Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 10-29-08, 09:15 PM   #1
nakata
Game Master

註冊日期: Jun 2004
買結婚禮物

表弟結婚,搵埋我做兄弟,我諗住問下其他兄弟好唔好大家夾一份禮物,
另外自己再俾人情,點知打電話問左幾個,一個就話冇經驗,一個就話呢個問題好難答你,遲d再搵你,
一個又話唔知,到時先算.

咪喇!都係自己顧自己算,有咩好提議?係咪最好買d一對對既野?

1.唔夠快
2.跑得慢
3.冇速度
nakata 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-29-08, 09:47 PM   #2
izumi_chuen
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2008
Wii U IDchuen_izumi
3DS Friend Code0068 5330 7260
PSN  IDchuen_izumi
XBox Live Gamertagizumi_chuen
折現/叫佢自己買然後claim 你

いすみ
izumi_chuen 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-29-08, 10:49 PM   #3
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
折現

我結婚果時真係寧願D親戚朋友俾CASH我自己買野好過

不過你俾大份人情加禮物都唔驅GE

買家電都唔錯

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-29-08, 10:49 PM   #4
HIM
God of Gamer

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhim927
直頭問佢要D乜囉

HIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-08, 12:17 AM   #5
emiko
Crazy Gamer

註冊日期: May 2005
引用:
作者: HIM 查看文章
直頭問佢要D乜囉
我同意,因為表弟都係自己人。
直接問下比較好,好過你送了對方完全不需要/很多份相同禮物。

舉例:我結婚時,收到勁多相架,但無一個合用。
不喜歡款式/放相片size不合適。

兄弟夾份,除非圍內好熟,否則分開送禮/做人情比較方便。
emiko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-08, 12:50 AM   #6
二伍

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: emiko 查看文章
舉例:我結婚時,收到勁多相架,但無一個合用。
不喜歡款式/放相片size不合適。
咩年代,仲送相架
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-08, 12:55 AM   #7
POKA
Banned

註冊日期: Aug 2008
引用:
作者: 二伍 查看文章
咩年代,仲送相架
電子相架?
POKA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-08, 01:00 AM   #8
emiko
Crazy Gamer

註冊日期: May 2005
引用:
作者: 二伍 查看文章
咩年代,仲送相架
就係這原因,得物無所用。
emiko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-08, 10:24 AM   #9
yamadalei
Junior Member
愛與正義的死者

註冊日期: Jan 2006
若果唔好意思問, 咪送禮券囉~ 蘇GO 同 凶之島 個D咩都有得賣, 電器日用品都得, 分開買又得, 唔夠加錢買大野又得~ 得左!

我下個月結婚啦~ 我都放定口風叫我呀媽叫人買禮券. 事關有D親戚同我家人講想送家電, 但問得太遲啦, 咩都買曬啦~ 唔通要人送部PLASMA咩!

舊 10-30-08, 12:17 PM   #10
司狼神威
Game Master
我懶故我在

註冊日期: Jan 2003
XBox Live GamertagDerekLaw
家電呢d 應該搬屋時送,如果搬左入去就唔好啦,唔岩用 / 重複就浪費左
折現實際d

我想問"好兄弟"你地會俾幾多人情架?
名義上我打算同女友一人1k,實際上就.....我下個月銀包肝硬化

曹操會消滅之,孫權會讓人過之,劉備會引人隨之...
司狼神威 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-08, 12:28 PM   #11
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: yamadalei 查看文章
若果唔好意思問, 咪送禮券囉~ 蘇GO 同 凶之島 個D咩都有得賣, 電器日用品都得, 分開買又得, 唔夠加錢買大野又得~ 得左!

我下個月結婚啦~ 我都放定口風叫我呀媽叫人買禮券. 事關有D親戚同我家人講想送家電, 但問得太遲啦, 咩都買曬啦~ 唔通要人送部PLASMA咩!
送禮券最好係百佳惠康, 吉之島都ok, 但sogo真係唔多實際.

最好係cash.
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-08, 06:47 PM   #12
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: wing 查看文章
送禮券最好係百佳惠康, 吉之島都ok, 但sogo真係唔多實際.

最好係cash.
吉之島唔係度度都有 惠康百佳穩陣d
如果新人諗住生bb, 送屈銀紙同萬零都得 買奶粉嘛 易用
最好買五十蚊一張果種 入多幾張落去 方便佢地自己調度

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-08, 07:33 PM   #13
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
最緊要唔好送d大型電器....唔係個個啱洗.
我之前做兄弟都係送手機帶....唔用都唔阻地方^^;
不過哩d都係隨心就好...或者人情做大份d更實際.

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-31-08, 09:10 AM   #14
kevinltb
Ultimate Gamer
巨蟹宫守護者?!

註冊日期: Dec 2006
XBox Live GamertagKevinLTB HK
折現 +1

我果時都係叫 d 熟o既儘量唔好亂買野, 乾脆折現/現金卷俾我算, 因為買野o既話, 總會收到一堆唔等使又唔好意思掉o既野...

p.s. 唔等使又唔好意思掉: e.g. 相架 (娘爆 design), 廁所板套 (同我個廁所完全唔襯色), 開瓶器 (我兩公婆都唔飲酒o既)... 等等

AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED - 2009-08-27 達成
AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II - 2010-12-15 達成
kevinltb 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-31-08, 10:56 AM   #15
izumi_chuen

曾經送過一對杯, 對杯係可以印相上去, 平時係見唔到張相, 遇熱張相就會顯示出黎, 我覺得都唔錯, 唔係貴但有心思又實用, 我都係問對新人拎婚紗相整 (相o既解像當然越高越好), 最好用獨照, 男相整出黎o既杯俾女, 女相就俾男, 跟手人情大份少少其實都ok

いすみ
舊 10-31-08, 11:42 AM   #16
kevinltb
巨蟹宫守護者?!

引用:
作者: izumi_chuen 查看文章
曾經送過一對杯, 對杯係可以印相上去, 平時係見唔到張相, 遇熱張相就會顯示出黎, 我覺得都唔錯, 唔係貴但有心思又實用, 我都係問對新人拎婚紗相整 (相o既解像當然越高越好), 最好用獨照, 男相整出黎o既杯俾女, 女相就俾男, 跟手人情大份少少其實都ok
咦? 請問聲邊度有? 整返對俾自己都好

AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED - 2009-08-27 達成
AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II - 2010-12-15 達成
舊 10-31-08, 12:46 PM   #17
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
之前家姐結婚,我送o左副出前一丁麻將,貪佢成個盒同粒麻將都係紅色,夠晒應景

之後o向酒樓擺酒前開o左o黎打

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……

此篇文章於 10-31-08 12:48 PM 被 呂鳳仙 編輯。
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-31-08, 10:08 PM   #18
izumi_chuen

引用:
作者: kevinltb 查看文章
咦? 請問聲邊度有? 整返對俾自己都好
尖沙咀周星星有份投資o個個商場, 不過唔記得邊層, 而且係一年前o既事, 唔知間野執o左未

いすみ
舊 10-31-08, 11:24 PM   #19
kevinltb
巨蟹宫守護者?!

引用:
作者: izumi_chuen 查看文章
尖沙咀周星星有份投資o個個商場, 不過唔記得邊層, 而且係一年前o既事, 唔知間野執o左未
多謝相告, 搵日去行下先.

論壇跳轉

現在的時間是 04:47 AM

手機版 | APP版