派勝出。他利用民主黨上次接受政改方案,策略與他和許多民主人士的意見不同,咬死民主黨是存心出賣香港民主運動,以激烈和惡毒言行狙擊泛民派。是的,不僅 民主黨,還狙擊公民黨和其他泛民同志。若然大家都是為爭取民主作為主要目標,同舟共濟,即使民主黨這次真的做錯了,也僅是策略判斷錯誤,人誰無錯,又何必 要置人於死地而後甘心。一次錯誤,一役挫敗,同志間便要置對方於死地?拿着這種胸襟,這種見識爭取民主,民主還有前途嗎?他不是這樣傻,他別有用心!

他 表面以激烈行動報復民主黨政改的「出賣」,實質是替中共做打手,打擊民主派,讓民主派出現嚴重分裂的表象,擾亂了市民對民主派的信心,混淆視聽,企圖使民 主派在今次立法會選舉中一敗塗地,因而也令香港失去了港人治港的最後防線,令他漁人得利,和讓他背後的金主龍顏大悅,因而也讓他財源廣進。他說民主黨出賣 香港,民主黨的「出賣」到底拿到了中共甚麼好處?反而得到左派資助的是他和他的人民力量,這不是很奇怪嗎?誰是出賣香港不是清楚不過嗎?
chitkan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-16, 04:58 PM   #1803
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
唔想變?
青政就係拎本民前光環贏
呢個光環點嚟架?

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-16, 04:58 PM   #1804
chitkan

佢地d恩怨係有
但蘋果唔似熱時咁明刀明槍
旁人未必睇得出來
如果唔係熱狗/教主信徒唔會注意倒呢d野
咁零碎既資料好難搵得齊/留意倒
舊 09-07-16, 05:00 PM   #1805
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
Oic
睇漏了抱歉
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-16, 05:07 PM   #1806
若天
Game Master
水樹奈々死忠系

註冊日期: Jan 2004
蘋果選舉果幾日,唔記得有一版定半版何志光既廣告

舊 09-07-16, 05:08 PM   #1807
JMi
God of Gamer

註冊日期: Feb 2011
引用:
作者: DC 97 查看文章
長毛唔選其實可以做D乜?
話晒都要生活,佢份人工貼社記~
退休同主席去下旅行囉 lol

舊 09-07-16, 05:10 PM   #1808
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
有邊位覺得而家既國民黨係反共的?

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-16, 05:18 PM   #1809
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
光頭段文

改姓曹啦

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-16, 05:18 PM   #1810
傑斯特
Game Master

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
咁照睇蘋果最多外國勢力啫
環球啊成報又唔見嗌打
做埋D野九成都私怨俾人話投共都無得怨啦
雖然實情真係唔知
傑斯特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-16, 05:25 PM   #1811
HakiK
Crazy Gamer
秋月

註冊日期: Jan 2010
隔左日幾都仲係LOOP緊類似話題
講到尾都仲係想將最大責任推落社會推落選民
搵一堆同立場既分析繼續自high

香港人唔想變就唔會今屆咁多新年青候選人入去
改變永遠唔係一下子
何為大變,何為小變,點去變都唔係某一政黨講就係
以家香港前途問題唔係拍動畫拍戲,
搵幾個英雄主角出黎+一堆戲劇性event 就香港瞬間獨立

望下部份支持者,望下國師
選唔到選舉即刻世界末日咁自我放棄
又叫絕望又叫移民
咁又好對得住支持你既人?
咁鐘意輸打嬴要? 你地真心為香港定只求勝利美酒?
選呢種人入議會先真係香港玩完,隨時放棄香港

民主, 最基本就係民為主
今日爭取唔到人民支持就係民主下既答案
無論理念又好,人品又好,宣傳手段又好,問題永遠係自己身上, 其他人唔認同
將責任推去選民身上已經從根本上否定民主,
只係想稱皇稱霸, 順我者生, 逆我者死

泛民就算幾左膠都好, 建制就算幾耍手段都好
敗選既永遠唔會出黎鬧選民一句

網上面仲會講唔支持原因既人
往往就係你有機會拉籠既人
佢地正正就係諗過勸察過考慮過先決定唔支持既人
講出黎既原因總合就係選民唔支持既原因
今次仲咁多人講,即係仲有好多機會係未來改善拉籠返班人
而唔係將自己既小圈子進一步收窄

此篇文章於 09-07-16 05:32 PM 被 HakiK 編輯。
HakiK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-16, 05:30 PM   #1812
麥魚仔
岬命

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: T.K. 查看文章
有邊位覺得而家既國民黨係反共的?
我覺得國民黨係奶共

麥魚仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-16, 05:36 PM   #1813
chitkan

香港班老民國支持者
同馬英九班國民黨唔能夠混為一談吧
舊 09-07-16, 05:38 PM   #1814
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: sugihara 查看文章
唔想變?
青政就係拎本民前光環贏
呢個光環點嚟架?
落場打
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-16, 05:42 PM   #1815
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: HakiK 查看文章
泛民就算幾左膠都好, 建制就算幾耍手段都好
敗選既永遠唔會出黎鬧選民一句
懲罰選民嘛

