Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-29-14, 09:17 AM   #551
fami~yan
Game Master

註冊日期: Nov 2009
Nintendo Switch ID302513154147
PSN  IDfami-yan
引用:
作者: 尼路 查看文章
以一套作品來講咁已經死左……
EVA呢?
fami~yan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-14, 10:35 AM   #552
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: fami~yan 查看文章
EVA呢?
由頭補到尾同結局要補你覺得真係一樣?我都唔講一個明玩一堆俾你補的原素同一個係要自己推理劇情唔係合理化唔到的分別,或者三回斬定理呢d。同理海貓都一樣,爛個尾,同由頭開始爛係兩回事。唔係掛著富野老頭個名,呢套同白銀一樣爆死左十世。

此篇文章於 12-29-14 10:37 AM 被 尼路 編輯。
尼路 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-14, 11:19 AM   #553
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
開頭我覺得得ok唔難明架
係後來越來越多組織派別先亂
塔又有衛隊同army
亞美利亞又主角方同天才
新出既月球人又有分派系
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-14, 11:38 AM   #554
鐵之侍
God of Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
由頭補到尾同結局要補你覺得真係一樣?我都唔講一個明玩一堆俾你補的原素同一個係要自己推理劇情唔係合理化唔到的分別,或者三回斬定理呢d。同理海貓都一樣,爛個尾,同由頭開始爛係兩回事。唔係掛著富野老頭個名,呢套同白銀一樣爆死左十世。
不要把這作和白銀這種垃圾相提並論吧

這作故事也許比較亂但戰鬥、人設和機設也不錯的,但那套垃圾除了人設還有什麼?(我看頭兩三回已受不了cut片)

不過我也同意此作不是高達+富野恐怕沒多少人會去看

引用:
作者: 真!DC 查看文章
開頭我覺得得ok唔難明架
係後來越來越多組織派別先亂
塔又有衛隊同army
亞美利亞又主角方同天才
新出既月球人又有分派系
由手機版發出
現在一想要在廿多集塞太多設定實在太勉強了

不過好歹那些設定不是突然爆出來而是有伏線的,只是不留心一定錯過

此篇文章於 12-29-14 11:41 AM 被 鐵之侍 編輯。
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-14, 02:43 PM   #555
尼路
The One

引用:
作者: 鐵之侍 查看文章

這作故事也許比較亂但戰鬥、人設和機設也不錯的,但那套垃圾除了人設還有什麼?(我看頭兩三回已受不了cut片)

不過好歹那些設定不是突然爆出來而是有伏線的,只是不留心一定錯過
人設還好,機設真係唔識欣賞這種v高卒機風格……係幾特別但唔靚……而部g不停出背包我都唔知佢係串緊近年d高達的大背包設計定投其所好……
我係因為富野老頭個名希望好似倒a咁,後半好睇。(倒a前半我一樣唔知佢做乜……)白銀我都頂左六、七回先頂唔順……

舊 12-29-14, 03:08 PM   #556
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
反而唔明富野識設計特式背包但唔再識設計特式支援機

初代斬件式合體G坦克,倒A雙翼螺旋槳機明明唔錯

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-14, 03:40 PM   #557
oogami
帝國華擊團

註冊日期: Aug 2002
其實睇左o甘多集... 都唔知發生左乜事...

- 做工務員之路 -
oogami 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-14, 07:44 PM   #558
神名レオ
Game Master
紅蓮團

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDleoayu
引用:
作者: oogami 查看文章
其實睇左o甘多集... 都唔知發生左乜事...
華生,你突破左盲點嗱
一直用平常心去睇,冇用藝術品角度
暫時套野各方面都肯定唔合格ga la
當然會堅持到最後(就係因為富野個名!)
睇下後半part會唔會有奇蹟出現嗱

舊 12-29-14, 08:36 PM   #559
鐵之侍

轉自komica, 富野在座談會的分享

會有人類炸彈
.15話新角色 フラミニア・カッレ:玉川紗己子
.G-SELF在托瓦桑的名稱是"YG111"
.傳說的新人類
.富野「G-RECO是皆大歡喜,上天堂也歡喜」
.現在分鏡畫到25話,26話分鏡年後完成。配音到21話
.25話會有假面的戲
.廢柴姐姐今後會有活躍場面嗎?到25話為止大概有2秒吧
.富野「結局假面可能會死,天才還沒決定」
.富野「G-RECO是很光明的」

富野老頭,你指的光明是那方面?
舊 12-29-14, 11:37 PM   #560
柚原このみ

註冊日期: Oct 2002
化作成光看不透

柚原このみ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-14, 04:23 PM   #561
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
引用:

我就覺得這套垃圾過白銀了!
白銀雖然勁悶,但我hea睇都仲睇得明。但這套G來到14集,仲係睇唔明(可能我蠢啦);G最差係連戰鬥畫面可以cut到要人自己腦補,新OP又可以求其到用剪片。
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-14, 06:13 PM   #562
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
ガンダム Gのレコンギスタ 【全9巻】
巻数 初動  累計  発売日
01巻 4,701 4,701 00/09 

