Games Animation Forum  

返回   Games Animation Forum > 其他 > Cosplay同人MIX討論區

主題工具 顯示模式
舊 11-01-07, 10:10 AM   #1
Kees
Insane Gamer
LV最低="=

註冊日期: Apr 2006
問題:裸體模特兒

想問一下,在坐有無人上過一d課係有得畫真人全裸模特兒?
我唔係想知哪裏有得學,而係想知有無人學過。
(其實hk有無得學呢?)

舊 11-02-07, 01:09 AM   #2
sakisaki
Junior Member

註冊日期: Nov 2007
有啊~現正在學
學藝術的地方很多都會有畫NUDE MODEL的課程
sakisaki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-07, 02:28 AM   #3
Kees
LV最低="=

>sakisaki
在hk的嗎?
那麼上課時,學生會不會有點驚訝?

舊 11-02-07, 02:55 AM   #4
sakisaki

註冊日期: Nov 2007
引用:
作者: Kees 查看文章
>sakisaki
在hk的嗎?
那麼上課時,學生會不會有點驚訝?
是在香港啊
學生完全不會驚訝, 都是在認真畫
會畫裸模其實很正常嘛
sakisaki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-07, 08:40 AM   #5
好鬼煩

註冊日期: Jun 2006
模特兒是否囡囡?索唔索?
好鬼煩 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-07, 08:50 AM   #6
美版之王-天涯浪子
God of Gamer
玩具封印王

註冊日期: Jan 2002
根據雜誌報導, 敢豁出去的模特兒一般是中女, 大叔, 樣好的後生仔女少.

而學繪畫者, 奇怪, 一般又是以阿伯或中坑居多.

注意, 以上現象只是一般, 不是絕對.

Cuddle
Rose of May
Hometown Domina

好聽, 動聽.
美版之王-天涯浪子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-07, 06:15 PM   #7
NTBOY
Game Master
神貓特攻隊

註冊日期: Jun 2004
art大專以上程度一定有得畫
據稱. 多數係天體會..
畫多一兩次就冇乜野ga la

想睇我作品嗎?

舊 11-02-07, 07:32 PM   #8
sigma
BAN!!BAN!!

註冊日期: Sep 2003
是因女而學畫人像嗎?

網上女性權益守護神
sigma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-03-07, 09:25 AM   #9
Kees
LV最低="=

>美版之王-天涯浪子
模特兒的重要性不在男/女性別,
反而係肌肉和線條美。
其實我比較鐘意畫老人家。

>NTBOY
好呀,快d貼上來看看!
(原以為hk會因甚麼道德之類而無得學tim)

>sigma
當然不是。
其實我都在學,不過目前沒有女的。

舊 11-03-07, 10:38 AM   #10
GimGim

註冊日期: Jun 2002
i think most of the life drawing courses use nude model

I have been studying for 3 years

舊 11-03-07, 11:36 AM   #11
Montague
遺伝子生物工学博士号

註冊日期: Nov 2002
3DS Friend Code2363 6017 4707
PSN  IDultcth
XBox Live GamertagMontagueC
引用:
作者: NTBOY 查看文章
art大專以上程度一定有得畫
據稱. 多數係天體會..
畫多一兩次就冇乜野ga la

想睇我作品嗎?
天體會!?即學生都要裸露地畫?

舊 11-03-07, 01:22 PM   #12
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
我有畫過~已經10多年前, 在大一讀工商設計時代~~~多數都係洋樓~來hk讀書搵d外快!

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-03-07, 01:45 PM   #13
天使之國
Banned
^0^

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: KIM 查看文章
我有畫過~已經10多年前, 在大一讀工商設計時代~~~多數都係洋樓~來hk讀書搵d外快!
身材好眼又靚
天使之國 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-03-07, 09:20 PM   #14
NTBOY
Game Master
神貓特攻隊

引用:
作者: TH華擊團 查看文章
天體會!?即學生都要裸露地畫?
model 多數係天體會
sorry講得唔清楚...

