Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-30-18, 06:49 PM   #251
kog
Moderator
リン・ミンメイ

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章
印像中,5之前既DOA係對手出招前,你出一下Hold如果估中既話,係Hold到。Online最明顯。
所以個時我見有人講,出拳又唔係,出腳又唔係,成日比人hold到。

但5開始,如果對方個招出之前你出Hold既話,個下Hold係無效。

但另一方面睇,的確我覺得以前個Hold係強d。
DOA5出擋安全d。早期我當DOA4咁玩,唔知點解成日Hold錯。

另外,個人覺得DOA5既Kokoro比DOA4弱左。以前好似蹲底兩下腳就可以critical stun…之後就可以魚肉…
(DOA4用Kokoro好爽…)
你講得冇錯,DOA5是修改咗,
最明顯是Leifang背向Hold,根本Hold唔到人。

變相攻擊一方佔優,doa5有偽以往doa系列攻守平衡方針。

kog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-18, 08:20 AM   #252
fiohk
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2012
XBox Live GamertagFio HK
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
DOA2 arcade 係要 中 HOLD 46f, 64f. 上 HOLD 49f. 下 HOLD 43f. 特別難出 d.
好似係 dc 版已經改左做 4f, 7f, 1f, 仲有 d 特別 hold 先要 chok 46f or 64f.
我估應該就係所謂既 4 way hold, 一直治用到 3 4 5.

我唔玩都知, 你玩開都唔知既話, 呢隻 game 真係前途似咁

影相啦儲衫啦
唔知都可以玩幾萬舖,咁唔係好成功先啱咩?

此篇文章於 07-02-18 08:42 AM 被 fiohk 編輯。
fiohk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-18, 09:10 PM   #253
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: fiohk 查看文章
唔知都可以玩幾萬舖,咁唔係好成功先啱咩?
Why not 睇埋總 download 數 500 萬,SF5 TK7 連車燈尾都見唔到
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-18, 10:07 PM   #254
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: kog 查看文章

變相攻擊一方佔優,doa5有偽以往doa系列攻守平衡方針。
雖然我一直都唔係好認同 DOA, 不過 5 因為有 VF 人, 而且忍者招式又真係無乜其他 GAME 有, 間中會睇美國 D 比賽片 (其實好似都係得美國有).

盡量以技術同系統去睇.

主流黎講 2D 3D 都係攻擊有利. 角色強弱乜 GAME 都有, 做到敵不動我不動, 大家就連篤一個拳都諗過度過, 果隻係 SF 3.3, 因為有 BLOCKING. ANYWAY, 打 DOWN 人做 OKI 既一方一定係絕對有利.

DOA 2 3 咁樣好平衡咩 ?

個個俾人打都可以 HOLD, 而且個 HOLD 係無跡可尋, 斎估買大細, 落錯注又無蝕底, 學聖人果句"鬥運".

賭錯左會受 PUNISH 既, 就只有 STUN 人時買佢 HOLD 而你又 THROW 到, OR STUN 人時買佢唔 HOLD 而你打多幾下打到佢訓.

咁如果, 你買佢 HOLD 而你 THROW, 但佢唔 HOLD, 咁點呢 ? 雙方都賭錯左, 大家五五波, 打和啦 SUPER 咁?

仲有情況係, 某 D 招如忍者 7K, KASUMI 9K, LEI FANG 46P, 人地 HOLD 中又係無事發生, 大家轉個位咁 ?

你可能會話, 車, 打 FIG GAME 大家都估估下 GA LA.

其他 GAME 好似 SF TK 咁, 大部分既 ENGAGEMENT, 如攻擊方擇錯, 落錯注, 會發生攻守逆轉. 攻唔入人既, 去到某個位, 一定會變俾人打果個. 守方如擇錯, 落錯注, 亦只會俾人禁住砌, 直至輸.

咁比較起黎, DOA 既 打反投 MECHANIC 係咪簡單左 D ?

付出愈大, 回報愈大, 係所有競技既根本道理.
槍 GAME 都係, 大 DAMAGE 既槍, 多數都係 REALOD 慢, 彈少, 後座力大咁, MISS 左頭幾槍好易 ALERT 人, 比俾人殺返.

我知 4 5 開始有某 D 改變(如 DOWN 中被人打兩下會強制起身, HOLD 中 CRITICAL 回報亦低左), 但最重要既仍然係打反投 MECHANIC , 買中有獎, 估錯又無蝕.

想請教下有乜大革新咁 ?

