Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-27-17, 04:16 AM   #151
the fool
Insane Gamer
永遠的愚者

註冊日期: Jun 2008
雖然小莫o係度,但偽娘又會睇住獅子劫走都唔阻止ge (睇開SN同Zero,D鯖唔係一有機會就想做低Master先架咩)

舊 08-27-17, 09:26 AM   #152
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
飛行要塞,生兵,要塞炮……女帝係caster咪逆天?
那隻G病毒跑錯場???

舊 08-27-17, 10:31 AM   #153
鐵之侍
God of Gamer

註冊日期: Apr 2005
莎翁你這樣對肯娘,某位數學教授在你背後,他看來很火大

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-17, 12:38 PM   #154
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: 尼路 查看文章
飛行要塞,生兵,要塞炮……女帝係caster咪逆天?
有幾逆天?棉被王一個光炮就車左落黎啦

白貞的巨乳防禦果然係外掛級(?

英國說大家抱團死

此篇文章於 08-27-17 12:49 PM 被 細路翔 編輯。
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-17, 02:47 PM   #155
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: 細路翔 查看文章
有幾逆天?棉被王一個光炮就車左落黎啦

白貞的巨乳防禦果然係外掛級(?
點知caster佢個要塞會唔會追加無敵盾,大氣圈外打擊,兵仔升級做高達,再來個次元黑洞炮

舊 08-27-17, 06:41 PM   #156
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
今集啲作畫勁咗。

沙翁用精神攻擊令科學怪娘淪陷嗰下演出有向原祖1910年《科學怪人》無聲電影致敬。

(另外,恭喜科學怪娘野中藍終於拉埋天窗結婚

斯巴達克斯變咗G病毒嗰下笑死。XDDD

貞德被女帝鎖鏈鎖住嗰一下畫得好工口 不過好快就被貞德怪力破解。

引用:
作者: the fool 查看文章
雖然小莫o係度,但偽娘又會睇住獅子劫走都唔阻止ge (睇開SN同Zero,D鯖唔係一有機會就想做低Master先架咩)
Servant個人嘅英雄操守亦係好大因素掛。除非Master指明或者用令咒強行要將對方Master隊冧,同武俠小說一樣,啲「正派」Servant通常係唔會行呢啲「旁門左道」嘅途徑取勝。

阿福身為女主角,果然最後要由男主角嚟救。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-17, 06:45 PM   #157
Game Master

開頭個段:

一直都以為大聖杯只係一個巨大平面魔法陣,點知原來係個巨大球體。

同埋居然有蟲爺友情客串。

蟲爺呢個不老不死怪物居然都會有垂死嘅表現,佢係咪被後面嘅天草做低咗?因為除咗Servant同櫻之外,幾乎係冇乜人係可以傷到蟲爺。

另外,有冇人知達尼克60年前嘅Servant係邊位?(剛才第二度話佢係Fionnフィン・マックール,愛爾蘭英雄。FGO入面又係Lancer。好似凡係愛爾蘭嚟嘅都會係Lancer。呢位Fionn即慘被綠川Lancer送綠帽嘅國王,佢亦因為咁懷恨在心設計害死綠川。不過達尼克召喚嘅係未成為國王嘅年青版)

感覺東出係睇咗奪寶奇兵先諗到搵納粹德軍嚟搶聖杯呢個橋。

此篇文章於 08-27-17 11:31 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
舊 08-27-17, 09:01 PM   #158
細路翔
The One

貞德

職業:聖女(?)

種族:猩猩

英國說大家抱團死
舊 08-31-17, 10:29 AM   #159
gingq7

註冊日期: May 2008
動作場面比ufotable差九皮, 不過還在可接受範圍內

成套野最大問題真係貞德和齊格, 一有佢兩個出場的場口就即時唔掂
本身7打7仲要加埋一堆master已經人滿為患, 仲要分劇份比貞德和齊格呢兩個煩膠....唉
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-17, 12:42 PM   #160
FURIMUKI
ニアちゃん抱きまくら

註冊日期: Aug 2006
咁呢套野主角係貞德同齊格喎
有乜計sosad
只係大家都當小莫同阿福係男女主角

(´・ω・`)「Evansが47ならサイバーガガクは46でいい。マジで。」

( ;゚Д゚)「お、おお…」
FURIMUKI 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-17, 01:12 PM   #161
gingq7

貞德/齊格出場時間仲少過天草, 出場黎又唔知仲乜,
最慘係一堆角色個個都比佢地有特色, 連個肥佬master都有存在感過佢兩個, 14個(?)從者中唯一比佢兩個更無存在感的應該只得阿塔和黑方caster,

實在好難當佢兩個係主角
舊 08-31-17, 01:16 PM   #162
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
其實比原作動畫減少了貞德齊格的戲份,但這是正確的修正(劇情合理得多)

照原作戲是多了但會使部份人更受不到

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-17, 01:24 PM   #163
gingq7

其實係減得好, 直情齊格成個人cut左佢仲好, 可惜已不可能

觀眾期望睇的係英雄7打7
貞德應該係原始計劃留落黎所以焗住要有都仲勉強ok,
但無啦啦整件路人齊格亂入做主角就完全係敗筆
舊 08-31-17, 01:34 PM   #164
FURIMUKI
ニアちゃん抱きまくら

咁老實我都唔鍾意齊格呢個角色
去到後面得佢一個吹水吹到勁大

(´・ω・`)「Evansが47ならサイバーガガクは46でいい。マジで。」

舊 08-31-17, 02:44 PM   #165
PatrickNo42
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2012
引用:
作者: gingq7 查看文章
其實係減得好, 直情齊格成個人cut左佢仲好, 可惜已不可能

觀眾期望睇的係英雄7打7
貞德應該係原始計劃留落黎所以焗住要有都仲勉強ok,
但無啦啦整件路人齊格亂入做主角就完全係敗筆
(動畫黨)我覺得係佢編排問題啫
如果跟蘑菇咁一開始就用齊格貞德做主視點就唔會搞到咁礙眼
PatrickNo42 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-17, 03:32 PM   #166
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDSakata2014
其實成套野重點應該在貞德身上才對吧?
動畫海報都是放最大的 周邊又是
但成個動畫只見佢跑來跑去無咩作為
s2001154 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-17, 08:35 PM   #167
細路翔
The One

見到東出個大名你地仲想睇到d乜?

