Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 08-07-16, 09:44 PM   #201
傑斯特
Game Master

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
共產黨本身就係賊軍政權
非正統繼承者
中國國父係孫中山
呢點係非常重要

然後我地反感既應該係共產黨政權而引致既人民質素PK
咁對比獨立
應該先係要重新取回"中國"呢個頭銜
取代返賊軍響聯合國個地位

然後我覺得應該聯合分離於賊軍既地區有下面:
新疆維吾爾自治區
廣西壯族自治區
寧夏回族自治區
內蒙古自治區
西藏自治區
(待建議補上)

中國人呢幾個字根本係俾共產黨搞臭既
所以應該由正統後繼者去攞返個聯合國認證
然後個南海都應該......

當然你地覺得個名臭左要改過咁我無辦法
傑斯特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-07-16, 10:33 PM   #202
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
咁老老實實,補選我又真係睇助選團揀咗梁生
本人嚟講佢同楊岳橋吸引力差唔多,但個人覺得本民前班後生有heart做,公文袋有班阿嬋hea做打咗折扣…

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-07-16, 10:38 PM   #203
Penny仔
God of Gamer

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDair_penny2002
引用:
作者: T.K. 查看文章
五區,700萬/4人=175/5=25萬,你當得20萬
剩係郵遞一項都60萬吓?
其實計返各區選民人數或者住戶數就得, 新界區多人d就貴d 啦

但我唔明果3 蚊成本點計, 因為印單張唔駛3蚊張咁貴
如果計埋郵費的話, 其實政府會包候選人一次免費投寄

當然郵政局曾經以文宣内容問題唔肯寄既情況,
而即使候選人自己比郵費, 郵局一樣唔肯寄(冇記錯中出羊子好似試過)
Penny仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-07-16, 10:43 PM   #204
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
三蚊成本,係選開既講出黎
都唔只聽一個講過

你有本事搵晒義工做,可能唔駛掛

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨

此篇文章於 08-07-16 10:48 PM 被 T.K. 編輯。
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-07-16, 10:54 PM   #205
Penny仔

引用:
三蚊成本,係選開既講出黎
都唔只聽一個講過
唔係掛, 劉小麗都係籌30 萬做入屋郵寄咋喎
黃台仰仲話補選果陣做入屋文宣洗左20萬.....(但寄唔出)
舊 08-07-16, 11:07 PM   #206
T.K.
很黃很暴力

咁我唔知打既地址,係俾你c&p定你自己打勒,你自己打的話,計法就貴好多,真係print出黎就係咩
人地有資源,可能搵條友覆下個地址正唔正確
你無錢既,可能打完寄出就算,打錯既算數

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
舊 08-08-16, 12:37 AM   #207
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: 傑斯特 查看文章
共產黨本身就係賊軍政權
非正統繼承者
中國國父係孫中山
呢點係非常重要

然後我地反感既應該係共產黨政權而引致既人民質素PK
咁對比獨立
應該先係要重新取回"中國"呢個頭銜
取代返賊軍響聯合國個地位

然後我覺得應該聯合分離於賊軍既地區有下面:
新疆維吾爾自治區
廣西壯族自治區
寧夏回族自治區
內蒙古自治區
西藏自治區
(待建議補上)

中國人呢幾個字根本係俾共產黨搞臭既
所以應該由正統後繼者去攞返個聯合國認證
然後個南海都應該......

當然你地覺得個名臭左要改過咁我無辦法
咁老實講聯唔聯合到又真係要寫個plan出來,搞個憲法草案之類比哂佢地睇過先知肯唔肯合作
結果其實都是要研究左憲法先

個名就有台灣這個例子啦
最近台灣人大多都會自認台灣人多於中華民國人
名臭是一回事(台灣的原因比較是兩個中國的對比和國際上受不公平對待)
更多是從來沒有對"中華民國(香港的情況是中華人民共和國)"有過歸屬感

反正其實名真的不是大問題
又不會因為同名就"自古以來"有什麼好

舊 08-08-16, 11:54 AM   #208
casio

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: knight-philip 查看文章
咁老實講聯唔聯合到又真係要寫個plan出來,搞個憲法草案之類比哂佢地睇過先知肯唔肯合作
結果其實都是要研究左憲法先

個名就有台灣這個例子啦
最近台灣人大多都會自認台灣人多於中華民國人
名臭是一回事(台灣的原因比較是兩個中國的對比和國際上受不公平對待)
更多是從來沒有對"中華民國(香港的情況是中華人民共和國)"有過歸屬感