此篇文章於 07-02-18 11:53 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 07-03-18, 01:49 AM   #255
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
雖然我一直都唔係好認同 DOA, 不過 5 因為有 VF 人, 而且忍者招式又真係無乜其他 GAME 有, 間中會睇美國 D 比賽片 (其實好似都係得美國有).

盡量以技術同系統去睇.

主流黎講 2D 3D 都係攻擊有利. 角色強弱乜 GAME 都有, 做到敵不動我不動, 大家就連篤一個拳都諗過度過, 果隻係 SF 3.3, 因為有 BLOCKING. ANYWAY, 打 DOWN 人做 OKI 既一方一定係絕對有利.

個個俾人打都可以 HOLD, 而且個 HOLD 係無跡可尋, 斎估買大細, 落錯注又無蝕底, 學聖人果句"鬥運".

賭錯左會受 PUNISH 既, 就只有 STUN 人時買佢 HOLD 而你又 THROW 到, OR STUN 人時買佢唔 HOLD 而你打多幾下打到佢訓.

咁如果, 你買佢 HOLD 而你 THROW, 但佢唔 HOLD, 咁點呢 ? 雙方都賭錯左, 大家五五波, 打和啦 SUPER 咁?

仲有情況係, 某 D 招如忍者 7K, KASUMI 9K, LEI FANG 46P, 人地 HOLD 中又係無事發生, 大家轉個位咁 ?

你可能會話, 車, 打 FIG GAME 大家都估估下 GA LA.

其他 GAME 好似 SF TK 咁, 大部分既 ENGAGEMENT, 如攻擊方擇錯, 落錯注, 會發生攻守逆轉. 攻唔入人既, 去到某個位, 一定會變俾人打果個. 守方如擇錯, 落錯注, 亦只會俾人禁住砌, 直至輸.

咁比較起黎, DOA 既 打反投 MECHANIC 係咪簡單左 D ?

槍 GAME 都係, 大 DAMAGE 既槍, 多數都係 REALOD 慢, 彈少, 後座力大咁, MISS 左頭幾槍好易 ALERT 人, 比俾人殺返.

我知 4 5 開始有某 D 改變(如 DOWN 中被人打兩下會強制起身, HOLD 中 CRITICAL 回報亦低左), 但最重要既仍然係打反投 MECHANIC , 買中有獎, 估錯又無蝕.

"仲有情況係, 某 D 招如忍者 7K, KASUMI 9K, LEI FANG 46P, 人地 HOLD 中又係無事發生, 大家轉個位咁 ?"
轉個位後簡單你可以即THROW,上級可以一套背打連技,部份連技更可接大技(doa5),
上級唔會單一出上述招,通常作收招追加攻擊,或引發對方跪下時用。

doa系列攻守平衡是"爛面"係開發DOA1街機時講的(我睇game書報導),
當時DOA1個HOLD是沒有攻擊力(某些角色有少許),只是HOLD中,即時攻守50/50;

Doa系列 有一個很長"暈"的數值,在對手"暈"期間點樣引發對手出HOLD,或待續攻擊 , 這是DOA魅力之處,
當然你唔想比對方HOLD你,你可用浮空技或背打技追打。

而上級者會考慮HOLD中對方的扣血量多少,和不中後要食對方一套連技的失血量多少作比較,
所以上級者是不會亂HOLD,HOLD中的也不是運。

我覺得就是太多game重於攻擊一方有利,DOA1~4有別這點所以我才玩,
否則我可能還在打SF,VF等game...

此篇文章於 07-03-18 02:44 AM 被 kog 編輯。
舊 07-03-18, 08:00 AM   #256
fiohk

引用:

盡量以技術同系統去睇.

你好勁呀

舊 07-03-18, 10:18 AM   #257
DOA xA2raeL
Insane Gamer
DOA玩家

註冊日期: Feb 2014
PSN  IDxA2RAELo
XBox Live GamertagxA2raeL
引用:
作者: kog 查看文章
而上級者會考慮HOLD中對方的扣血量多少,和不中後要食對方一套連技的失血量多少作比較,
所以上級者是不會亂HOLD,HOLD中的也不是運。
好多上級者係透過同你打 不斷將對手既打法思維入腦 然後考慮hold邊啲位 所以hold人係有跡可尋,亦有預判/目測成份

此篇文章於 07-03-18 10:23 AM 被 DOA xA2raeL 編輯。
DOA xA2raeL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-03-18, 10:30 AM   #258
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
講開HOLD,其實在下不時都覺得下段HOLD可以避上段攻擊唔多好
雖然呢PART的確係有對策可以搞…
不過現役既點睇?

