Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手提遊戲機討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 09-27-10, 01:01 AM   #26
chunmanx
God of Gamer
我ge代號係風

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDndswii
引用:
作者: 龍寶寶 查看文章
突然覺得3DS好難同對手鬥,依家iPhone極為橫強,未能可能又有PSP手機,兩部可以打電話又可以打機,雖然係任天堂出品,不過就咁睇真係輸舌少少
都開始明白到點解3DS會公佈得咁突然
暫時都未知3ds的機能可以如何發揮
唔會係好難同對手鬥
但比上一代難係事實
所以先要個咁突如其來的3d化
引用:
作者: GN80667 查看文章
我覺得係PSP繼續多功能路線會同iphone競爭最大
3DS仲係走GAME專門機路線
都係果句,家用可以容得到專門遊戲機,手提都有佢既活動空間
好多人唔習慣用電話黎打機
iphone 主力輸在冇實鍵手制(3d佢真係有需要,之後會加也唔出奇)
純打機角度
都係傳統手提機較佳
而且iphone開發遊戲限制好似比較少
加上佢低價的競爭策略
硬係覺得佢會步雅達利後塵

JUS/chunmanx/0902 8082 1037
大亂鬥/STAN/4983-4349-6279

此篇文章於 09-27-10 01:03 AM 被 chunmanx 編輯。
chunmanx 目前離線  
舊 09-27-10, 01:19 AM   #27
一小英口

註冊日期: Mar 2005
Wii U IDwilkins930
PSN  IDwilkins930_hk
引用:
我覺得係PSP繼續多功能路線會同iphone競爭最大
3DS仲係走GAME專門機路線
都係果句,家用可以容得到專門遊戲機,手提都有佢既活動空間
好多人唔習慣用電話黎打機
老豆:「哎呀呀仔!你又打到我部電話冇電喇!」

一小英口 目前離線  
舊 09-27-10, 03:29 PM   #28
沙翁
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2008
PSN  IDSayonForPS
冇留意開消息...
想問下有冇講過3DS會兼容埋NDS game
沙翁 目前離線  
舊 09-27-10, 03:56 PM   #29
NexTony
ヴェイン様~

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5198 2663 6984
XBox Live GamertagJumpTiger
想問有冇提過region lock依樣野?

自從 NDSi 之後我對任記手提機萬用性又失左少少信心 囧

F/GO 834697628
NexTony 目前離線  
舊 09-27-10, 04:00 PM   #30
ゆり

註冊日期: Nov 2004
日本では11月11日発売
ロンチタイトルはMario Kart 3D, The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D,Professor Layton and the Mask of Miracleなど

http://blog.livedoor.jp/gin27/archives/1497289.html

以上 RUMOR

舊 09-27-10, 05:30 PM   #31
GN80667
Banned

註冊日期: Sep 2010
引用:
作者: chunmanx 查看文章
暫時都未知3ds的機能可以如何發揮
唔會係好難同對手鬥
但比上一代難係事實
所以先要個咁突如其來的3d化
冇乜機會比上一代來得更困難
NDS當代開頭好多人以為任天堂係甘歹,會比PSP優越唔少既性能壓死
好少人想到SCE就這樣蝕足六年
比起GBA早死,NDS係終正寢先比3DS接棒,場面實安泰得多
引用:
作者: JumpTigerX 查看文章

我覺得多數會加,見到韓國版之類既鎖國機
我真係怕出中文版既話就淨玩得中國區既GAME
GN80667 目前離線  
舊 09-27-10, 10:17 PM   #32
chunmanx
我ge代號係風

PSN  IDndswii
引用:

似有
因為應該會有store
以老任保守的政策
似乎都冇得唔分區
不過真係好討厭分區
引用:
冇乜機會比上一代來得更困難
NDS當代開頭好多人以為任天堂係甘歹,會比PSP優越唔少既性能壓死
好少人想到SCE就這樣蝕足六年
比起GBA早死,NDS係終正寢先比3DS接棒,場面實安泰得多
只是說比上一代難
不是說比上一代更困難
nds樂勝
但iphone倔起
還有psp2呢個唔知係勁定屎的對手
對任天堂帶黎唔少威脅
所以大環境為任天堂帶來比上代更大的挑戰

JUS/chunmanx/0902 8082 1037
大亂鬥/STAN/4983-4349-6279
chunmanx 目前離線  
舊 09-27-10, 10:20 PM   #33
jyeung1
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2005
引用:

好奇一問NDSi 係米只Lock Download Game??
定係連實體Game 都Lock??