舊 09-07-16, 06:01 PM   #1816
傑斯特
Game Master

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
引用:
【星島日報報道】參選立法會新界西選區的自由黨周永勤,早前在選舉論壇中突然棄選並痛哭,又指不想身邊人惹上「高層次麻煩」,事後更走到英國,直至立法會選舉完成後回港。他今日召開記招,交代事件來龍去脈。他指出,棄選前一天有朋友叫他上深圳,結果抵達時有三名自稱來自北京的陌生人,威脅他棄選,否則「你的支持者就要付出沉重代價」,更「巨細無遺」的讀出周永勤家庭圈外人士的背景、收入來源及生活習慣,因此他選擇離開。
  周永勤在事件發生後,首度公開露面,事前他一直說「唔講得」,連田北俊也被拒諸門外,「高層次麻煩」的真面目,周永勤今日親自說出。
  他表示,棄選前一天,收到一名相識超過10年的朋友通知,邀請他到深圳赴會,結果約6時左右,他抵達一個廳房,有三個不認識的人士,自稱來自北京,要求他未來10日「放軟」或「蓋低」他的選舉,並要求他不要「再郁」,但周表示已有不少義工幫助、洗樓及派單張,不能接受。周表示,對方回應「如果你不乖乖聽話,會立即行動,你的支持者就要付出沉重代價」,更讀出家庭圈外人士的背景、收入來源及生活習慣,周認為已超越一個私家偵探能做的事情,當時腦內一片空白。
  周稱,對方要求他做三件事情,第一件是停止所有選舉論壇,但周認為選舉論壇是讓自己最容易表達自己理念,但對方表示單是他作為建制派的身份,在電台對「港獨」的看法就已經「不知所謂」,對方又下出第二個指令,要求他停止所有競選工程,以及第三個條件,要他離開香港,在競選後才能回來。
  除了在深圳被來自北京的人士勸退棄選,周永勤在香港亦兩度「被接見」。他說,在報名參選前兩日,亦有認識逾20年的商界朋友約他在黃金海岸一個咖啡室會面,周指對方是「私下幫國家做野」,並引述對方說,「你參選會得罪很多人,最好不要選。」
  周永勤指今年7月13日,兩名朋友約他到沙田明星海鮮舫,表明:「心目中攞新界西第五個位的人,並不是你周永勤,你得不到祝福」。當周永勤表示自己參選不需要祝福,對方就開始憤怒,並指周不做議員有很多選擇,例如政府好多位,他們可以「幫吓手」,但周認為自己從政二十多年、為此準備良多,堅持出選。記者多次追問有關人員身份,周表示「大家都知係邊個,唔想出自我口」,有記者問他是否中聯辦人員,他回應指「明就算」,並稱自己「唔講晒出嚟,係留有一手」。
  報名當日,這兩名曾約他到沙田明星海鮮舫的朋友,再約他到他們「近海鮮舫」的辦公室,再度要求他不要選,因為會「搞到建制攬炒,包括梁志祥及何君堯」。被問到同區當選人何君堯是否受益人,周永勤只說:「公眾自有判斷」。
  周永勤認為,自己知名度、民調低,原本是微不足道,現在開票結果可見已出現他們想要的結果,但若他留在選戰中繼續在論壇上質詢某些候選人,可能今日選舉結果會有不同。
  周表示,在無綫電視的論壇時已有所感觸,說出「我們是選議員,而不是選契仔」,因為早前已有不少人向他勸退。他又澄清,棄選當日有人誤會,是否因為收到有人「狙擊」的聲帶而受威嚇,他再次表示,當時將聲帶交予傳媒,是希望傳媒查出對方行動,而不是害怕。
  周亦拒絕評論,何君堯是否今次事件的受益人或主事人,只表示「相信大家心裡有數」。他希望,透過種種暗示令港人覺醒,「究竟有無一啲勢力干擾我哋」;並強調自己不會放棄做區議員。
信?唔信?
傑斯特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-16, 06:05 PM   #1817
psidef

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: 傑斯特 查看文章
信?唔信?
唔開名, 想信就冇得防.

舊 09-07-16, 06:07 PM   #1818
chitkan

無從証實
但睇返銅鑼灣書店事件
係真都唔出奇
而且就算係,都無人會理
舊 09-07-16, 06:13 PM   #1819
若天
Game Master
水樹奈々死忠系

註冊日期: Jan 2004
我信

最好西環再推多件入去,傳統建制再少一席,等到佢地忍無可忍就有戲睇

舊 09-07-16, 06:18 PM   #1820
psidef

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: 若天 查看文章
我信

最好西環再推多件入去,傳統建制再少一席,等到佢地忍無可忍就有戲睇
可以有啲咩戲睇

舊 09-07-16, 06:29 PM   #1821
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
周永勤都係劉皇叔人馬
無咁上下料子,要脅到佢嗎?

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-16, 06:53 PM   #1822

註冊日期: Mar 2010
引用:
作者: psidef 查看文章
可以有啲咩戲睇
如果自由黨唔係得4席,而係有5席的話。非建制+自由黨就會夠35席,可以推倒所有政府的議案。
當然田大少就算肯,張宇人佢地都未必肯...所以都係得個講字。
001015 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-16, 07:08 PM   #1823
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
引用:
作者: 若天 查看文章
我信

今次就大斬工賊,下次應該對禮義廉落手...契乜叉團隊同掃把頭加埋應該都夠成大黨....
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-16, 07:16 PM   #1824
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
落場打
由手機版發出
係囉,但睇到d文我以為本民前係飯民嚟

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-16, 07:19 PM   #1825
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: J+1 查看文章
今次就大斬工賊,下次應該對禮義廉落手...契乜叉團隊同掃把頭加埋應該都夠成大黨....
由手機版發出
身痕黨係要吸公文袋既藍血人,禮義廉要打基層市場。
契弟團冇BRAND NAME,交接COST大好多…

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 02:29 PM

手機版 | APP版