反正其實名真的不是大問題
又不會因為同名就"自古以來"有什麼好
其實如果真係要聯合反土匪勢力,又未必要去到完全合作地步,只要可以說服到佢地一齊行動就足夠,反正依家想獨個班都唔係話要想中國好,只係唔想要共匪理佢
衰D講,最簡單嘅方法,你說服到共匪俾個荒島俾佢,三不五時空投D糧食由佢自生自滅其實已經滿足到佢要求

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-08-16, 02:00 PM   #209
傑斯特
Game Master

難聽都要講
其實咁先係最無夢想

台獨個背後含意係承認土共為中國大陸唯一合法政權
即係覺得個政權反唔到
選擇逃避咁解
统同獨個分歧就呢度囉
唔係要人承認共產黨囉
舊 08-08-16, 02:15 PM   #210
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
引用:
作者: casio 查看文章
其實如果真係要聯合反土匪勢力,又未必要去到完全合作地步,只要可以說服到佢地一齊行動就足夠,反正依家想獨個班都唔係話要想中國好,只係唔想要共匪理佢
衰D講,最簡單嘅方法,你說服到共匪俾個荒島俾佢,三不五時空投D糧食由佢自生自滅其實已經滿足到佢要求
可以參考魯魯修建國

舊 08-08-16, 02:52 PM   #211
casio

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: 傑斯特 查看文章
難聽都要講
其實咁先係最無夢想

台獨個背後含意係承認土共為中國大陸唯一合法政權
即係覺得個政權反唔到
選擇逃避咁解
统同獨個分歧就呢度囉
唔係要人承認共產黨囉
個人覺得港台最大分別係
台獨嗰班,主力軍始終係台南班原往民,某度上嘅主張係認為國民黨同共匪都係入侵者,所以佢哋根本唔在乎大陸搞乜,只要你唔好煩我就OK,所以對佢哋嚟講唔係逃避,因而某程度上佢哋都好介意美帝介入
反觀香港嗰班,動不動就想去美帝國會陳情,最好美帝接管埋

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-09-16, 06:18 PM   #212
Garnet_Crow
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2007
Edward Ho
53分前 ·

【青年新政獲戴耀廷飯民認證,可喜可賀】

仲記唔記得戴耀廷個雷動計劃?先做垃圾民調,最後投票日就指示所謂「聰明選民」倒票落佢地屬意既候選人。咁「聰明選民」呢一部分每區都會搞一個 「參選人對談會」,港島前日做完,新西就大後日星期五做。嗱,呢個「參選人對談會」係有篩選既,只有佢地認為係「真民主」參選人先會獲邀參加,而受邀既清 一色都係飯民,社民連同人力都有。

熱普城陣營,係一個都冇既,唔係佢地自己唔去,係根本冇請,「聰明選民」個官方網頁咁寫架。

至於成日俾人話係新飯民既青年新政,原來都係受邀對象喎,仲四區全部應承出席。嘩,「聰明選民」請得既都係飯民自己人,即係戴耀廷都當青年新政係飯民喎,Q嘜認證,羨慕死人。

仲有喎,雷動會喺投票日向佢地access到既選民發出配票指示,「聰明選民」預埋青年新政,即係佢地都有可能得到雷動配票。飯民票又拎啲,同本民前粒瀨尿牛丸又食埋本土票,再加埋雷動配票,左中右逢源,四區當選不是夢,我真係恭喜佢地呀。

唔怪得梁頌恆3月嗰時話只要戴耀廷搞得掂個雷動,就預埋青年新政玩啦。

舊 08-09-16, 06:34 PM   #213
朝霧 海斗
Crazy Gamer

可以報得警?

舊 08-09-16, 06:40 PM   #214
Garnet_Crow

引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
可以報得警?
雖然唔係選舉論壇,但唔請熱普城候選人參與其座談會,講到明話係佢揀候選人參與,都係導致他人成功及不能當選,好明顯係違反公平選舉原則,仲有選舉經費呢,法律學者知法犯法,呢鋪一定要告老廉

舊 08-09-16, 07:52 PM   #215
MS331
Game Master

註冊日期: Feb 2005
唔搶泛民票唔通日日去攻擊「自己人」搶票咩
MS331 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-09-16, 08:27 PM   #216
Penny仔