舊 11-07-07, 10:36 PM   #15
datauiy

註冊日期: Aug 2004
>sigma
當然不是。
其實我都在學,不過目前沒有女的。[/QUOTE]

D模特兒全部都係裸男 ,不是吧
請問現在你是在那裏學畫的,教得好唔好 ,可以介紹一吓嗎 因為我都有興趣想學

舊 11-25-07, 04:48 AM   #16
Diana

註冊日期: Aug 2002
我都有做過全裸MODEL(中、日兩地),其實一D都唔難,而且仲好好PAY,
不過經驗不多,因為我的身型太普通,所以搵左我2,3次之後便沒有再找我了...
作畫的人什麼年紀都有,小學生、師奶、孕婦我都見過,而作品就.....
可以分別好大,有好像真,有好漫畫,不過唔會太離譜,因為大多畫裸體之前,作畫的人其實都已經對素描有一定的認識。
Diana 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-07, 11:23 AM   #17
Kees
LV最低="=

>>戀戀芭比
原來你是模特兒喔!!
我知道做哩行人工係唔錯,不過其實hold住個動作唔郁,都幾累(我試過5分鐘就累死=o=||)
講到小學生都有份,未成年都比佢地入場架咩?

舊 12-02-07, 08:43 PM   #18
shallweshare

註冊日期: Dec 2007
有幾多錢嫁?????????
shallweshare 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-07, 08:56 PM   #19
frankylui
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2005
3DS Friend Code1461 6155 5034
PSN  IDfrankylui
XBox Live Gamertagfrankylui
我喺ive讀design ge,
drawing堂都有畫過
男人,後生女都有
岩岩第一次見會,但係一開始專心畫就唔會諗d咩ga la

但講真我畫果2個後生女都幾ok吓

搭單問多樣野,
hk邊度會有呢d課程?我畫人像唔係太掂..想補補

「if you find this suitcase, please take it to our daughter.」

此篇文章於 12-02-07 09:00 PM 被 frankylui 編輯。
frankylui 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-07, 01:12 PM   #20
mmssm
Game Master

引用:
作者: shallweshare 查看文章
有幾多錢嫁?????????
我阿sir 話二百五一個鐘,好似
mmssm 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-07, 01:29 PM   #21
marco仔
Game Master
香港人

學了那麼久掃描都未畫過裸体的人物.
穿衣服和相片的就畫了很多呢!!!

marco仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-07, 05:00 PM   #22
marspeople
蒙面超人黑

註冊日期: Jan 2002
XBox Live Gamertagmarspeople
畫過男人
過程何其悲哀 囧

想問樓主點解咁想知

一瞬千撃抜山蓋世 鬼哭啾啾故豪鬼成
marspeople 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-07, 05:08 PM   #23
sigma
BAN!!BAN!!

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: frankylui 查看文章
我喺ive讀design ge,
drawing堂都有畫過
男人,後生女都有
岩岩第一次見會,但係一開始專心畫就唔會諗d咩ga la

但講真我畫果2個後生女都幾ok吓

搭單問多樣野,
hk邊度會有呢d課程?我畫人像唔係太掂..想補補
IVE要year幾先至有??

網上女性權益守護神
sigma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-07, 05:34 PM   #24
williamsiusuper
Ultimate Gamer

註冊日期: May 2004
引用:
作者: sigma 查看文章
ive 好似得沙田總設先有得畫
year1 就好似有la

舊 12-24-07, 11:57 AM   #25
frankylui
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2005
3DS Friend Code1461 6155 5034
PSN  IDfrankylui
XBox Live Gamertagfrankylui
引用:
作者: sigma 查看文章
year1 已經有

「if you find this suitcase, please take it to our daughter.」
frankylui 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 11:40 AM

手機版 | APP版