此篇文章於 07-03-18 10:32 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-03-18, 11:09 AM   #259
DOA xA2raeL
DOA玩家

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
講開HOLD,其實在下不時都覺得下段HOLD可以避上段攻擊唔多好
雖然呢PART的確係有對策可以搞…
不過現役既點睇?
下段hold係蹲姿
被critical可最速避過上段後搵機會反擊
係特色黎既, 至於對策都係有既,想知再講
由手機版發出
舊 07-03-18, 11:26 AM   #260
DOA xA2raeL
DOA玩家

同埋係我角度 doa係攻方比較有利
neutral狀態大約7:3
stun狀態大約8:2
由手機版發出

此篇文章於 07-03-18 11:28 AM 被 DOA xA2raeL 編輯。
舊 07-03-18, 11:27 AM   #261
神人ではない!新人だ

引用:
作者: DOA xA2raeL 查看文章
下段hold係蹲姿
被critical可最速避過上段後搵機會反擊
係特色黎既, 至於對策都係有既,想知再講
由手機版發出
對策在下都有D既,十幾年前既在下都唔係盲拳鬥運既

咁基本上即使DOA2都在下都覺得係攻方有利既,打TAG都係「唔怕死你咪_HOLD囉」,在下最後都冇出過無限技,不過要一套拎走1/3以上血一D都唔難…
用撻HC HOLD就更加唔駛講。

此篇文章於 07-03-18 11:48 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-03-18, 11:34 AM   #262
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

特色,換個講法,其實係咪 hold 錯既風險(成本)太低?

至於打多鋪捉人路,莫講打機,打波打牌捉棋,係 game 都有得捉。

2D計,你被人打 down ,人地跳入做 oki,你作為防守方,最簡單你要面對一個決擇,will you 昇,that is the question。昇中你有回報,反守為攻,昇唔中,你落地俾人禁住砌。

3D TK VF SC 一樣係咁。

DOA 你被人打個 PP,你都要面對 hold 唔 hold + 上/中/下 hold 既決擇。之但係,呢幾個選擇之中,有幾個係估錯無事既。係咪易左少少?

以觀眾角度睇,係咪無咁刺激同好睇?
由手機版發出
舊 07-03-18, 11:54 AM   #263
DOA xA2raeL
DOA玩家

引用:
特色,換個講法,其實係咪 hold 錯既風險(成本)太低?

至於打多鋪捉人路,莫講打機,打波打牌捉棋,係 game 都有得捉。

2D計,你被人打 down ,人地跳入做 oki,你作為防守方,最簡單你要面對一個決擇,will you 昇,that is the question。昇中你有回報,反守為攻,昇唔中,你落地俾人禁住砌。

3D TK VF SC 一樣係咁。

DOA 你被人打個 PP,你都要面對 hold 唔 hold + 上/中/下 hold 既決擇。之但係,呢幾個選擇之中,有幾個係估錯無事既。係咪易左少少?

以觀眾角度睇,係咪無咁刺激同好睇?
由手機版發出
咩叫有幾個估錯冇事,完全睇唔明你講乜
估唔估錯係相對
由手機版發出

此篇文章於 07-03-18 12:02 PM 被 DOA xA2raeL 編輯。
舊 07-03-18, 12:03 PM   #264
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
咩叫有幾個估錯冇事,完全睇唔明你講乜
由手機版發出
換個字,hold 錯無事,得唔得?

Hold 錯無事,上面都講左,你被人 stun 時下 hold 而人地投。

另,攻方 stun 人時,想throw 食人 hold,但選擇錯,人地唔 hold,乜都唔做。

呢 d 情況,攻/守其中一方(或雙方同時)做錯,係咪無乜風險/成本?
由手機版發出

此篇文章於 07-03-18 12:14 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 07-03-18, 12:10 PM   #265
DOA xA2raeL
DOA玩家

引用:
換個字,hold 錯無事,得唔得?

