Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 12-18-08, 04:36 PM   #1
埃及使者
God of Gamer
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
大家點樣減輕鼻敏感既徵狀

一轉天氣溫度改變
有人食煙
又或者多塵既環境
個鼻就好辛苦
搞到我成日病

不停打噴嚏流鼻水
若分為輕、中、重程度
我諗我係屬於中等
阿媽輕微、有個妹同我一樣
屋企有2個成員食煙...搞到我地成日吸
阿爸勸過照食..只係換個地點...朝早一食煙全屋都臭

平時已經有跑步健身
但都依然係咁

上網已經search過...但都係千篇一律
唔知大家對於鼻敏感有咩減輕 / 預防方法?

(今朝公司整假天花 + 地毯好大塵...即時發作)

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-08, 04:37 PM   #2
管家婆
Game Master
wow

註冊日期: Jun 2003
引用:
作者: 埃及使者 查看文章
一轉天氣溫度改變
有人食煙
又或者多塵既環境
個鼻就好辛苦
搞到我成日病

不停打噴嚏流鼻水
若分為輕、中、重程度
我諗我係屬於中等
阿媽輕微、有個妹同我一樣
屋企有2個成員食煙...搞到我地成日吸
阿爸勸過照食..只係換個地點...朝早一食煙全屋都臭

平時已經有跑步健身
但都依然係咁

上網已經search過...但都係千篇一律
唔知大家對於鼻敏感有咩減輕 / 預防方法?

(今朝公司整假天花 + 地毯好大塵...即時發作)
我都係咁 成日攪到成枱紙巾 係屋企我會搵紙巾塞住個鼻
有人介紹我去葯房搵D葯噴落個鼻度
但我未試過

舊 12-18-08, 04:43 PM   #3
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
我選擇搬屋去新界....

狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-08, 04:53 PM   #4
管家婆
Game Master
wow

引用:
作者: 古惑的狼 查看文章
我選擇搬屋去新界....
我都係住果邊
但好難避架喎 冷氣地方我都會鼻塞

舊 12-18-08, 05:02 PM   #5
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
學習與鼻水共存
<--一年365日都會流鼻水, 分別只係多與少

另,敏感症狀應與身體健壯程度無關

真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-08, 05:11 PM   #6
Wayne L
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2008
PSN  IDwaynelkw
香港空氣差
加上去到邊都係馬路 冇計

我住左日本差唔多兩年
空氣真係好清爽
但每次一返香港就一百萬個唔慣

而且空氣差
連帶皮膚都差D
Wayne L 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-08, 05:15 PM   #7
GateHacker
Baned

註冊日期: Aug 2003
Wii U IDgatehacker01
PSN  IDFE-C_2008
我長期(有需要時)食藥
由奇有時夜晚又鼻水又鼻塞,
唔食返粒藥真係好辛苦
GateHacker 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-08, 05:17 PM   #8
levinjo
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2003
我係一個由重鼻敏感減至低鼻敏感既人, 可以share 下我既改造歷情俾你

1)不再呻鼻涕 減少索鼻涕, 改為印鼻涕
因為每次呻鼻涕, 都會刺激到鼻翼個個穴道, 愈刺激佢就愈會留得多鼻涕, 索鼻涕都會刺激到, 但無咁勁. 所以前期你都係索鼻就算了. 而印鼻涕就最好 . 因為唔會刺激到

2) 買支萬秀雷敦鼻塞通

無藥性, 無副作用, 吸完佢一陣, d 鼻涕會慢慢變鼻水, 到時印鼻水都會方便d

鼻敏感真係無得醫, 除非改變生活環境, 但唔係人人都話改就可以改
但改變生活習慣, 唔再呻鼻涕, 就會慢慢好.

可以一試

舊 12-18-08, 05:20 PM   #9
issoccer
Game Master

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDissoccer
XBox Live Gamertagissoccer
我都有鼻敏感,早d訓同間房勤d吸塵,會有d幫助~

舊 12-18-08, 05:21 PM   #10
Gnosis
Advance Moderator
グノーシス

註冊日期: Dec 2002
空氣清新機 / 放濕機

舊 12-18-08, 05:52 PM   #11
DC 97
The One

Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
引用:
作者: Hallucino 查看文章
空氣清新機 / 放濕機
不過又唔系成日系屋企~叫好過冇
流得勁~會聞到鼻有陣怪味,之後就會病

DC 97 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-08, 05:53 PM   #12
Metatron
^o^)/\(^o^

註冊日期: Jun 2002
3DS Friend Code154 265 384
PSN  IDsflam
XBox Live Gamertagmetatronsflam
一口飲掉一杯溫水