話明不惜用任何手段都要當選
所以你只能夠睇佢地有冇辦法從雷動計劃穫利去分析

而我覺得係冇利可圖
因為雷動計劃影響有限,根本就多餘...
老實邊有人會聽吖, 淨係睇網民已經雷動唔到啦
但你參加呢個計劃,就反而動搖到自己班支持者

同埋個對談會其實有咩用?
最後都係睇支持率策略投票之嘛...多餘的
我同3號對談完好滿意, 點知果日要雷動9號....咁你唔通照投3號呀?
舊 08-09-16, 10:25 PM   #217
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:
作者: Penny仔 查看文章
話明不惜用任何手段都要當選
所以你只能夠睇佢地有冇辦法從雷動計劃穫利去分析

而我覺得係冇利可圖
因為雷動計劃影響有限,根本就多餘...
老實邊有人會聽吖, 淨係睇網民已經雷動唔到啦
但你參加呢個計劃,就反而動搖到自己班支持者

同埋個對談會其實有咩用?
最後都係睇支持率策略投票之嘛...多餘的
我同3號對談完好滿意, 點知果日要雷動9號....咁你唔通照投3號呀?
唔知

不過成件跟本就白痴 就算唔係熱狗去嘈 民建聯去報警的話一樣死

舊 08-09-16, 10:30 PM   #218
T.K.
很黃很暴力

引用:
作者: MS331 查看文章
唔搶泛民票唔通日日去攻擊「自己人」搶票咩

好似咁樣?

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 08-09-16, 10:53 PM   #219
T.K.
很黃很暴力

講到咁,其實全民退保咩取態?

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 08-10-16, 12:16 AM   #220
Penny仔

引用:
講到咁,其實全民退保咩取態?
2月補選果陣,講過唔支持學者方案
舊 08-10-16, 08:23 AM   #221
傑斯特
Game Master

咁其實直接拎家下個政府錢玩基金都OK既
姑勿論我覺得會拎呢種錢既人同拎綜援既係同一種

家下老個班基本咪係當年對社會無咩貢獻都可以生活得好好個種
今時今日就算入左稅網都唔會買到樓既年代(以前個代打份工入唔到稅網又買到樓大有人在,我好認真)
學者方案嘛
好似直接榨乾呢代人去養個一班人
仲要D錢唔知俾政府食剩幾多
點解要俾政府吞埋我D課金錢?
養返自己老豆老母就算啦
舊 08-10-16, 09:15 AM   #222
knight-philip
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: Penny仔 查看文章
2月補選果陣,講過唔支持學者方案
等睇又被人話點點點

舊 08-10-16, 11:03 AM   #223
david
The One

雙料議員王國興區會出席10分鐘「打卡」即走

引用:

今屆立法會超級區議會9位候選人,他們在所屬的區議會表現各異。身兼立法會議員的候選人中,民主黨涂謹申、街工梁耀忠在區會大會出席率未達100%,工聯會王國興、民建聯李慧琼雖加入多個區會委員會,但遲到早退情況嚴重,王更試過只坐10分鐘「打卡」即走。

本報根據區議會會議紀錄,為9位超級區議會候選人的區會表現考勤,發現區議會大會出席率方面,9位候選人中,7位候選人出席率達100%,當中只有涂謹申和梁耀忠的出席率為75%,兩人分別缺席了一次大會。其中涂謹申三次出席區議會大會均早退,梁耀忠亦在三次會議中有兩次早退紀錄。

不過出席率高並不代表區議員表現積極,王國興出席率達100%,會議紀錄卻顯示,他在三次大會中,共發言1次,在其餘兩次大會中,紀錄顯示他零發言。更離譜的是,5月區議會食物、環境及衞生委員會開會兩個半小時,王國興現身10分鐘「打卡」後即走人,未有發言紀錄。

民建聯李慧琼看似積極參加區議會轄下委員會,共加入達4個之多,但她每次出席委員會平均遲到半小時,早走兩個半小時。而李慧琼在三次區議會大會中,雖然有百分百出席率,但兩次均早退大半小時,其發言次數亦不算多。不過,李慧琼在參與區議會轄下的委員會的數目,是一眾身兼立法會的雙料議員中最多。而本報昨晚聯絡上述4位「雙料議員」,但截稿前未有回覆。

同為雙料議員、今屆退下火線的民建聯葉國謙認為,做雙料議員確實有很大困難,尤其做超區議員除要兼顧本身區議會工作外,更亦負責全港議題。他覺得無論是否雙料議員,其在區會的表現都反映該議員的態度,「時間大家永遠都唔夠」,即使有機會晉身立法會,令區會的工作要放輕一點,議員都必須重視落區與選民接觸,他表示從其經驗看,落區接觸選民與開會一樣重要。