正如見到大河內個名就係為睇超展開大爆死架啦

依套野老實講同sao一樣,動畫已經正常過原作好多架啦

原作我好慶幸自己無踩地雷比錢買黎睇

英國說大家抱團死

此篇文章於 08-31-17 08:44 PM 被 細路翔 編輯。
舊 08-31-17, 10:33 PM   #168
gingq7

[OT] FGO張海報藍saber都放到好大架, 但在game中連場都無得出 [/OT]

回正題, 貞德可能唔太關東出事, 但齊格就一定入東出數

印象中係先有晒堆人設先搵東出黎寫, 好衰唔衰貞德個人設又吸引, 就焗住要用貞德做主打, 但實際上要用ruler呢個中立角色黎做主角根本就好難寫, 又唔可以寫佢主動打人, 又唔可以寫人主動打佢, 又唔可以和其中一邊發生感情
結果就係夾硬作個十分路人feel的所謂男主角出黎和貞德互動, 但大佬呀, 有邊套fate個主角又唔係servant又唔係master架 所以就一獲泡...

此篇文章於 08-31-17 10:36 PM 被 gingq7 編輯。
舊 09-01-17, 01:05 PM   #169
空調

註冊日期: Jun 2004
引用:
[OT] FGO張海報藍saber都放到好大架, 但在game中連場都無得出 [/OT]
主角又係servant又係master

小說感想
我睇小說都係想睇點樣大戰7打7 仲諗住場面好宏大
點知打2野無哂之後唔知做乜 又變返拯救人類乜乜物物
個黑幕又唔型 一副食軟飯咁樣
結尾又9唔搭8

舊 09-01-17, 09:44 PM   #170
Game Master

大家嘈乜?乜主角唔係阿福咩?

早排睇完小說,我個人覺得一般,但並非好似在座各位咁樣對呢部有任何反感。

其實我覺得如果大家將呢套當成類似GoT般勁多角色嘅故仔一樣,並冇咩特定男女主角,咁先至唔會太過介懷齊格呢個「空氣主角」嘅存在。

可能出版商堅持要作者指定一個人做主角,東出先焗住欽點齊格,只因齊格陪同貞德撐到最後同反派對決。

用GoT嚟做例子嘅話
Jon Snow一開頭都只係大配角,被發派邊疆後大家亦以為佢只會繼續係喺北方邊彊活躍嘅配角。開頭大家以為係主角嘅Ned做完第一季連個頭都冇埋,第二季仲要子孫慘遭滅門。但亦因為滅門先造就Jon Snow重出江湖嘅契機,但都仍然係好多季之後嘅事。

(吐槽自己:既然係咁,做乜X唔搵阿福呢個人生大贏家名正言順做埋主角?

引用:
其實成套野重點應該在貞德身上才對吧?
動畫海報都是放最大的 周邊又是
但成個動畫只見佢跑來跑去無咩作為
咁身為「球證」佢嘅職責確實係跑嚟跑去呀嘛。

除非真係有人蓄意犯規,佢亦盡量都唔想理,但咁樣貞德就冇戲唱,所以先有紅方神父不斷針對貞德。

舊 09-01-17, 09:58 PM   #171
FURIMUKI
ニアちゃん抱きまくら

其實我覺得個問題係依家咁多人玩FGO
係人都知神父有鬼啦sosad

舊 09-02-17, 12:50 AM   #172
空調

註冊日期: Jun 2004
言峰士郎 無鬼你都唔信啦

舊 09-02-17, 02:40 AM   #173
Game Master

就算冇玩FGO唔知佢係乜水,個名叫得做言峰都唔方好嘢。

舊 09-02-17, 03:05 AM   #174
the fool
永遠的愚者

註冊日期: Jun 2008
引用:
真係無得ufo比,記得曾經睇過一段作畫比較,F/Z(TV)AOU招寶具仲靚過UBW(劇場)

舊 09-02-17, 11:40 AM   #175
Game Master

引用:
眾所X知ufo嘅神水平根本唔可以攞嚟比較,你咁樣比較難免太唔公平。

只要水準好過06年Deen版我基本上都收貨。
由手機版發出

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
TYPE-MOON「Fate/Grand Order 終局特異点 冠位時間神殿ソロモン」アニメ化決定!| 第六特異点 前編 8月15日公開! supermanlady 日本動漫畫討論版 225 06-28-23 07:43 PM
sell TYPE-MOON ANIPLEX Fate/stay night Saber~10th 10周年紀念婚紗版 1/7 全新未開 PORTABLE 買賣專區 3 01-06-16 02:44 PM
Type-Moon綜合スレ Vol.2「Fate/ hollow ataraxia」発売中(゚∀゚) [ネタバレ注意] Neloth H-GAMEの部屋 1012 03-10-06 11:16 PM
/TYPE-MOON綜合thread / Fate/stay 熱賣中 / fate人氣人物投票中 Hayami H-GAMEの部屋 1003 11-24-04 09:48 PM
TYPE-MOON「Fate / stay night」公式page公開 Hayami H-GAMEの部屋 2 08-02-03 07:57 PM

現在的時間是 10:18 AM

手機版 | APP版