其實家用機好似除左Wii
其他都無Lock (XBox360 & PS3)
Region Free 應該係大勢所趨
d Game 開發甘貴
只靠一個Region 賺錢
好難支持
jyeung1 目前離線  
舊 09-27-10, 10:39 PM   #34
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
引用:

只是說比上一代難
不是說比上一代更困難
nds樂勝
但iphone倔起
對任天堂帶黎唔少威脅

好大機會無得獨佔MH既psp2
對任記既威脅可否大過psp
都係一個問題

iphone 的確搶到部份light user

此篇文章於 09-27-10 10:42 PM 被 wsx360 編輯。
wsx360 目前離線  
舊 09-27-10, 11:11 PM   #35
enishi

註冊日期: Apr 2005
Wii U IDtsuiwil
3DS Friend Code1461 6149 1247
PSN  IDtsuiwil_jp
引用:
作者: jyeung1 查看文章
好奇一問NDSi 係米只Lock Download Game??
定係連實體Game 都Lock??

其實家用機好似除左Wii
其他都無Lock (XBox360 & PS3)
Region Free 應該係大勢所趨
d Game 開發甘貴
只靠一個Region 賺錢
好難支持
DSi Enhanced game 都有 region lock, 最新例子 (都係最出名) 就係 Pokemon White/Black

360 都有 region lock (最出名例子係 FF XIII 美版), 只係行版做得好, 影響比較少
enishi 目前離線  
舊 09-27-10, 11:29 PM   #36
MO

註冊日期: Aug 2005
引用:
似有
因為應該會有store
以老任保守的政策
似乎都冇得唔分區
不過真係好討厭分區

只是說比上一代難
不是說比上一代更困難
nds樂勝
但iphone倔起
對任天堂帶黎唔少威脅
點睇...PSP2要面對既困難...點都大過3DS好多....
3DS已經有一大堆下向兼容一插即玩既軟件庫大作...
再加埋而家既hardcore game lineup+自家品牌作.
再加埋裸眼3D呢個gimmick
相反PSP2好多問題要解決.
儲存媒體/機能價錢定位/美國市場問題/第一廠遊戲叫座力不及對手問題
以前就話NDS因機能問題表現唔到好多GAME (無雙, 或一啲要真實性畫面既GAME)
啲三廠迫住要出喺PSP
而家3DS機能有返咁上下.
咩GAME都可以做到,
啲三廠title可以話走就走...

同埋唔好忘記之前既資料,
iphone搶咗psp既market share 多過nds好多...
MO 目前離線  
舊 09-27-10, 11:37 PM   #37
jyeung1
Crazy Gamer

引用:
作者: enishi 查看文章
DSi Enhanced game 都有 region lock, 最新例子 (都係最出名) 就係 Pokemon White/Black

360 都有 region lock (最出名例子係 FF XIII 美版), 只係行版做得好, 影響比較少
剛剛想到region lock
好多時
主要原因係上網質素問題

如果Download/Update資料
上網質素問題未必甘大
但一網上對戰/合作
要求好高

真係除非上網質素問題降決
其實Region Lock可能有甘既需要

希望老任係一d非網上對戰/合作
吾好Region Lock!!
舊 09-28-10, 12:55 PM   #38
tylau

PSN  IDkeithlau81
仲有唔夠一日咋!
tylau 目前離線  
舊 09-28-10, 01:11 PM   #39
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

註冊日期: Dec 2004
Wii U IDAshleyYan
3DS Friend Code2105 8594 0996
PSN  IDAshleyYan
XBox Live GamertagAshleyYan
引用:
作者: tylau 查看文章
仲有唔夠一日咋!
無錯~
好期待~
聽日一有消息就要諗辦法訂~!