理大社會研究政策中心主任鍾劍華認為,原則上雙料議員既當選為支薪的區議員,「食君之祿、擔君之憂」,就應同時做好區議會的工作。但雙料議員有其難處,何況王國興、李慧琼、涂謹申三人在立法會的參與度不俗,加上區議會並無決策性,只處理「細眉細眼」的事,雙料議員取捨上自然選擇立法會。鍾認為長遠可檢討「雙料議員」制度。
有出席OK啦。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-10-16, 11:09 AM   #224
Garnet_Crow

http://paper.wenweipo.com/2016/08/10/HK1608100008.htm

「佔中三丑」之一戴耀廷早前提出「雷動計劃」,要「非建制」在本屆立法會選舉協調取得更多議席,但因反對派協調不成而告吹,但計劃第二部分「聰明選 民」就在緊密進行中。facebook群組「做個聰明選民 Be a Smart Voter」近日舉辦了一場「對談會」,篩選了7名非建制港島區候選人出席,更在網台D100播出。「對談」有候選人並未獲邀,而「聰明選民」主事者也明 言邀請候選人出席有篩選,此舉已涉嫌違反選舉活動指引,更可能已觸犯《選舉(舞弊及非法行為)條例》,違法為候選人招致選舉開支。 ■記者 鄭治祖

戴耀廷今年4月19日在《蘋果日報》發文,提出「雷動計劃」的第二部分「聰明選民」,稱要教選民「準確」地投票給最後能勝出的候選人。 facebook群組「做個聰明選民 Be a Smart Voter」在今年4月21日發佈第一條帖文,其網台節目於4月27日首播。群組的核心成員包括發起「佔中」募捐的港視前高級編導蔡錦源,及曾積極參與 「佔中」的陳虹秀。

8月7日晚 網台D100播放
據該群組的facebook專頁顯示,群組將舉行5個直選地區和超級區議會一共6場的「對談會」,其間邀請該選區「非建制」候選人與在場市 民互動,回答提問,而第一場的港島區「對談會」已經於8月7日晚在漁灣社區會堂舉行。15名港島區候選人之中,只有劉嘉鴻、何秀蘭、羅冠聰、徐子見、司馬 文、許智峯及陳淑莊7名候選人獲邀出席,節目並通過D100播放。

王維基拒答「站隊」篩選出局
群組另一核心成員「Natalie Hui」就在facebook發文稱,王維基因拒絕回答自己是否非建制派,因此「不被邀請出席第一場『聰明選民與參選人對談會』」,證明他們有篩選。
同樣未獲邀的還有「熱狗」候選人超音鼠(鄭錦滿),一眾「熱狗」支持者大為不滿,在「聰明選民」facebook狂罵對方「賤格」。

「熱狗」指「戴耀廷幫特定人拉票」
雖然戴耀廷並未在「聰明選民」中留有痕跡,但「熱血公民」喉舌《熱血時報》就直稱是「戴耀廷幫特定候選人拉票搞的拉票活動」,又指活動涉嫌為出席候選人招致選舉開支,觸犯選舉舞弊條例。

根據選舉活動指引,廣播機構「應按照公平及平等對待的原則製作該等節目。根據公平及平等對待的原則,廣播機構應該確保同一選區/功能界別的 每位候選人/每份候選人名單在節目中都得到介紹和報道,以及不會優待或虧待任何候選人/候選人名單」,違者將受選舉管理委員會譴責,及公佈獲優待與被虧待 的候選人姓名及有關的廣播機構、出版人或論壇舉辦者的名稱。選管會亦可將此事件轉交有關當局,採取適當的行動。

有關人等當然可聲稱這是「選舉聚會」,但根據《選舉(舞弊及非法行為)條例》,「任何人如非候選人亦非候選人的選舉開支代理人而在選舉中或 在與選舉有關連的情況下招致選舉開支,即屬在選舉中作出非法行為。」觸犯者如循簡易程序審訊,一經定罪,可處第五級罰款及監禁1年;如循公訴程序審訊,一 經定罪,可處罰款20萬元及監禁3年。

今次黨報總算做返件好事

舊 08-10-16, 04:03 PM   #225
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
1/3、過半數哩d野,天琦哥講半句>我地每人講一億句,
有天琦哥加持,以後唔洗我地哩d死飯桶操心。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 10:51 PM

手機版 | APP版