Hold 錯無事,上面都講左,你被人 stun 時下 hold 而人地投。

另,攻方 stun 人時,想throw 食人 hold,但選擇錯,人地唔 hold,乜都做。

呢 d 情況,攻/守其中一方(或雙方同時)做錯,係咪無乜風險/成本?
由手機版發出
攻方企throw,防方擋/下hold要睇埋幾frame投同防方有冇slow escape,先得出到邊方最後有利番既。

另外5代係有guaranteed連段,防方估錯野係咪風險低,其實睇對手實力。

至於下段hold避到上段都係一下,仲有派生係擋唔住

題外話戰術,進階啲既玩法,我通常好少用長硬值既上段,改用收招快既上段拳然後目測對手有冇下段hold,再投佢。
由手機版發出

此篇文章於 07-03-18 12:17 PM 被 DOA xA2raeL 編輯。
舊 07-03-18, 12:16 PM   #266
神人ではない!新人だ

有冇風險嘛…其實隻GAME無料版打下xA2raeL/kog咪知囉
講起黎,在下應該真係冇同xA2raeL打過,避過一劫

此篇文章於 07-03-18 12:26 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
舊 07-03-18, 12:24 PM   #267
fiohk

我信高手講嘢

XA2RAEL 我100% 未贏過佢,
Goldkey先生我99%未贏過佢,果1%佢應該砌緊模型

邊來得咁多猜拳運氣呀?

舊 07-03-18, 12:26 PM   #268
神人ではない!新人だ

引用:
作者: fiohk 查看文章
我信高手講嘢

XA2RAEL 我100% 未贏過佢,
Goldkey先生我99%未贏過佢,果1%佢應該砌緊模型

邊來得咁多猜拳運氣呀?
佢地係行運超人

不過女裝少年玩咩都有得賴,拎佢D名句黎講,真係有D…

舊 07-03-18, 12:43 PM   #269
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

咁有經驗既賭徒,如果係 fair game,應該係都贏得多過無經驗既。

賭唔好咩?vf sc tk sf 都有得賭,係賭輸左蝕得甘 d 姐。

觀眾角度都好睇 d,精彩 d。

由手機版發出

此篇文章於 07-03-18 12:49 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 07-03-18, 01:18 PM   #270
神人ではない!新人だ

引用:
咁有經驗既賭徒,如果係 fair game,應該係都贏得多過無經驗既。

賭唔好咩?vf sc tk sf 都有得賭,係賭輸左蝕得甘 d 姐。

由手機版發出
其實根據製作人訪問,DOA6的確有打算增加估錯既RISK既。
當然,同HOLD/THROW唔同,連技回報始終要睇玩者本身實力…雖然目前已經有S COMBO去確立基本COMBO威力。

此篇文章於 07-03-18 01:21 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
舊 07-03-18, 01:36 PM   #271
DOA xA2raeL
DOA玩家

引用:

由手機版發出
hold唔係全部都係賭既成份架,上面咪講左有目測成份。
至於蝕唔蝕,我一套pb已經打到5成至7成血。

btw,有豐富經驗既賭徒係咪贏得多錢啲 ?.?
由手機版發出

此篇文章於 07-03-18 01:50 PM 被 DOA xA2raeL 編輯。
舊 07-03-18, 01:37 PM   #272
DOA xA2raeL
DOA玩家

你成日以為doa係靠hold打全場,其實你有冇研究過打過架?

估唔中就話冇咩風險,講咩,一個飯鋼落hi counter都講緊35-40%血

此篇文章於 07-03-18 01:46 PM 被 DOA xA2raeL 編輯。
舊 07-03-18, 01:46 PM   #273
神人ではない!新人だ

講起飯鋼落又諗起在下好似最後都冇成功出過HAYATE招空中投第二式…

舊 07-03-18, 02:00 PM   #274
DOA xA2raeL
DOA玩家

賭左46場 又真係贏足46場 $_$

由手機版發出

此篇文章於 07-03-18 02:15 PM 被 DOA xA2raeL 編輯。
舊 07-03-18, 05:30 PM   #275
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
好多上級者係透過同你打 不斷將對手既打法思維入腦 然後考慮hold邊啲位 所以hold人係有跡可尋,亦有預判/目測成份
我....

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] [PS4/NS]『DEAD OR ALIVE Xtreme 3 Scarlet』 安安 電視遊戲討論版 70 10-23-19 10:00 PM
[多機種] Monster Boy ~ and the Cursed Kingdom ~ | XB1、PS4、NS、STEAM ( ゚ω゚)? 電視遊戲討論版 2 06-08-18 09:07 PM
[多機種] Virginia | PS4, XB1, Steam | 2016年9月22日 sorlohk 電視遊戲討論版 0 08-26-16 11:15 AM
[SOLD] PS4 Dead or Alive Xtreme 3 限定特典日版(CODE已用) sing1980 買賣專區 1 04-18-16 11:13 PM
收 PS4 Dead or Alive 5 Last Round 劍仔 買賣專區 0 03-18-16 09:02 AM

現在的時間是 05:00 PM

手機版 | APP版