開場 18:00 開演 19:00
5月3日(水祝) 大阪/フェスティバルホール
開場 15:00 開演 16:00

メタトロン^o^)/\(^o^けこさま
Metatron 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-08, 05:57 PM   #13
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

註冊日期: Dec 2001
Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
引用:
作者: levinjo 查看文章
我係一個由重鼻敏感減至低鼻敏感既人, 可以share 下我既改造歷情俾你

1)不再呻鼻涕 減少索鼻涕, 改為印鼻涕
因為每次呻鼻涕, 都會刺激到鼻翼個個穴道, 愈刺激佢就愈會留得多鼻涕, 索鼻涕都會刺激到, 但無咁勁. 所以前期你都係索鼻就算了. 而印鼻涕就最好 . 因為唔會刺激到

2) 買支萬秀雷敦鼻塞通

無藥性, 無副作用, 吸完佢一陣, d 鼻涕會慢慢變鼻水, 到時印鼻水都會方便d

鼻敏感真係無得醫, 除非改變生活環境, 但唔係人人都話改就可以改
但改變生活習慣, 唔再呻鼻涕, 就會慢慢好.

可以一試
多謝意見
我聽過的版本是可以呻鼻涕,但唔好出力呻,因太出力會對個鼻好傷

舊 12-18-08, 05:58 PM   #14
hormon
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2004
據聞唔知切左粒鼻既唔知邊粒野可以一世無事
hormon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-08, 05:59 PM   #15
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
引用:
作者: 龍寶寶 查看文章
多謝意見
我聽過的版本是可以呻鼻涕,但唔好出力呻,因太出力會對個鼻好傷
我個鼻成日擦鼻水而紅晒
馬沙都變赤鼻

狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-08, 06:02 PM   #16
GateHacker
Baned

註冊日期: Aug 2003
Wii U IDgatehacker01
PSN  IDFE-C_2008
引用:
作者: hormon 查看文章
有冇甘便宜既事
GateHacker 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-08, 06:03 PM   #17
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

註冊日期: Dec 2001
Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
引用:
作者: 古惑的狼 查看文章
我個鼻成日擦鼻水而紅晒
馬沙都變赤鼻
你用紙巾擦鼻水時應該要輕手D,雖然都知現實中好多情況唔容許你咁做

舊 12-18-08, 06:48 PM   #18
埃及使者
玻璃般的存在

引用:
我都有聽過
好似叫鼻息肉 (唔肯定....)

==========
我自己已經住新界
萬秀雷敦都有用...但效果好似麻麻
飲溫水...某段時期都有做...但後來又忘記左

印鼻水....我都想咁做
但問題...一黎親就好多好密

GGF - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
舊 12-18-08, 07:45 PM   #19
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
引用:
鼻痘炎...?

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-08, 10:10 PM   #20
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
認真, 搬去外國

不過冇咩可能吧
盡可能搬入新界住, 返工都係響新界返, 盡量少去市區

我都有依個問題, 一有塵就黎料, 同埋天氣乾/涷都會發作, 再加上我響觀塘返工
小學時響九龍灣返學, 患上左鼻敏感
中學時入返沙田返學, 好左好多
返工又去返九龍灣返, 都還可以, 不過之後去左觀塘, 回復返小學時情況

一有塵, 皮膚都會痕

舊 12-18-08, 10:28 PM   #21
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
香港空氣我覺得真係最大原因
我本身都成日鼻敏感
去澳洲幾年間真係印象中冇發作過
一返香港就又黎料

最誇張係我都未出市區
步出機倉行緊去海關時已經發作

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-08, 10:47 PM   #22
\ot_to/
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2007
PSN  IDotto_yeung
做運動呢樣對我有效

我同事就食葡萄乾(好似係...), 係外國訂番黎, 轉治鼻敏感, 食完好左好多, 依家好少發作
\ot_to/ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-08, 11:12 PM   #23
埃及使者
玻璃般的存在

搬去外國又比較難d
香港空氣質素又越黎越差
唉~~
(成晚鼻水流不停)

GGF - 棄坑

舊 12-18-08, 11:17 PM   #24
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
以前一轉天氣都會咁
呢幾年已經冇乜事

舊 12-18-08, 11:41 PM   #25
Dolly
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2002
XBox Live GamertagEfsf
其實真係冇, 我呢個廿幾年長期病患者, 都算嚴重果隻

空氣清新機 / 放濕機幫到好多, 但只限屋企...

其他時間都係靠藥物嫁啦, 而家有無睡意既鼻敏感藥, 但都幾貴, 但..冇計
Dolly 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 12:13 AM

手機版 | APP版