舊 09-28-10, 01:15 PM   #40
BlackWing
World Order
↘本氣度0

註冊日期: Aug 2003
3DS Friend Code3480 2495 6871
PSN  IDgafkalut
如果之前講果3隻連機出既game係真的話,我都幾想喊
唔係話唔好玩,只係唔適合自己玩,要再考慮下
BlackWing 目前離線  
舊 09-28-10, 01:24 PM   #41
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

我就買左先算~
遲早都要買架啦~

舊 09-28-10, 02:36 PM   #42
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
如果係真既話就正, 年尾可以搞馬車版聚

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線  
舊 09-28-10, 03:39 PM   #43
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
引用:
作者: AshleyYan 查看文章
無錯~
好期待~
聽日一有消息就要諗辦法訂~!
唉 諗到要訂就嗌救命
尤其係今次日版出先
一定炒到飛起

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
N0T51B 目前離線  
舊 09-28-10, 03:49 PM   #44
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

引用:
作者: BistonC 查看文章
唉 諗到要訂就嗌救命
尤其係今次日版出先
一定炒到飛起
我有日本地址,諗緊自己係Amazon訂定係香港搵相熟鋪訂.
Amazon就一定要正日先出貨,黎到香港起碼多三至四日.
香港訂就有機會早過發售日有,但亦有機會得個吉,訂唔到

我Wii同NDS都係早過發售日入手的.

舊 09-28-10, 04:06 PM   #45
tylau

PSN  IDkeithlau81
引用:

有渠道既話話我知, 預埋我, 我都遇左首賣入手...
tylau 目前離線  
舊 09-28-10, 06:12 PM   #46
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

引用:
作者: tylau 查看文章
有渠道既話話我知, 預埋我, 我都遇左首賣入手...
但都要等聽日公佈左係咪十一月出先.
如果係十一月照計amazon會好快甚至即時接受預訂.
不過日本訂就一定遲幾日,唔係咁想lor.....

舊 09-28-10, 07:17 PM   #47
MO

引用:

缺起貨上黎,
amazon都訂唔到,
好似NDSlite初初出咁

不過我估今次日本先出,
應該有足夠貨源,
估價同Wii, NDS差唔到,
10至11算左右....
唔會點炒....
MO 目前離線  
舊 09-28-10, 08:06 PM   #48
jyeung1
Crazy Gamer

明天有無online 睇??
幾點有詳細情報??
舊 09-28-10, 08:11 PM   #49
MO

引用:
作者: jyeung1 查看文章
明天有無online 睇??
幾點有詳細情報??
MO 目前離線  
舊 09-28-10, 08:15 PM   #50
joeypong
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2003
PSN  IDjoeypong
XBox Live Gamertagjoeypong
引用:
作者: MO 查看文章
缺起貨上黎,
amazon都訂唔到,
好似NDSlite初初出咁

不過我估今次日本先出,
應該有足夠貨源,
估價同Wii, NDS差唔到,
10至11算左右....
唔會點炒....
佢炒唔炒到出O個陣先算啦.

joeypong 目前離線  
關閉主題

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Nintendo Wii 癮君子FC & 操作吸毒區 Vol.2 [Wii 機主集中地][邪道免問] antony chan 攻略及心得交流區 879 02-19-11 04:31 PM
[NDS] Nintendo DSi Vol.2 W!LL 手提遊戲機討論版 35 02-22-09 09:45 AM
3DS 畫幾域人 d關節點整? ZeroChow 手機資訊/電腦軟硬討論 33 03-07-08 01:33 AM
有冇覩嘅男女3ds model download? ZeroChow 手機資訊/電腦軟硬討論 3 02-21-08 04:32 PM

現在的時間是 05:04 PM

手機版 | APP版