舊 12-30-14, 06:22 PM   #563
靈格斯
Crazy Gamer

呢套機設口味特別d
但係晌描寫MS戰方面起碼交到貨喎

舊 12-30-14, 06:49 PM   #564
鐵之侍

結果銷量還是差少少才到合格水平

引用:
作者: 靈格斯 查看文章
呢套機設口味特別d
但係晌描寫MS戰方面起碼交到貨喎
我都是這樣認為,起碼那種空間戰場面近期沒多少作品用到了
舊 12-30-14, 06:50 PM   #565
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
引用:

係差好多
2014年秋アニメ1巻ランキング

*7,686 結城友奈は勇者である
*7,427 PSYCHO-PASS 2
*6,530 クロスアンジュ 天使と竜の輪舞
*5,858 甘城ブリリアントパーク
*5,725 SHIROBAKO
*4,701 ガンダム Gのレコンギスタ

舊 12-30-14, 10:17 PM   #566
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

註冊日期: Nov 2005
XBox Live Gamertagnoel lai
Smile

引用:
.廢柴姐姐今後會有活躍場面嗎?到25話為止大概有2秒吧
姐姐咁廢~到25話都唔死~已經好活躍啦~
無人問會唔會出turn a~?

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-14, 11:00 PM   #567
MPDK
Senior Gamer
逆流士

註冊日期: Mar 2007
引用:

原來沒人覺得看這套的作畫動態是一種奢侈級享受

MPDK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-14, 11:31 PM   #568
柚原このみ

註冊日期: Oct 2002
好過AGE,的確唔錯b
唔好再搞故弄玄虛或大突破
老老實實描述返人類紛爭算啦
一係整多套G,不過AGE都係衰人設,同山田早死

此篇文章於 12-30-14 11:57 PM 被 柚原このみ 編輯。
柚原このみ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-14, 01:02 AM   #569
噹噹dondon
Game Master

註冊日期: Oct 2006
唔同我係天才 得我睇得明
噹噹dondon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-14, 08:22 AM   #570
尼路
The One

引用:
作者: 噹噹dondon 查看文章
唔同我係天才 得我睇得明
請解話

舊 12-31-14, 09:18 AM   #571
真!DC
Banned User
奉行我道

其實主線唔複雜
係d角度行動好多時難以理解
另外戰鬥場面同埋角色好多細緻動作好好
由手機版發出

此篇文章於 12-31-14 01:56 PM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-14, 01:50 PM   #572
北条加蓮
Crazy Gamer
Cuの極みラブレター

註冊日期: Sep 2007
一年番太多無謂野
半年番欠足夠描寫光頭

呢套好多野都不知不覺就發生左
男主不知不覺就對連爆三個駕駛倉無抗拒
無能不知不覺就忘記左男主係殺?仇人
福井不知不覺就變返正常
Army不知不覺短時間內換左N種MS(喂)

不過戰鬥的確不錯
北条加蓮 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-14, 04:37 PM   #573
尼路
The One

戰鬥如果補番足就唔錯的,的確係有宇宙戰的感覺,而且細位設定係好足。
但個班神化角色真係扣足十分……

舊 12-31-14, 11:08 PM   #574
MPDK
Senior Gamer
逆流士

註冊日期: Mar 2007
引用:
戰鬥如果補番足就唔錯的,的確係有宇宙戰的感覺,而且細位設定係好足。
但個班神化角色真係扣足十分……
始終只有富野會利用駕駛鎗鏡頭移動
毫不省人力之下 (向制作組致敬的..)
畫出令觀眾容易腦內描繪出視界的畫面

至於角色, 常人也總會有點神經質
如果跟足教學pattern去建構某特色某性格某缺憾的角色...
那任何動畫人物都可以來替班了

MPDK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-14, 11:57 PM   #575
尼路
The One

引用:
作者: MPDK 查看文章
始終只有富野會利用駕駛鎗鏡頭移動
毫不省人力之下 (向制作組致敬的..)
畫出令觀眾容易腦內描繪出視界的畫面

至於角色, 常人也總會有點神經質
如果跟足教學pattern去建構某特色某性格某缺憾的角色...
那任何動畫人物都可以來替班了
個別神經質可以接受,但成班神經質就變精神病院了……角色太獨立特行好難令人投入……

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
富野由悠季「劇場版 機動戦士Zガンダム」総合THREAD丨全部新規作画で行こうと断ったのは富野。 Vol.3 草薙さん 日本動漫畫討論版 526 02-23-24 01:34 AM
[3DS] ガンダム トライエイジ SP l AC 2021年5月31日に稼働終了 武藤遊戲 手提遊戲機討論版 79 05-28-20 04:46 PM
徵[3DS] SD ガンダム GGENERATION 3D $120 BRA武藏 買賣專區 2 02-03-14 08:11 PM
吹水專區 vol.2054 《ガンダム!買うよ!》 題外: 今日MG X日本發賣日 Thaws 吹水專區 1031 02-01-14 06:43 PM

現在的時間是 09:46 PM

手機版 | APP版